Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
-
Inspirit
#2 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Ima li neko iskustva iz prve ruke (iz ranijih godina) kako ide procedura za ovu stipendiju? Kakva je prolaznost?
- It_is_a_Leclerc
#3 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Vidim ove godine su oni to prilično "zakomplikovali". Prošlih godina je to išlo ovako - mailom pošalješ skeniranu dokumentaciju, oni te pozovu na intervju i u maju ti jave jesi li ili nisi primljen. Taj intervju nije ništa strašno. Razgovor na našem jeziku.
Poslije intervjua se vrši predselekcija, i oni izaberu 20-tak kandidata koji moraju predati obimnu dokumentaciju (od ljekarskog nalaza do svjedočanstava), sve prevedeno na češki i engleski, a dosta toga treba i kopirati i ovjeriti, tako da samo na to ode 300-tinjak KM.
Ono na što bih ja htio upozoriti je slijedeće - svi dobitnici stipendije su dužni proći obavezni kurs jezika koji nije besplatan, a čije troškove ne pokriva stipendija. Dakle, da bi upisao fakultet moraš jednu godina ići na kurs češkog čija cijena ide do 4000 eura.
Prošao sam sve te procedure, ali mi se nije dalo plaćati tolike pare za "mačka u vreći", pogotovo ako znamo da sam aplicirao u vremenu kad se pojavila famozna priča o "neugodnostima naših studenata" u CZ.
Ne bih htio da širim dezinformacije, ili da nekog obeshrabrujem. Nazovite, pitajte.. Moja iskustva su takva.
Poslije intervjua se vrši predselekcija, i oni izaberu 20-tak kandidata koji moraju predati obimnu dokumentaciju (od ljekarskog nalaza do svjedočanstava), sve prevedeno na češki i engleski, a dosta toga treba i kopirati i ovjeriti, tako da samo na to ode 300-tinjak KM.
Ono na što bih ja htio upozoriti je slijedeće - svi dobitnici stipendije su dužni proći obavezni kurs jezika koji nije besplatan, a čije troškove ne pokriva stipendija. Dakle, da bi upisao fakultet moraš jednu godina ići na kurs češkog čija cijena ide do 4000 eura.
Prošao sam sve te procedure, ali mi se nije dalo plaćati tolike pare za "mačka u vreći", pogotovo ako znamo da sam aplicirao u vremenu kad se pojavila famozna priča o "neugodnostima naših studenata" u CZ.
Ne bih htio da širim dezinformacije, ili da nekog obeshrabrujem. Nazovite, pitajte.. Moja iskustva su takva.
-
Inspirit
#4 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
A za sta si aplicirao? Za dodiplomski, master ili doktorat? Dakle ambasada "zavrsi" i sa fakultetom tamo u Ceskoj, ne moras posebno aplicirati dva puta?
O kojim neugodnostima je rijec, nisam bio u toku...
O kojim neugodnostima je rijec, nisam bio u toku...
- index_box
#5 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Svasta, mislim da ljudi jednostavno ne mogu prihvatiti tu situaciju da oni nisu dobili priliku da studiraju u inozemstvu, pa onda sire negativne vibracije u vezi sa stipendijama kako drugi ne bi, mozda, dobili to sto oni nisu.
Sve informacije imaju na sajtu Ceske Ambasade, ako ste zainteresovani - aplicirajte, u svakom slucaju vrijedi probati. Nije istina da studenti placaju ucenje jezika, to placa Vlada Ceske Republike, ali je istina da se za dodiplomski program polaze prijemni na ceskom jeziku, pa ko je dovoljno spreman i vjest on ce se i usputiti u to.
Puno srece!
Sve informacije imaju na sajtu Ceske Ambasade, ako ste zainteresovani - aplicirajte, u svakom slucaju vrijedi probati. Nije istina da studenti placaju ucenje jezika, to placa Vlada Ceske Republike, ali je istina da se za dodiplomski program polaze prijemni na ceskom jeziku, pa ko je dovoljno spreman i vjest on ce se i usputiti u to.
Puno srece!
- It_is_a_Leclerc
#6 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Kolega, za vašu informaciju, stipendija mi je ponuđena. Odbio sam je, za kudikamo isplativiju i bolju opciju (koja uključuje inostranstvo), ali o tome ne bih želio na ovoj temi.index_box wrote:Svasta, mislim da ljudi jednostavno ne mogu prihvatiti tu situaciju da oni nisu dobili priliku da studiraju u inozemstvu, pa onda sire negativne vibracije u vezi sa stipendijama kako drugi ne bi, mozda, dobili to sto oni nisu.
Puno srece!
Ja samo govorim kako je meni rečeno. Kurs se plaća, studiranje je besplatno. Ako se nešto promijenilo u zadnje dvije-tri godine, unaprijed se ograđujem.
Znam da je te godine u Avazu izišlo slijedeće :
E sad. Ako su u Avazu nesretni jer nisu svi kolektivno dobili stipendije neke, onda je do njih.U Češkoj su nam govorili da je BiH Srbija
O iskustvima naših studenata u Češkoj svjedoče i "ispovijesti" na popularnom Facebooku...
12.05.2008. 16:47
Priča koju smo nedavno objavili o prevarenim bh. radnicima na radu u Češkoj, ohrabrila je i grupu studenata da nam se javi i prenese iskustva školovanja u Češkoj.
Oduzimanje dokumenata
U e-mailu koji su nam poslali, uz želju da ostanu anonimni, navode da su za studij u Pragu aplicirali na poziv Ambasade Češke u Sarajevu. Pri polasku su dobili turističke vize uz objašnjenje da će boravišne vize dobiti kada stignu u Češku. Ističu da je uz obećanja da će imati adekvatan smještaj, hranu i stipendiju za školovanje, sve izgledalo sjajno i bajno, ali da je slika "na terenu" bila posve drugačija.
- Došli smo u Prag, onda su nas prevezli u neko mjesto udaljeno 30 km, bolje rečeno zabit. Zgrada za smještaj ličila je na logor iz ratnih filmova iz koje je dolazio neprijatan miris. Po ulasku su nam uzeli dokumente, iako smo rekli da ne želimo tu ostati. Rekli su nam da moramo tu ostati i da nam dokumente neće vratiti, a ako odemo zvat će policiju - navode studenti.
Dodaju da su taj neuslovni smještaj morali dodatno platiti, a od stipendije su plaćali i bonove za hranu. Razočarenje ih je dočekalo i na fakultetima.
- Niko nije imao pojma o nama, samo su znali da smo mi tu radi učenja češkog jezika, a ne radi studiranja. Nismo mogli koristiti internet i biblioteku, a nismo mogli dobiti ni smještaj u Pragu, već smo svakodnevno putovali po 60 km - navode studenti.
Nije med i mlijeko
Kažu da su naročito bili povrijeđeni odnosom uposlenika u Institutu za jezike Karlovog Univerziteta u Pragu u kojem su učili češki jezik.
- Govorili su nam da nismo iz BiH već iz Srbije, da je glavni grad BiH Beograd, a Sarajevo Srbija i da im je žao ljudi iz Srbije jer su oni preživjeli agresiju - ogorčeno ističu studenti, dodajući da se nekoliko njih uz podršku drugih zemalja EU, za koje tvrde da su osudile takve postupke, uspjeli otići iz Češke.
Kolegama u BiH koji odluče aplicirati za školovanje u Češkoj preporučuju:
- Dobro se informišite, jer nije med i mlijeko, kako predstavljaju. Potrošili smo dosta novca, a zauzvrat nismo ništa dobili. Opstali smo samo zahvaljujući velikoj finansijskoj pomoći roditelja - savjetuju studenti, ističući da su neki od njih satisfakciju naknadno dobili u Francuskoj i Švicarskoj gdje su uspjeli ostvariti stipendije i uslove za normalno školovanje.
U Ambasadi BiH spustili slušalicu
- Kontaktirali smo Ambasadu BiH u Pragu da nas "izvuku" odatle i zamolili ih da nam rezervišu neki smještaj negdje u Pragu, a koji bismo platili. Nažalost, spustili su nam slušalicu i ništa nisu poduzeli povodom toga, navode ogorčeni studenti.
Jeftina radna snaga
O iskustvima naših studenata u Češkoj svjedoče i "ispovijesti" na popularnom Facebooku. Mišljenja su podijeljena, ali dominiraju postovi, poput onog koji potpisuje Adnan Ahmetašević, a u kojem savjetuje budućeg češkog stipendistu iz BiH.
- Moraš imati desetere oči otvorene kada budeš dolazio. Svi misle da smo mi ovdje studenti, ali niko ne zna da su nas ovdje dovukli kao jeftinu radnu snagu, za potrebe i poslove koji su na najnižem stupnju ljudske humanosti - piše, između ostalog, u postu.
- index_box
#7 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Moje isprike.
Svako ima pravo da vjeruje u ono sto zeli i odabere. Ako je to nesto ovaj clanak, ko sam ja da se mijesam.
Svako ima pravo da vjeruje u ono sto zeli i odabere. Ako je to nesto ovaj clanak, ko sam ja da se mijesam.
- ChataDodajStaHoces
#8 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
It_is_a_Leclerc ne pricaj gluposti. Stipendija na ceskom pokriva i kompletno ucenje ceskog jezika koje kosta oko 5k € plus dodatni iznos novca koji je prava stipendija.
Dobio punu stipendiju, zavrsio dvije godine magistarskog na engleskom u gradu Hradec Kralove za koji i sad nude stipendije, (2010-2012), prosao kao jedan od 5 prvih kandidata (od 220 prijavljenih) i zahvaljujem im na svemu. Sad cu i povecali stipendije, malo zakomplikovali ali uozbiljili sam proces apliciranja. Savjetujem svima da se prijave.
Imate prethodne teme u kojima se do samih detalja govori o studiranju u Ceskoj, nasim iskustvima tamo i poz/neg stranama. Ne znam zasto se uopce otvorila nova tema
Dobio punu stipendiju, zavrsio dvije godine magistarskog na engleskom u gradu Hradec Kralove za koji i sad nude stipendije, (2010-2012), prosao kao jedan od 5 prvih kandidata (od 220 prijavljenih) i zahvaljujem im na svemu. Sad cu i povecali stipendije, malo zakomplikovali ali uozbiljili sam proces apliciranja. Savjetujem svima da se prijave.
Imate prethodne teme u kojima se do samih detalja govori o studiranju u Ceskoj, nasim iskustvima tamo i poz/neg stranama. Ne znam zasto se uopce otvorila nova tema
-
Bodkin
#9 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
kako me ovo nervira. i meni su amerikanci pricali kao da dolazim iz srbije dok nisam objasnio situaciju i ljudi proguglali. onda su me pitali jel to bilo uvredljivo jer ste vi kao neprijateljiIt_is_a_Leclerc wrote:Kolega, za vašu informaciju, stipendija mi je ponuđena. Odbio sam je, za kudikamo isplativiju i bolju opciju (koja uključuje inostranstvo), ali o tome ne bih želio na ovoj temi.index_box wrote:Svasta, mislim da ljudi jednostavno ne mogu prihvatiti tu situaciju da oni nisu dobili priliku da studiraju u inozemstvu, pa onda sire negativne vibracije u vezi sa stipendijama kako drugi ne bi, mozda, dobili to sto oni nisu.
Puno srece!
Ja samo govorim kako je meni rečeno. Kurs se plaća, studiranje je besplatno. Ako se nešto promijenilo u zadnje dvije-tri godine, unaprijed se ograđujem.
Znam da je te godine u Avazu izišlo slijedeće :E sad. Ako su u Avazu nesretni jer nisu svi kolektivno dobili stipendije neke, onda je do njih.U Češkoj su nam govorili da je BiH Srbija
O iskustvima naših studenata u Češkoj svjedoče i "ispovijesti" na popularnom Facebooku...
12.05.2008. 16:47
Priča koju smo nedavno objavili o prevarenim bh. radnicima na radu u Češkoj, ohrabrila je i grupu studenata da nam se javi i prenese iskustva školovanja u Češkoj.
Oduzimanje dokumenata
U e-mailu koji su nam poslali, uz želju da ostanu anonimni, navode da su za studij u Pragu aplicirali na poziv Ambasade Češke u Sarajevu. Pri polasku su dobili turističke vize uz objašnjenje da će boravišne vize dobiti kada stignu u Češku. Ističu da je uz obećanja da će imati adekvatan smještaj, hranu i stipendiju za školovanje, sve izgledalo sjajno i bajno, ali da je slika "na terenu" bila posve drugačija.
- Došli smo u Prag, onda su nas prevezli u neko mjesto udaljeno 30 km, bolje rečeno zabit. Zgrada za smještaj ličila je na logor iz ratnih filmova iz koje je dolazio neprijatan miris. Po ulasku su nam uzeli dokumente, iako smo rekli da ne želimo tu ostati. Rekli su nam da moramo tu ostati i da nam dokumente neće vratiti, a ako odemo zvat će policiju - navode studenti.
Dodaju da su taj neuslovni smještaj morali dodatno platiti, a od stipendije su plaćali i bonove za hranu. Razočarenje ih je dočekalo i na fakultetima.
- Niko nije imao pojma o nama, samo su znali da smo mi tu radi učenja češkog jezika, a ne radi studiranja. Nismo mogli koristiti internet i biblioteku, a nismo mogli dobiti ni smještaj u Pragu, već smo svakodnevno putovali po 60 km - navode studenti.
Nije med i mlijeko
Kažu da su naročito bili povrijeđeni odnosom uposlenika u Institutu za jezike Karlovog Univerziteta u Pragu u kojem su učili češki jezik.
- Govorili su nam da nismo iz BiH već iz Srbije, da je glavni grad BiH Beograd, a Sarajevo Srbija i da im je žao ljudi iz Srbije jer su oni preživjeli agresiju - ogorčeno ističu studenti, dodajući da se nekoliko njih uz podršku drugih zemalja EU, za koje tvrde da su osudile takve postupke, uspjeli otići iz Češke.
Kolegama u BiH koji odluče aplicirati za školovanje u Češkoj preporučuju:
- Dobro se informišite, jer nije med i mlijeko, kako predstavljaju. Potrošili smo dosta novca, a zauzvrat nismo ništa dobili. Opstali smo samo zahvaljujući velikoj finansijskoj pomoći roditelja - savjetuju studenti, ističući da su neki od njih satisfakciju naknadno dobili u Francuskoj i Švicarskoj gdje su uspjeli ostvariti stipendije i uslove za normalno školovanje.
U Ambasadi BiH spustili slušalicu
- Kontaktirali smo Ambasadu BiH u Pragu da nas "izvuku" odatle i zamolili ih da nam rezervišu neki smještaj negdje u Pragu, a koji bismo platili. Nažalost, spustili su nam slušalicu i ništa nisu poduzeli povodom toga, navode ogorčeni studenti.
Jeftina radna snaga
O iskustvima naših studenata u Češkoj svjedoče i "ispovijesti" na popularnom Facebooku. Mišljenja su podijeljena, ali dominiraju postovi, poput onog koji potpisuje Adnan Ahmetašević, a u kojem savjetuje budućeg češkog stipendistu iz BiH.
- Moraš imati desetere oči otvorene kada budeš dolazio. Svi misle da smo mi ovdje studenti, ali niko ne zna da su nas ovdje dovukli kao jeftinu radnu snagu, za potrebe i poslove koji su na najnižem stupnju ljudske humanosti - piše, između ostalog, u postu.
- ExNihilo
#10 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Prvo, ako može neko da mi što detaljnije objasni gdje se nalazi ambasada Češke, nisam iz rajvoSa? Znam da je kod pivare, ali ako može malo deskriptivnije? Hvala puno.
Drugo, ako je neko već radio test općeg znanja/engleskog u ambasadi da mi kaže otprilike na šta to liči?
Drugo, ako je neko već radio test općeg znanja/engleskog u ambasadi da mi kaže otprilike na šta to liči?
-
Mariella
#11 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Je li bio jos neko danas na testiranju, kako prodje, jeste li zadovoljni? 
- Swan_
#12 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Nisam bas zadovoljna :/
Ti?
Ti?
-
Mariella
#13 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Pa ja mislim da sam ok uradila, dva pitanja nisam skontala ( 7 i 8 ), a ostalo bi trebalo da je tacno...
-
Arkec Zgotiva
#14 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Bio, test je bio relativno lagan tako da ne bi trebalo lose biti. Koje su vam gradove ponudili i sta studirate?
-
Mariella
#15 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Pa ja sam izabrala Information Management, jedan od mastera koji je bio ponudjen kad je izasao konkurs... Nisu mi nudili nikakakve gradove 
-
Arkec Zgotiva
#16 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Meni su ponudili Informatics u Hradec Kralove i Zlinu, s tim da bi u Zlinu ja morao platiti tuition a u Hradec ne, ali bi morao uciti ceski a prvobitno sam se prijavio za studij na engleskom. Valjda ce se znati vise kad dodju rezultati pocetkom decembra. Sretno svima!
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
- ChataDodajStaHoces
#17 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
U HK je studij na engleskom.
-
Arkec Zgotiva
#18 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Znam da si ti studirao na engleskom, a studirala je i ova drugarica na Tomas Bata Univerzitetu u Zlinu za koji su mi rekli da je opcija. Zato mi je malo konfuzno ovo sve 
-
Sekin2705
#19 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Da li mozete reci vec koji su bili na testu opceg znanja kakva su pitanja otprilike bila i sta traze sve...
-
jjr
#20 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Da li je razgovor na engleskom ili na maternjem?
-
Arkec Zgotiva
#21 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Sto se tice testa, radi se na engleskom jeziku i upitanju je biranje jednog od 4-5 ponudjenih odgovora. Test je relativno lagan, ima zadataka kao na IQ testovima, strogo logika i malo matematike. Razgovor je na engleskom jeziku 
-
jjr
#22 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Da li je za sve na engleskom jeziku ili samo za vas koji ste aplicirali za Master studije ?
Hvala ti
Hvala ti
-
Mariella
#23 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Oni koji ce studirati na engleskom, razgovor je na engleskom - tako su nama rekli gore 
-
jjr
#24 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Je li vam javljeno sta? 
-
Emilija Kovačev
#25 Re: Stipendije i uslovi za studiranje u Češkoj
Pozdrav svima,
Bila sam na testiranju neki dan, tek da vidim kako to "hoda". Test je bio relativno simpatičan.
Razgovor je bio dosta friendly, iako nisam zapamtila imena gospode.
Rekoše da će rezultate ovog kruga javiti u srijedu, tj sutra. Sretno svima.
Bila sam na testiranju neki dan, tek da vidim kako to "hoda". Test je bio relativno simpatičan.
Rekoše da će rezultate ovog kruga javiti u srijedu, tj sutra. Sretno svima.