Stipendije za studiranje/praksu u inostranstvu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
svako_dobro_bih

#1 Stipendije za studiranje/praksu u inostranstvu

Post by svako_dobro_bih »

Dragi moji,

htio sam pokrenuti ovu temu da se stalno informisemo o stipendijama ili praksama u inostranstvu. Moj cilj nije da odvucem sto veci broj mladih iz BiH nego da sa znanjem/vjestinama koje steknemo vani pomognemo BiH :bih:

Nadam se da ce ova tema privuci sto veci broj zainteresovanih i da cemo na kraju stvoriti jednu ogromnu listu ponuda gdje se nasi studenti mogu prijaviti.

Uopste nije vazno sta studirate i gdje studirate, dovoljna je samo zelja. Da budem iskren, najvise je opcija za inzinjerstvo.

Da pocnemo:

- European Commission scholarships
Lista mastera
Lista doktorata

Info: Stipendije Evropske komisije za master i doktorat - jedna od najboljih stipendija u EU gdje su drzave potencijalnih stipendista podijeljene u katergoriju A i B - BiH je smjestena u kat. B sa ostalim drzavama svijeta. Ova kategorija je vise takmicarska ali su stipendije duplo vece nego od kat. B. Veoma vazno: Nekad u nekim programima ima rezervisano mjesto za studente iz BiH.

- DAAD scholarships
Info vezano za BiH

Info: Stipendija Njemacke Vlade za sve kategorije: masteri, doktorati, prakse.

- Stipendienprogramm
Info sa stranice programa
Info sa stranice DAAD-a

Info: Praksa za studente u Njemackoj. Jos nije kasno za prijavu: rok je 19. novembar

P.S. Lista je duga i pokusacu da je azuriran s vremenom :D Molim vas da doprinesete ovoj temi!
Post Reply