Postovani forumasi,
Kako sam vec par mjeseci i ja vlasnik svog prvog diesela u vozackoj karijeri (Seat Cordoba TDI 2001. godiste), htio bih vlasnike dieselasa zamoliti za par savjeta u vezi zimskog rezima voznje.
Kako sacuvati naftu da ne zaledi?
Koliko je radni vijek grijaca i kako se cesto mijenjaju?
Opcenito na sta obracati paznju kod diesela zimi?
Hvala puno svima na konstruktivnim i korisnim savjetima.
STIZE ZIMA,STIZE ZIMA, MALI ZEKO DIESELA IMA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
d2
#2 Re: STIZE ZIMA,STIZE ZIMA, MALI ZEKO DIESELA IMA
vozio sam dvojku dizela 10 godina pa evo i odgovoratemplar31 wrote:Postovani forumasi,
Kako sam vec par mjeseci i ja vlasnik svog prvog diesela u vozackoj karijeri (Seat Cordoba TDI 2001. godiste), htio bih vlasnike dieselasa zamoliti za par savjeta u vezi zimskog rezima voznje.
Kako sacuvati naftu da ne zaledi?
Koliko je radni vijek grijaca i kako se cesto mijenjaju?
Opcenito na sta obracati paznju kod diesela zimi?
Hvala puno svima na konstruktivnim i korisnim savjetima.
- moderne nafte vec imaju aditive i ne lede na normalnim temperaturama tokom zime, meni za 10 godina nikad nafta nije zaledila
- zavisi od tipa grijaca i nacina na koji ih koristis... za g2d je postoji prica u vezi upotrebe grijaca, da li je u potpunosti tacna i primjenjiva za sve ne znam ali meni se pokazala istinitom... naime kod g2d kada das kontakt upali se zuta lampica koja signalizira da su grijaci upaljeni, nakon nekog vremena koje zavisi od vanjske temperature zuta se lampica ugasi i tada bi trebalo dati kontakt. dok sam ovako radio mijenjao sam svake zime po grijac, dva. potom sam saznao da bih trebao zapravo dati kontakt ne kada se ugasi zuta sijalica nego kada se cuje gasenje releja koji drzi grijace upaljenim (cuje se jasno kvrc oko 5 sekundi nakon gasenja zute lampice), kada sam poceo tako raditi vise nikada nisam promijenio ni jedan grijac dobrih 7-8 godina... u svakom slucaju savjetujem upotrebu kvalitetnih grijaca (bosch) te kada su hladnija jutra preporucujem da nekoliko puta palis grijace prije verglanja (das kontakt, sacekas da lampica ugasi, vratis kljuc, ponovo das kontakt, sacekas da se lampica ugasi i tek onda palis). ovo bih inace savjetovao jer je recimo g2d imao jedan plasticni zupcanik na anlaseru koji je pucao kod dugih zimskih verglanja kod ljudi koji nisu odrzavali svoje auto tj nisu ga spremili ga za zimu
- neka ti bude praksa da prije svake zime promijenis naftni filter (to uradis kada temperature pocnu padati) i provjeris stanje grijaca (ovo moze uraditi autoelektricar a mozes i sam vidjeti kako ti auto pali, ako imas problema sa paljenjem neki od grijaca je navjerovatnije otisao /pod uslovom da je sve ostalo ok, kao recimo kompresija/)
- normalno naspi antfriz i tekucinu za brisace koja ne ledi te kada dodju hladni dani provjeri pritisak u gumama jer pada zajedno sa temperaturom osim ako nisi napumpao dusik u gume (hehehe)
eto to ti je prica o dizelu zimi, svodi se dakle na obaveznu zamjenu filtera nafte i provjeru rada grijaca