Što nam je fudbal katastrofa?
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
šega
#1 Što nam je fudbal katastrofa?
Što nam je fudbal katastrofa?
Svak se pita a niko da pogleda omladinske pogone svih klubova i kako oni rade(glavno jezgro svih koji se bave fudbalom u svijetu samo kod nas...).To je jad i čemer od uslova do kadrova koji rade sa djecom.Imao sam priliku upoznati rad u omladinskom pogonu Želje(a koliko sam čuo u Sarajevu ista stvar ako ne i gora)Tamo su treneri oni koji su nekada igrali fudbal i nisu mogli otići dalje od Hrasnice.Ništa drugo neznaju raditi pa ono haj radi sa balavurdijom(GREŠKA).Kako su im plate objektivno male(koliko para toliko i muzike)nemogu odoljeti nekom imučnom babi koji nudi ,čujte ,HILJADE maraka da mu pripazi sina koji ima dvije lijeve noge.E, al onaj talentovani (kome babo radi za 300km i jedva daje sinu za članarinu 40 km)tu nema šanse,a trenera zaboli mudo što će taj dečko propasti,njemu je bitno da babin sin igra a njemu svaki mjesec još jedna plata.Dok ga niko u klubu ne pita što nema ni jednog odškolovanog igrača za prvi tim Želje
Baš bih volio na ovu temu da čujem i ostala mišljenja.
Ja mislim da je ovdje srž problema za naš fudbal
Svak se pita a niko da pogleda omladinske pogone svih klubova i kako oni rade(glavno jezgro svih koji se bave fudbalom u svijetu samo kod nas...).To je jad i čemer od uslova do kadrova koji rade sa djecom.Imao sam priliku upoznati rad u omladinskom pogonu Želje(a koliko sam čuo u Sarajevu ista stvar ako ne i gora)Tamo su treneri oni koji su nekada igrali fudbal i nisu mogli otići dalje od Hrasnice.Ništa drugo neznaju raditi pa ono haj radi sa balavurdijom(GREŠKA).Kako su im plate objektivno male(koliko para toliko i muzike)nemogu odoljeti nekom imučnom babi koji nudi ,čujte ,HILJADE maraka da mu pripazi sina koji ima dvije lijeve noge.E, al onaj talentovani (kome babo radi za 300km i jedva daje sinu za članarinu 40 km)tu nema šanse,a trenera zaboli mudo što će taj dečko propasti,njemu je bitno da babin sin igra a njemu svaki mjesec još jedna plata.Dok ga niko u klubu ne pita što nema ni jednog odškolovanog igrača za prvi tim Želje
Baš bih volio na ovu temu da čujem i ostala mišljenja.
Ja mislim da je ovdje srž problema za naš fudbal
-
Majstorinho
Dobar šega...Dobra tema.
-
Bosanski_Amerikanac
Pa vala bas koda si sa Marsa.
-
Majstorinho
Nek si ti pobjego u ameriku.Bosanski_Amerikanac wrote:Pa vala bas koda si sa Marsa.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Pa sta je trebo, da ostane? Pa da ide s tobom u Lukavicu i Lakstase na gostovanje.Majstorinho wrote:Nek si ti pobjego u ameriku.Bosanski_Amerikanac wrote:Pa vala bas koda si sa Marsa.
A sto se djece tice, ja odavno to govorim, ali - nece nas mentalitet da prihvati. Hoce sve gotovo, ono - i tim, i igrace, i travu osisanu. Samo da plati i ko dingospo sjedne pod reflektore, u ulozi srednje klase europljanina, a ovamo - kako se je doslo do zelen trave, bice po ko onoj - ne lipisi magare do zelene trave, e tako. Povrede, nema uslova, nema kadra, nema nikakvog entuzijazma, vazda se trpaju ljevonogi - kad to mogu u reprezentaciji raditi - sta je pionirski FK? Ali, ima i toga da neki roditelji prvise potenciraju svoju djecu, pa im onda smeta ako jedan mec, presjedi na klupi, nije ni to, mislim.
Ali mora se nesto stvariti od najmladjih. Njima ici na utakmice, u njih rokati lovu. Loziti ih na uspjeh neki. To nije fudbal na nivou - ali polako, bitni su prvi koraci ispravni - kasnije dijete moze i samo, s talentom i iskustvom, "pokupiti" nesto. Investirati danas to mora familija i prije je, ali danas 100% samo familija, pa nece klub, klub nije sposoban on je tu da uzme 40kerima od 50 momcica, plati 2 trenera po 500 maruna, jos 2 pomocna klapca koja su visi rang, dadni im za kafe 150 maruna i dovidenja bog te pozdravio, a ovi omladinski pogoni su tu da proberu srednju zalost od kukolja, pa onda treba sjesti i razmisliti da li vrijedi poslati djete vani da pokusa u nekoj trecoj ligi prvo, pa polako dalje.
U svemu tome - sta moze stvoriti ili unistiti igraca su ljudi. Poznanstva. Reci ce opet neko - veza, stela, ali - kako ces iz Bosne - poslati dijete vani, u nepoznato? Moras imati neku vezu, nekog ko ce dati sansu, obecati da ce se raditi kvalitetno, cekati par mjeseci da vide rezultate, i da se asimilira na razlike, da se malo fokusira na nogomet i igru a ne - "sve drugo".
Ali eto, i to kad se desi, fuflice pomisle - bice od mene igracina, i krenu se puhati, jos kad vide nesto malo para - gdje im je kraj. Ne mozes da si bog klupo odrijesiti.
Kad god ti dodje crno tako pred ocima samo reci - neka se dijete bavi sportom. Valjacemu u zivotu. Nece biti s narkomanima. Upoznace medju 100 ljudi 1-og koji zna znanje, bolje mu je nego da sjedi po kafanama, cita iz Sporta tekstove i slicno. Osjecace se bolje, bice zdravije, i slicno. A karijera - ko od nas ima karijeru? I ono sto mislimo da je karijera je jako mnogo guzice, i jako malo slave, stoga treba dijete i pripremiti na odredjena razocaranjea u zivotu, ja ipak vjerujem ako ima talent, zelio bih da vjerujem, uz rad, ma kakav, da moze naci sebi neko mjesto - negdje drugo u svijetu. A tu tek pocinje "prava skola". Do tad je sve zajebancija. I odatle mora - biti spremno samo sebe - da vodi kroz zivot jer toliko ih ima koji u 10-tak godina karijere - jedva skupe neke parice koje nesto znace, poslje toga - nemaju ni zvanja ni znanja, 30 godina u guzici, kuda ces onda. Zena dijete i slicno. Zbog toga - je jako tesko se sportom baviti kod nas. Male sanse da uspijes, na drugu stranu ogromna energija, i to se samo moze zeljom iskrenom prevazici, da te svaki pusikurac ne tjera da se prekontavas svaki 7 dana - jel ja ovo dobro, ili sam levat.
-
Majstorinho
Ja sam ponosan sto idem na ta gostovanja,volim ovaj grad,i necu ga nikad napustit kao ti.Al eto,nije ni vama tamo neki zivot.Nije nigdje bolje,nego svojoj kuci.A tebe je izgleda stid svoje zemlje.Mogu misliti kako ti je tesko kad kazes da si iz bosne.Sav se preznojis.Nosferatu wrote:Pa sta je trebo, da ostane? Pa da ide s tobom u Lukavicu i Lakstase na gostovanje.Majstorinho wrote:Nek si ti pobjego u ameriku.Bosanski_Amerikanac wrote:Pa vala bas koda si sa Marsa.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Pa obicno kazu - ono cim se budala ponosi, pametan se stidi. Drugo - to gdje si ti i sto si tu - je tvoja stvar. Nauci se da ne mozes ti svakom mjeriti i sjeci - onako kako ti mislis da im pripada po tvojoj mjeri, kao da si ti neki Atila Bic Boziji a vidi se bolan da zavidis svakom onom ko nije tu s tobom, da je to nesto sto ne mozes preboliti niti mozes oprositit.Majstorinho wrote:Ja sam ponosan sto idem na ta gostovanja,volim ovaj grad,i necu ga nikad napustit kao ti.Al eto,nije ni vama tamo neki zivot.Nije nigdje bolje,nego svojoj kuci.A tebe je izgleda stid svoje zemlje.Mogu misliti kako ti je tesko kad kazes da si iz bosne.Sav se preznojis.Nosferatu wrote:Pa sta je trebo, da ostane? Pa da ide s tobom u Lukavicu i Lakstase na gostovanje.Majstorinho wrote: Nek si ti pobjego u ameriku.
A, ako volis grad - uzmi fino 10 momcica od 12 godina, pa odi im na trening, ponesi sokove, kupit 10 majica sa buvljaka, da imaju u cisto se presvuci, i 10 pari carapa - i budi ponosan sto si tu gdje jesi. A u Laktase, i Lukavicu, neka ide neko drugi - ko ne konta da kad u selo dodju gradjani - ti nivo tog sela dizes na ustrb - svog grada. S tim ne postizes nista, osim sto sebe degradiras. Ali imas ti jos corbe njupati, dok dotle dodjes.
-
Bosanski_Amerikanac
@ Nosferatu
Bezveze se raspravljati sa njim. On sve zna, on se u sve razumije, on sve utakmice gleda, na svaka gostovanja ide. A od toga nista. Ali nije to vazno. Vazno je da njegovih pametovanja ima na svakoj temi a slabo zna tudje da cita
@ Levatinho
Ja fala bogu pobjegao nisam nego sam se doselio u ameriku i stid me bosne nije nego me je stid pojedinaca. Ali da sad ne razglabamo i da ne kvarimo temu o kojoj se na sve ijednom topiku pise ali eto vrli autor je morao da otvori istu. Pa posto se ti u sve razumijes de mu odgovori.
Bezveze se raspravljati sa njim. On sve zna, on se u sve razumije, on sve utakmice gleda, na svaka gostovanja ide. A od toga nista. Ali nije to vazno. Vazno je da njegovih pametovanja ima na svakoj temi a slabo zna tudje da cita
@ Levatinho
Ja fala bogu pobjegao nisam nego sam se doselio u ameriku i stid me bosne nije nego me je stid pojedinaca. Ali da sad ne razglabamo i da ne kvarimo temu o kojoj se na sve ijednom topiku pise ali eto vrli autor je morao da otvori istu. Pa posto se ti u sve razumijes de mu odgovori.
-
Majstorinho
Fudbal nam je katastrofa,zato sto su ljudi u nasem fudbalu,isti kao Nosferatu i ovaj amerikanac.
- Nosferatu
Bogami, bice prije da su kao ti. 6 ujutro, ti serendas po forumu. Utorak. Jebe se tebi, bolan, prespavaces jos jedan dan, babo ce platiti kriju, mati rezije, a tebe ceka sirok bulevar za nocna gibanja.Majstorinho wrote:Fudbal nam je katastrofa,zato sto su ljudi u nasem fudbalu,isti kao Nosferatu i ovaj amerikanac.
Na kraju ces se ponositi s tim gdje si rodjen, i s kakvom kitom napravljen, a sto je zivot nesto sasvim drugo, i za nesto sasvim trece, bol'a, no sikiriki. Ima decenija za to. Bitno je da si ti njima u Laktasima pokazao, sta je carsijaner.
-
Majstorinho
90 posto gluposti pises.Nosferatu wrote:Bogami, bice prije da su kao ti. 6 ujutro, ti serendas po forumu. Utorak. Jebe se tebi, bolan, prespavaces jos jedan dan, babo ce platiti kriju, mati rezije, a tebe ceka sirok bulevar za nocna gibanja.Majstorinho wrote:Fudbal nam je katastrofa,zato sto su ljudi u nasem fudbalu,isti kao Nosferatu i ovaj amerikanac.
Na kraju ces se ponositi s tim gdje si rodjen, i s kakvom kitom napravljen, a sto je zivot nesto sasvim drugo, i za nesto sasvim trece, bol'a, no sikiriki. Ima decenija za to. Bitno je da si ti njima u Laktasima pokazao, sta je carsijaner.