Pozdrav!Zanima me da li je iko od vas koristio ili koristi steper za vjezbale i da li vam je mpomogao? U kom smislu?
Hvala
Steper
Moderator: anex
-
hanumica82
#2 Re: Steper
Precesto koristenje stepera nije bas preporucljivo radi velikog opterecenja koljena.
Dobra kondiciona vjezba, mnogo znoja. Ali ako imas jaka bedra moze ti se desiti da postanu jos jaca jer ces od stepera na njima nabiti misice.
Meni je u svakom slucaju za skidanje kila, i opcu kondiciju najbolje trcanje uz seriju trbusnjaka i sklekova.
Dobra kondiciona vjezba, mnogo znoja. Ali ako imas jaka bedra moze ti se desiti da postanu jos jaca jer ces od stepera na njima nabiti misice.
Meni je u svakom slucaju za skidanje kila, i opcu kondiciju najbolje trcanje uz seriju trbusnjaka i sklekova.
- GAU 8
#3 Re: Steper
Mozda grijesimhanumica82 wrote:Precesto koristenje stepera nije bas preporucljivo radi velikog opterecenja koljena.
ali zar nije steper blazi prema zglobovima, tacnije gleznjevima i koljenima, od trcanja.
Jer nema udara i naglih promjena opterecenja i sl. Steper maltene dodje poput penjanja uz stepenice.
-
hanumica82
#4 Re: Steper
Zavisi na kojoj podlozi trcis. Ako trcis po asflatu ili betonu to je isto tako preveliko opterecenje za zglobove, najbolja je atletska staza ili tratina.
Vjeruj mi godinama se bavim aerobicom i fitnesom tako da sam nesto iskusila i na vlastitoj kozi. I te kako su me znala koljena danima boliti radi tog stepera.
Medjutim, bodi bilderima i ljudima koji imaju veliku tezinu se ne preporucuje trcanje da se ne bi povrijedili, nego im se kao kondiciona vjezba preporucuje steper. Jer kad bi jedan stokilas slucajno izvrnuo nogu na trcanju to bi bilo pogubno.
Ali najbolje je isprobati pa vidjeti sta kome odgovara...jer je svaki covjek i njegov organizam individua za sebe.
Vjeruj mi godinama se bavim aerobicom i fitnesom tako da sam nesto iskusila i na vlastitoj kozi. I te kako su me znala koljena danima boliti radi tog stepera.
Medjutim, bodi bilderima i ljudima koji imaju veliku tezinu se ne preporucuje trcanje da se ne bi povrijedili, nego im se kao kondiciona vjezba preporucuje steper. Jer kad bi jedan stokilas slucajno izvrnuo nogu na trcanju to bi bilo pogubno.
Ali najbolje je isprobati pa vidjeti sta kome odgovara...jer je svaki covjek i njegov organizam individua za sebe.
- petunija
#5 Re: Steper
Idem na aerobik već osam godina, ali tek prije pola godine sam počela sa steprom. Meni lično se mnogo dopada, noge su mi u malo boljem stanju nego prije, ali ne mogu tvrditi da je baš zbog stepera. Inače, moram napomenuti da me često bole koljena poslije aerobnih vježbi, dok me poslije stepera ne bole. Mislim da je najbitnije, za bilo koju vrstu treninga, imati dobrog instruktora. "Samostalnu djelatnost" ne preporučujem.scientist wrote:Pozdrav!Zanima me da li je iko od vas koristio ili koristi steper za vjezbale i da li vam je mpomogao? U kom smislu?
Hvala
- dadoka84
#6 Re: Steper
Meni je steper pravo fina spravica. Inace godinama imam problem sa istegnutim ligamentima desnog koljena, a moja tezina i ne doprinosi situaciji. Prije par mjeseci poceo sam se baviti fudbalom rekreativno, ali mi je veliki problem bila kondicija. Nedavno sam poceo ici na fitnes, tj najcesce koristim steper, biciklo i traku za trcanje. Kondicija mi se uveliko popravila, a i problem sa koljenom je dosta manje izrazen. Na steperu koristim lakse programe jer ne zelim da previse napregnem zglobove. Trcanje po asfaltu mi je jos uvjek problem. Do sada -10 kg and counting 
- scientist
#7 Re: Steper
i jos me zanima nakon koliko vremena redovnog treninga se mogu vidjeti rezultati?? 
i hvala na dosadasnjim informacijama
i hvala na dosadasnjim informacijama