Što će biti s Podrinjem?

Locked
ze kalanga

#201 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by ze kalanga »

Preciznije, sagradili trotoare, postavili signalizaciju, uredili vodovodnu infrastrukturu, puteve. Pa se neki danas ne kupaju u rijeci, već to čine u krugu sopstvene kuće. Dok drugi još uvijek proučavaju sve prednosti trotoara.
Jedna velika zamjerka - niko nije pipnuo most.
Danguba

#202 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Danguba »

ze kalanga wrote: Ne bih se osvrtao na uvrede, one su rezultat predrasuda i neznanja. Ali na ovaj dio hoću.

Tačno je. Bili većina. I to niko ne spori. Konkretno u Zvorniku 70% gradskog činili. A opet, najbolji, najrazvijeniji dio seoskog ili prigradskog držali Srbi. Nije isto živjeti u Čelopeku i živjeti u Snagovu ili Glumini.
Međutim, već rekoh, šta je Zvornik tada imao ? Par fontana više nego danas i pola grada bez pijaće vode. To su dometi.
Zaboravimo na sistem kuća na kući. Danas ga je zamijeno zgrada na zgradi.
jes, jes a vozile se fice , peglice i pezejci...

ali su zato imali Gerinu klaonicu koja je radila punom parom. :(
ze kalanga

#203 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by ze kalanga »

Danguba niko ne spori da se živjelo bolje nego danas. Govorim o infrastukturnom urbanom dijelu određene zajednice.
Govorimo o stepenu infrastrukturnog razvoja. I govorimo o tome kako i pored činjenice da je Zvornik bio jedan od glavnih industrijskih centara, od svega toga nije dobio apsolutno ništa. Apsurd.
Danguba

#204 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Danguba »

aratet wrote:
Danguba wrote:
aratet wrote:Tesko je dokazati protjerivanja po gradovima, ali zato po selima je sigurno bilo protjerivanja, kako je objasniti porusene kuce?
Pazi sad nesto, JNA se sve sa dobrovoljcima(rezervisti iz okolnih sela) povlaci iz Tuzle nakon onoga ''po guzici'' i zaustavljaju se u prvo srpsko selo pa u drugo srpsko selo pa u trece i sve tako dok ih nismo prebacili preko Majevice ili na primjerenu udaljenost da nas vise ne terorisu.

Kuzis li kako su iseljavana ta sela. Njih je iseljavala JNA,JA,VRS i razni dobrovoljci iz Srbije. :wink:
Kako objasniti do temelja porusene sela?

Po meni je trebalo mobilisati zene i slati ih da čuvaju kuće po zauzetim srpskim selima. Ali naravno to nikako ne godi SDA vrhuski i krimosima sto ih je Ali ja okupio oko sebe.
:-) :-)

Kakve ba zene, kakav SDA u to vrijeme? :D
seln

#205 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by seln »

ze kalanga wrote: Ne zaboravimo da je mnogima rat itekako dobro došao. Mislim na one koji zahvaljujući istom završiše na Zapadu i u Americi. Oni se mogu nazvati pobjednicima rata. Svi ostali, koji su ostali, apsolutno gubitnicima.
Ne znam jeste li svi previdjeli ili ignorisali ovo... za klaga vam savjetuje da polozite zavetne darove na polzu radovanu karadziicu, jer je Bosnjacima omogucio da budu proterani sirom sveta.
El_comadante

#206 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by El_comadante »

ma ja klasična srpska postaviš pitanje odgovor ide odmah o izjednjačavanju. bilo pitanje koliko je porušeno džamija? odgovor da su krivi oni koji su rušili i crkve i džamije.
Hamolj

#207 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Hamolj »

seln wrote:
ze kalanga wrote: Ne zaboravimo da je mnogima rat itekako dobro došao. Mislim na one koji zahvaljujući istom završiše na Zapadu i u Americi. Oni se mogu nazvati pobjednicima rata. Svi ostali, koji su ostali, apsolutno gubitnicima.
Ne znam jeste li svi previdjeli ili ignorisali ovo... za klaga vam savjetuje da polozite zavetne darove na polzu radovanu karadziicu, jer je Bosnjacima omogucio da budu proterani sirom sveta.
Ma ze kalanga je klasični đikan.
PM72

#208 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by PM72 »

ze kalanga wrote:Preciznije, sagradili trotoare, postavili signalizaciju, uredili vodovodnu infrastrukturu, puteve. Pa se neki danas ne kupaju u rijeci, već to čine u krugu sopstvene kuće. Dok drugi još uvijek proučavaju sve prednosti trotoara.
Jedna velika zamjerka - niko nije pipnuo most.
Zaboravio si dodati da je Zvornik opština sa najviše masovnih grobnica u bivšoj Jugoslaviji...i to su Srbi uredili.Trudili su se svojski,pojedine grobnice premještali su po više puta.Valjda da sve fino zategnu radi trotoara...
El_comadante

#209 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by El_comadante »

i još jedno poredjnje sa srpske strane kažu nema ni pola milion srba u federaciji a najvise od tog broja u sarajevu. znači oni hladno to porede sa genocidom u Srebrenici, sa genocidom u Prijedoru, sa užasnim zločinima na muslimanima Višegrada, Goražda, Bijeljina itd.... a za šta postoje i Haše presude da se to tako desilo ali niti jedna da je neko srbe protjerao iz federacije i Sarajeva. kaže reciomo ovaj zašto su onda srbi otišli? neznam ali nepsotoji sudska presuda da ih je neko otjerao. kaže niko nije lud da mjenja istočnu bosnu za sarajevo, pa i večina srba iz sarjeva su otišli u srbiju beograd ili novi sad....
llull

#210 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by llull »

PM72 wrote:
ze kalanga wrote:A onda se zapitaš gdje su Bošnjaci prije Kozluka živjeli. I dobiješ odgovor, tamo gdje ni danas pijaće vode nema, jel tako?

Vidi se da nisi imao prilike hodati po Bosni...

izdaleka se primjećivala razlika između srpskih i bošnjačkih sela.Srpske kuće su bile razbacane (Srbin i kukuruz ne trpe komšiju),tarabe iskrivljene,trvor i vašar ne sve strane,blato,krmad i pljava stoka...u srpske kuće se ulazilo u cipelama a u bošnjačkim se oduvjek izuvalo.U mnogim srpskim kućama je do rata bilo ognjište na sred kuće i velika prostorija za slave obično od zakovanih fosni.Krečilo se svake prestupne godine a zadah masti,bijelog luka i rakije se nije mogao izluftati.O popločenim banjama i vodi na česmama mnogi su sanjali.Kultura ćistoće i vode nije im bila jača strana.Mislim,iskreno govoreći.Ja sam sjedio u mnogim srpskim kućama i za samo par njih sam prokomentarisao kako je čisto i fino.

da se razumijemo,i kod Bošnja je bilo poganaca.Ali,u bošnjačkim kućama si u 90% slučajeva mogao lizati med sa poda.
Rezime znaci ... srbi su pogani prljavi, smrdljivi blago receno otpad ...

Previse si druze ksenofobican, ne znam koliko si cesto isao po bosnjackim selima po podrinju... manje vise svi su isti u ruralnim krajevima ...
sumirprimus

#211 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by sumirprimus »

koji mu je nick bio prije...
ista vaka prica bila prije jedno 5 6 godina...
studiorum_tuzlaensis

#212 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by studiorum_tuzlaensis »

Nabiju Podrinjci malo toga na kurac u zadnje vrijeme koliko bi htjeli, ali ih niko ne jebe.

Što je bilo dobrog u Istočnoj Bosni, to se odselilo prije rata u Sarajevo ili dalje. Sami hamelj je došao u ratu i iza rata silom prilika i je razlog zašto bi danas trebali uložiti milione da doškolujemo tu vrstu ljudi kako se živi u ljudskoj zajednici (homo sapiensi) i u gradu općenito gdje se koristi voda, struja i grijanje te se uredno plaća održavanje zaj. prostorija.

Nazovite me ksenofobičnim, ali nepismeni došljo sa referencama od 100 iscjepanih bukvi će mi uvijek biti građanin drugog reda kojeg ću zakinuti na svaki način i kad god mogu u korist bilo kakvog drugog došlje ili starosjedioca.

Podrinje = šumski krajolik oko Drine.
Gojeni H

#213 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Gojeni H »

sumirprimus wrote:koji mu je nick bio prije...
Uporan je ... k'o bukva. :D
sumirprimus

#214 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by sumirprimus »

Gojeni H wrote:
sumirprimus wrote:koji mu je nick bio prije...
Uporan je ... k'o bukva. :D
nije ba nas lipnican...on se i ne krije :lol:
ovaj asfalt signalizacija
GeeTnT

#215 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by GeeTnT »

seln wrote:
Cesto spomonjanje progona Bosnjaka na nacin na koji to kalanga radi pokazuje bijesnilo, a pogotovo kad vide iste te ljude u svom gradu....zelim im sto vise takvih susreta....
sumirprimus

#216 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by sumirprimus »

kako nece bolit,uradio si sve da tih ljudi vise nema,
a oni se vrate, jos bogatiji ...
a ti u svom glibu, mora bolit da jebe rak raka
aratet

#217 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by aratet »

Samo vi se sprdajte sa kalongom, u Visegradu i Rogatici uopste nema Bosnjaka niti se zele vratiti.
Haris.ba

#218 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Haris.ba »

Još se raspravljate sa lažovom? :D

I to je najbolji dokaz da podrinjcima nema spasa. Oni koji bi im trebali pomoći hvataju se na udicu ko muha na govno. I troše se na glupostima.

P.S.
Jedine općine u istočnoj Bosni koje su u nekom plusu sa prirastom stanovništva su oko Goražda, Zvornika i Bijeljine. Ima u Hercegovini Trebinje. I tako će ostati još dugo godina. Šta god da se uradilo.

Eto u Zvorniku imaju ljudi vode. Ima li u Sarajevu redovno vode? To je mjera svih stvari. Nisi sposoban obezbjediti vodu, a bavio bi se i geostrategijom. Može tako. Ali, onda je rezultat slab.
VjecitiStudent

#219 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by VjecitiStudent »

Slika i prilike sarajevske brige o povratnicima
Nakon nekoliko mjeseci rada i najave ambicioznih planova i proširenja proizvodnog programa, srebrenički proizvodni pogon "Kocka", sarajevske firme "Cube", prestao je sa radom.
Petnaestak zaposlenih je prije skoro mjesec dana upućeno na kolektivni godišnji odmor i kažu da ne znaju do kada će taj odmor trajati, jer se vlasnik firme Aid Rifatbegović ne pojavljuje u Srebrenici i ne odgovara na telefonske pozive.
http://www.akta.ba/bs/Vijest/vijesti/sa ... enje/71451
GeeTnT

#220 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by GeeTnT »

aratet wrote:Samo vi se sprdajte sa kalongom, u Visegradu i Rogatici uopste nema Bosnjaka niti se zele vratiti.
..u posleratnim vukoyebinama sve je manje i ptica, a kamoli ljudi...ostaju samo oni koji cekaju da umru i oni koji se plase zbog svoje proslosti...
almir90

#221 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by almir90 »

VjecitiStudent wrote:Slika i prilike sarajevske brige o povratnicima
Nakon nekoliko mjeseci rada i najave ambicioznih planova i proširenja proizvodnog programa, srebrenički proizvodni pogon "Kocka", sarajevske firme "Cube", prestao je sa radom.
Petnaestak zaposlenih je prije skoro mjesec dana upućeno na kolektivni godišnji odmor i kažu da ne znaju do kada će taj odmor trajati, jer se vlasnik firme Aid Rifatbegović ne pojavljuje u Srebrenici i ne odgovara na telefonske pozive.
Nije ti to sve tako crno i bijelo. Da li si se ikada zapitao zašto je svaki proizvodni pogon tamo propao? Lično sam upoznat sa ljudima koji su radili na dva projekta pokretanja proizvodnje u Srebrenici, i da ja sada prenesem njihova iskustva i razloge zašto je to sve propalo, vjerujem da bi me mnogi napali, prozvali četnikom i šta sve već ne. A niko da se zapita zašto sve što se pokrene u Srebrenici propadne, da li postoji mogućnost da se oni tamo i ne trude da se radi, već da samo kapa zbog svega što se desilo u prošlosti. I opet ću da ponovim, lično se poznajem sa ljudima i projektima koji su dole pokretani, i kakva su iskustva imali.
ze kalanga

#222 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by ze kalanga »

Najlakše se pare peru preko malih preduzeća. Nema to veze sa četnicima ili balijama. To je tako.
PM72

#223 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by PM72 »

llull wrote:
PM72 wrote:
ze kalanga wrote:A onda se zapitaš gdje su Bošnjaci prije Kozluka živjeli. I dobiješ odgovor, tamo gdje ni danas pijaće vode nema, jel tako?

Vidi se da nisi imao prilike hodati po Bosni...

izdaleka se primjećivala razlika između srpskih i bošnjačkih sela.Srpske kuće su bile razbacane (Srbin i kukuruz ne trpe komšiju),tarabe iskrivljene,trvor i vašar ne sve strane,blato,krmad i pljava stoka...u srpske kuće se ulazilo u cipelama a u bošnjačkim se oduvjek izuvalo.U mnogim srpskim kućama je do rata bilo ognjište na sred kuće i velika prostorija za slave obično od zakovanih fosni.Krečilo se svake prestupne godine a zadah masti,bijelog luka i rakije se nije mogao izluftati.O popločenim banjama i vodi na česmama mnogi su sanjali.Kultura ćistoće i vode nije im bila jača strana.Mislim,iskreno govoreći.Ja sam sjedio u mnogim srpskim kućama i za samo par njih sam prokomentarisao kako je čisto i fino.

da se razumijemo,i kod Bošnja je bilo poganaca.Ali,u bošnjačkim kućama si u 90% slučajeva mogao lizati med sa poda.
Rezime znaci ... srbi su pogani prljavi, smrdljivi blago receno otpad ...

Previse si druze ksenofobican, ne znam koliko si cesto isao po bosnjackim selima po podrinju... manje vise svi su isti u ruralnim krajevima ...
Nije ksenofobija ako se napiše da se u srpske kuće ulazilo u cipelama/čizmama.I sad se ulazi.
Trebam te

#224 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by Trebam te »

ze kalanga wrote:Najlakše se pare peru preko malih preduzeća. Nema to veze sa četnicima ili balijama. To je tako.

Extra receno :thumbup:
dječak sa šibicama

#225 Re: Što će biti s Podrinjem?

Post by dječak sa šibicama »

VjecitiStudent wrote:Slika i prilike sarajevske brige o povratnicima
Uzeo jaro donaciju, garant podijelio kajmak sa nekim funkcionerom, i fatio se noge.

Nista novo u Srebrenici, ovakvih je na bacanje, puna ih Vogosca, Ilijas.
Locked