Stipendije za srednjoškolce

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Sijalica koja gori

#1 Stipendije za srednjoškolce

Post by Sijalica koja gori »

Pozdrav!
Otvaram ovu temu jer želim da saznam mišljenja ostalih ljudi u vezi srednjoškolskih stipendija.
Nedavno sam imala jednu raspravu oko toga u kojem mi je jedna osoba navela kako stipendije uopšte ne trebaju da postoje za srednjoškolce jer učim za sebe i nitko nije dužan da to stipendiše jer je to "uzaludno trošenje novca" samo zbog prosjeka ocjena.

Da li se vi slažete sa ovim ili je ovo mišljenje zastupljeno kod većine osoba?

Unaprijed hvala. :)
Sijalica koja gori

#2 Re: Stipendije za srednjoškolce

Post by Sijalica koja gori »

Kastanienallee wrote:U ovom nasem drustvu gdje suvise djece zivi na rubu siromastva uvijek bih rado podrzala izdvajanje javnog novca za stipendiranje djece ciji roditelji imaju nedovoljna ili nikakva primanja bez obzira da li su odlikasi s prosjekom 5.0 ili se bore za neke cetvorke.
Kad sam pohadjala srednju skolu opstina u kojoj sam zivjela je oglasila konkurs za dodjelu stipendija ucenicima srednjih skola slabijeg imovinskog stanja. Kao i svakom djetetu bila mi je draga pomisao da dobijem tu vrstu dzeparca ali posto je oboje mojih roditelja radilo i posto smo imali sredstva za pristojan zivot nije mi palo na pamet da se prijavim za tu stipendiju. Po zavrsetku konkursa, procitala sam spisak djece koja su dobila stipendiju i na spisku su se nasli moji drugari ukljucujuci djevojku cija mama je tada bila predsjednica OV a tata je radio kao direktor jedne domace firme, pa djevojka ciji otac ima jednu veliku privatnu firmu koja od prije rata posluje dobro. Meni su takve pojave porazavajuce.
Za djecu iz ekonomski stabilnih porodica ne bih raspisivala konkurse niti ih narocito nagradjivala za dobre ocjene ali bih rado pomagala djeci iz socijalno ugrozenih porodica da im olaksam svakodnevnu borbu za zivot.
Slažem se u potpunosti a danas moraš imati štelu da bi uopšte dobio stipendiju.
Post Reply