Stevia, slađa i zdravija od šećera

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kmosst

#1 Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by kmosst »

Interesovanje za ovu temu mi je pobudila vijest da je Francuska odobrila prodaju Stevie krajem augusta ove godine...

Stevia je umjetni zaslađivač i još jedna od brojnih namirnica kojima proizvođači pokušavaju utažiti potrošačku žeđ za slatkim. Radi se o biljnom proizvodu, koji se spravlja od istoimene biljke dosad korištene za zaslađivanje napitaka, bez dodavanja kalorija.
Otprije popularna u Južnoj Americi i Aziji, stevia odnedavna osvaja i američko tržište, gdje je registrirana kao dodatak prehrani.

Image

Image

Punim imenom Stevia Rebaudiana, ova je grmolika biljka porijeklom je iz Paragvaja, a ostatak svijeta ju je upoznao krajem 19. stoljeća, zahvaljujući jednom talijanskom botaničaru. Sadi se u proljeće, a u kasnu jesen, prije cvatnje, beru se njeni listovi i ostavljaju na suncu nekoliko dana.
Zahvaljujući aktivnim sastojcima glikozidima, stevia je 300-400 puta slađom od šećera te je paragvajski Indijanci nazivaju "listom slatkog meda". Unatoč slatkom okusu ne izaziva karijes i ne škodi dijabetičarima. Hoće li osvojiti zapadno tržište? Možda, ako je u tome ne spriječi šećerni monopol.

Image

-REGULIŠE METABOLIZAM ŠEĆERA U KRVI
- SNIŽAVA KRVNI PRITISAK
- POMAŽE OSLOBAĐANJE INSULINA IZ PANKREASA
- PREDSTAVLJA IZVOR BILJNIH HORMONA RASTA
- ANTIBAKTERIJSKO DEJSTVO ( KARIJES I UPALE DESNI )
- GASI OSEĆAJ ŽELJE ZA SLATKIM I MASNIM
- UKUS ISTI KAO KOD ŠEĆERA

Prednosti Stevie u odnosu na šećer i vještačke zaslađivače

- NEMA KALORIJA
- NE KARAMELIŠE KOD PRŽENJA
- NIJE KANCEROGEN
- NE FERMENTIŠE U ALKOHOL
- BEZ KONZERVANSA

U Japanu, USA, Kini, Brazilu i Argentini Stevia se moze kupiti vec duze vremena. U zemljama EU prodaja jos nije odobrena zbog secernog monopola. Francuska je 24. Augusta ove godine odobrila privremenu prodaju, dok se u Njemackoj jos ne moze kupiti u prodavnicama. Doduse postoji mogucnost kupovine preko interneta ili u kucama Reformhaus.
U Svajcarskoj od nedavno na trzistu nalaza proizvodi zasladjeni Steviom, izmedju ostalih Softdrink „Sprite Verdita“ koga proizvodi Coca.Cola.
U martu slijedece godine ocekuje se stav Evropske komisije za sigurnost prehrambenih artikala u vezi Stevie.
Do kraja 2011 Stevia bi mogla biti odobrena na podrucju EU. Procjene pokazuju da bi se Steviom mogla zamjeniti cak 20 do 25 procenata potreba u prehrambenoj industriji i na trzistu slatkisa.
badalpur

#2 Re: Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by badalpur »

Jel ima kupiti steviu u Sarajevu? Zna li neko?
innovision

#3 Re: Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by innovision »

wow ko bi rekao da se i ovdje spominje ova biljka

prije koju godinu sam gledao dokumentarac o ovoj biljci,radi se o tome da biljka moze rasto skoro svuda i jako puno radja osim toga je spedificna da po tome da ne steti ili izaziva bilo koje oboljenje,medjutim u dosta zemalja je zabranjena kao droga radi se o tome da velike korporacije razvijaju glasine o njenoj stetnosti.

postoje dokumenti potpisani od 100 naucnika neki od njih i nobelovaca koji govore da je biljka mozda rjesenje pretilosti
darprirode

#4 Re: Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by darprirode »

Ovo se cini odlicno! Ima li igdje u Sa?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#5 Re: Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by ladyblue18 »

Ja trazila ali nisam nasla.
U Hr ima koliko ja znam, ali kod nas njah.
Intimus

#6 Re: Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by Intimus »

I ja sam se sloomio prosle godine trazeci. Vecina farmaceuta nije ni cula za to!?
Konacno sam pronasao u biljnoj apoteci Pharma Shop, nalazi se u blizini Estrade, tel- 222-012.
Naruci se i ceka se dan-dva, tada je kutija tog praha kostala oko 37 KM. Uz prosjecnu upotrebu moze trajati barem pola godine.

Nadam se da sam pomogao i da se ovo nece shvatiti da nekog reklamiram!! :roll:

Pozz... :D
badalpur

#7 Re: Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by badalpur »

@Intimus: hvala na info! Iako je cijena cisti bezobrazluk! Valjda hoce da se iskoriste to sto je kod nas jos nepoznata i sto je nema nigdje drugo :x!!
badalpur

#8 Re: Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by badalpur »

Aura Perez wrote:
badalpur wrote:@Intimus: hvala na info! Iako je cijena cisti bezobrazluk! Valjda hoce da se iskoriste to sto je kod nas jos nepoznata i sto je nema nigdje drugo :x!!
Nije, gledala sam stranicu za narucivanje u USA, i tamo je skupo. Npr. Mala bocica, ne znam koliko mililitara zasladjivaca bez arome je 25 dolara.
Ne razumijem zasto jer se radi o biljci koju i sami mozemo uzgajati :-?
badalpur

#9 Re: Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by badalpur »

Ako nekog zanima:

Recept za prah:
pustiti biljku da raste dok ne procvjeta, posjeci je do dna i objesiti naopacke da se susi. kad se potpuno posusi, stabljike sa svim grancicama samljeti u multipraktiku.

Recept za ekstrakt:
Iz zelenog praha moze se napraviti ekstrakt. 2-3 cajne zlice praha staviti u 0.5 litara cistog alkohola i pustiti da stoji 24 sata. Procijediti i razblaziti vodom. Alkoholni sadrzaj mozete reducirati tako sto cete zagrijavati ekstrakt (ne kuhati) dok alkohol ne ispari. Moze se praviti i samo sa vodom, ali nije toliko slatko kao s alkoholom.

Eto, jos samo da nadjemo biljku! U Hrvatskoj se najnormalnije kupuje u cvjecarama :)
alica.k

#10 Re: Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by alica.k »

da malo dignem ovu temu.
bas cu probat ovu steviu, jel ima jos neko trenutno da koristi? jel dostojna zamjena za secer?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#11 Re: Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by PipiDugaDevetka »

Karen

#12 Re: Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by Karen »

Ja je koristim ali nije mi to to. No, kako ne smijem uzimati bijeli šećer, kombiniram smeđi, steviu i umjetne zaslađivače.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#13 Re: Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by PipiDugaDevetka »

Karen wrote:Ja je koristim ali nije mi to to. No, kako ne smijem uzimati bijeli šećer, kombiniram smeđi, steviu i umjetne zaslađivače.
Je li istina da je i do 300 puta slađa stevia od nama poznatog šećera?
Karen

#14 Re: Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by Karen »

Moja je u onim tableticama, stavim jednu u kavu. Slađa je, ali je okus drugačiji, ne znam to objasniti. Sad jel 300 puta, možda misle na čisti biljni ekstrakt?
alica.k

#15 Re: Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by alica.k »

karen, gdje kupujes to?
Karen

#16 Re: Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by Karen »

Kupi mi prijateljica u Zg. Ne znam ima li kod nas? 250 bobica dođe 15 km, ali tješim se da nije kancerogena :D
alica.k

#17 Re: Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by alica.k »

evo ja posto nisam nigdje nasla kod nas, a niko koga znam nije u zg skoro, narucila 100% steviu prah sa neta...

pa eto, ako neko sazna ima li neko kod nas da to prodaje, javite :) radije bih od nasih ljudi kupovala.
kontam se uzeti jos i onu u kapima da mogu u caj stavljat i tako...zapravo, ona se moze napraviti od one u prahu pa necu kupovati :D
Ma.Le.Na

#18 Re: Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by Ma.Le.Na »

e stevia

ja sam koristila splendu i fina je
ali bi voljela naci steviu ili splendu ..u prahu...da mogu koristiti u kolacima :)

alice kako ti i odakle narucujes...i imas li problema na carini?
alica.k

#19 Re: Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by alica.k »

splenda je otrov

steviu narucila sa steviva.com, neko duplo pakovanje i sa popustom me izaslo 15KM po kutiji :) besplatna postarina. poslali mi jos nekakvih testera za ovu sa eritritolom i fruktooligosaharidima, za kuhanje i pecenje :) dobre su, to cu sljedece.

nisam jos ni pola prve kutije potrosila a svi u kuci koristimo. nikakvih problema sa carinom.

ukus je sladak, podnosljiv, otprilike kao i natreen

steviu ne stavljas u kolace kao sto secer stavljas. jedna ona minijaturna kasicica meni je prepreslatka. za kuhanje uzimas ili ove mjesavine sa eritritolom ili uz steviu stavljas kasu od jabuke il nesto slicno.

secer kolacima ne daje samo slatkocu vec i vlagu, prema tome moras nedostatak secera nadomjestiti necim sto isto daje vlagu.
Ma.Le.Na

#20 Re: Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by Ma.Le.Na »

alica.k wrote:splenda je otrov

steviu narucila sa steviva.com, neko duplo pakovanje i sa popustom me izaslo 15KM po kutiji :) besplatna postarina. poslali mi jos nekakvih testera za ovu sa eritritolom i fruktooligosaharidima, za kuhanje i pecenje :) dobre su, to cu sljedece.

nisam jos ni pola prve kutije potrosila a svi u kuci koristimo. nikakvih problema sa carinom.

ukus je sladak, podnosljiv, otprilike kao i natreen

steviu ne stavljas u kolace kao sto secer stavljas. jedna ona minijaturna kasicica meni je prepreslatka. za kuhanje uzimas ili ove mjesavine sa eritritolom ili uz steviu stavljas kasu od jabuke il nesto slicno.

secer kolacima ne daje samo slatkocu vec i vlagu, prema tome moras nedostatak secera nadomjestiti necim sto isto daje vlagu.
hvala puno! :) :kiss:
fasty

#21 Re: Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by fasty »

Ako nekoga još zanima - ja sam steviu kod nas našao u Bosanskom loncu:
http://www.bosanskilonac.ba/
Emi_Nevermind

#22 Re: Stevia, slađa i zdravija od šećera

Post by Emi_Nevermind »

ja upravo došla iz mjesčne nabavke prirodnih produkata, teta krenula na odmor, pa da ugrabim. Now foods stevis sto je na Bosnskom loncu 28 KM, ja je platila 20KM. 200 tabletica, taman za kafe. Ja bez stevie ne bih funkcionisala, šećer ne smijem, a aspartam i saharin ne bih koristila ni u snu. Ovo i agave me spašava. Stevia za napitke a agave za kolače...
Post Reply