STIDIM SE SVOG SARAJEVA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
popajic

Post by popajic »

mala od skandala wrote:
popajic wrote:
mala od skandala wrote:popajic izjavi sljedeće i ostade živ ... :lol: de pojasni ovo?! :lol:

Ti mala ne popustas sa licnim prepucavanjima.Ali,evo da ti pojasnim:
kad se dogodila nesreca licno sam cuo puno ruznih komentara svojih sarajlija tipa tvojih komentara (procitaj svoje komentare!) -kako je tesko bosnjacima u RS ,kako i tamo nane stradaju...jedno ne opravdava drugo !

TO kritikujem i toga se stidim u Sarajevu bas zato sto ga volim.Da me nije briga za Sarajevo ne bi me bilo ni briga sta se u njemu desava.Ti ocito spadas u one koji ce tolerisati sve sto "nasi "urade - kao sto sama rece "samo nedaj na svoje".E,TO nikad nije bila sarajevska logika.Nadam se nece ni postati.
I dalje stoji da je Sarajevo jos uvijek mozda jedina normalna oaza u ovom ludilu,a kad kritikujem ruzne pojave ne znaci da ga ne volim.
Samo znaci da nisam noj.
Ako i ovo ne razumijes onda je do tebe...
E vidiš upravo zato što smo uvijek "dali na sebe" zato nam se strahota 1992-1995 i desila.. multietično nam ga zabiše... dečko mlad si ti još (neko ovdje već reče).

A sada da te pitam, može li ona umjesto noja? Image :D (nema noja da sve prevrneš)

Strahotu 1992-1995 su nam zlocinci servirali sa namjerom da nas maksimalno zguraju u nacionalne torove.TO ti smeta isto kao i meni.
Ali ti ne smeta da ostanes u toru u koji su te oni zgurali.Nema logike ,ali nacionalizma i previse.
Hvala na onom "mladi decko"- ali nisi u pravu !
mala od skandala

Post by mala od skandala »

popajic wrote:
mala od skandala wrote:
popajic wrote:
Ti mala ne popustas sa licnim prepucavanjima.Ali,evo da ti pojasnim:
kad se dogodila nesreca licno sam cuo puno ruznih komentara svojih sarajlija tipa tvojih komentara (procitaj svoje komentare!) -kako je tesko bosnjacima u RS ,kako i tamo nane stradaju...jedno ne opravdava drugo !

TO kritikujem i toga se stidim u Sarajevu bas zato sto ga volim.Da me nije briga za Sarajevo ne bi me bilo ni briga sta se u njemu desava.Ti ocito spadas u one koji ce tolerisati sve sto "nasi "urade - kao sto sama rece "samo nedaj na svoje".E,TO nikad nije bila sarajevska logika.Nadam se nece ni postati.
I dalje stoji da je Sarajevo jos uvijek mozda jedina normalna oaza u ovom ludilu,a kad kritikujem ruzne pojave ne znaci da ga ne volim.
Samo znaci da nisam noj.
Ako i ovo ne razumijes onda je do tebe...
E vidiš upravo zato što smo uvijek "dali na sebe" zato nam se strahota 1992-1995 i desila.. multietično nam ga zabiše... dečko mlad si ti još (neko ovdje već reče).

A sada da te pitam, može li ona umjesto noja? Image :D (nema noja da sve prevrneš)

Strahotu 1992-1995 su nam zlocinci servirali sa namjerom da nas maksimalno zguraju u nacionalne torove.TO ti smeta isto kao i meni.
Ali ti ne smeta da ostanes u toru u koji su te oni zgurali.Nema logike ,ali nacionalizma i previse.
Hvala na onom "mladi decko"- ali nisi u pravu !
Jesam. Nacionalista sam.Ali nisam šovinista.U tome ne vidim ništa loše(?!). Volim svoju državu Bosnu i Hercegovinu (jednu i jedinu), volim svoj narod i ponosna sam na religiju kojoj pripadam.

papajicu evo ruke i da prestanemo heklati više .. :D Image
Fiore

Post by Fiore »

Mala od skandala.. svaka cast na postu.. slazem se potpuno :)
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

Post by Faruk »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
hrasno38 wrote:
Faruk wrote: do sad ne treba da se stide Sarajeva, ali ja se bojim procesuiranja ovog zločina
da tu ne bude povuci potegni i da ova stoka prođe bez adekvatnih kazni
onda se treba stiditi Sarajeva i ljudi koji vode ovaj grad
Opet pogresno postavljanje teza, u tom slucaju treba se stidjeti pravosudja a ne Sarajeva.
Pravosudje u Sarajevu je vec odavno korumpirano i pod uticajem politike i politikanstva. Ali za takvo stanje su najmanje krivi gradjani Sarajeva.
a ko ih je izabrao?
Prozor

Post by Prozor »

Mislim da je dobro sto su objavljena imena, sa time zlocinci vise nisu samo dvojica bezimenjaka u "moru" vec jasne osobe. Sada ih treba deportirati na Kosovo odnosno Italiju, a starosni limit za zatvor spustiti na 14 godina, pa nek´ se dva-put zapitaju...
nadamseboljem

Post by nadamseboljem »

Slazem se da dobnu granicu treba spustiti ispod 14, ali nemamo dovoljno zatvora.

Mozda bi jedno od rjesenja mogla biti deportacija svih Cigana u zemlje iz kojih su dosli - koliko vidim u novinama klinci koji su napali staricu (njih trojica, a ne dvojica) su Iz Italije, Srbije i s Kosova. Njih na dugogodisnju robiju, a ostale "nezvane" goste deportovati odakle su dosli.

BTW, Cigani su se u periodu od '92 do '95 u Njemackoj i drugim zapadnoevropskim zemljama predstavljati kao BH izbjeglice zbog cega je Evropa o nama steklu jos goru sliku...
anais_nin

Post by anais_nin »

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080124099

Romi kritikuju medije zbog načina izvještavanja o napadu na staricu

Nevladina organizacija "Sa E Roma" iz Tuzle oglasila se saopćenjem za javnost u kojem se ističe da Romi BiH i romski nevladin sektor u BiH najoštrije osuđuju slučaj napda na staricu i zahtijevaju od nadležnih organa da postupe u skladu s krivičnim zakonom i donesu pravičnu presudu za počinioce.

"Ovu priliku koristimo i da uputimo kritiku zvaničnim medijima u Bosni i Hercegovini jer je diskriminirajuće da uz navođenje identiteta osumnjičenih maloljetnika navodite i njihovu nacionalnu pripadnost.", stoji također u saopćenju.

"Time je nanesena ogromna šteta Romima u BiH. Ovakav način izvještavanja sigurno će usporiti i umnogome otežati naše nastojanje u mijenjanju negativne slike, stereotipa i predrasuda prema Romima u BiH, a Rome u BiH u javnosti okarakterisati kao zločince", navodi se u saopćenju.
nadamseboljem

Post by nadamseboljem »

[quote="anais_nin"]http://www.sarajevo-x.com/clanak/080124099

[b]Romi kritikuju medije zbog načina izvještavanja o napadu na staricu[/b]

Nevladina organizacija "Sa E Roma" iz Tuzle oglasila se saopćenjem za javnost u kojem se ističe da Romi BiH i romski nevladin sektor u BiH najoštrije osuđuju slučaj napda na staricu i zahtijevaju od nadležnih organa da postupe u skladu s krivičnim zakonom i donesu pravičnu presudu za počinioce.

"Ovu priliku koristimo i da uputimo kritiku zvaničnim medijima u Bosni i Hercegovini jer je diskriminirajuće da uz navođenje identiteta osumnjičenih maloljetnika navodite i njihovu nacionalnu pripadnost.", stoji također u saopćenju.

"Time je nanesena ogromna šteta Romima u BiH. Ovakav način izvještavanja sigurno će usporiti i umnogome otežati naše nastojanje u mijenjanju negativne slike, stereotipa i predrasuda prema Romima u BiH, a Rome u BiH u javnosti okarakterisati kao zločince", navodi se u saopćenju.[/quote]

Ma da, eto, mi imamo predrasude i izmislili smo stereotipe o Romima - nisu oni prosjaci, neradnici, nije istina da ne drze do higijene... Itd. Znam da zvucim rasisticki, ali ne mogu se natjerati da razmisljam drugacije jer mi Romi sami NIKAD nisu dovoljno dobar razlog za to.
Santos

Post by Santos »

Ja se ne stidim Sarajeva ali se stidim onih sto zive u njemu.Kad krenes od Ilidze pa nadalje sama ciganija na cesti,nemislim niti imam sta protiv nasih starih Roma u Sarajevu nego na ove iz Italije Srbije i ostalih jebivjetrina.Zasto dolaze u sarajevo zato sto je narod glup i da bi se otarasio dosadnog cige dadne mu marku i eto sta ih privlaci.Za ovo sto su uradili samo ktarko.Druze Tito ustani vrati nam tvoju muriju da se malo dahne,ovo nema nigdje.Ja sam doso do te situacije da kad dodzem u Sarajevo ljeti provedem vise vremena negdje drugo nego u samom sarajevu a kako je nastavilo uopste me vise ne privlaci grad u kojem se rodi i zivi tolike godine.Zalosno ali istinito.
nikad_izvini

Post by nikad_izvini »

Santos wrote:Ja se ne stidim Sarajeva ali se stidim onih sto zive u njemu.Kad krenes od Ilidze pa nadalje sama ciganija na cesti,nemislim niti imam sta protiv nasih starih Roma u Sarajevu nego na ove iz Italije Srbije i ostalih jebivjetrina.Zasto dolaze u sarajevo zato sto je narod glup i da bi se otarasio dosadnog cige dadne mu marku i eto sta ih privlaci.Za ovo sto su uradili samo ktarko.Druze Tito ustani vrati nam tvoju muriju da se malo dahne,ovo nema nigdje.Ja sam doso do te situacije da kad dodzem u Sarajevo ljeti provedem vise vremena negdje drugo nego u samom sarajevu a kako je nastavilo uopste me vise ne privlaci grad u kojem se rodi i zivi tolike godine.Zalosno ali istinito.
Tu i jeste problem.Ima vas masa koje je ŽIVJELA,a ne živi više.Nemoj me pogrešno shvatiti,ali je sa distance licemjerno govoriti o tome.
Šta si očekivao,baš me zanima?
Santos

Post by Santos »

Koja distanca.Prvo prozivio nekih 30 godina u njemu,prezivio nekako i jebeni rat i onda kad sam mislio da cu bit najsretniji da mi samo voda potece na slavinu opali me nepravda zvana kako dalje.Izgubio poso,dobio 36 maruna invalidnine,gdje god se okrenes nepravda,krkanluk kriminal.Dakle nemozes mi osporavat da komentarisem.2 puta sam godisnje dole i vidim sve ono isto sto i ti koji si non stop dole.Dokle se god bude osporavala rijec kako ti kazes ovih ili onih onda se jebita i uzivajte da vam mi nebi kvarili ceif sa distance.
Neelix

Post by Neelix »

ma kako se necu stidit kad seljo igra u njemu :D
River_isle

Post by River_isle »

meni je vise puna kapa ovakvih naslova. svi sao osudjuju, pljuju, blete, a niko nista ne poduzima. sto bih se ja stidjela necega sto je neko drugi uradio? sta sam to ja uradila na podizanju morala i moralne svijeti u sarajevu, sta sam uradila po pitanju proklamacije zakona? i kako onda da osudjujem bilo koga ili se stidim bilo cijeg postukpa?
mislim da je najbolje da svako krene od sebe, poradi na svojim kvalitetama i onda se necemo stidjeti ni grada u kojem zivimo, ljudi koji nas okruzuju niti samih sebe.
nikad_izvini

Post by nikad_izvini »

Santos wrote:Koja distanca.Prvo prozivio nekih 30 godina u njemu,prezivio nekako i jebeni rat i onda kad sam mislio da cu bit najsretniji da mi samo voda potece na slavinu opali me nepravda zvana kako dalje.Izgubio poso,dobio 36 maruna invalidnine,gdje god se okrenes nepravda,krkanluk kriminal.Dakle nemozes mi osporavat da komentarisem.2 puta sam godisnje dole i vidim sve ono isto sto i ti koji si non stop dole.Dokle se god bude osporavala rijec kako ti kazes ovih ili onih onda se jebita i uzivajte da vam mi nebi kvarili ceif sa distance.
Ipak sam pogrešno shvaćen.Da ne ulazim u dublje analize,nemam ni vremena,ni živaca.Ovako ću ti odgovoriti:
koliko se djece bivših stanovnika Sarajeva vratilo ili će se vratiti?

Ako ti ovaj i onaj prošli odgovor nisu jasni,Jebiga onda.Zaista nisam htio da vrijeđam,samo sam konstatovao.Pametnom dovoljno.
DDR400

Post by DDR400 »

alcho wrote:Hmmm...za mene su izjeve i postupci Nebojse, Dodika i njima slicnih na nivou Beni Hila...tako da ih bas i ne uzimam previse zaozbiljno...niti se vrijedi njima zamarati...
tacno
popajic wrote:Stidim se svog Sarajeva
cuj ovoga :D

Dodikovi govnari su se uputili da posjete staricu jer je kao Srpkinja, da dokazu kako "brinu o srpskom narodu". ou jea, treba se za izbore pripremiti. mamu im kad su i zrtve ulicara postale predmet za kupovinu glasova. iskoristavaju covjekovu najgoru muku da bi svoje guzice skrasili jos bolje.

nema se ko sta stiditi Sarajeva, nego sebe treba da se stidimo kome dozvoljavamo da bude na odgovornim funkcijama. staricu je trebao posjetiti samo gradonacelnik, odnosno gradonacelnica. medjutim ona od pusenja kite ocigledno nema vremena za to. nikad goreg papka nismo imali na toj funkciji. SDA treba spaliti.
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

pripazi malo kako se izrazavas, a moj post smatraj ujedno kao i opomenu @DDR400! hvala!

moderator
anais_nin

Post by anais_nin »

a da se vrnemo temi? :D za ostale primjedbe, komentare, upite itd itd slobodno na PP :D
MPC

Post by MPC »

Da Bog sacuva. Dok kod nas ne budu strozije kazne toga ce biti sve vise i vise. Sve to treba u tor ko ovce pa dobro izgruhat, pa da onda proklinje majku koja ga je okotila.
boergoat

Post by boergoat »

Krugman wrote:Treba Komsic licno otici da je posjeti da osujeti ovaj politicki marketing Radmanovica i ostalih srpskih nacionalista.

A policija kantona sarajeva treba maksimalno kazniti idiote koji su ovo uradili.

Sarajevo se na zalost pretvara u jedan ogroman zoloski vrt, a Pecanin je dobro napisao u uvodniku - za to je najvise krivo kriminogeno i nesposobno rukovodstvo iz SDA i SZBH koje svojim kriminalom i nesposobnoscu dovode ovu zemlju i ovaj grad na dno.
Da ne bi bilo zabune gospodo - OVI MLADI ZLOČINCI ĆE NA SUDU BITI PUŠTENI NA SLOBODU JER U BIH NEMA INSTITUCIJE U KOJU IH MOGU SMJESTITI. Dakle, moglo bi biti još spaljenih po ulicama i haustorima :( :( :(
anais_nin

Post by anais_nin »

iz Ferala :roll:

ZEMLJA BEZ ISHODA
Ivan LOVRENOVIĆ
30. siječnja, 2008.

U zemlji, ostavljenoj na milost i nemilost razbojništvu, umjesto olakih rasističkih etiketa, trebalo bi priznati užasnu socijalnu situaciju koja zakonito proizvodi favela-efekt, a na gradske ulice svakodnevno izručuje sve veći broj besperspektivnih i besprizornih mladih ljudi svih mogućih etničkih identiteta. Ali, to bi značilo i nužnost stvaranja neke nove socijalne politike koja bi morala planski napasti same uzroke favelizacije. Očekivati da se u današnjoj vladajućoj političkoj nomenklaturi u Federaciji Bosne i Hercegovine netko time počne ozbiljno baviti, pusti je san

U noći s nedjelje na ponedjeljak 20/21. siječnja fra Mijo Džolan, aktualni starješina bosanskih franjevaca, doživio je sigurno najstrašnije buđenje u svome životu: hladnim metalom pištoljske cijevi prislonjene uz čelo, koju drži jedan od dvojice maskiranih razbojnika. Završilo se dobro: fra Mijo je zadržao prisebnost, ne dobivši novac banditi su pobjegli, prethodno pištolj jest upotrijebljen ali samo kao hladno oružje (zbog čega bosanski provincijal i danas privija obloge na nogu), razvaljen je jedan prozor i oštećena kućna vrata na provincijalatu Bosne Srebrene u sarajevskoj ulici Mustafe Busuladžića 6. Priča se da su fratri, vedro okrenuti životu kakvi već jesu, do jutra lansirali nekoliko sočnih viceva na račun noćne stradanije njihova poglavara.

Politika crne kronike

Sarajevska crna kronika obiluje ovim tipom pljačke i razbojništva, samo je ovaj slučaj, zbog sasvim posebne simboličko-reprezentacijske važnosti koju u Bosni nosi osoba i funkcija franjevačkoga provincijala, pobudio veliku pažnju javnosti, žurno je reagirala policija, nisu izostali ni političari.

Imajući istančan osjećaj za društveni ambijent u kojemu živi i djeluje, kao i za vlastito poslanje, Džolan je drugi dan razaslao cirkularno pismo svojoj redovničkoj zajednici i javnosti. U njemu je ukratko opisao događaj, suptilno se narugao s pogrešnom predodžbom koja vlada u javnosti i u kriminalnom miljeu da fratri "raspolažu s puno novca i da keš čuvaju u svojim kućama", te izričito naglasio: "Svi do sada poznati detalji ovog događaja ukazuju da upad u kuću Provincijalata nema karakter napada na Hrvate, katolike, fratre, kao što nije ciljan ni na osobu provincijala. Događaj je sam po sebi ružan. Molim da se moje negativno iskustvo ne zlorabi u još negativnije političke i egzistencijalne poruke nikome, a osobito mom hrvatskom narodu u Sarajevu i diljem Bosne i Hercegovine."

Koji dan prije provale u franjevački provincijalat, na drugom kraju Sarajeva u sred bijela dana teško je stradala vremešna gospođa Ljubica Đokić-Spasojević. Nju su u kućnom haustoru, na povratku iz dućana, napala trojica maloljetnika, zalili ju benzinom, zapalili i pobjegli. Žena je nekako dovezena do bolnice, ali su opekotine i oštećenja bila takva da je nakon nekoliko dana umrla.

Ova dva događaja dobro ilustriraju raširenu pojavu pljačke, kriminala, uličnoga divljaštva i nesigurnosti na razini građanske svakodnevnice. Oni, naravno, ne mogu a da neizbježno ne konotiraju i druga značenja, prije svega ono vjersko-etničko, pa i onda kada ih - nema. (To najbolje potvrđuje reakcija jednoga bošnjačkog političara, koji je pohitao fra Miji u posjetu, i s velikim olakšanjem izjavio: "Sreća, nije ništa na nacionalnoj osnovi!")

Kada fra Mijo Džolan izrijekom moli da se napadu na njega to značenje ne pripisuje, on se pokazuje kao racionalan i odgovoran čovjek, svjestan svoje pozicije u javnosti i u društvu, ali isto tako svjestan i goleme manipulativne moći koju ovakvi događaji sadrže i kojom se manipulatorima nude... Sarkastično govoreći, dobro je da se ovo dogodilo Džolanu, jer tko zna kakve bismo zapaljive poruke i vjersko-nacionalne jadikovke slušali, bez obzira na stvarne motive pljačkaša, da se s pištoljem na čelu probudio koji drugi vjerski velikodostojnik iz etabliranih struktura bosanskoga monoteističkog trokuta...

Nešto od toga pokazuje se i u slučaju nesretne gospođe Ljubice, i to na dva načina. Shvativši po imenu i prezimenu da bi se moralo raditi o osobi srpske nacionalnosti, novinari gradskih i crnih rubrika redom su aludirali na to da u ratu nije otišla "na drugu stranu" već da je sa svojim mužem, "cijeli rat proživjela u Sarajevu", kao da bi ta okolnost trebala dodavati neku posebnu dimenziju u njezinome stradanju. S druge strane, gospođu Ljubicu su odmah posjetili lični izaslanici srpskoga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića, i dali nekoliko reskih i gnjevnih izjava o nesigurnosti građana i o potrebi da se uvede red, jasno dajući do znanja da misle na nacionalni aspekt... Ni napadači nisu ostali izvan ove fine i podmukle mreže tobože neizgovorenih a itekako jasno adresiranih etničko-političkih insinuiranja.

Rasizam, skandal i Dodik

U medijskim izvještajima o zločinu, naime, vidno mjesto zauzimala je kvalifikacija da se radi o "maloljetnicima romske nacionalnosti" te smo ju kroz nekoliko dana što u novinama što na televiziji i na radiju mogli čuti i čitati nebrojeno puta – prosto se zabadala u oči i u uši. Zbog čega je u opisivanju jednoga huliganskoga zvjerstva toliko važno ne zaboraviti građanima napomenuti da su počinitelji Romi? Kao da će na taj način zločin manje pripadati nama, jer oni, ipak, nisu mi... Ima li za sve to ikakva drugog imena, osim – rasizam!

Stari dobri rasizam, koji i jest utoliko gnusniji što je latentan, "normalan", što ga nitko ne primjećuje kao rasizam, i to u slavnomu multikulturalnom, prema manjinama i drugima tolerantnom i pitomom Sarajevu! A što je od svega najindikativnije, to nije primijetila ni jedna od udruga što brane ljudska prava, nisu ni vjerske organizacije koje se ubiše propovijedajući o jednakosti svake ljudske osobe "pred Bogom", nisu ni političari kojima na izborima ničiji glas nije mrzak...

U političkom i etičkom smislu, dakle, zastrašujuće je, a u faktografskom i u socijalnom smislu pogrešno - sugerirati cigansku etničku pripadnost mladih divljaka što se po sarajevskim ulicama i haustorima drogiraju, noževima napadaju građane, otimaju s ruku prolaznicama i prolaznicima torbe i mobitele, lome nadgrobne spomenike po grobljima i netom postavljenu rasvjetu i klupe po parkovima, demoliraju vozila gradskoga prometa...

Umjesto tih olakih rasističkih etiketa, trebalo bi priznati užasnu socijalnu situaciju koja zakonito proizvodi favela-efekt, a na gradske ulice svakodnevno izručuje sve veći broj besperspektivnih i besprizornih mladih ljudi svih mogućih etničkih identiteta. Ali, to bi značilo i nužnost stvaranja neke nove socijalne politike koja bi morala planski napasti same uzroke favelizacije. A očekivati da se u današnjoj vladajućoj političkoj nomenklaturi u Federaciji Bosne i Hercegovine netko time počne ozbiljno baviti, pusti je san.

Pusti je to san najviše zato, što je sama ta nomenklatura dubinski zaražena korupcijom, kriminalom i prijetećom socijalnom bešćutnošću, tako da njoj savršeno odgovara postojanje uličnog kriminala. To je pojava koja joj odlično služi za skretanje pažnje i bijesa građana, dok se među "bijelim ovratnicima" svršavaju prljavi poslovi ogromne pljačke nacionalnoga bogatstva, prema čemu je ulično razbojništvo obično kokošarenje i socijalno pervertirani oblik borbe za golo preživljavanje.

Traje to još od rata i neposredno poslije njega, a u posljednje vrijeme isplivavaju u javnost enormne malverzacije kojima su na meti bazična bogatstva – elektroenergetika, prerada nafte, izgradnja cesta, telekomunikacije... Pošto su tu stvari podijeljene po entitetskim nadležnostima, glavni akteri skandala su dvije vlade i njihovi premijeri – Milorad Dodik u Republici Srpskoj, Nedžad Branković u Federaciji BiH.

Istrage bez rezultata

Vladajući kao samodržac, što mu omogućuje nacionalna homogenost i centralizirano ustrojstvo entiteta, te stranačka većina u parlamentu, Dodik je izveo nekoliko spektakularnih poslova: prodao telekom Srbiji i rafineriju nafte u Brodu Rusima, ugovorio izgradnju dijelova autoputa na području Republike Srpske, izgradio veleljepnu zgradu vlade u Banjoj Luci, strpavši pri tomu neutvrđenu količinu novaca u vlastiti džep... Iako Dodikovi apologeti i plaćeni savjetnici, poput zagrebačkoga novinara Denisa Kuljiša, sve te poteze hvale kao korisne i čiste, u samoj Republici Srpskoj javlja se nekoliko novinara i neovisnih analitičara koji, uz velike privatne neugodnosti, argumentirano upozoravaju na goleme razmjere sistemske korupcije, na malverzacije, nezakonitost a i štetnost po opći interes koja se krije u tim poslovima.

Veoma je indikativno da Dodik protiv tih svojih kritičara vodi pravi križarski rat do istrebljenja: uličarski ih vrijeđa i diskreditira, zabranjuje im prisustvovanje svojim javnim nastupima, ograničuje pristup medijima, kojima je u ogromnoj većini osobno zavladao... Uza sve to, Dodika kao mračna sjena prati slučaj ubojstva Milana Vukelića, inženjera koji je radio u Zavodu za izgradnju Banje Luke, i koji je bio unišao u trag mnogim nelegalnim poslovima, podnijevši o tomu prijave MUP-u, entitetskom tužiteljstvu, državnoj Agenciji za istrage i zaštitu. Zbog toga je bio izvrgnut klasičnim mafijaškim oblicima prijetnji (paljenje automobila, podmetanje požara u majčinu kuću). Tražio je zaštitu policije (i osobno od ministra MUP-a iz Dodikove vlade), a umjesto da bude zaštićen, ubijen je u podmetnutoj eksploziji automobila, i to u neposrednoj blizini zgrade MUP-a u Banjoj Luci, što mnogi tumače kao vrlo jasnu poruku. To se dogodilo krajem prošle godine, a do danas nema nikakvih rezultata istrage.

Dodikov kolega u Federaciji, Branković (kadar Stranke demokratske akcije), prema dokumentiranim novinarskim istraživanjima predstavlja sigurno jedan od najbezočnijih primjera brzoga i enormnog privatnog bogaćenja na osnovi političkih funkcija i položaja. Trenutno su Branković i njegova vlada, preko ministarstva za energetiku, rudarstvo i industriju (kojega je šef Vahid Hećo iz Silajdžićeve Stranke za BiH), na velikoj kušnji u kontekstu afere koja je planula zbog podzemnoga rata oko prodaje viškova električne energije i za dominaciju u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine, odnosno rata oko ovladavanja elektroenergetskim sektorom BiH od strane zainteresiranih kupaca iz Srbije, Austrije, Njemačke, Kazahstana... Taj se rat vodi s tako mutnim i zakrinkanim ulogama i ulozima, da je vrlo teško razaznati neka jasna načela i zauzeti stranu, još teže prognozirati ishod.

Novac bačen na sud

Po ocjenama mnogih domaćih i stranih analitičara i istraživačkih agencija, korupcija u Bosni i Hercegovini pravi je kancer koji izjeda društveno tkivo, i opasnija je od svih drugih nimalo bezazlenih teškoća s kojima se ova zemlja nosi. Karakteristična za nemoć sistema vlasti, koji je i sam zahvaćen korupcijskim metastazama, jest pojava da pojedini mediji svakodnevno objavljuju hrpe dokumenata i informacija o skandaloznim nezakonitostima, a da sudovi i tužilaštva ništa ne poduzimaju.

Ni organi međunarodne zajednice ne ponašaju se mnogo drukčije: ona je u reformiranje sudstva uložila silne novce, a stanje je ostalo skoro jednako, pa je Ured visokoga predstavnika sada ponovo osnovao tzv. antikorupcijski tim, koji bi se trebao baviti spregom visoke politike i organiziranoga kriminala. Nije potrebna nikakva mudrost da se predvidi kako će njegov učinak biti – nula.
Last edited by anais_nin on 03/02/2008 19:50, edited 1 time in total.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

Prozor wrote:Mislim da je dobro sto su objavljena imena, sa time zlocinci vise nisu samo dvojica bezimenjaka u "moru" vec jasne osobe. Sada ih treba deportirati na Kosovo odnosno Italiju, a starosni limit za zatvor spustiti na 14 godina, pa nek´ se dva-put zapitaju...
malo morgen ce Kosovo primati natrag osobe koje imaju drzavljanstvo BiH
hejter

Post by hejter »

Ffff wrote:
karanana wrote:Ovo je bezobrazluk. Ja sumnjam da su ta ciganchad znala da je gospodja te nacionalnosti. Serem se radmanovicu u usta. A nekako mi je izgledao ok i pristojan covjek. Da je nana hatidza zapaljena, da li bi radmanovic i tada poslao svoje? zar on nije predsjednik sviju nas? kakim im se svoj trojici u usta.
a ja jos i naguram nogama!!!
a ja im zavrtim petom
WizzardFromBOZ

Post by WizzardFromBOZ »

becu wrote:Jes mi smo na Balkanu izmislili fasizam, nacizam i nacionalizam.
nismo izmislili ali jesmo "usavrsili" :x
Prozor

Post by Prozor »

basta sljezove boje wrote:
Prozor wrote:Mislim da je dobro sto su objavljena imena, sa time zlocinci vise nisu samo dvojica bezimenjaka u "moru" vec jasne osobe. Sada ih treba deportirati na Kosovo odnosno Italiju, a starosni limit za zatvor spustiti na 14 godina, pa nek´ se dva-put zapitaju...
malo morgen ce Kosovo primati natrag osobe koje imaju drzavljanstvo BiH
Zar su drzavljani BiH?
worker

#225 stidim se svog Sarajeva

Post by worker »

Pricas o nekoj distanci.Samo da ti kazem,javljam se Iz SAD.Na pocetku da rascistimo neke stvari.Iz Sarajeva(mog rodnog grada)sam otisla kad je rat skoro bio gotov (septembar 95)Otisla Sam zato sto nisam mogla gledati nacionalnu podjelu(koja I danas vlada,zalosno ali istinito).Nikada nisam bila nacionalista niti cu biti.Ovo sto se desilo jadnoj starici je jako tuzno.A desavace se jos mnoge stvari sve dok se nedonese zakon sta uraditi as tim maloljetnicima koji cuda cine,a drustvo ocito nije brigu za to.Mnogi taj slucaj vezu sa nacionalizmom,to nije tacno.Lopov nema vremena da ti gleda LK da bi te opljackao po nacionalnoj osnovi ili ucinio ubistvo kao sto su to balavci uradili.Samo dobar zakon za kaznjavnje maloljetnika moze smanjiti nasilja.
ps.Neko napisa
Ne stidim se mog rodjenog grada ,vec onih koji zive u njemu(mislim na olos)cast postenim ljudima.
Post Reply