Štitna žlijezda - hipertireoza

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Armin1997

#1 Štitna žlijezda - hipertireoza

Post by Armin1997 »

Pozdrav svima. :) Imam 17. godina , i mislim da imam problema sa štitnom žlijezdom,jako sam mršav ,znojim se dosta,puno se umaram i imam tremor. Prije neki dan sam išao da vadim hormon štitne žlijezde ,po nalaz cu u ponedjeljak.
Je li neko imao prije iskustva sa ovim , moze li se ovo izlijeciti samo tabletama ili moram na operaciju ?
:?
Armin1997

#2 Re: Štitna žlijezda - hipertireoza

Post by Armin1997 »

Nezgodno jeste, zabrinut sam ali pokusat cu se strpiti. :)
Hvala .
satira

#3 Re: Štitna žlijezda - hipertireoza

Post by satira »

'premlad si da bi imao problema sa stitnom'
'morat ces piti lijekove do kraja zivota' (to su meni govorili) :D

lijeci se tabletama, mislim da je operacija zadnja opcija.
redovno pijes terapiju, ides na kontrole i osjecas se bolje :)

ukoliko je neki manji poremecaj mogu se vratiti u normalu (i cao tabletama, a na kontrole nastavis ici)
Armin1997

#4 Re: Štitna žlijezda - hipertireoza

Post by Armin1997 »

satira wrote:'premlad si da bi imao problema sa stitnom'
'morat ces piti lijekove do kraja zivota' (to su meni govorili) :D

lijeci se tabletama, mislim da je operacija zadnja opcija.
redovno pijes terapiju, ides na kontrole i osjecas se bolje :)

ukoliko je neki manji poremecaj mogu se vratiti u normalu (i cao tabletama, a na kontrole nastavis ici)

Tako su i meni govorili ,premlad si,ovo ono ,dok nisam procitao sve o tome. Najveci problem mi je manjak kila, baš sam mršav , jednostavno se ne osjecam ugodno u svom tijelu kad izađem vani ...
Jedem kao lud ,a nista da se primi ..
Strpit cu se do ponedjeljka ,nema mi druge ..
Kako je tebi sad i kakvi su ti prije bili simptomi ?
satira

#5 Re: Štitna žlijezda - hipertireoza

Post by satira »

sto se tice kilaze, ja nisam imala problema sa tim.. doktorica me nista nije pitala, pretpostavila je da sam smrsala, pa mi je izmedju ostalog propisala i vitamin e (udebljala sam se 10 kg za nesto manje od pola god) :twisted:

sad sam dobro, mada bi trebala otici na kontrolu (nisam bas redovna po tom pitanju)

sto se tice simptoma:
naraslo mi oko :D (izgleda da je cesta pojava kod problema sa stitnom)
brzo se umarala.. dodjem do 2.sprata i moram sjesti da se odmorim (to sam pripisivala manjku kondicije)
drhtanje ruku, znojenje, lupanje srca, smanjena koncentracija, nervoza

sretno i javi kakvi su nalazi :)
Armin1997

#6 Re: Štitna žlijezda - hipertireoza

Post by Armin1997 »

I ja se bas cesto umaram , zbog toga sam prestao trenirati , i mislio baš da je nedostatak kondicije .. :)
Javit cu . :bih:
doboj71

#7 Re: Štitna žlijezda - hipertireoza

Post by doboj71 »

Kod moje kcerke su tokrili hiperaktivnu stitnu zlijezdu kada je imala 13 godina(sada je 17).Bilo nas je prepalo puno .Pije tablete i sada ,svake godine daje uzorak krvi ipo tome joj odredjuju tablete .Uzima jednu tabletu dnevno .kako je rasla ,tako su i povecavali jacinu tableta ,ali sad je stabilna (67 mg).
Naucis da zivis sa time ,prilagodis se .Pronadji koja ti hrana vise odgovara,moja zena joj kupuje hranu koja je povoljna za zlijezdu.
Armin1997

#8 Re: Štitna žlijezda - hipertireoza

Post by Armin1997 »

doboj71 wrote:Kod moje kcerke su tokrili hiperaktivnu stitnu zlijezdu kada je imala 13 godina(sada je 17).Bilo nas je prepalo puno .Pije tablete i sada ,svake godine daje uzorak krvi ipo tome joj odredjuju tablete .Uzima jednu tabletu dnevno .kako je rasla ,tako su i povecavali jacinu tableta ,ali sad je stabilna (67 mg).
Naucis da zivis sa time ,prilagodis se .Pronadji koja ti hrana vise odgovara,moja zena joj kupuje hranu koja je povoljna za zlijezdu.
Prvi put sam na pregledu ,nisam imao iskustva sa ovim pa sam se malo "prepao" i dosta ,dosta zabrinuo. :|
Vjerovatno da ce i meni tablete propisati ,nadam se da ce se stanje popraviti. :)
Opet kazem ,jedem nenormalno hranu od koje se bas deblja,koja ima dosta kalorija ,3-4 puta dnevno ,ali opet nikako da se udebljam.
Poz.
doboj71

#9 Re: Štitna žlijezda - hipertireoza

Post by doboj71 »

Pa ako ti je ovo godiste ,1997, jos uvijek rastes .
Ili imas brz metabolizam,tako da ti organizam "sagori" ,hranu vrlo brzo.Kod mene je tako ,ja sam 1,80m i 77 kg .Nemoj se puno brinuti ,jedi zdravu hranu.
bombonaa

#10 Re: Štitna žlijezda - hipertireoza

Post by bombonaa »

Pozdrav...jedno pitanje...da li znate ko je najbolji endokrinolog u zenici...u bolnici ili privatno...
pranggio

#11 Re: Štitna žlijezda - hipertireoza

Post by pranggio »

Armin1997 wrote:Pozdrav svima. :) Imam 17. godina , i mislim da imam problema sa štitnom žlijezdom,jako sam mršav ,znojim se dosta,puno se umaram i imam tremor. Prije neki dan sam išao da vadim hormon štitne žlijezde ,po nalaz cu u ponedjeljak.
Je li neko imao prije iskustva sa ovim , moze li se ovo izlijeciti samo tabletama ili moram na operaciju ?
:?
Pogledaj ovdje više informacija:
http://www.laboratorij.ba/32-laboratori ... 05-t3.html
http://www.laboratorij.ba/32-laboratori ... 21-t4.html
http://www.laboratorij.ba/32-laboratori ... 0-tsh.html
http://www.laboratorij.ba/strucni-radov ... ormon.html
mefistofilis

#12 Re: Štitna žlijezda - hipertireoza

Post by mefistofilis »

nisam znao gdje da stavim pitanje a ne otvara mi se nova tema...
znoje mi se dlanovi, ljeto, zima nebitno. dakle, izbjegavam rukovanje, toliko je ozbiljno
koliko godina zivota mi je ostalo, ciji dedo je ovako nekolika mjeseca pred smrt :D
Post Reply