Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

loudness

#1 Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Post by loudness »

Stižu opet tramvaji :-D :D 8)

Evo i drugi transport od 8tramvaja tipa 9G i 10G, donacija GVB Amsterdam za GRAS Sarajevo, se primiče ka BiH i Sarajevu :) .

Naime po najnovijim informacijama željeznička kompozicija sa 8 Laads vagona natovarenih ovim tramvajima, je prije 4,5 sati prošla kroz tunel Karavanke, produžila kroz Jesenice i došla u Ljubljanu gdje će provesti ostatak noći.

U zoru kreću iz Ljubljane, na granici Slo-Hrv su oko 7-8 sati ujutro, da bi iz Zagreba ka BiH krenuli danas oko podne.

Detaljnije na forumu http://www.zeljeznice.net/forum/ :

http://zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?p=211313#211313
i
http://zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?p=211522#211522

:thumbup: :bih:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Post by PipiDugaDevetka »

Nose li tramvajske ključeve za onu prvu isporuku, donaciju?

Živjeli tramvaji! Tramvajem u Evropu! :D
sheilak

#3 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Post by sheilak »

hahahhaaa zeljno ih iscekujemo! :D

Osjecam se kao dijete za rodjendan :pljespljes

Image

( dok ne stignu) :-D
loudness

#4 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Post by loudness »

PipiDugaDevetka wrote:Nose li tramvajske ključeve za onu prvu isporuku, donaciju?

Evo po ovom postu forumaša MILCHO-K2 sa foruma
http://www.zeljeznice.net:

http://zeljeznice.net/forum/viewtopic.p ... 355#211355
MILCHO-K2 wrote:
milan_s wrote:Amsterdamci izgledaju kao novi.
Da li ce ostati ovakvi bez reklama?
Mislim da ce biti vrlo atraktivni za reklame.
A sa ovom grupom dolazi i jos jedna vrijedna donacija - set nekoristenih uniformi
vozaca
i konduktera vrijedan skoro 200.000 eur. stizu i rez. dijelovi i kljucevi za pokretanje...
čini se da sve stiže, osim vozača i konduktera iz Amsterdama :lol: :D

Od kakvog li su materijala te uniforme od 200 000 € :shock: :-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Oduvijek sam želio biti vozač tramvaja ili barem kondukter. Još 1962.g. (Ili je bila 1961.g., zaboravio sam) na svečanom puštanju normalnog tramvajskog kolosjeka sa vašingotncima u odgovarajućoj zelenoj boji pobjegao svom babi iz vidokruga i sjeo u prvi tramvaj okićen cvijećem, zastavama i parolama. Sreća, pa je on skontao gdje sam odlutao, te je u onoj gužvi i frtutmi išaretom nekoga zamolio da me provuče kroz prozor tramvaja i vrati me u potpunu sigurnost očevog naručja. Tako sam ja ušao u istoriju sa. tramvaja kao prvi izbačeni, ali doslovno, kroz prozor izbačeni putnik namjernik. Nisam se švercovao, svima je taj dan bila besplatna vožnja.

Ja ne bih obukao ove amsterdamske uniforme, ni za šta, pa da me zovu MIRSO IZ AMSTERDAMA! (Mirso seksualno dezorijentisan)
loudness

#6 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Post by loudness »

PipiDugaDevetka wrote:Oduvijek sam želio biti vozač tramvaja ili barem kondukter. Još 1962.g. (Ili je bila 1961.g., zaboravio sam) na svečanom puštanju normalnog tramvajskog kolosjeka sa vašingotncima u odgovarajućoj zelenoj boji pobjegao svom babi iz vidokruga i sjeo u prvi tramvaj okićen cvijećem, zastavama i parolama. Sreća, pa je on skontao gdje sam odlutao, te je u onoj gužvi i frtutmi išaretom nekoga zamolio da me provuče kroz prozor tramvaja i vrati me u potpunu sigurnost očevog naručja. Tako sam ja ušao u istoriju sa. tramvaja kao prvi izbačeni, ali doslovno, kroz prozor izbačeni putnik namjernik. Nisam se švercovao, svima je taj dan bila besplatna vožnja.

Ja ne bih obukao ove amsterdamske uniforme, ni za šta, pa da me zovu MIRSO IZ AMSTERDAMA! (Mirso seksualno dezorijentisan)
To Ti je bilo tačno 29.11.1960.g., naime od 08./09.10.1960.g. (kad su svečano ispraćeni uskotračni tramvaji [760mm] u povjest/historiju), pa do 29.11.1960.g. kad opet svečano kreću normalnotračni [1434mm] tramvaji, u Sarajevu su saobraćali samo double decker autobusi - tkzv. "Londonac" ,
poznat pod imenom Leyland-er, po poznatoj tvornici autobusa Leyland Motors Ltd.
http://en.wikipedia.org/wiki/Leyland_Bus
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Leyland_buses

kao i još neki "lijevi" mali autobusi i kombibusi, jer zbog užurbane zamjene uzanog na normalni kolosijek, nije nikako istovremeno mogao saobračati i tramvaj !

Inaće divna priča iz djetinjstva :-D , još za ljubitelje tramvaja i vozova posebno :-D .
A da nemaš slučajno šta dokumentarističkih foti o početku saobračanja Washingtonacai ukupnih događanja tih dana u Sarajevu. Za takvim materijalima intenzivno tragam :razz: . Da nije ko od tvojih iz familije šta tada možda snimao, ili znaš nekog da jeste ili ima zapisa :?: :D

Pozdrav !
PipiDugaDevetka

#7 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Imao sam tramvajske karte iz doba kada su u tramvajima sjedili i kondukteri, pa cijepali karte, nekom puljkom javljali vozaču da je ukrcaj/iskrcaj putnika gotov da bi mogli krenuti.

To je sve nestalo u ratnom cunamiju agresije i genocida.

Pogledaću, da li mi je ona, ''đačka mjesečnica'' preživjela što su kondukteri križali, stavljali svoje inicijale ili mali pečat-pečatčić GSP-a, sa početka sedamdesetih, pa ti se javim.
kirby

#8 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Post by kirby »

jesu li se ti tramvaji vec poceli koristiti?
Hunkar

#9 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Post by Hunkar »

Svaki dan neki tramvaji dolaze, malo iz Ceske, malo iz Slovacke, malo iz Holandije :D

Samo ih ja nikako ne mogu vidjeti ... :lol: :lol: :lol:
PipiDugaDevetka

#10 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Hunkar wrote:Svaki dan neki tramvaji dolaze, malo iz Ceske, malo iz Slovacke, malo iz Holandije :D

Aaa, izgleda da ti nisi upratio sve vijesti u vezi sa tramvajima iz Amsterdama.

Prva pošiljka je bila donacija, a ova druga nije. Lukavi lanđaniHo su poslali donaciju, ali bez ključeva kojim bi se tramvaji ''startovali'',...Valjda dok ne plate ovu drugu pošiljku.
Iz prethodno postiranog vidljivo je da i ključevi stižu, znači plaćeno je sve. Ili, možda nije? Ne znam.
Hunkar

#11 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Post by Hunkar »

:lol: :lol: :lol: :-) :lol:

A sta je bilo sa onim lijepim i kockastim tramvajima iz Ceske? Nekada ih je bilo puno, dok danas voze one stare konzerve ...
kirby

#12 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Post by kirby »

preprodali.garant su negdje u africi.
kirby

#13 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Post by kirby »

PipiDugaDevetka wrote:
Hunkar wrote:Svaki dan neki tramvaji dolaze, malo iz Ceske, malo iz Slovacke, malo iz Holandije :D

Aaa, izgleda da ti nisi upratio sve vijesti u vezi sa tramvajima iz Amsterdama.

Prva pošiljka je bila donacija, a ova druga nije. Lukavi lanđaniHo su poslali donaciju, ali bez ključeva kojim bi se tramvaji ''startovali'',...Valjda dok ne plate ovu drugu pošiljku.
Iz prethodno postiranog vidljivo je da i ključevi stižu, znači plaćeno je sve. Ili, možda nije? Ne znam.

svi tramvaji su donacija.
PipiDugaDevetka

#14 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

kirby wrote:...svi tramvaji su donacija.
Vjerujem da su pokloni u pitanju. Poznajući lanđaneHo još od kada su kupili Menhetn od Indijanaca za neka ogledalca i slične džinđuve, pitam se šta stoji iza ''zaboravljanja'' ključeva? Možda je dogovor da GRAS plati transport ili neko osiguranje transporta,...Ništa se ne dešava slučajno u Holandiji.
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=51577&Itemid=48 wrote:Osam doniranih tramvaja iz Amsterdama, nakon što su stigli u Sarajevo, vozom su prebačeni u krug Grasa. Sada radnici ovog preduzeća vrše neophodne prepravke kako bi ih mogli pustiti u promet. Preostalih osam tramvaja trebao bi stići u naš grad polovinom marta. U Grasu se nadaju kako će s ostatkom tramvaja stići i ključevi za pokretanje vozila, te tehnička dokumentacija.

Prema riječima Senada Međedovića, direktora tramvajskog saobraćaja, vozila su u urednom stanju i biće na usluzi našim sugrađanima niz godina. Tramvaji su priključeni na mrežu tako da se mogu obavljati sve prepravke, a jedino ih se ne može voziti.
Ripicipi

#15 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Post by Ripicipi »

PipiDugaDevetka wrote:
kirby wrote:...svi tramvaji su donacija.
Vjerujem da su pokloni u pitanju. Poznajući lanđaneHo još od kada su kupili Menhetn od Indijanaca za neka ogledalca i slične džinđuve, pitam se šta stoji iza ''zaboravljanja'' ključeva? Možda je dogovor da GRAS plati transport ili neko osiguranje transporta,...Ništa se ne dešava slučajno u Holandiji.
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=51577&Itemid=48 wrote:Osam doniranih tramvaja iz Amsterdama, nakon što su stigli u Sarajevo, vozom su prebačeni u krug Grasa. Sada radnici ovog preduzeća vrše neophodne prepravke kako bi ih mogli pustiti u promet. Preostalih osam tramvaja trebao bi stići u naš grad polovinom marta. U Grasu se nadaju kako će s ostatkom tramvaja stići i ključevi za pokretanje vozila, te tehnička dokumentacija.

Prema riječima Senada Međedovića, direktora tramvajskog saobraćaja, vozila su u urednom stanju i biće na usluzi našim sugrađanima niz godina. Tramvaji su priključeni na mrežu tako da se mogu obavljati sve prepravke, a jedino ih se ne može voziti.
Svi tramvaji su donacija, a mi naravno placamo transport, a negdje sam procitao i da cemo platiti nekih 40-50 hiljada KM za nesto...
Luke Perry

#16 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Post by Luke Perry »

Sta fali i taj washingtonac i londonac su bili donacije.
opet ja

#17 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Post by opet ja »

loudness wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Nose li tramvajske ključeve za onu prvu isporuku, donaciju?

Evo po ovom postu forumaša MILCHO-K2 sa foruma
http://www.zeljeznice.net:

http://zeljeznice.net/forum/viewtopic.p ... 355#211355
MILCHO-K2 wrote:
milan_s wrote:Amsterdamci izgledaju kao novi.
Da li ce ostati ovakvi bez reklama?
Mislim da ce biti vrlo atraktivni za reklame.
A sa ovom grupom dolazi i jos jedna vrijedna donacija - set nekoristenih uniformi
vozaca
i konduktera vrijedan skoro 200.000 eur. stizu i rez. dijelovi i kljucevi za pokretanje...
čini se da sve stiže, osim vozača i konduktera iz Amsterdama :lol: :D

Od kakvog li su materijala te uniforme od 200 000 € :shock: :-)
Od poznatog modnog kreatora Pol I' estera :D
PipiDugaDevetka

#18 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Luke Perry wrote:Sta fali i taj washingtonac i londonac su bili donacije.
U pravu si.

Evo već 120+kusur godina imamo tramvaj.
Oduvijek su omladinci i omladinke imali priliku upražnjavati
jedan zaboravljeni i izumrli sport.

Kačenje!
Četvorka i jedinica nisu nikada bile povoljne
za ove aktivnosti nestašne mlađarije.

Nagradno pitanje:
Zašto?
Ripicipi

#19 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Post by Ripicipi »

Kako ja vidim, na ove nove se ne moze "standardno" kaciti, ako ne izmisle nesto novo :D
Image
loudness

#20 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Post by loudness »

Hunkar wrote::lol: :lol: :lol: :-) :lol:

A sta je bilo sa onim lijepim i kockastim tramvajima iz Ceske? Nekada ih je bilo puno, dok danas voze one stare konzerve ...
Pa ima, tj. bilo ih je sve skupa 4 komada (oznaka KT-8 i KT-8D5). Jedan kupljen pred rat, drugi nije stigao zbog početka rata, a bio kupljen i još došla 2 iza rata kao donacija. Od svih su 2 stalno u prometu, 1 povremeno, a 2 trhunu i propadaju na kolosjecima GRAS-ovog depoa Alipašin Most ;-)

btw dDanas 13:33 h stigla napokon i druga kompozicija sa tramvajima "Amsterdamcima" u Alipašin Most:
http://www.zeljeznice.net/forum/viewtop ... 159#212159
Jara

#21 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Post by Jara »

Luke Perry wrote:Sta fali i taj washingtonac i londonac su bili donacije.
Sigurno? Sad me zadevera :-? ...
Negdje pročitah da su rabljeni vašingtonci kupljeni za vrijeme gradonačelnikovanja Ljube Koje...a da su i "dvospratni autobusi" plaćeni...Može se to negdje provjerit'?
Nego, meni su najljepši zagrebački tramvaji koje je proizveo Rade Končar...ljepši i od najnovijih čeških.
Luke Perry

#22 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Post by Luke Perry »

ko je jos vidio kupovati polovne tramvaje od preko pola svijeta. donacija. mada ne sumnjam da su rekli da su ih kupili.
Erzsebet

#23 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Post by Erzsebet »

Zna li neko zašto se ne mogu registrovati na onaj zeljeznice.net forum, kaže mi da mi je "mail isključen", a pokušao sam sa 10 različitih adresa?

Btw, isti ovi tramvaji koje smo dobili iz Amsterdama, su i danas tamo u upotrebi. Zato, poručujem svima da ne kake, jer su tramvaji mrak, što ćete i sami vidjeti. Nisu lohotni kao ovi dosad, i teško im se može nauditi, taman za naše seljake.
Lesli Eldridž

#24 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Post by Lesli Eldridž »

Možeš čitati, ali ne i pisati.
grunf 1

#25 Re: Stiže i drugi transport tramvaja iz Amsterdama

Post by grunf 1 »

Nikad ne spavaj sa zenom ma kako zgodna i bogata bila, cije su nevolje vece od tvojih. Nikad ne trazi snazna uzbudjenja u sok sobi lokalne bolnice iza ponoci. Nikad ne igraj karte sa bilo kojom osobom koja ima nadimak ''baby face'' . Nikad ne jedi na mjestu zvanom '' Hemoroid donat'', i nikad, apsolutno nikad , bez obzira kako si raspolozen, ne ocekuj da se vozis tramvajem u Sarajevu, a da ti neko ne stane na nogu, istrese svoje klice u lice i za vrat, ili da upoznas revizora koji cete razumjeti od rijeci do rijeci...

''Danas sam tako raspolozen, nista me ne moze izbaciti iz cipela'' ~svaki putnik GRAS-a prije ulaska u njihova vozila.

''Idite svi u p...m...., stoko nekulturna'' ~ svaki putnik , pet minuta kasnije.
:)
Post Reply