prije dok sam vozio golfa svasta sam radio na njemu, a sad me sve nesto hastra da nesto ne zeznem, pa onda belaj... jel neko radio to mozda na fiat brava ili bravo?
stelovanje spure
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
traktor
#1 stelovanje spure
volan mi je zakrivljen malo u lijevu stranu, ali ono bas mozda jedan centimetar i to me nervira otkad sam ga kupio
isplati li mi se zbog toga ici na stelovanje spure ili mogu sam fino odvrnuti volan i to namjestiti
prije dok sam vozio golfa svasta sam radio na njemu, a sad me sve nesto hastra da nesto ne zeznem, pa onda belaj... jel neko radio to mozda na fiat brava ili bravo?
-
d2
#2 Re: stelovanje spure
koliko znam to se ne stima spurom nego se samo volan odsarafi i postavi u normalnu poziciju, nema kakve pameti ali ipak posto je volan sta znas...
-
traktor
#3 Re: stelovanje spure
ma jeste, ali prvo u volanu ima airbag pa ne znam smijem li se sa tim igrati, a drugo nesto razmisljam ako ga tako postavim hoce li mi zaokretati isto u obje straned2 wrote:koliko znam to se ne stima spurom nego se samo volan odsarafi i postavi u normalnu poziciju, nema kakve pameti ali ipak posto je volan sta znas...
jel ti imas fiata?
-
gumifufna
#4 Re: stelovanje spure
Ja ti nebih preporucio da skidas volan ako na njemu ima zracni jastuk.Na nekim autima i ne moze se pomjeriti volan bas zbog zracnog jastuka,tako da tim zahvatom mozes sebi napraviti jos dodatni trosak.Ako ti volan stoji krivo najbolje ti je da uradis ponovo spuru jer nesto nestima.Dali je prije radjena spura pa nije dobro nastiman volan,ili je neko mjenjao krajnicu pa nije uradio spuru ili imas nesto neispravno na trapu.
Moj ti je prijedlog da uradis ponovo spuru,nemoj na tome zaliti jer ako ti je neispravna spura vrlo brzo ce ti otici i gume
Moj ti je prijedlog da uradis ponovo spuru,nemoj na tome zaliti jer ako ti je neispravna spura vrlo brzo ce ti otici i gume
-
d2
#5 Re: stelovanje spure
nemam, taj sam problem imao na golfu pa su poslije malo volan pomjerili i sve je bilo ok ali g2 nije imao airbag naravnotraktor wrote:ma jeste, ali prvo u volanu ima airbag pa ne znam smijem li se sa tim igrati, a drugo nesto razmisljam ako ga tako postavim hoce li mi zaokretati isto u obje straned2 wrote:koliko znam to se ne stima spurom nego se samo volan odsarafi i postavi u normalnu poziciju, nema kakve pameti ali ipak posto je volan sta znas...![]()
jel ti imas fiata?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#6 Re: stelovanje spure
Ma nastimaj spuru..kakvo ba pomicanje volana.40 KM...makar bilo...laser folovi
dobijes odstampano sve na A4
.
-
mitarmiric
#7 Re: stelovanje spure
Meni se cini da mi zadnji desni tocak bas nije u liniji pa bih volio provjeriti ustelovanost trapa.
Bobi, gdje se rade te spure za 40 KM ali da su ok?
-
LeKo
#8 Re: stelovanje spure
Potpis.gumifufna wrote:Ja ti nebih preporucio da skidas volan ako na njemu ima zracni jastuk.Na nekim autima i ne moze se pomjeriti volan bas zbog zracnog jastuka,tako da tim zahvatom mozes sebi napraviti jos dodatni trosak.Ako ti volan stoji krivo najbolje ti je da uradis ponovo spuru jer nesto nestima.Dali je prije radjena spura pa nije dobro nastiman volan,ili je neko mjenjao krajnicu pa nije uradio spuru ili imas nesto neispravno na trapu.
-
Bobi
- Forum administrator
#9 Re: stelovanje spure
A.S. Auto Zenica ... bilo prije dvi godine a ne vjerujem da je skuplje.mitarmiric wrote:Meni se cini da mi zadnji desni tocak bas nije u liniji pa bih volio provjeriti ustelovanost trapa.
-
dr.iver
#10 Re: stelovanje spure
pusti as auto, napuhani su...ima za 25 maraka...vrhunski..
ali samo preko PP
ali samo preko PP
-
traktor
#11 Re: stelovanje spure
evo bio sam jutros kod neskovica... 15 KM provjera spure... dao mi je onaj isprintan papir i gledao sam na monitoru, nema nigdje da ulazi u crveno, kaze da nista ne treba dirati... sto je najgore volan stoji pravo, kad i gume stoje pravo, a kad se vozim onda ga moram malo lijevo zaokrenuti da bi isao pravo
sta da radim u pm?
ovaj mi kaze da ne gledam u volan nego ispred sebe
i da to on uopste ne bi primjetio da je njegov auto... ne znam samo koji me djavo natjera da idem tamo, samo dzaba mi izbi pare iz dzepa
@dr.iver
napisi mi molim te broj telefona od tog tvog majstora, da vidim moze li on sta srediti...
sta da radim u pm?
ovaj mi kaze da ne gledam u volan nego ispred sebe
@dr.iver
napisi mi molim te broj telefona od tog tvog majstora, da vidim moze li on sta srediti...
-
Bobi
- Forum administrator
#12 Re: stelovanje spure
ma tebi su seleni o`shli...
-
mitarmiric
#13 Re: stelovanje spure
E traktore, nemoj tako.
Otisao si kod covjeka, trazio uslugu, dobio profi pregled trapa uz nadzor preko minitora, tako da ti nije covjek dzaba izbio 15 KM ( a i nije neka cifra).
Kod tebe je vjerojatno krug volana malo pomjeren u lijevo kada je na "0" tj. kad tockovi idu ravno.
U sutini, covjek je u pravu ako nije nista opasno osim sto tebe vjerojatno nervira.
Otisao si kod covjeka, trazio uslugu, dobio profi pregled trapa uz nadzor preko minitora, tako da ti nije covjek dzaba izbio 15 KM ( a i nije neka cifra).
Kod tebe je vjerojatno krug volana malo pomjeren u lijevo kada je na "0" tj. kad tockovi idu ravno.
U sutini, covjek je u pravu ako nije nista opasno osim sto tebe vjerojatno nervira.
-
traktor
#14 Re: stelovanje spure
ne kazem da je cifra, ali bih vise volio da mi je napravio i da bude kako treba, pa taman da je naplatio pedeset... recimo da mi je barem predlozio sta treba da uradim, pa da bude ok
@bobi
jesi li siguran? hajde napisi malo vise tita ti ako znas o cemu se radi
ma zanima me samo jesu li oni zupci gusto rasporedjeni i da li mogu pomjeriti volan samo za 1cm ono samo sekundu
@bobi
jesi li siguran? hajde napisi malo vise tita ti ako znas o cemu se radi
ma zanima me samo jesu li oni zupci gusto rasporedjeni i da li mogu pomjeriti volan samo za 1cm ono samo sekundu
-
gumifufna
#15 Re: stelovanje spure
Probaj promijeniti gume,zadnje stavi naprijed a prednje nazad i pazi ako ti gume imaju smijer rotacije da pravilno postavis.I provjeri pritisak u gumama.
-
traktor
#16 Re: stelovanje spure
hej vidi nisam se toga ni sjetio... to cu probati da promjenim gume, mozda je bas samo do guma... pritisak nije sto posto, znam zato jer svaki put provjeravam na omv kad sipam, pa sa onim malim pupmicama...gumifufna wrote:Probaj promijeniti gume,zadnje stavi naprijed a prednje nazad i pazi ako ti gume imaju smijer rotacije da pravilno postavis.I provjeri pritisak u gumama.
- terapija
#17 Re: stelovanje spure
Dobro ti je rekao, to je do te mjere neznatno, i ne nerviraj se bezveze. Jedno mozda glupo pitanje:traktor wrote:evo bio sam jutros kod neskovica... 15 KM provjera spure... dao mi je onaj isprintan papir i gledao sam na monitoru, nema nigdje da ulazi u crveno, kaze da nista ne treba dirati... sto je najgore volan stoji pravo, kad i gume stoje pravo, a kad se vozim onda ga moram malo lijevo zaokrenuti da bi isao pravo![]()
...
Je li posvetio paznju i zadnjem trapu? Dovoljno je da je tamo samo za milimeter nesto "usukano" pa da ti auto ima to minimalno zanosenje. jesu li ti zadnje gume takodjer identicne, u podjednako dobrom stanju itd. itd.
Je li auto udaran otpozadi?
-
traktor
#18 Re: stelovanje spure
ih lako ti je reci ne nerviraj se, kad ne moras to gledati svaki dan... ne znam za druge ljude, ali meni to smeta
taj test spure ukljucuje sve cetiri gume i sve je na svom mjestu, sve je u redu... zato mi je vazno da nadjem kvar... mozda su fakat seleni, mozda krajnice, a mozda su i samo gume... volio bih samo otici negdje gdje su ljudi profesionalci da mi to naprave kako spada i da mi predloze rjesenje
nije udaran
taj test spure ukljucuje sve cetiri gume i sve je na svom mjestu, sve je u redu... zato mi je vazno da nadjem kvar... mozda su fakat seleni, mozda krajnice, a mozda su i samo gume... volio bih samo otici negdje gdje su ljudi profesionalci da mi to naprave kako spada i da mi predloze rjesenje
nije udaran
-
dr.iver
#19 Re: stelovanje spure
gume imaju po sebi pruge u bojama, obicno crvena ili zelena...na kojoj je strani gume, kada gledas tlocrt gume, na tu stranu guma vuce i to je fabricki tako, zato i ta oznaka-linija..gledaj da budu suprotne oznake na istoj osovini...
to je kod novih guma
a mogu biti deformisane gume pa i felge...sve treba detaljno pregledati
li ne steti i da ti neko dobar pogleda i prednji i zadnji trap, volan se moze na svakom autu skinuti i ustimati lijevo/desno, bez airbaga to ide bez problema, sa airbagom samo kod provjerenog majstora, da slucajno se ne aktivira...
to je kod novih guma
a mogu biti deformisane gume pa i felge...sve treba detaljno pregledati
li ne steti i da ti neko dobar pogleda i prednji i zadnji trap, volan se moze na svakom autu skinuti i ustimati lijevo/desno, bez airbaga to ide bez problema, sa airbagom samo kod provjerenog majstora, da slucajno se ne aktivira...
-
gumifufna
#20 Re: stelovanje spure
Ja bi ti to napravio dzabe samo da si blizetraktor wrote:ih lako ti je reci ne nerviraj se, kad ne moras to gledati svaki dan... ne znam za druge ljude, ali meni to smeta![]()
nije udaran
Neznam zasto ti taj majstor nije nastimao volan kad je sve postavio da kontrolise.Znaci trebo je postaviti volan pravo i ponovo na krajnicama dovest na isti polazaj prema zadnjim tockovima.Ne preostaje ti nista drugo nego da nadjes drugi servis i da ti to naprave.Da je nesto otislo na trapu ne bi spura bila u redu.
Ne nerviraj se puno to je samo auto u F1 ulazu milione i opet se desi da nekrene sa starta