Stipe Mesic

Je li Stipe Mesic pozitivna ili negativna licnost?

Pozitivna
39
78%
Negativna
5
10%
Zaboli me za njime
6
12%

Total votes: 50

Big Daddy

Post by Big Daddy »

mrki62 wrote: Al ti stvarno nisi dorastao rijeèima jer Mesiæ nije bio u parlamentalnoj vlasti veæ u predsjednièkoj - to je velika razlika . Ako je u predsjednièkoj vlasti onda nema niko da odgovara do sam predsjednik :zzzz:
Oprosti ali sad veæ lupeta¹ i pokazuje¹ osnovno neznanje. Mesiæ je bio predsjednik Sabora ¹to je ekvikvalent predsjeniku skup¹tine iliti parlamenta. Dedice knjigu u ¹ake. :-) :-)
Larry3

Post by Larry3 »

HAHA ti si 49 a zoves se "Big Daddy" :lol: :lol: :lol: :lol: ti nemas ni 18 bezbel :lol: :lol: Inace kad je tebi negativac meni je pozitivac :-D
Big Daddy

Post by Big Daddy »

Larry3 wrote:HAHA ti si 49 a zoves se "Big Daddy" :lol: :lol: :lol: :lol: ti nemas ni 18 bezbel :lol: :lol: Inace kad je tebi negativac meni je pozitivac :-D
Jel ti uopæe zna¹ dijete ¹to Big Daddy znaèi? :-) :-)

A to ¹to je tebi pozitivac to je u redu. Jedino nije u redu ¹to ti uopæe nema¹ svoje mi¹ljenje nego zato ¹to je meni negativac tebi je onda pozitivac. :-) :-)
papilon

Post by papilon »

Sta mislite o tome da je najveci prijatelj Bosnjaka ustasa? :cry:
mrki62

Post by mrki62 »

Big Daddy wrote:
mrki62 wrote: Al ti stvarno nisi dorastao riječima jer Mesić nije bio u parlamentalnoj vlasti već u predsjedničkoj - to je velika razlika . Ako je u predsjedničkoj vlasti onda nema niko da odgovara do sam predsjednik :zzzz:
Oprosti ali sad već lupetaš i pokazuješ osnovno neznanje. Mesić je bio predsjednik Sabora što je ekvikvalent predsjeniku skupštine iliti parlamenta. Dedice knjigu u šake. :-) :-)
Ponavljam : U vrijeme Tuđmana je bio predsjednički sistem i predsjednik države je zakonodavna vlast - ako uopšte znaš šta je zakonodavna vlast ?
Ne možeš nekome napisati kako lupeta a sam to radiš !
Ko je mesića postavio da bude predsjednik Sabora ? Jel to on dobio na parlamentarnim izborima toliko glasova pa je sjeo sa stranačkim kolegama i sastavio vladu i sabor ili je to Tuđman podijelio titule svakom posebno ,......... Tuđman je imenovao i predsjednika sabora , ministre , ambasadore , konzulate .
Danas u Mesićevo vrijeme nije više tako - sad važi to što ti napominješ a u vrijeme Tuđmana toga nije bilo .
Predsjednički i Parlamentni sistem se u mnogo čemu razlikuje.
Tuđman je imao predsjednički sistem zbog rata, jer se nije imalo kad čekati šta će sabor ( parlament ) izglasati , tad je vrijeme bilo dragocjeno .
U ostalom za te stvari ne trebaju nikakve knjige - što ih meni nudiš , za te stvari je potrebno malo razumijevanja - hvala na istom :-) :lol:
Big Daddy

Post by Big Daddy »

mrki62 wrote: Ponavljam : U vrijeme Tuðmana je bio predsjednièki sistem i predsjednik dr¾ave je zakonodavna vlast - ako uop¹te zna¹ ¹ta je zakonodavna vlast ?
Ne mo¾e¹ nekome napisati kako lupeta a sam to radi¹ !
Ko je mesiæa postavio da bude predsjednik Sabora ? Jel to on dobio na parlamentarnim izborima toliko glasova pa je sjeo sa stranaèkim kolegama i sastavio vladu i sabor ili je to Tuðman podijelio titule svakom posebno ,......... Tuðman je imenovao i predsjednika sabora , ministre , ambasadore , konzulate .
Danas u Mesiæevo vrijeme nije vi¹e tako - sad va¾i to ¹to ti napominje¹ a u vrijeme Tuðmana toga nije bilo .
Predsjednièki i Parlamentni sistem se u mnogo èemu razlikuje.
Tuðman je imao predsjednièki sistem zbog rata, jer se nije imalo kad èekati ¹ta æe sabor ( parlament ) izglasati , tad je vrijeme bilo dragocjeno .
U ostalom za te stvari ne trebaju nikakve knjige - ¹to ih meni nudi¹ , za te stvari je potrebno malo razumijevanja - hvala na istom :-) :lol:
Opet lupeta¹. Za predsjenika parlamenta se glasuje samo u onim dr¾avama u kojima ne postoji titula predsjednika kao ¹to je npr Kanada. U svim ostalim dr¾avama sa institucijom predsjednika, predsjednika parlamenta postavlja izabrani predsjednik a ¹to nas opet dovodi do Kraji¹nika. I on je postavljen od strane Karad¾iæa ¹to bi po tvom bilo da nije imao nikakvih ovlasti a ipak je zavr¹io u Hagu kao desna ruka Karad¾iæu. Kad svi pa i mala djeca znaju da je Mesiæ bio desna ruka Tuðmanu pitanje je kako je on izbjegao Hag. Ako nezna¹ ja æu ti reæi. Izdajom i nagodbom sa babom Karlom. Zbog toga za mene ljigavac jer kako drugaèije nazvati onoga tko svjedoèi protiv generala koji su mu dr¾avu oslobodili od neprijatelja. :-) :-)
mojsije

Post by mojsije »

mrki62 wrote:
Big Daddy wrote:
mrki62 wrote: Al ti stvarno nisi dorastao riječima jer Mesić nije bio u parlamentalnoj vlasti već u predsjedničkoj - to je velika razlika . Ako je u predsjedničkoj vlasti onda nema niko da odgovara do sam predsjednik :zzzz:
Oprosti ali sad već lupetaš i pokazuješ osnovno neznanje. Mesić je bio predsjednik Sabora što je ekvikvalent predsjeniku skupštine iliti parlamenta. Dedice knjigu u šake. :-) :-)
Ponavljam : U vrijeme Tuđmana je bio predsjednički sistem i predsjednik države je zakonodavna vlast - ako uopšte znaš šta je zakonodavna vlast ?
Ko je mesića postavio da bude predsjednik Sabora ? Jel to on dobio na parlamentarnim izborima toliko glasova pa je sjeo sa stranačkim kolegama i sastavio vladu i sabor ili je to Tuđman podijelio titule svakom posebno ,......... Tuđman je imenovao i predsjednika sabora , ministre , ambasadore , konzulate .
Danas u Mesićevo vrijeme nije više tako - sad važi to što ti napominješ a u vrijeme Tuđmana toga nije bilo .
Tuđman je imao predsjednički sistem zbog rata, jer se nije imalo kad čekati šta će sabor ( parlament ) izglasati , tad je vrijeme bilo dragocjeno .
U ostalom za te stvari ne trebaju nikakve knjige - što ih meni nudiš , za te stvari je potrebno malo razumijevanja - hvala na istom :-) :lol:
nije bio predsjednički nego polupredsjednički kao i sad s nekim izmjenama ustava tako da sad predsjednik ima znatno manje ovlasti nego prije.
Niti je sad parlamentarni sustav niti je u vrijeme tuđmana bio predjednički.
Bio je onda i sad polupredsjednički.
Uzmite Ustav 1990 i 2000 i pogledajte razlike.
Sogan

Post by Sogan »

mojsije wrote:
mrki62 wrote:
Big Daddy wrote: Oprosti ali sad već lupetaš i pokazuješ osnovno neznanje. Mesić je bio predsjednik Sabora što je ekvikvalent predsjeniku skupštine iliti parlamenta. Dedice knjigu u šake. :-) :-)
nije bio predsjednički nego polupredsjednički kao i sad s nekim izmjenama ustava tako da sad predsjednik ima znatno manje ovlasti nego prije.
Mojsije, nisi trebao rascistiti ovo prepucavanje o konstitucionalnim formama... ja samo citam i uzivam... cak se i "parlamentalna vlast" spominjala u par navrata :D
mrki62

Post by mrki62 »

mojsije wrote: nije bio predsjednički nego polupredsjednički kao i sad s nekim izmjenama ustava tako da sad predsjednik ima znatno manje ovlasti nego prije.
Haj sad lijepo objasni kakvu ulogu igra sadašnji ( Mesić ) predsjednik i tadašnji ( Tuđman ) - joj razlike , drastične.
Sve ono što je Tuđman prije imao u vlasti sad je u Sanaderovim rukama a Mesić je samo protokolist .
Mesić nema nimalo ovlasti koje je imao Tuđman - bar to je lako shvatiti :-)
Big Daddy

Post by Big Daddy »

mrki62 wrote: Haj sad lijepo objasni kakvu ulogu igra sada¹nji ( Mesiæ ) predsjednik i tada¹nji ( Tuðman ) - joj razlike , drastiène.
Sve ono ¹to je Tuðman prije imao u vlasti sad je u Sanaderovim rukama a Mesiæ je samo protokolist .
Mesiæ nema nimalo ovlasti koje je imao Tuðman - bar to je lako shvatiti :-)
Ti oèito neæe¹ da shvati¹ da Mesiæ kao predsjednik ima iste ovlasti koje je imao i Tuðman. I Tuðmanu je trebala suglasnost Sabora da bi donio bilo kakvu odluku. Razlika je jedino u tome ¹to su u Tuðmanovo vrijeme veæinu Sabora èinli vijeænici HDZ pa kako je Tuðman u isto vrijeme bio i predsjednik HDZ samim tim je sve u Saboru prolazilo bez otpora. Dakle sve odluke su se donosile u vrhu stranke a u tom vrhu je bio i Mesiæ.
spongebob

Post by spongebob »

Big Daddy wrote:
mrki62 wrote: Haj sad lijepo objasni kakvu ulogu igra sadašnji ( Mesić ) predsjednik i tadašnji ( Tuđman ) - joj razlike , drastične.
Sve ono što je Tuđman prije imao u vlasti sad je u Sanaderovim rukama a Mesić je samo protokolist .
Ti očito nećeš da shvatiš da Mesić kao predsjednik ima iste ovlasti koje je imao i Tuđman. I Tuđmanu je trebala suglasnost Sabora da bi donio bilo kakvu odluku. Razlika je jedino u tome što su u Tuđmanovo vrijeme većinu Sabora činli vijećnici HDZ pa kako je Tuđman u isto vrijeme bio i predsjednik HDZ samim tim je sve u Saboru prolazilo bez otpora. Dakle sve odluke su se donosile u vrhu stranke a u tom vrhu je bio i Mesić.
hm.. ja mislim da ovo nije tacno. Ne bih ti znao navesti argument, ali cini mi se da je i sam Mesic u jednom intervjuu izjavio da su ovlasti predsjednika RH u toku promjene ustava RH znatno umanjene.
mrki62

Post by mrki62 »

spongebob wrote:
Big Daddy wrote:
mrki62 wrote: Haj sad lijepo objasni kakvu ulogu igra sadašnji ( Mesić ) predsjednik i tadašnji ( Tuđman ) - joj razlike , drastične.
Ti očito nećeš da shvatiš da Mesić kao predsjednik ima iste ovlasti koje je imao i Tuđman. I Tuđmanu je trebala suglasnost Sabora da bi donio bilo kakvu odluku. Razlika je jedino u tome što su u Tuđmanovo vrijeme većinu Sabora činli vijećnici HDZ pa kako je Tuđman u isto vrijeme bio i predsjednik HDZ samim tim je sve u Saboru prolazilo bez otpora. Dakle sve odluke su se donosile u vrhu stranke a u tom vrhu je bio i Mesić.
hm.. ja mislim da ovo nije tacno. Ne bih ti znao navesti argument, ali cini mi se da je i sam Mesic u jednom intervjuu izjavio da su ovlasti predsjednika RH u toku promjene ustava RH znatno umanjene.
Jel to mogao predsjednik vlade da ode nekud kao što se to desilo ljetos kad je otišao Sanader u Ameriku a Mesić nije.
Predsjednik VLADE danas predstavlja državu i glavni je pregovarač za sva pitanja , ti to nikako da shvatiš .
U Tuđmanovo vrijeme je to bio posao predsjednika države a ne kao danas predsjednika vlade .
Svi dogovori , svi potpisi su se dešavali sa Tuđmanovim potpisima a danas to ima predsjednik vlade.
Poslije smrti Tuđmana je tu funkciju imao Ivica Račan a danas ima Ivo Sanader .
Larry3

Post by Larry3 »

Big Daddy wrote:
Larry3 wrote:HAHA ti si 49 a zoves se "Big Daddy" :lol: :lol: :lol: :lol: ti nemas ni 18 bezbel :lol: :lol: Inace kad je tebi negativac meni je pozitivac :-D
Jel ti uopće znaš dijete što Big Daddy znači? :-) :-)

A to što je tebi pozitivac to je u redu. Jedino nije u redu što ti uopće nemaš svoje mišljenje nego zato što je meni negativac tebi je onda pozitivac. :-) :-)
Pa Veliki Babo :D samo znas li ti u kojim krugovima se to upotrebljava? Ne onima sto su "49 godina" :lol: i ono bas 49 da nebi bilo 50 :lol: :lol:
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Jel Tuđman bio komunista?
Sogan

Post by Sogan »

manijak1 wrote::oops: Jel Tuđman bio komunista?
Izravan generalski cimbenik... u mladosti :oops:
manijak1

Post by manijak1 »

I navijao je za :? :D
Sogan

Post by Sogan »

manijak1 wrote:I navijao je za :? :D
Bad Blue Boy Image
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Nije za Partizan? :D :D
mrki62

Post by mrki62 »

manijak1 wrote::oops: Jel Tuđman bio komunista?
Bio , nego šta . Oženio se u Beogradu , tamo je službovao - jedan od najmlađih Titovih generala . Tamo mu se djeca rodila.
Bio je čak predsjednik fudbalskog kluba Partizan :lol:
zilha

Post by zilha »

odakale si ti mrki62, ako nije tajna???
Big Daddy

Post by Big Daddy »

Larry3 wrote:
Pa Veliki Babo :D samo znas li ti u kojim krugovima se to upotrebljava? Ne onima sto su "49 godina" :lol: i ono bas 49 da nebi bilo 50 :lol: :lol:
A zar je sramota imati 50 godina??? Rasti dijete i uci se. :D :D
Post Reply