Sterilizacija macke?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Gdje ćeš to bolan :(
Tesssa

Post by Tesssa »

E ovako:

Nemas bas puno opcija.

Veterinu ti nikako ne bih preporucila.Mojoj su macki tamo radili carski rez i zaboravili jedno mace, sto se otkrilo tek nakon mjesec dana, jedva je ziva ostala.Da ne pominjem to sto se cesto zivotinja prepusta studentima pa dolazi do neprofesionalnih sivanja rana, itd.

Da sam na tvom mjestu otisla bih do Josipa Krasnog.Njegova ordinacija je preko puta II gimnazije malo iznad kina Bosna, vidljiva je tabla.On je tamo do 11-12, a poslije toga je u ordinaciji na Stupu, sto je malo teze naci.Ili ako znas gdje je crkva na Stupu, e ordinacija je odmah preko puta.Ja na zalost nemam njegov broj telefona.

Ne znam ni cijenu operacije, ne bi trebalo biti vise od 70-80 maraka.
Tesssa

Post by Tesssa »

Da, ja sam se zgrozila kad sam to shvatila...

Sretno :)
BugsBunny

Post by BugsBunny »

Ja bih trebao kastrirati macka, ali mi nesto zao... :D :D kontam nek se malo provede ko momak, pa poslije... doduse, skocice mi na nos :D :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

I meni student ubio žensko mače sa imenom Šefika na Veterini. Davno bilo, pa se ne sjećam cijene. Zavukla se pod krevet i krepala. Suza suzu stizala kod sestre. Od tada više ne držim kućne ljubimce.
repeater

Post by repeater »

konacno korisna tema o mackama. :oops: :razz:
Skyfox

#7 Re: Sterilizacija macke?

Post by Skyfox »

Jaguar84 wrote:Ljudi pomagajte!Macu bi trebao pod hitno sterilizirati pa molim za pomoc.Naime interesuje me gdje,kako i koliko :-)Sigurno da neko ima iskustva sa tim pa bi vas molio da mi date sto vise informacija....hvala
Ja sam svoju odnio na Vet. prije 3g. po preporuci vise ljudi, operaciju je izvrsio veterinar Haris izuzetno profesionalno. (Mislim da imam jos negdje broj ako hoces). Mogao sam prisustvovati kao bivsi student i vidio sam da je sve OK. Cijena je 60KM bila tada.
Inace kastraciju preporucuju svi veterinari za mace koje se drze u kuci i koje nisu za uzgoj. Muzjaci se smire, a zenke isto i ostanu zaigrane (uglavnom), jer nisu dosegle zrelost.

PS na drugim odjelima na Veterini fakat ima horor prica...
tataratira

Post by tataratira »

Image

ding-dong :D
Tesssa

#9 Re: Sterilizacija macke?

Post by Tesssa »

Skyfox wrote:
Jaguar84 wrote:Ljudi pomagajte!Macu bi trebao pod hitno sterilizirati pa molim za pomoc.Naime interesuje me gdje,kako i koliko :-)Sigurno da neko ima iskustva sa tim pa bi vas molio da mi date sto vise informacija....hvala
Ja sam svoju odnio na Vet. prije 3g. po preporuci vise ljudi, operaciju je izvrsio veterinar Haris izuzetno profesionalno. (Mislim da imam jos negdje broj ako hoces). Mogao sam prisustvovati kao bivsi student i vidio sam da je sve OK. Cijena je 60KM bila tada.
Inace kastraciju preporucuju svi veterinari za mace koje se drze u kuci i koje nisu za uzgoj. Muzjaci se smire, a zenke isto i ostanu zaigrane (uglavnom), jer nisu dosegle zrelost.

Da, Haris je jedini znao svoj posao raditi kako treba, ali na zalost vise ne radi na Veterini zbog onog incidenta sa Zoo centrom.
alek

Post by alek »

prije par godina bio je na veterini enver karahmet. ne znam jel jos uvijek tamo, ali ako jeste, moja preporuka... odlican lik i odlican veterinar

bio je i jedan dobar na stupu (ne pricam o krasnom, da ne bude zabune), ali ne sjecam mu se imena (mladji je lik)
Abu FEED el-Castro

#11 Re: Sterilizacija macke?

Post by Abu FEED el-Castro »

dinchy84 wrote:
Skyfox wrote:

Da, Haris je jedini znao svoj posao raditi kako treba, ali na zalost vise ne radi na Veterini zbog onog incidenta sa Zoo centrom.
Kakvog incidenta za zoo centrom, de malo o tom :D bas me interesuje
Tesssa

Post by Tesssa »

E ne znam sve detalje...uglavnom Arman (ili kako se vec zove lik koji drzi zoo centar) je odveo svoje pse na neku rutinsku operaciju kod Harisa na Veterinu, a ovaj im je bez ovlastenja skinuo sloj koze iznad nosa cime su psi izgubili svoju rasnu odliku.S obzirom da su to bili takmicarski psi Arman je izgubio mnogo novca. Tuzio je Veterinu, a Haris je dobio otkaz...tako sam barem ja citala.
Skyfox

Post by Skyfox »

Steta momak je OK, u tom pozivu jedan kiks i bez posla si for good...
Tesssa

Post by Tesssa »

da...a cula sam da hoce da otvori svoju privatnu ordinaciju, e sad koliko je to tacno...
amarella

Post by amarella »

Haris Čustović je najbolji hirurg trenutno u Sarajevu što se tiče malih životinja. Ovo govorim iz čistog iskustva, ali i iskustva prijatelja koji imaju kućne ljubimce.
Pravo je stručan. Šteta što više ne radi na Veterini, jer bi sigurno studente mogao mnogo čemu naučiti.

Otvara privatnu ordinaciju? Gdje?
bc_chupo

Post by bc_chupo »

nabij macku nogom i nece rodit
Hierarchia

Post by Hierarchia »

amarella wrote:Haris Čustović je najbolji hirurg trenutno u Sarajevu što se tiče malih životinja. Ovo govorim iz čistog iskustva, ali i iskustva prijatelja koji imaju kućne ljubimce.
Pravo je stručan. Šteta što više ne radi na Veterini, jer bi sigurno studente mogao mnogo čemu naučiti.

Otvara privatnu ordinaciju? Gdje?
Operisao je našeg mačka kojem je komšija prebio obje noge. Mačak danas hoda bez problema. Čovjek je profesionalan, ne znam da li bi iko uspio da to uradi. Rekao je da je operacija prekomplikovana, više će se isplatiti da ga uspavamo. Ipak je uradio i svaka mu čast na tome. Pored toga, sterilizirao nam je par mačaka i kastrirao dva. Stvarno je super, i kao lik - fer odnos, i kao stručnjak. Vjerovatno ne postoji bolji mačiji hirurg kod nas.
Ako neko zna gdje mu je ordinacija, neka javi, ali imam i ja broj telefona, pa kad zatreba, zovem ga opet.
Kastracija je tad bila 50 KM, a sterilizacija mozda 10 KM više.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

bc_chupo wrote:nabij macku nogom i nece rodit
monstrume! :x :x :x :x :x
Skyfox

Post by Skyfox »

bc_chupo wrote:nabij macku nogom i nece rodit
:shock: :-? :shock:
shin

Post by shin »

Ja sam cuo kako su stare nane kastrirale macke, vrelim masicama stisne mu jaja. Ovaj malo divlja od muke i sve ok :lol:
Wednesday

Post by Wednesday »

niste mi jasni. vi sto imate macke ste lafo neki ljubitelji zivotinja, a vamo ih kastrirate i tako to. bash dvolicno po mom misljenju. lafo volite svoju macu ko clana porodice, a s druge strane cete ga kastrirat samo jer vam je mrsko i tesko bakcat se s macicima.
imal neki drugi nacin osim kastracije? sta je ta sterilizacija. to mi zvuci nekako manje okrutno :roll:

mozda kondomi za mace? :o
melb26sa

Post by melb26sa »

Wednesday wrote:niste mi jasni. vi sto imate macke ste lafo neki ljubitelji zivotinja, a vamo ih kastrirate i tako to. bash dvolicno po mom misljenju. lafo volite svoju macu ko clana porodice, a s druge strane cete ga kastrirat samo jer vam je mrsko i tesko bakcat se s macicima.
imal neki drugi nacin osim kastracije? sta je ta sterilizacija. to mi zvuci nekako manje okrutno :roll:

Ti ocito nemas macke pa ne znas da od dvije macke u roku par godina moze nastati preko 2000 macaka. E sada, sto su neki ljudi neodgovorni je razlog sto po Sarajevu i ostalim gradovima mozes vidjeti jadne skupine macaka koje kopaju po smecu, neuhranjene, bolesne, ranjene...
Kastrira se macak a sterilizira macka. Ja sam svoje "sredila" kad su imali 4 mjeseca i sad im je godina dana, izrasli u predivne macke, pazeni i mazeni, izlaze napolje (povodac)...
Osim ako nisi uzgajivac nema te sanse da za svako leglo mozes nekome "utrapiti"/dati po jedno mace ili vise njih. Zato bolje koristiti mozak, prouciti literaturu i napraviti odluku - jer ipak, mi koji imamo macke smo preuzeli odgovornost za njihov zivot, zdravlje i dobrobit.

PS. Jos cekam da se mIRCI pridruzi pa da ti i ona kaze koju!
amarella

Post by amarella »

Wednesday wrote:niste mi jasni. vi sto imate macke ste lafo neki ljubitelji zivotinja, a vamo ih kastrirate i tako to. bash dvolicno po mom misljenju. lafo volite svoju macu ko clana porodice, a s druge strane cete ga kastrirat samo jer vam je mrsko i tesko bakcat se s macicima.

Ne radi se kastracija samo u cilju da bi mačku, mački onemogućili stvaranje potomstva. Radi se i iz more drugih razloga, npr.
-sterilizirane/kastrirane mačke žive duže od nesteriliziranih;
-imaju manje mogućnosti zaraziti se nekom od smrtonosnih bolesti (mačji infektivni peritonitis-mačji AIDS, mačja leukemija);
-sterilizirane mačke vrlo rijetko obole od tumora mliječne žlijezde.
Phia

Post by Phia »

melb26sa wrote:

Ti ocito nemas macke pa ne znas da od dvije macke u roku par godina moze nastati preko 2000 macaka. E sada, sto su neki ljudi neodgovorni je razlog sto po Sarajevu i ostalim gradovima mozes vidjeti jadne skupine macaka koje kopaju po smecu, neuhranjene, bolesne, ranjene...
Kastrira se macak a sterilizira macka. Ja sam svoje "sredila" kad su imali 4 mjeseca i sad im je godina dana, izrasli u predivne macke, pazeni i mazeni, izlaze napolje (povodac)...
Osim ako nisi uzgajivac nema te sanse da za svako leglo mozes nekome "utrapiti"/dati po jedno mace ili vise njih. Zato bolje koristiti mozak, prouciti literaturu i napraviti odluku - jer ipak, mi koji imamo macke smo preuzeli odgovornost za njihov zivot, zdravlje i dobrobit.

PS. Jos cekam da se mIRCI pridruzi pa da ti i ona kaze koju!
Normalno je da postoje pozitivne i negativne kritike u vezi sterilizacije/kastracije.Ja imam mačka koji je kastriran zbog toga što je morao (lomio noge i ne bi bio u stanju da preživi u prirodi) a jednog sam kastrirala tek tako i na kraju sam imala užasnu grižnju savjesti i ne bih nikad više to uradila.Trenutno imam još jednu ženku koju ne mislim kastrirati/sterilizirati iz više razloga.Sa ženkama je doduše mnogo lakše jer ne markiraju teren mokraćom po kući kao mačci.
Ali opet, svako ima pravo izbora šta da uradi sa svojim ljubimcem.I ne, mačka ne gubi apsolutno ništa time što se kastrira/sterilizira.Niti se mijenja njeno ponašanje niti ima fizičkih posljedica.To je više moralno pitanje kod kojeg sam ja ipak za opciju ne-miješanja u prirodu.

@melb26sa: sterilizacija i kastracija se vrše i na mačkama i na mačcima.S tim da se kod sterilizacije samo presjeca kanal za oplodnju čime mačka/mačak ne gubi spolni nagon, dok se kod kastracije potpuno uklanjaju unutrašnji dijelovi spolnih organa životinje i time popuno gubi nagon za parenjem.
spectra

Post by spectra »

Smjesno. Upravo suprotno, svi vole male macice, (ko im moze odoljeti?), ali treba razmisljati dugorocno, a ne samo ta 3 prva mjeseca macica. Da li je neko sposoban udomiti sve te macice? (Jedan zenka ih moze dobiti u prosjeku 10 godisnje). Znaci, mozda ih neko "utrpa" prve dvije godine prijateljima i rodbini...a sta onda?! Onda one ostaju prepustene ulici i smecu, a one koji nece da kastriraju/steriliziraju svoje ljubimce ocito ta strana ne zanima? I to je znaci ta humanost?

Smatram da svaka maca zasluzuje pristojan dom, a posto to vecina njih nije u mogucnosti obezbjediti macicima treba da sprijeci nastanak novih izgladnjelih maca...

I jos nesto, kastrirane/sterilizirane mace zive duzi i sretniji zivot (jer su zenke neopterecene tjeranjem i majcinstvom koje ih iscrpljuje, a muzjaci tucnjavama, te su i manje vjerovatnoce da se zaraze svakavim bolestinama)..
Post Reply