Stize mi auto iz USA, al problem...
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
remover
#1 Stize mi auto iz USA, al problem...
Kao sto naslov kaze, poslao mi drug auto iz USA, jeep..
Stize za neke dvije sedmice.. napisao mi punomoc da ga smijem cariniti, voziti, prodavati (plan je da ga prodam, a ako ne, onda auto ide meni po nabavnoj cijeni ili kako vec)...
ALI PROBLEM je u tome,... danas se malo dopisivali i on meni rece da auto niej registrovano tamo, al da se ne brinem da nasa policija nece skontati da niej registrovano...HAA?!?! wtf...
Auto stize u Rijeku...
jel moguce to izvesti da policija ne skonta da niej registrovano.. i da li cu uopste moci preci granicu hr-bih i da li ce se moci cariniti..!?!?
Upomoccccc & pozz
Stize za neke dvije sedmice.. napisao mi punomoc da ga smijem cariniti, voziti, prodavati (plan je da ga prodam, a ako ne, onda auto ide meni po nabavnoj cijeni ili kako vec)...
ALI PROBLEM je u tome,... danas se malo dopisivali i on meni rece da auto niej registrovano tamo, al da se ne brinem da nasa policija nece skontati da niej registrovano...HAA?!?! wtf...
Auto stize u Rijeku...
jel moguce to izvesti da policija ne skonta da niej registrovano.. i da li cu uopste moci preci granicu hr-bih i da li ce se moci cariniti..!?!?
Upomoccccc & pozz
- madner
#2 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Prijatelj ti je genije. 
- valter.ba
#3 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Prijatelj mu je EvGenijemadner wrote:Prijatelj ti je genije.
-
remover
#4 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Al to ce me predpostavljam poprilicno skupo doci, jer iz Rijeke valja prevuci..
A postoji li ta mogucnost da policija ne skonta da nije reg? jer ne znam uopste kakve su im saobracajne itd.. kako i shta..
A i kako sad sto se tice carinjenja.. moram imati odjavne papire iz USA ili..!?!?
ja fkt vishe nishta ne kontam
evo me ko lud

A postoji li ta mogucnost da policija ne skonta da nije reg? jer ne znam uopste kakve su im saobracajne itd.. kako i shta..
A i kako sad sto se tice carinjenja.. moram imati odjavne papire iz USA ili..!?!?
ja fkt vishe nishta ne kontam
- madner
#5 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Pitaju te za zeleni karton na granici. Ako nije registrovan nemas saobracajnu.
Ne znam kako je to skonto.
Ne znam kako je to skonto.
-
remover
#6 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
A to za zeleni karton, cuo sa da se on moze kupiti na granici ( na pola godine ili kako vec), mozd aje i ovo cista glupos sto pisem, jer sam uveliko laik sto se ovog svega tice... Sad ne znam koliko je to tacno za zeleni karton da se moze kupiti na granici ili kako vec...
A to znam da je noga, jer uvijek na granici pitaju za zeleni kartoncic..

A to znam da je noga, jer uvijek na granici pitaju za zeleni kartoncic..
- valter.ba
#7 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Idi na pungas.com forum,vec je bila slicna tema. Posalji nekom od tih experata PP i imaces odgovor iz prve ruke. Nemoj da se zaboravis predstaviti ostalim forumasima nakon registracije jer je to obicaj i red a ako to ne ucinis iskulirace teremover wrote:Al to ce me predpostavljam poprilicno skupo doci, jer iz Rijeke valja prevuci..
ja fkt vishe nishta ne kontamevo me ko lud
![]()
Sretno
- Edin H.
#8 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Na granicama ti uglavnom traze zeleni (osobito u Bosni
) karton.
Ukoliko nemas mozes kupiti trece lice osiguranje na onoliko koliko ti je potrebno.
Nije skupo, ali ima odlicna finta.
Ispare se radnici subotom i nedeljom kao da je najnormalnija kancelarija, pa ne mozes kupiti do ponedeljka
Elem jedno osiguranje ces morati kupiti za Hrvatsku i jod jedno za BiH, jer ovo iz Hrvatske ti nece vaziti.
Za ostale dokumente ne znam, ali pretpostavljam da ce ti poslati nesto cime potvrdjuje vlasnistvo nad vozilom.
Sigurno puno vozis po planinama, pa ti treba jeep?
Kako stojimo sa ekologijom, sigurnost pjesaka i slicno?
Ukoliko nemas mozes kupiti trece lice osiguranje na onoliko koliko ti je potrebno.
Nije skupo, ali ima odlicna finta.
Ispare se radnici subotom i nedeljom kao da je najnormalnija kancelarija, pa ne mozes kupiti do ponedeljka
Elem jedno osiguranje ces morati kupiti za Hrvatsku i jod jedno za BiH, jer ovo iz Hrvatske ti nece vaziti.
Za ostale dokumente ne znam, ali pretpostavljam da ce ti poslati nesto cime potvrdjuje vlasnistvo nad vozilom.
Sigurno puno vozis po planinama, pa ti treba jeep?
Kako stojimo sa ekologijom, sigurnost pjesaka i slicno?
-
remover
#9 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
A znash li koliko se krece taj zeleni karton sto se moze kupiti, koliko para..!?!?!?
kao sto rekoh, laik sam
... a hoce li mi moci dati taj zeleni karton iako auto nije tamo reg?!? ili kako vec...
auto nijemoj izbor, vec njegov... jeftino m u naletio, shta ja znam, ne krivi mene
a po meni, ja bih audia tt-a
kao sto rekoh, laik sam
auto nijemoj izbor, vec njegov... jeftino m u naletio, shta ja znam, ne krivi mene
- Brunello
#10 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
hej, daj reci mi kako se zoves, koji auto dolazi, kad , ko ti ga je poslao i gdje stanujes pa cu ti ja pomoci.... 
- Edin H.
#11 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Ponavljam, to nije zeleni karton, nego osiguranje za trece lice, da si legalan na drumu.remover wrote:A znash li koliko se krece taj zeleni karton sto se moze kupiti, koliko para..!?!?!?
kao sto rekoh, laik sam... a hoce li mi moci dati taj zeleni karton iako auto nije tamo reg?!? ili kako vec...
auto nijemoj izbor, vec njegov... jeftino m u naletio, shta ja znam, ne krivi mene![]()
![]()
![]()
Prodace ti osiguranje, jer to je za auta koje nemaju osiguranje za npr. BiH, jer neka osiguranja i neke zemlje ne zele da pokriju BiH.
Ponavljam, poslace ti valjda neke papire da dokaze vlasnistvo vozila.
Nije skupo, meni se cini da sam ja na BMW-a platio 40-tak maraka za mjesec dana.
U Crnoj Gori je 15 eura za tri nedjelje.
Za Hrvatsku ne znam, ali pretpostavljam da se radi o slicnoj cifri.
E sada mozes li dobiti probne ili neke druge tablice...
Last edited by Edin H. on 16/09/2008 18:39, edited 1 time in total.
- valter.ba
#12 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Jesi li saznao ista novo,pungas i to 
-
remover
#13 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Nisam tamo jos postao temu, nekako mi sve komplikovano... al cu se morati nakaniti
, jer shta cvu kad mi dodje auto, bit ce fataj se za glavu 
Uglavnom, kad kupim taj zeleni karton.. hocu li smijeti voziti auto?!?!
- Edin H.
#14 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Sumnjam, ako ti ne izdaju neke tablice.remover wrote:Nisam tamo jos postao temu, nekako mi sve komplikovano... al cu se morati nakaniti, jer shta cvu kad mi dodje auto, bit ce fataj se za glavu
Jer koliko shavatam tebe auto dolazi bez ikakvih tablica.
-
remover
#15 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Ja koliko sam njega shvatio, on je stavio nekakve tablice na njeg, al nije registrovano....
na njemu je auto, i poslat ce mi sve orginal dok s autom, kao i punomoc na mene...
hebe lud zbunjenog

na njemu je auto, i poslat ce mi sve orginal dok s autom, kao i punomoc na mene...
hebe lud zbunjenog
-
hare_sa
#16 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
90% je da ti hrvati nece dati da vozis auto nego ces morati slepati auto do granice sa BiH. Na carini ces morati prijaviti auto sto znaci da moras platiti sve dadjbine u roku od 12 dana. Ako auto ima tablice to ti nista ne znaci jer se moze srediti da ti u luci hrvati daju da ga vozis al svakako kad dodjes na granicu auto ces morati prijaviti jer predpostavljam nemas niti jedan papir kojim mozes dokazati da si drzavljanin USA ili da zivis/radis tamo. Imao ti osiguranje ili nemao svakako te na granici ceka prijava vozila. Osiguranje je obavezno kroz HR i kroz BiH. Najbolje bi bilo da nadjes nekog ko ima USA papire i prevuce auto za tebe u BiH i nastavis ga vozati s tim da u BiH uzmes INO osiguranje i zeleni karton. S obzirom da su svi papiri na tebe ne znam sta ce biti na granici i da nadjes nekog ko ima USA papire. Sve u svemu, lose ste to iskombinovali...Prije nego si kupio auto trebali ste se dogovoriti i na nekog drugog poslati pa onda u BiH rjesavati punomoc i ostalo. Ne kaze se djaba, nauci zadacu pa onda uradi zadatakremover wrote:Ja koliko sam njega shvatio, on je stavio nekakve tablice na njeg, al nije registrovano....
hebe lud zbunjenog![]()
Ovo ti govorim iz licnog iskustva jer ja vec dovlacim auta iz USA pa znam kako sta ide. Vrlo vjerovatno je da ces morati auto slepati do BiH granice zato se pripremi na to. Ja sam prosli put morao malo gurnuti u dzep
-
remover
#17 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
hare_sa wrote:90% je da ti hrvati nece dati da vozis auto nego ces morati slepati auto do granice sa BiH. Na carini ces morati prijaviti auto sto znaci da moras platiti sve dadjbine u roku od 12 dana. Ako auto ima tablice to ti nista ne znaci jer se moze srediti da ti u luci hrvati daju da ga vozis al svakako kad dodjes na granicu auto ces morati prijaviti jer predpostavljam nemas niti jedan papir kojim mozes dokazati da si drzavljanin USA ili da zivis/radis tamo. Imao ti osiguranje ili nemao svakako te na granici ceka prijava vozila. Osiguranje je obavezno kroz HR i kroz BiH. Najbolje bi bilo da nadjes nekog ko ima USA papire i prevuce auto za tebe u BiH i nastavis ga vozati s tim da u BiH uzmes INO osiguranje i zeleni karton. S obzirom da su svi papiri na tebe ne znam sta ce biti na granici i da nadjes nekog ko ima USA papire. Sve u svemu, lose ste to iskombinovali...Prije nego si kupio auto trebali ste se dogovoriti i na nekog drugog poslati pa onda u BiH rjesavati punomoc i ostalo. Ne kaze se djaba, nauci zadacu pa onda uradi zadatakremover wrote:Ja koliko sam njega shvatio, on je stavio nekakve tablice na njeg, al nije registrovano....
hebe lud zbunjenog![]()
![]()
Ovo ti govorim iz licnog iskustva jer ja vec dovlacim auta iz USA pa znam kako sta ide. Vrlo vjerovatno je da ces morati auto slepati do BiH granice zato se pripremi na to. Ja sam prosli put morao malo gurnuti u dzepda me puste da vozim auto, ali vrlo je moguce da ti nece dati. Da auto dovuces iz luke u BiH pripremi se na troskove od oko 500eur.
Nisam ja kupio(dao pare) , on je kupio, preveo na sebe... i sad hoce da ja probam prodati ovdje, a ako ne uspijem.. auto ide meni po njegovoj kupovnoj cijeni..
Ja vishe nishta ne kontam.. kaze on ovako: Auto se vodi na njemu da je vlasnik, al ga nije registrovao tamo, samo mu je stavio nekakve tablice. Napravio je tamo kod maticara sve punomoc na mene (da ga smijem voziti, cariniti, prodavati, zapaliti heeh itd).. I te mi je papirao poslao sve s autom, i kaze on da nece polocija saznati da li je reg ili nije, jer se to ovdje ne moze saznti za auto iz USA... nemam pojma kako je to zamislio... i fkt ne znam shta da radim...
A moram li kad udjem na granicu u bih prijaviti auto odmah da se carini itd...?!!? moze li se to naknadno uraditi?!?
Nisam mogao uraditi zadaci, jer nisam ni znao da ima on tu namjeru
Uglavnom auto stize u rijeku za 2-3 sedmice...
Imash jos kakav prijedlog/savijet?!?!?
-
hare_sa
#18 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Da on je tebi dao punomoc da ga mozes voziti, cariniti, registrovati itd itd ali to se odnosi na voznju dok se auto ne ocarini sve procedure dok se auto ne stavi na BiH table. Moj prijedlog ti je da pocnes ganjati nekoga na carini da te malo pripaze
... od vozanja na americkim tablama nema nista osim ako nekog ne nadjes sa USA papirima. S obzirom da imas 2-3 sedmice fore ... ganjaj nekog ko ima papire i onda zovi tog jarana nek posalje jos jednu punomoc na njegovo ime pa da ti on podigne auto i uvuce u BiH. Jednom kad udjes u BiH to je gotova stvar jer ti vec imas punomoc za vozanje ... ostaje ti samo da uplatis BiH INO osiguranje i naravno neces moci sa njim preko granice vec samo loko voznja po BiH jer nemas USA papire.
-
remover
#19 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
hmmmm....
Ako sam te fino skontao, ja auto nem ogu prevesti u bih a da ga ne carinim !?!?!? ne kontam, shto...!?!?
A od tog lava sto mi je auto poslao, negova mama je u sa s amerckim papirima... hoce li tako moci?!?!
onda da i ona krene sa mnom po auto, a da ja vozim, samo pred granicu da ona sjedne za volan..., hoce li tako moci...?!?!?
A hocu li morati onda isto za cro uzeti to inoosigranje itd..?
joj drug, imash kaficu od mene
jesi li u sa ?

Ako sam te fino skontao, ja auto nem ogu prevesti u bih a da ga ne carinim !?!?!? ne kontam, shto...!?!?
A od tog lava sto mi je auto poslao, negova mama je u sa s amerckim papirima... hoce li tako moci?!?!
onda da i ona krene sa mnom po auto, a da ja vozim, samo pred granicu da ona sjedne za volan..., hoce li tako moci...?!?!?
joj drug, imash kaficu od mene
- valter.ba
#20 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Daj reci jaranu da i meni posalje jedno auto
pa cemo zajedno kroz to prolaziti 
- nokia6170
#21 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
remover wrote:hmmmm....
joj drug, imash kaficu od menejesi li u sa ?
![]()
bez originalne saobracajne koja je ponistena u drzavi odakle se auto izvozi ili originalnog odjavnog lista ne mozes ni dobiti probne tablice kod nas niti registrovati auto. ovo ti govorim iz licnog iskustva starog dva dana.
za registraciju ti treba:
originalna saobracajna ponistena, ili originalni odjavni list;
jedinstvena carinska lista na kojoj se vidi da je placen carina (15%) i pdv (17%)
ugovor o kupoprodaji predmetnog vozila pecatiran od bh carine
-
remover
#22 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
nokia6170 wrote:remover wrote:hmmmm....
![]()
bez originalne saobracajne koja je ponistena u drzavi odakle se auto izvozi ili originalnog odjavnog lista ne mozes ni dobiti probne tablice kod nas niti registrovati auto. ovo ti govorim iz licnog iskustva starog dva dana.
jedinstvena carinska lista na kojoj se vidi da je placen carina (15%) i pdv (17%)
Iz koje si luke prevlacio auto?!?!? jel se mora kroz hr uzeti to ino osigiguranje, zeleni karton ili shta vec?!?!!?
A i iz ove cijele price ako si pricitao, hocu li moci uci s autom u bih.., tvoje mishljenje...!?!??!?!?
Jer fkt, ne znams hta da radim i odakle da pocnem...
- nokia6170
#23 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
pa gledaj kod mene bas nije situacija kod kod tebe, jer je kod mene auto regularno doslo iz inostranstvo registrovano sa tablicama, zelenim kartonom i slicno..onda covjek samo izasao van bh, okrenuo se na mostu i opet usao u bih i onda odradio to sa prevodom auta.remover wrote:nokia6170 wrote:remover wrote:hmmmm....
![]()
Iz koje si luke prevlacio auto?!?!? jel se mora kroz hr uzeti to ino osigiguranje, zeleni karton ili shta vec?!?!!?
A i iz ove cijele price ako si pricitao, hocu li moci uci s autom u bih.., tvoje mishljenje...!?!??!?!?
Jer fkt, ne znams hta da radim i odakle da pocnem...
najbolje nazovi neku auto kucu pa pitaj...imas dosta ovih sto uvoze na stranici http://www.autopijaca.ba
-
remover
#24 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
eh nemam pojma drug.... nema fajde od auto kuca... bio sam jednom kod onog jons auto, kad sam ga pitao shta i kako.. samo meje znacajno poledao
Poludit cu vishe, u pm... uglavnom u zatvoru ne mogu zavrshiti?
Sad mi je jednina nada hare_sa, druze javi se
, haj mi javni na pp broj moba,pa da te zvrknem.. da mi malo bolje objasnis, normalno ako zelis&hoces&imas volje itd...
Poludit cu vishe, u pm... uglavnom u zatvoru ne mogu zavrshiti?
Sad mi je jednina nada hare_sa, druze javi se
-
hare_sa
#25 Re: Stize mi auto iz USA, al problem...
Moze, ali on mora poslati opet punomoc na tu osobu. Moras platiti osiguranje kroz CRO... kroz svaku drzavu koju prodjes moras platiti osiguranje, odnosno CRO i BiH. ... inace morat ces auto prijaviti na granici i platiti carinu.remover wrote:hmmmm....
![]()