Stigao je Novi BMW M5!!!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

JD

Post by JD »

BigBoss wrote: Sta ti je, Peugeot je car sto se tice modela i motora, BMW im ne moze nista, a i sto se tice cijene mnogo su pristupacniji od BMW-a. Pogledaj samo izgled u ovoga Peugeot-a, pa zar nije ko zvijer spram BMW-a?
Hahahaha. Joj dobro me nasmija pravo.

Ajd kad ti vec tako sve znas, de ti nama objasni kako su u Peugeotu uspjeli iz 6.0 V12 motora izvuci manje konja od BMW-a i 5.0 V10 motora??
Kako bas me zanima? Kad im vec BMW ne moze nista sto se tice motora haha.
Koja li je to tehnologija... ma BMW zaostaje 10 svijetlosnih godina za Peugeotom... :lol: :lol: :lol:

Sto se tice pristupacnosti, BMW je premium klasa i to se dodatno placa.
Po toj logici je Peugeot bolji od Rolls Royce Phantoma koji kosta 900.000 KM i naravno nije pristupacan. Jest, kako da ne.

I na kraju, sto se tice izgleda, to je subjektivno, ali slazem se da Peugeot pravi mozda i najljepse automobile danas. Ali da je bolji od BMW-a i u cemu, nije.

PS ovaj 907 mi ne izgleda nikako "zvijerski". Prije bi rekao da je BMW 6 zvijer za ovo, i to kakva zvijer...
BigBoss

Post by BigBoss »

Peugeot motori su izdrzljiviji, par konja gore dole to je mozda irelevantno kad se trazi sportsko auto, ali sigurno ces prije sa BMW-om na service nego Peugeotom.
Vjerujem da je bolji i sto se tice aerodinamike i udobnosti, a i cijena je mnogo razumnija.
To je realitet, Nijemci polako gube prestige u svijetu, jer drugi postaju bolji i pokazuju isto za manje para. A ne moze se zivjeti od stare slave, treba se dokazivati a ne samo imenom nego i prakticno.
A Rolls Royce je bio u velikim problemima do skora, ne znam sad kako je ali Francuzi i Japanci i tamo Korea itd. prodaju sve vise i vise auta. Pa vidis da je sve bitno. :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

nekako mi ova 'sestica' ljepsha od ove 'petice' :D
Ali_G

Post by Ali_G »

Nema auta dok ga svabo ne napravi. Kakvi ba francuski auti. Peugeotu nemam sta zamjeriti na ljepoti auta tu su fakat fenomenalni, al ja mislim da se bilo ko razumije u auta da ce izabrati bengu prije nego najboljeg peugeota
nineac

Post by nineac »

Mom burazu je prokuho Peugeot 205 zato što je falilo 0.3 dcl vode!!! Eto inžinjera. Ja prije nego što ću prodati Asconu irmscher (imala je preko 500.000 km) znao sam doliti po litru vode, jer nije bio ispravan ventil na čepu, i nikada nije bilo ni naznake da će prokuhati!
Ne sporim izdržljivost Peugeota, ali probaj voziti Peugeot npr. 2.0 i BMW 2.0 istom snagom, tj. deri do daske pa ćeš vidjeti!
Od benzinaca kod peugeota jedino priznajem MI-16!
Dieseli-skidam kapu!
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Da ti kazem JD u vezi sa tom ljepotom peugeotovih auta!
307 kad je tek izasao bio je strasan, izgled fenomenalan..danas nakon nekoliko godina vec je dosadio i izgleda kao i svako drugo auto, pa donekle toliko konzervativno kao i golf IV..Pravi proizvodjaci auta pri dizajniranju misle kako ce ta auta izgledati i za 10 godina..eto ti primjer BMW 5 stare serije, auto jos uvijek djeluje svjeze!Na onaj audi A3 ili A6 iz 96 godine stavi dobre alu felge pa ces vidjeti auta!
A uvijek je bilo kolko para toliko i muzike!
Ma ninaec sta im skidas kapu za disesele..malo bi oni toga postigli da nije forda koji ih dize sa onim novim 2.7 common.rail sestakom itd!Malo malo pa rikne nesto ona onim 1.9 hdi motorima!
samo ce taj M5 odnjeti dosta zivota..eto jutros u novinama dedo i unuk poginuli u bmw 3, klizavo i vjerovatno ga ponjeo zadnji kraj!!I toliko o ninaecovom uzivanju u zanosenju repa!Jest, ali na probnoj stazi
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Ninaec se uhvatio AUdija, zato sto mu je to jedina prava konkurencija koja ga lagano prelazi:)salim se ja, mojne se ljutiti!
S6 nece biti neki bum u poredjenju sa M5, ali za RS6 se trenutno razvija(bas sam evo sad gledao neke info iz audija) V10 5.0..planiraju najmanje 500ks u usisnoj varijanti!Bilo je govora o preuzimanju v10 motora iz lamba gallarda, ali neznam sta je s tim!tu jos ide quattro i naravno rucni mjenjac..pa ti sad kontaj..W12 sa dvije turbine ima vec u nekom autu, bentliju ja mislim!
nineac

Post by nineac »

Joj ja tebe deda i unuka poginuli zato što je klizavo eto zbopg zadnje vuče! kakve to veze ima? Mogao je biti i RS4 pa da otkližu, nigdje veze al eto!
Stvar je u tome što je tom M5 izvorno motor iz F1 (mislim konstrukcijski) što se nebi moglo reći za Audi!
A to za turbine!
Šta misliš da BMW stavi na taj V10 dvije turbine kao to radi audi, kako bi to izgledalo?
Još nešto, Audi će opet koristiti motor iz serijske proizvodnje koji će biti V8 ili onaj W12, tako da tu nema ništa egzotično! Mislim, svakačast na snazi i performansama, ali mogli bi se malo više udaljiti od te konfekcije!
Sve me više podsjećaju na AMG!
A to što M5 ima zadnju vuču, pa većina PRAVIH sportskih auta i ima samo zadnju vuču osim Porsche-a i Lamborgihini-ja!
Tako da to nije mana, nego i sam znaš ima svojih komparativnih prednosti, a prva je što će S6 biti dosta teži od M5, a i sam znaš šta težina znači kod takvih auta!
Pogledaj samo M3 CSL koji pali i žari sa svojih 360ks, i ostavlja iza sebe auta sa po 100 ks više zato što ima 1.3 tone, tj, lakši je od osnovne verzije Golfa V! Dok npr. usporedivi RS4 ima preko 1.700 kg! I normalno je da usprkos pogonu na 4 točka, ima dosta slabiju upravljivost, a takođe je i tromiji na "nogama"
Lično, mislim da kod tiha auta zadnja vuča je u prednosti baš zbog uštede na težini i dinamičkih svojstava, a ni sa jednim takvim autom koji imaju skoro 100 ili više od 100 ks po litri nećeš garant izvlačit maksimum da klizavoj podlozi sa gumam koje su presjeka 30-40% i koje sad pa sad zaplivaju! Tada nikakav 4x4 pogon ne pomaže!
Upravi si što kažeš da se Audi približio BMW-u, i drago mi je, jer treba konkurencije a to AMG sigurno nije koliko god njemački novinari pokušavali to potencirati!
Post Reply