A Bosnjacima je religija naravno nebitna?madner wrote:Jedan od problema jeste i definicija i nastajanje Srbije. Njemci, Francuzi i ostali narodi u Evropi su sebe definisali preko jezika i/ili kulture. Njemacka nije bila nista manje komplikovana tvorevina od Jugoslavije.
Medjutim, Srbija je sebe definisala preko religije i crkve i tako odma napravila razliku i nekomaptibilnost izmedju sebe, Hrvatske i BiH. Kao takva Kraljevina Jugoslavija je 1941 bila propala drzava pred raspadom. Taj korijen i problem nije nikad rijesen, nego je potisnut.
Što je uništilo Jugoslaviju ?
-
VjecitiStudent
#251 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
- madner
#252 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
Bosnjacka potraga za svojim identitetom je prica za sebe. Da je Srbija isla na ovu varijantu kultura i/ili jezik sigurno bi Bosnjaci drugacije reagovali na taj projekat. Ovako je logicno da antagonizam koji su stvorili dovede do protiv teze. 1918 Srbija je jednostavno upropastila tu sansu projektom Velikom Srbijom pod drugim imenom.VjecitiStudent wrote:A Bosnjacima je religija naravno nebitna?madner wrote:Jedan od problema jeste i definicija i nastajanje Srbije. Njemci, Francuzi i ostali narodi u Evropi su sebe definisali preko jezika i/ili kulture. Njemacka nije bila nista manje komplikovana tvorevina od Jugoslavije.
Medjutim, Srbija je sebe definisala preko religije i crkve i tako odma napravila razliku i nekomaptibilnost izmedju sebe, Hrvatske i BiH. Kao takva Kraljevina Jugoslavija je 1941 bila propala drzava pred raspadom. Taj korijen i problem nije nikad rijesen, nego je potisnut.
-
VjecitiStudent
#253 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
Kad bi tako lako bilo promijeniti stoljecima oblikovane podjele.madner wrote:Bosnjacka potraga za svojim identitetom je prica za sebe. Da je Srbija isla na ovu varijantu kultura i/ili jezik sigurno bi Bosnjaci drugacije reagovali na taj projekat. Ovako je logicno da antagonizam koji su stvorili dovede do protiv teze. 1918 Srbija je jednostavno upropastila tu sansu projektom Velikom Srbijom pod drugim imenom.VjecitiStudent wrote:A Bosnjacima je religija naravno nebitna?madner wrote:Jedan od problema jeste i definicija i nastajanje Srbije. Njemci, Francuzi i ostali narodi u Evropi su sebe definisali preko jezika i/ili kulture. Njemacka nije bila nista manje komplikovana tvorevina od Jugoslavije.
Inace bi jos 1878. u BiH svi bili Bosanci, a ne Muslimani, Srbi i Hrvati.
- madner
#254 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
Imas Njemacku kao primjer kako je to lako. Pa Prusi su prije ujedinjena ratovali sa haman svakom pokrajinom koja je postala Njemacka.VjecitiStudent wrote:Kad bi tako lako bilo promijeniti stoljecima oblikovane podjele.madner wrote:Bosnjacka potraga za svojim identitetom je prica za sebe. Da je Srbija isla na ovu varijantu kultura i/ili jezik sigurno bi Bosnjaci drugacije reagovali na taj projekat. Ovako je logicno da antagonizam koji su stvorili dovede do protiv teze. 1918 Srbija je jednostavno upropastila tu sansu projektom Velikom Srbijom pod drugim imenom.VjecitiStudent wrote: A Bosnjacima je religija naravno nebitna?
Zasto mislis da je Hapsburzima bilo u cilju da dodje do takvog ujedinjena? Imali su dovoljno problema sa Madjarima, Hrvati su bili nezadovoljni i zadnje sto im je trebalo jeste treci pol.
-
VjecitiStudent
#255 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
Evo kako je Njemacka bila "ravnopravna" nakon ujedinjenja ...madner wrote:Imas Njemacku kao primjer kako je to lako. Pa Prusi su prije ujedinjena ratovali sa haman svakom pokrajinom koja je postala Njemacka.VjecitiStudent wrote:
Kad bi tako lako bilo promijeniti stoljecima oblikovane podjele.
Bizmark bezbeli nije bio Prus, ili jeste?Although nominally a league of equals, in practice the empire was dominated by the largest and most powerful state, Prussia. It contained three-fifths of Germany's territory and two-thirds of its population. The imperial crown was hereditary in the House of Hohenzollern, the kings of Prussia. With the exception of the years 1872–1873 and 1892–1894, the chancellor was always simultaneously the prime minister of Prussia. With 17 out of 58 votes in the Bundesrat, Berlin needed only a few votes from the small states to exercise effective control.
While the other states retained their own governments, the military forces of the smaller states were put under Prussian control, while those of the larger states such as the Kingdoms of Bavaria and Saxony were coordinated along Prussian principles and would in wartime be controlled by the federal government. Although authoritarian in many respects, the empire permitted the development of political parties.
madner wrote: Zasto mislis da je Hapsburzima bilo u cilju da dodje do takvog ujedinjena? Imali su dovoljno problema sa Madjarima, Hrvati su bili nezadovoljni i zadnje sto im je trebalo jeste treci pol.
Zato sto bi to bilo kontrolisano ujedinjenje, umjesto tri nekontrolisana elementa, Srba, Hrvata i Muslimana, imali bi samo jedan, Bosance, tj. Kalajeve Bosance.
-
Johny
#256 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
madner wrote:Jedan od problema jeste i definicija i nastajanje Srbije. Njemci, Francuzi i ostali narodi u Evropi su sebe definisali preko jezika i/ili kulture. Njemacka nije bila nista manje komplikovana tvorevina od Jugoslavije.
Srbija je dugo vekova do dinastije Nemanjica imala i katolika i pravoslavaca u svom sastavu, a svi Srbi koji su dosli na Balkan su pre svega bili pagani...kao i ostali narodi na Balkanu...
Stefan Nemanja, osnivac dinastije je bio katolik, pa je presao na pravoslavlje... pravoslavlje je posle dobilo oblik Svetoslavlja, Sveti Sava je definisao ovu ideju koja je posle vekovima okupljala Srbe... ako gledas srednji vek mnogi narodi su se pre svega okupljali oko kraljeva, a kralj je bio zastitnik i religije, u zapadnoj Evropi vecina kraljeva su morali imati podrsku pape, da bi tek u 16. veku Martin Luter izazvao Reformu...
Sta cemo npr sa Rusima i Ukrajincima, prestonica prve ruske drzave je bio Kijev, posle nekoliko vekova Moskva je preuzela primat, a katolicka crkva uspela da preobrati Ukrajince, i to je danas osnovna podela izmedju ta dva naroda...
Ne razumem ovu tezu o "nekompatibilnosti", pa veliki razlog sporenja Srba i Hrvata je upravo bila religija, vec podelom Rimskog Carstva granica je bila tacno na Dunavu i Drini, od tada Carigrad ima uticaj na Srbe u vezi pravoslavlja a Vatikan na Hrvate... imamo tu i Bosnjake sa trecom religijom, znaci nikakva nekompatibilnost, nego je ova teritorija granicnik izmedju uticaja 3 dominantne religije... to niko nije mogao da bira, to su istorijske okolnosti...
Dokaz kolko su Srbi bili verni crkvi je 1945, preko noci su prestali da slave Slave i idu u crkvu, do smrti Tita ljudi su bili izlozeni ismevanju ako si krstio dete u crkvi, ako si isao na Vrbicu sa zvoncicem... i to nije radio Tito nego bas Srbi koji su zagrlili partijske knjizice umesto biblije...
- Vodenjak
#257 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
Replay wrote:Imam hobi - pronošenje istine o tamnici narodahalo_ba wrote: Malo sam pogledala tvoje postove. Od nekih 90 postova, 60-70 je o "tamnici naroda", "diktatoru Titu" i slicno.
Imas li ti bolan neki hobi?
Nego što mi je u uvodu netočno ?
P.S. ja sam hrvatski domoljub pa mi dojadilo pljuvanje po obrambenom i nametnutom ratu ,po Hrvatskoj braniteljima i Tuđmanu kao i neutemljeno uzdizanje Juge.
Pa sto se odmah niste legitimisali vashe visocanstvo?
Dosao si iz lijepe vase da Bosancima i Hercegovcima otvaras oci...
Navika iz doba Tudjmana i slicniih ili?
-
hadzofield
#258 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
Replay wrote:
Imam hobi - pronošenje istine o tamnici naroda
Nego što mi je u uvodu netočno ?
P.S. ja sam hrvatski domoljub pa mi dojadilo pljuvanje po obrambenom i nametnutom ratu ,po Hrvatskoj braniteljima i Tuđmanu kao i neutemljeno uzdizanje Juge.
Hahaa a ti dodjes kao neki mesija ili nesto slicno ... kome pronosis istinu o tamnici naroda???
De i meni reci koji je to narod bio u tamnici??
Jugoslavija je bila tamnica za kriminalce, nacionaliste, raznorazne Tudzmane, Izetbegovice itd...
Ti sto si hrvatski domoljub pa i ja sam, i meni je drago sto se hrvatska odbranila...
al to ne znaci da Tudzman nije nacionalista...
rado bih pljunuo po Tudjamnu a i po tebi ali nikad po domovinskom ratu
Jugu niko ne uzdize ono sto se desava od 1990 pa do sada je najbolji pokazatelj koliko je juga bila progresivna ideja sa svim svojim manama i vrlinama
jucer smo se raspali, ubijal, klali i pljackali
a za 5,10,20 godina cemo opet zivjeti u jednoj drzavi
-
Vukašin
#259 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
Koja crna Srbija u vrijeme dinastije Nemanjica? Imamo Rasku, Travuniju, Pomoravlje....... imamo Kraljeve Srblja..... imamo Cara Srblja i Grka... ali Srbije nema. Srbija ko "terminus" se tek javlja jako kasnije.Johny wrote: Srbija je dugo vekova do dinastije Nemanjica imala i katolika i pravoslavaca u svom sastavu, a svi Srbi koji su dosli na Balkan su pre svega bili pagani...kao i ostali narodi na Balkanu...
Aha.... a tebi vec jasno da je vecina Ukrajinica pravoslavne vjere, puno manji dio grko-katolici... a rimo-katolici pretezno etnicki Poljaci i Njemci. Etnicka podjela se desila prije svega kroz poraz "starih" Rusa od strane razlicitih jahackih naroda i propasti starog Kiev-rus. Nacionalna podjela se stvorila zbog jake hegemonizacije politicke moci ka Moskvi i "politickog" vladanja Rusije prema Ukrajini. Nema tu katolicka crvka nikakvu preveliku ulogu.Johny wrote: Sta cemo npr sa Rusima i Ukrajincima, prestonica prve ruske drzave je bio Kijev, posle nekoliko vekova Moskva je preuzela primat, a katolicka crkva uspela da preobrati Ukrajince, i to je danas osnovna podela izmedju ta dva naroda...
Srbi i Hrvati nemaju velike veze sa ondasnjim plemenima Srba i Hrvata osim imena. A inace trebas znati da Dunav i Drina nisu nikakve granice bile sto se toga tice.Johny wrote: Ne razumem ovu tezu o "nekompatibilnosti", pa veliki razlog sporenja Srba i Hrvata je upravo bila religija, vec podelom Rimskog Carstva granica je bila tacno na Dunavu i Drini, od tada Carigrad ima uticaj na Srbe u vezi pravoslavlja a Vatikan na Hrvate... imamo tu i Bosnjake sa trecom religijom, znaci nikakva nekompatibilnost, nego je ova teritorija granicnik izmedju uticaja 3 dominantne religije... to niko nije mogao da bira, to su istorijske okolnosti...
Danasnji spor Hrvata i Srba prije svega je poco zbog nametanja politicke hegemonije sa strane Srbije. Hrvati su se osjecali "prevareni" posto su umjesto austrougarske hegemonije dobili srbijansku i to je onda pokrenulo "vjekovnu" mrznju koja je znaci mladja od sto godina. Tu vjeroispovijest nema velikog utjecaja. Problem je prije svega sto je politikca Srbija sebe vidila ko "vodju".
-
Vukašin
#260 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
Tacno. Zato je njemacka morali napraviti "Sonderweg" sa Hitlerom da bi se "zapecatila" njemacka nacija. A inace..... pa i religija je vazan dio kulture u to vrijeme.madner wrote:Jedan od problema jeste i definicija i nastajanje Srbije. Njemci, Francuzi i ostali narodi u Evropi su sebe definisali preko jezika i/ili kulture. Njemacka nije bila nista manje komplikovana tvorevina od Jugoslavije.
I naranvo su sebe Srbi ko naciju definisali po jeziku.... pa zato su uvjek i tvrdili da su Hrvati i Bosnjaci takodje Srbi. Glavni problem je bio sto muslimani su vidjeni ko nekakvi "izrodi" i "izdajnici" koji nemogu stvarno biti zaprimljeni ko "pravi Srbi", a sa Hrvatima doslo je do problema posto Srbija je vidila u Kraljevini SHS samo nastavak drzavne tradicije i poltike Kraljevine Srbije i tako se politicko vladala prema Hrvatskoj.
- Lincoln-Burrows
#261 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
Jugaslaviju je svaki narod doživljavao na svoj način, Hrvati i Slovenci je definitivno nisu doživljavali kaohadzofield wrote: De i meni reci koji je to narod bio u tamnici??
svoju, a ipak je bila i njihova jer druge nisu imali. Oni su pokušavali i hrvatskim proljećem ali tada još nije išlo.
U biti sačekali su prvi trenutak u kojem su to mogli i bez razmišljanja kidnuli.
Naravno sve je to bilo povezano sa rušenjem SSSR-a, to je bio taj trenutak stvaranja novih država.
Bošnjaci (tada Muslimani) pa i još neki drugi ovdje u BiH su protestirali protiv cijepanja Jugoslavije,
taj protest u Sarajevu još ni dan danas nisam siguran jeli bio usmjeren protiv Hrvata ali sumnjam,
jer ti koji su bili na tom protestu na čijoj su strani kasnije bili kad je zaratilo.
- Haris.ba
#262 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
I na to jos veci problem sto nije mogla da bude vodja. Nit je zauzimala toliko teritorije, nit je imala toliko stanovnistva, nit je ekonomski bila toliko jaka, i cesto je uspjevala od svih rjesenja izabrati ono najgore. Iskustvo iz Kraljevine Jugoslavije se jednostavno nije moglo ponoviti, a Srbija je to htjela.Vukašin wrote:Problem je prije svega sto je politikca Srbija sebe vidila ko "vodju"
Nacionalna hortikultura nije nesta svojstveno samo Srbima. Mnogi imaju maksi planove. Problem je kad se zbog toga vode ratovi i krse ljudska pravaVukašin wrote:I naranvo su sebe Srbi ko naciju definisali po jeziku.... pa zato su uvjek i tvrdili da su Hrvati i Bosnjaci takodje Srbi. Glavni problem je bio sto muslimani su vidjeni ko nekakvi "izrodi" i "izdajnici" koji nemogu stvarno biti zaprimljeni ko "pravi Srbi", a sa Hrvatima doslo je do problema posto Srbija je vidila u Kraljevini SHS samo nastavak drzavne tradicije i poltike Kraljevine Srbije i tako se politicko vladala prema Hrvatskoj.
Iz postovanja kako sebe neki narod vidi, ja bih koristio ono sto taj narod tvrdi da ih cini nacijom.madner wrote:Jedan od problema jeste i definicija i nastajanje Srbije. Njemci, Francuzi i ostali narodi u Evropi su sebe definisali preko jezika i/ili kulture. Njemacka nije bila nista manje komplikovana tvorevina od Jugoslavije.
Religija je samo jedan faktor unutar "problema". Ovaj prostor je svojstven sam sebi i cini specifican miks faktora. Tako da se poredjenja sa drugim drzavama i narodima moraju uzimati, hajde da kazem najlakse - "u kontekstu".
Zaboravimo srednji vijek, osmanlije,nacionalisticka budjenja 19. st, Austrougarsku, Kraljevinu Jugoslaviju (sve to ima svoje mjesto - da svakako).
Pogledajmo 1990 godinu.
Ustav koji je uveo drzavni sistem izmedju konfederacije i decentralizirane federacije
Ustav kojim se jedan znacajan dio naroda u Srbiji osjecao zakinut. I ni minimalno nisu bili zadovoljeni njegovi interesi, cime bi mogli biti osujeceni njegovi secesionisticki planovi (Albanci). Nakon ukidanja statusa pokrajina.
Socijalisticke drzave padale ko kruske, sistem se urusavao.
Testa ekonomska situacija
Visestranacje bez izgradjenog civilnoga drustva
Nepostojanje vanjskoga faktora koji bi kao opasnost ojacao kohezivne snage
Tada nije bilo tesko iskoristiti sve nase razlike i nerijesene probleme kao enzime za rjesavanje svih nagomilanih problema na konfliktne nacine. Da su prije poceli rjesavati se problemi, a neki poceli se rjesavati na drugi nacin, mozda bi bila moguca mirna disolucija. Jednostavno: domaci problemi su odlagani zbog rjesavanja spoljnopolitickih, pa onda su unutrasnji problemi rjesavani totalitarnim metodama pod opravdanjem ubrzanog ekonomskog napretka i ocuvanjem tekovina revolucije. I kada je sve prijetilo da se raspadne donesen je Ustav 1974 (71). A ni ustav ne moze sve da rijesi.
A kad ustav nije uspio zalijeciti sve probleme moralo je doci do odgadjanja "rjesenja". Odbijam da priznam da Srbima nije odgovarao ustav iz 1974. Jednostavno su mislili da mogu drugim sredstvima ispuniti svoje ciljeve. Srbiji cilj nije bio Velika Srbija. Srbija je htjela da moze da bude lider u drustvu u kojem to nije mogla da bude. A kada to ne ide bas, onda se samo prebacis na ideju Velike Srbije.
-
Replay
#263 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
@halo_ba je spomenula tamnicu naroda ,pa sam onda ponovio za njom ,ne koristim se inače tim izrazom-hadzofield wrote:
Hahaa a ti dodjes kao neki mesija ili nesto slicno ... kome pronosis istinu o tamnici naroda???
De i meni reci koji je to narod bio u tamnici??
Jugoslavija je bila tamnica za kriminalce, nacionaliste, raznorazne Tudzmane, Izetbegovice itd...
Ti sto si hrvatski domoljub pa i ja sam, i meni je drago sto se hrvatska odbranila...
al to ne znaci da Tudzman nije nacionalista...
rado bih pljunuo po Tudjamnu a i po tebi ali nikad po domovinskom ratu
Jugu niko ne uzdize ono sto se desava od 1990 pa do sada je najbolji pokazatelj koliko je juga bila progresivna ideja sa svim svojim manama i vrlinama
jucer smo se raspali, ubijal, klali i pljackali
a za 5,10,20 godina cemo opet zivjeti u jednoj drzavi
Ostatak posta ti nisam baš razumio. Sve mi se čini da bi nkoga pljunio ,ali dobro sada to ,pustimo mi okolišanja...
Reci ako gdje lažem i ispravi me ,to je jedino važno.
-
hadzofield
#264 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
Jugoslaviju su kao tamnicu dozivljavali samo nacionalisti sa svih strana i kriminalci...Lincoln-Burrows wrote:Jugaslaviju je svaki narod doživljavao na svoj način, Hrvati i Slovenci je definitivno nisu doživljavali kaohadzofield wrote: De i meni reci koji je to narod bio u tamnici??
svoju, a ipak je bila i njihova jer druge nisu imali. Oni su pokušavali i hrvatskim proljećem ali tada još nije išlo.
U biti sačekali su prvi trenutak u kojem su to mogli i bez razmišljanja kidnuli.
Naravno sve je to bilo povezano sa rušenjem SSSR-a, to je bio taj trenutak stvaranja novih država.
Bošnjaci (tada Muslimani) pa i još neki drugi ovdje u BiH su protestirali protiv cijepanja Jugoslavije,
taj protest u Sarajevu još ni dan danas nisam siguran jeli bio usmjeren protiv Hrvata ali sumnjam,
jer ti koji su bili na tom protestu na čijoj su strani kasnije bili kad je zaratilo.
Bosanci nisu bili protiv cijepanja Jugoslavije da bi naskodili Hrvatima vec sto je to najgore rijesenje za BiH sto se i pokazalo 1991 pa nadalje
-
Replay
#265 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
Srami se!hadzofield wrote: Jugoslaviju su kao tamnicu dozivljavali samo nacionalisti sa svih strana i kriminalci...
Bosanci nisu bili protiv cijepanja Jugoslavije da bi naskodili Hrvatima vec sto je to najgore rijesenje za BiH sto se i pokazalo 1991 pa nadalje
Ovakvo naštimavanje i mjenjanje povijesti samo kako bi lakše mogao cmizdriti za voljenom Jugom - je degutantno.
-
Replay
#266 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
Netko je gore rekao d aje izrabljivanje pojedinih republika bila izmišljotina.
Evo par činjenica vezanop uz Hrvatsku
-50% deviza ulazilo je preko Hrvatske dok je hrvatska zadržavala samo 7%
-od federalne vlade SR Hrvatska je dobivala samo 16.5% proračuna dok je SR Srbija dobivala oko 46.6%
-Mnogo puta SR Hrvatska se "odricala" svoje alokacije u korist "nerazvijenih krajeva"
Evo par činjenica vezanop uz Hrvatsku
-50% deviza ulazilo je preko Hrvatske dok je hrvatska zadržavala samo 7%
-od federalne vlade SR Hrvatska je dobivala samo 16.5% proračuna dok je SR Srbija dobivala oko 46.6%
-Mnogo puta SR Hrvatska se "odricala" svoje alokacije u korist "nerazvijenih krajeva"
-
fenix_sa
#267 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
kao pripadnik _obaveznik , nisam dobio poziv za mobilno stanje .DA SE BRANI USTAVNI POREDAK S.F.R.J_e.mobilizacija ukjlučuje vez,jedinicu .....NAORUŽANJE itd. zašto je isključena mobilizacija .lični stav .potražit od SRBIJE ODGOVOR.itd. 
- Vodenjak
#268 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
Ti se jos trudis da nam otkrijes pravu istinu iz lijepe svoje?Replay wrote:Srami se!hadzofield wrote: Jugoslaviju su kao tamnicu dozivljavali samo nacionalisti sa svih strana i kriminalci...
Bosanci nisu bili protiv cijepanja Jugoslavije da bi naskodili Hrvatima vec sto je to najgore rijesenje za BiH sto se i pokazalo 1991 pa nadalje![]()
Ovakvo naštimavanje i mjenjanje povijesti samo kako bi lakše mogao cmizdriti za voljenom Jugom - je degutantno.
Dokle ces?
-
edvin
#269 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
Sta je s tobom, nesto ti je upalo, smijesno?nosara wrote:edvin wrote:Slazem se sa vecinom tvojih postova i razmisljanjem. Na kraju, kakvi stranci i bakraci, niko nas nije mogao da natjera da se ubijamo i terorisemo osim nas samih. Jel moze neko nekom da naredi da ukrade nesto, naravno da ne moze, jel moze neko nekog da natjera da se zeni s nekim ko nece, naravno da ne moze.Johny wrote:Mozemo o tome da razgovaramo dosta...ima tu mnogo detalja...
Npr da MIlosevic nije bio tolko glup pa zakazao izbore za 24.9.2000, i to prevremene, mogao je uz pomoc raznih mahinacija da vlada jos 5 godina najmanje... kad ih je raspisao Amerikanci i Nemci ulozili su 70 miliona dolara u organizaciju, stvorili su organizaciju Otpor koja je okupljala mlade i gnevne koji nisu zeleli da se okupljaju oko stranaka(isti recept su ponovili u "narandzastoj revoluciji" u Ukrajni), citav sistem nadzornika izbora, naoruzali su ljude, lobirali da se Legijine jedinice ne mesaju, 5.oktobra moglo je da bude krvoprolice, ali srecom je sve uspelo...znaci bilo je dosta srece tog dana, ali uz dobru organizaciju uglavnom finansiranu sa zapada...
Onda na izborima 92(ili93, ne secam se tacno), kandidovao se Milan Panic, Srbin iz Amerike koji ni padeze nije znao kako treba, dobio je dosta glasova, a da su izasli Albanci sa Kosova Sloba bi izgubio na tim izborima...njihov komentar je bio da nece da se mesaju u izbore koji nisu njihovinemoj neko posle da mi pravda njih, namerno su ga ostavili jer su znali da ce im doneti nezavisnost...sa Panicem bi pevali drugu pesmu...
Mozemo sasvim argumentovano tvrditi da je Sloba pao kad je to odgovaralo zapadu, oni pre 2000. nisu hteli da ga sklone, dzabe sto je narod bio protiv, dok na strateskom nivou se ne donesu neke odluke tesko moze biti selameta
Znaci sami smo krivi. Hajde, neka kazu svi koji tvrde da je rat bio pravilna opcija, koliko je djece od guzonja i onih koji sada sjede na vlasti (u bilo kojoj od bivsih ex Yu republika) bilo na prvim linijama ili protjerano, itd. Tu zavrsavamo svaku pricu.![]()
![]()
![]()
![]()
- jeza u ledja
#270 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
Uzmi recnik, otvori pod 'n' pa se informisi.Johny wrote: Sve zavisi kako ti u svojoj glavi zamisljas nacionalizam...
Naravno da je sve radio da bi ostao na vlasti. Sta treba da ocekujem od nekoga ko je odgovoran za smrt stotina hiljada ljudi da ima moralne i eticke standarde?Johny wrote: MIslim da je Milosevicu ideoloski blizi bio Titov komunizam nego neka velikosrpska politika, cetnici... druga je stvar sta je on radio dok je bio na vlasti, koketirao je i sa jednom i drugom stranom, stranku nije nazvao nekim nacionalnim imenom nego "socijalisticka partija", oslovljavao je dugo svoje ljude sa "drugarice i drugovi", nikad ni jednom recju nije pljuvao Tita i njegovu Jugu... zato kazem da je bio manipulator i muljator, imao je obraz ko djon, sve je radio da bi ostao na vlasti...
Hrvati, Slovenci i svi ostali koji nisu bili Srbi su imali zdraviju viziju 'jugoslavenstva' od Srba. Nijedni nisu gledali na Jugoslaviju kao ratni plijen i teritoriju na kojoj treba da dominiraju. Jugoslaviju su dozivljavali kao kisobran koji ce ih zastiti od stranih velesila. To sto ti zamisljas Hrvate i Slovence kao nacionaliste koji su unistili Jugoslaviju pokazuje da ti kao ocigledan srpski ex-yu nostalgicar nikad nisi ni smatrao njih ravnopravnim Jugoslavenima, a svoju Srbiju kao zastitnika jugoslavenske ideje.Johny wrote: Pricas o jugoslovenstvu Hrvata i Slovenacanemoj da se salimo, njima je bio pun kufer te price, samo su gledali kako da uhvate krivinu, tvrdim i da nije bio Milosevic na vlasti nego npr Stambolic(mnogi previdjaju kako je lako moglo da se desi da Milosevic uopste ne bude na sceni samo da je Ivan predosetio opasnost od svog kuma) opet bi se odvojili... znaci oni su ti koji nisu gledali na Jugu kao svoju zemlju...
Nisam ni rekao da je samo Srbija imala koristi od Jugoslavije. Imali su ih svi, a pogotovo recimo Bosna, bar jedno vrijeme. Ali logicno je da ako si u istoj drzavi sa bogatijim republikama da ces od njih imati vise ekonomske koristi nego oni od tebe. Ono sto sam ja istakao je da su Srbi i Srbija imali privilegije kakve drugi nisu imali. Privilegije koje su proistakle iz karaktera stare drzave i uopste geostrateskog i demografskog karaktera SFRJ. Te privilegije su polako nestajale odlukama komunista i to je jedan od glavnih razloga rasta srpskog nacionalizma.Johny wrote: Preterujes sa pricama o nekakvim privilegijama Srba u Jugi, to je stara prica jos potekla od Hrvata... to su gluposti...price da se sve sliva u Beograd, da se potkradaju ostale Republike, to je omiljena tema naci ideologa u raznim republikama... bilo je tu svega i svacega, ali predstavljati samo Srbiju da je imala koristi od ostalih je podvala...
U praksi, na sceni je srpski minimalizam.Johny wrote: Zavrsavas sa frazama, koji je danas srpski ekspanzionizam na sceni?!
Prijeti da pobije zakone fizike, jer se skuplja sireci se.Johny wrote: Kome to Srbija preti, gde se to siri?!
Johny wrote: Problem vas hejtera je sto ne mozete da svarite da je Srbija promenila politiku, ne znate sad kako da se postavite, nije sve crno-belo sad, a posto nije, a ne znate kako drukcije, onda udri po staroj prici...cetnici, velikosrbi.... moj savet vam je da bar malo promenite recnik, dosadno je ovo, a i prevazidjeno, dajte neke nove definicije da razbijemo monotoniju
-
hadzofield
#271 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
Replay wrote:Srami se!hadzofield wrote: Jugoslaviju su kao tamnicu dozivljavali samo nacionalisti sa svih strana i kriminalci...
Bosanci nisu bili protiv cijepanja Jugoslavije da bi naskodili Hrvatima vec sto je to najgore rijesenje za BiH sto se i pokazalo 1991 pa nadalje![]()
Hoces reci da smo mi bili za ocuvanje Jugoslavije da bi naskodili Hrvatima???
BiH je istupila iz SFRJ nakon sto je to ucinila Hrvatska... po vidjenu tadasnjih politickih prvaka u BiH
Jugoslavija bez Hrvatske bi bila Srboslavija.
Hrvati nisu glasali na referendumu za nezavisnost BiH zato sto vole BiH nego da nebi zivjeli upravo u takvoj Srboslaviji
- kiky
#272 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
ova tema je mrtvi šupljak ...... 
-
Replay
#273 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
Ajme koji tok misli...hadzofield wrote:Replay wrote:Srami se!hadzofield wrote: Jugoslaviju su kao tamnicu dozivljavali samo nacionalisti sa svih strana i kriminalci...
Hoces reci da smo mi bili za ocuvanje Jugoslavije da bi naskodili Hrvatima???
BiH je istupila iz SFRJ nakon sto je to ucinila Hrvatska... po vidjenu tadasnjih politickih prvaka u BiH
Hrvati nisu glasali na referendumu za nezavisnost BiH zato sto vole BiH nego da nebi zivjeli upravo u takvoj Srboslaviji
De ti pročitaj svoje postove prije nego opališ "pošalji"
-
Replay
#274 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
bla ...bla...bla lijepa vaša ,lijepa tvoja...bla ...bla... ,kad ti doasadi ta super humoristična te genijalna fora onda me počni nazivati fašistom ,nacistom i ustašom ,a kada ti to dosadi...onda smisli neki novi način kako ćeš okolišati i mene diskvalificirati...Vodenjak wrote:Ti se jos trudis da nam otkrijes pravu istinu iz lijepe svoje?Replay wrote:Srami se!hadzofield wrote: Jugoslaviju su kao tamnicu dozivljavali samo nacionalisti sa svih strana i kriminalci...
Ovakvo naštimavanje i mjenjanje povijesti samo kako bi lakše mogao cmizdriti za voljenom Jugom - je degutantno.![]()
Dokle ces?
Samo ni slučajno ,ni pod koju cjenu ,ni pod kojim uvjetnom nemoj izdvojit neku moju izjavu i nemoj mi dokazat da lažem i pokazat mi pravu istinu. To ni pod razno.
Demoniziraj ,razbacuj s edemagogijom ,frazama ,pamfletima ,lupetaj..sve čini kako bi izbjegao sadržaj i raspravu ,može?
-
hadzofield
#275 Re: Što je uništilo Jugoslaviju ?
Ajme koji tok misli...Replay wrote:
De ti pročitaj svoje postove prije nego opališ "pošalji"[/quote]
Ma ja... Bosnaci bili za ocuvanje Jugoslavije da bi napakostili Hrvatima ... to zelis reci?