Stipendije-sta-kako :)
- Sarajevo89er
#1 Stipendije
E ovako.Neka odgovori onaj ko zna odgovor.Ja sam student prve godine fakulteta u Sarajevu,redovan.Zanima me da li ja, ako već sada ispunjavam uvjete za upis na drugu godinu,mogu nju i upisati (znači da sam položio dovoljan broj ispita).To pitam zbog konkursa za stipendiranje učenika i studenata koji bi trebao izaći negdje u junu ili julu,a tamo kao jedan od uvjeta stoji da imam potvrdu da sam druga godina.Znači, da li se može ranije upisati druga godina ,ako se ispunjavaju uvjeti, tako da bi se mogao stići kandidirati za taj konkurs za koji ispunjavam sve ostale uvjete.Jer,konkurs će izaći negdje u junu ili julu a koliko sam čuo,upis u drugu godinu može biti tek u septembru a tada bi konkurs već prošao.Unaprijed hvala na odgovoru.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#2 Re: Stipendije
Ne može.
-
pjegica
#3 Re: Stipendije
Na žalost, mislim da ćeš morati čekati septembar, jer tek se tad upisuje druga godina.
- Sarajevo89er
#4 Re: Stipendije
Hvala na odgovoru,to sam i ja saznao u međuvremenu.Samo što je sada iskrsnuo jedan novi problem:pitanje je da li će biti konkursa prije jeseni jer Kanton nema para.Ukinuli su (ili će ukinuti,nisam siguran) tačku o stipendijama pa je sve to vrlo neizvjesno.
- Sarajevo89er
#5 Re: Stipendije
Iskreno suosjećam.Aura Perez wrote: vjerovatno nece ni imati para, kanton vise za kifle nema jer meni stipendija mjesecima kasni.
-
sholle
#6 Re: Stipendije
za one koje zive u kantonu sarajevo svaka opcina daje stipendije za studente koje zive u toj opstini, nije lose 100 KM po mjesecu, ne treba stela jer sam je aj dobio 2 puta bez icije pomoci u opstini centar, cak se nekad ni ne javi dovoljan broj ljudi. obicno izlazi u oktobru prosjek mora biti veci od 8 za prirodne medicineke i tehnicefkultete i 8,5 za drusrtvene. pa pokusajte
-
sholle
#7 Re: Stipendije
iskreno za opcinu centar znam poceli su sa isplatom u decembru i onda su redovno uplacivali meni je tako bilo kad sam kod njih bioAura Perez wrote:ove godine su neki tek u maju i junu isplacivali. a kanton jos ima par stotina zaostatkasholle wrote:za one koje zive u kantonu sarajevo svaka opcina daje stipendije za studente koje zive u toj opstini, nije lose 100 KM po mjesecu, ne treba stela jer sam je aj dobio 2 puta bez icije pomoci u opstini centar, cak se nekad ni ne javi dovoljan broj ljudi. obicno izlazi u oktobru prosjek mora biti veci od 8 za prirodne medicineke i tehnicefkultete i 8,5 za drusrtvene. pa pokusajte
-
caes
#8 Re: Stipendije
opstina centar je ove godine davala po 120km mjesecno
i koliko znam, svi konkursi za stipendije izlaze u sept/okt ..
i koliko znam, svi konkursi za stipendije izlaze u sept/okt ..
-
sarenileptiric
#9 Re: Stipendije
zna li neko da li se mogu prijaviti na konkurs za stipendiju studenti koji nisu iz Sarajeva tj. oni koji trenutno zive u Sarajevu (u unajmljenom stanu) a na licnoj karti im pise neka opcina iz dr kantona?
ako neko zna please da odgovori!
-
sholle
#10 Re: Stipendije
sarenileptiric wrote:zna li neko da li se mogu prijaviti na konkurs za stipendiju studenti koji nisu iz Sarajeva tj. oni koji trenutno zive u Sarajevu (u unajmljenom stanu) a na licnoj karti im pise neka opcina iz dr kantona?
Zavisi na koje stipendija ali ako stipendije daju opcine ili sam kanton samo gradjeni tih opcina ili kantona se mogu prijaviti.
- *miara*
#11 Re: Stipendije
ko dijeli stipendije? kad izlaze konkursi? ima li ijedan stipendista da mi kaze gdje se on prijavio?
ja sam nesto mislila u opstini novi grad da se raspitam i jedna mi prijateljica rece da su mi sanse nikakve jer nisam sehidsko dijete.
tek cu sad poceti studirati i nikad prije nisam primala stipendije, pa se uopste ne razumijem u to.
ja sam nesto mislila u opstini novi grad da se raspitam i jedna mi prijateljica rece da su mi sanse nikakve jer nisam sehidsko dijete.
tek cu sad poceti studirati i nikad prije nisam primala stipendije, pa se uopste ne razumijem u to.
-
Facasplaca
#12 Re: Stipendije
ako nisi tatin sin, pod navodnicima, onda ne nemoj ni prijavljivati na taj konkurs
zna se kome u dzep idu te stipendije, govorim iz vlastitog iskustva
zna se kome u dzep idu te stipendije, govorim iz vlastitog iskustva
- lolita_xx
#13 Re: Stipendije
ne kontam sto se uopste i prijavljuju na konkurs oni koji imaju za skolovanje, nekako bezobrazno. tako ne dobiju ljudi kojima je taj novac stvarno potreban.
-
cikular
#14 Re: Stipendije
Mogu li ja primati dvije stipendije, npr. od privatnika i od opcine?
- nellington
#15 Re: Stipendije
Pa druže cikcanga/cikular/hidrant, zar niste završili sa svojim formalnim obrazovanjem odavno?
Što se pitanja tiče, odgovor je - piše u konkursu. Za većinu 'državnih' stipendija važi, bar u mom kraju, da se ne mogu dobiti ako se prima druga stipendija iz bilo kog izvora (bilo 'državnog', bilo privatnog). Međutim, izuzeci uvijek postoje, kao što je npr bio federalni zajam prošle godine (i to drugi javni poziv).
-
cikular
#16 Re: Stipendije
Kako oni mogu znati da li ja primam stipendiju od privatnika?nellington wrote:Pa druže cikcanga/cikular/hidrant, zar niste završili sa svojim formalnim obrazovanjem odavno?Što se pitanja tiče, odgovor je - piše u konkursu. Za većinu 'državnih' stipendija važi, bar u mom kraju, da se ne mogu dobiti ako se prima druga stipendija iz bilo kog izvora (bilo 'državnog', bilo privatnog). Međutim, izuzeci uvijek postoje, kao što je npr bio federalni zajam prošle godine (i to drugi javni poziv).
Ne pise mi na celu.
Jesam li ja kriv sto svi zele da me stipendiraju?
- lolita_xx
#17 Re: Stipendije
o pa blago tebi, garant neki genijecikular wrote:Kako oni mogu znati da li ja primam stipendiju od privatnika?nellington wrote:Pa druže cikcanga/cikular/hidrant, zar niste završili sa svojim formalnim obrazovanjem odavno?Što se pitanja tiče, odgovor je - piše u konkursu. Za većinu 'državnih' stipendija važi, bar u mom kraju, da se ne mogu dobiti ako se prima druga stipendija iz bilo kog izvora (bilo 'državnog', bilo privatnog). Međutim, izuzeci uvijek postoje, kao što je npr bio federalni zajam prošle godine (i to drugi javni poziv).
Ne pise mi na celu.
Jesam li ja kriv sto svi zele da me stipendiraju?
zar ti nije dosta jedna stipendija?
-
cikular
#18 Re: Stipendije
Od viska glava ne boli!
Kes se uvijek moze iskoristiti.
Kes se uvijek moze iskoristiti.
- lolita_xx
#19 Re: Stipendije
ne znam, svako ima svoje, ali mene bi bilo stid.
moj dobar prijatelj koji ima visok prosjek dobiva redovno stipendiju, a materijalno je dobro situiran, i za taj novac uzima svaki mjesec parfem i slicne gluposti, dok se neki jedva skoluju, i zbog novca mnogi i ne mogu da se skoluju.
bilo bi lijepo kad bismo malo pogledali oko sebe.
moj dobar prijatelj koji ima visok prosjek dobiva redovno stipendiju, a materijalno je dobro situiran, i za taj novac uzima svaki mjesec parfem i slicne gluposti, dok se neki jedva skoluju, i zbog novca mnogi i ne mogu da se skoluju.
- *miara*
#20 Re: Stipendije
ima li neka stranica sa listom organizacija, udruzenja i sl. sto dijele stipendije? trazila sam na internetu, ali nisam nista nasla.
@lolita_xx
sa mnom su u srednju isle djevojke koje su svakako bilo vise nego dobro situirane i nosale razne markirane dzempercice, dok je bilo onih koji su u istim tenama od januara do decembra hodali.
@lolita_xx
sa mnom su u srednju isle djevojke koje su svakako bilo vise nego dobro situirane i nosale razne markirane dzempercice, dok je bilo onih koji su u istim tenama od januara do decembra hodali.
- Kraljica_Suza
#21 Re: Stipendije
Mozes. I ja sam primala po dvije stipendije dok sam studirala.cikular wrote:Mogu li ja primati dvije stipendije, npr. od privatnika i od opcine?
-
cikular
#22 Re: Stipendije
Ko se zeli skolovati nade nacin da to i ostvari.lolita_xx wrote:ne znam, svako ima svoje, ali mene bi bilo stid.
Sto bi me bilo stid?
Bolje da ja dobijem taj kes, nego tvoj prijatelj koji ist baca kroz prozor.
@Kraljica_Suza
Jesu li obe bile od privatnika ili.......?
- Kraljica_Suza
#23 Re: Stipendije
Jedna od privatnika, druga od opcine. Bas onako kako si i pitao 
-
cikular
#24 Re: Stipendije
Nice.Kraljica_Suza wrote:Jedna od privatnika, druga od opcine. Bas onako kako si i pitao
Hvala.
- sodom
#25 Re: Stipendije
Ne rise ba, našao bi ti da ti ne kažem šta, da moraš raditi i izdržavati sam sebe i svoje studiranje...cikular wrote:Ko se zeli skolovati nade nacin da to i ostvari.lolita_xx wrote:ne znam, svako ima svoje, ali mene bi bilo stid.
Sto bi me bilo stid?
Bolje da ja dobijem taj kes, nego tvoj prijatelj koji ist baca kroz prozor.
@Kraljica_Suza
Jesu li obe bile od privatnika ili.......?
Stid zbog ljudi koji nemaju dovoljno novca, i zbog toga sto se stipendije dodjeljuju i na osnovu socijalne ugrozenosti a kojih nece biti dovoljno ako se budu djelile ljudima kojima cak i nisu potrebne.
Al opet, bolje da ti dobijes keš nego djete bil gejtsa, jea rajt.