Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
-
Arkec Zgotiva
#26 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
ni traga ni glasa od njih 
-
Mariella
#27 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Mene je i zacudilo to da ce nam danas javiti, ja koliko se sjecam da su rekli pocetkom decembra rezultati... Mislim sto prije to bolje al et...ni mene jos niko nije zvao 
-
Emilija Kovačev
#28 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
I ja sam se začudila kad mi ona gospođica reče da su rezultati već u srijedu. No, danas ne nazvaše..
Ako ko primi poziv, ili ipak odluči njih zvati, neka ovdje napiše.
Ako ko primi poziv, ili ipak odluči njih zvati, neka ovdje napiše.
- ExNihilo
#29 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Šta je za reć, jeste li primili kakav mail?

-
Mariella
#30 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Daaa
Valja sad papirologiju silnu rjesavati

- ExNihilo
#31 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Mariella wrote:DaaaValja sad papirologiju silnu rjesavati
![]()
Primljena?
-
Mariella
#32 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Pa prosla ovaj krug
Ti?
-
Sekin2705
#33 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Da li vam je javljeno da ste dobili stipendiju?Je li to za master ili dodiplomski?
-
Arkec Zgotiva
#34 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Prosao u drugi krug. Za one koji ne znaju, obavjestenje vam je na mail adresi koju ste upisali na aplikaciji 
Potreban je haos od dokumentacije :O
-
unknown1234
#35 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Arkec Zgotiva wrote:Prosao u drugi krug. Za one koji ne znaju, obavjestenje vam je na mail adresi koju ste upisali na aplikaciji
Jesu li samo obavjestili za master studije ili i za dodiplomske? A npr ko nije prosao u drugi krug, bit ce obavjesten ili?
- fantom slobode
#36 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Ne poznajem konkretnu situaciju sto se tice uslova nasih stipendista u Pragu i Ceskoj, ali znam konkretno kako prolaze studenti iz bivsih sovjetskih republika koje Ceska stipendira. Kratko i jasno, ako nemas babu i mamu da te finansiraju tokom studija od te stipendije mozes da krepas. Doticni student je tokom citavog studija bio prisiljen da radi punom parom da bi se "prezivjelo" (ne dernecilo), a poslovi u Ceskog tog tipa su vrlo slabo placeni. Ustvari mnogi poslovi u Ceskoj su slabo placeni. Sve u svemu, ako ti je babo (ili majka) tranzicijski pozitivan samo naprijed, Prag, Brno su divni za nezaboravne studentske dane. Za ostale je to mnogo odricanja i muke.
- ChataDodajStaHoces
#37 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Ako ne poznajes situaciju nemoj pricati gluposti. Sto ne mogu padobranaca poput tebe koji cisto bacaju neke supljake a nemaju provjerene informacije.fantom slobode wrote:Ne poznajem konkretnu situaciju sto se tice uslova nasih stipendista u Pragu i Ceskoj, ali znam konkretno kako prolaze studenti iz bivsih sovjetskih republika koje Ceska stipendira. Kratko i jasno, ako nemas babu i mamu da te finansiraju tokom studija od te stipendije mozes da krepas. Doticni student je tokom citavog studija bio prisiljen da radi punom parom da bi se "prezivjelo" (ne dernecilo), a poslovi u Ceskog tog tipa su vrlo slabo placeni. Ustvari mnogi poslovi u Ceskoj su slabo placeni. Sve u svemu, ako ti je babo (ili majka) tranzicijski pozitivan samo naprijed, Prag, Brno su divni za nezaboravne studentske dane. Za ostale je to mnogo odricanja i muke.
Stipendija na engl je ove godine povecana na 12000czk sto je otprilike 500€ - sasvim dovoljno za zivot u ceskoj
- fantom slobode
#38 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
De mali prosetaj. Post je sasvim regularan, Sto ja ne mogu takvih kao sto si ti koji su tako virtualno jakiChata87 wrote:Ako ne poznajes situaciju nemoj pricati gluposti. Sto ne mogu padobranaca poput tebe koji cisto bacaju neke supljake a nemaju provjerene informacije.fantom slobode wrote:Ne poznajem konkretnu situaciju sto se tice uslova nasih stipendista u Pragu i Ceskoj, ali znam konkretno kako prolaze studenti iz bivsih sovjetskih republika koje Ceska stipendira. Kratko i jasno, ako nemas babu i mamu da te finansiraju tokom studija od te stipendije mozes da krepas. Doticni student je tokom citavog studija bio prisiljen da radi punom parom da bi se "prezivjelo" (ne dernecilo), a poslovi u Ceskog tog tipa su vrlo slabo placeni. Ustvari mnogi poslovi u Ceskoj su slabo placeni. Sve u svemu, ako ti je babo (ili majka) tranzicijski pozitivan samo naprijed, Prag, Brno su divni za nezaboravne studentske dane. Za ostale je to mnogo odricanja i muke.
Stipendija na engl je ove godine povecana na 12000czk sto je otprilike 500€ - sasvim dovoljno za zivot u ceskoj
- ChataDodajStaHoces
#39 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Vratio sam se iz Ceske u junu ove godine, zavrsio magistarski upravo zahvaljujuci ovoj stipendiji i to u iznosu od 9000czk.fantom slobode wrote:De mali prosetaj. Post je sasvim regularan, Sto ja ne mogu takvih kao sto si ti koji su tako virtualno jaki500€ sasvim dovoljno za zivot u Ceskoj? Naravno sa babom i mamom iza ledja to i napisah. To ti je da si ti ziv i zdrav maksimalno 475 eura, ono kad nadjes kakvog levata da ti promijeni
kako ide zivot u Sarajevu sa 470€ - odlicno? Nije dovoljno provjerena informacija razgovor sa studentom, odlazak na mjesto gdje radi u nekom periodu od 3 godine? Cesi imaju jednu prednost koji stranci nemaju, ne moraju placati iznajmljivanje stana. A primanja su im vrlo niska, do par godina unazad su zaposlenici u ministarstvu sa univerzitetskom diplomom i masterom pocinjali sa 300€ mjesecno...Ups.
Cijene su istina povecane od januara 2012 s obzirom da je porez skocio tako da je iznos od 12k sa sasvim dovoljan za studentski zivot:
- Dom za studente sa svim ukljucenim sam placao 2800czk (bolja soba, losije su bile 2200czk)
- Hrana u prosjeku 3000czk (povremena jela u restoranima i uopce nisam stedio), ovo skace ako se non stop hranite vani.
- Ostatak za licne troskove vezane za prevoznu kartu itd (recimo da je oko 2000czk)
- Ostaje ti znaci oko 4000czk cisot za zajebancije koje sam ja koristio za cuganje i izlaske
Za jednog studenta je i vise nego dovoljno uz cijene koje su u Ceskoj.
Gluposti neprovjerene pricas - Cesi kao i svi placaju smjestaj bilo u stanu ili domu za studente.
Prosjecna plata s master diplomom je oko 30k u zavisnosti od industrije, oblasti i same firme + dodatni bonusi (privilegije koje imas) za one kojima je ovo prvo radno iskustvo.
-
Sekin2705
#40 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Mislim da su mogli bar poslati mail onima koji nisu prosli u sljedeci krug ili da ih obavijeste na neki drugi nacin da ne drze ljude bez potrebe u neizvjesnosti...
-
Mariella
#41 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Ovima koji su se javili za master i koji su prosli su dobili mail. A za dodiplomski ne znam jesu li bili rezultati. Ako si se prijavio za dodiplomski, najbolje ti je posalji mail i pitaj.
-
mister_m
#42 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Zdravo, ja sam se prijavio za dodiplomski studij i prije otprilike 2 sedmice su mi poslali mail, gdje su rekli da sam prošao u 2. krug i da pošaljem ostalu dokumentaciju (svjedočanstva, ljekarsko, preporuke i sl) Rekli su mi da su zvanični rezultati tek u maju, a da li netko zna, hoće li biti neki nezvanični prije. Ako ima netko ko je prošle/ih godina bio stipendista tamo, da kaže kako je studirat, uslovi života i sl. Ja sam se prijavio za Matematiku na Karlovom Univerzitetu i jel moguće da me ne prihvate, jer sam odabrao tako dobar Univerzitet? Unaprijed zahvaljujem.
)