stelovanje spure

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
traktor

#1 stelovanje spure

Post by traktor »

volan mi je zakrivljen malo u lijevu stranu, ali ono bas mozda jedan centimetar i to me nervira otkad sam ga kupio :x isplati li mi se zbog toga ici na stelovanje spure ili mogu sam fino odvrnuti volan i to namjestiti :dance:

prije dok sam vozio golfa svasta sam radio na njemu, a sad me sve nesto hastra da nesto ne zeznem, pa onda belaj... jel neko radio to mozda na fiat brava ili bravo?
d2

#2 Re: stelovanje spure

Post by d2 »

koliko znam to se ne stima spurom nego se samo volan odsarafi i postavi u normalnu poziciju, nema kakve pameti ali ipak posto je volan sta znas...
traktor

#3 Re: stelovanje spure

Post by traktor »

d2 wrote:koliko znam to se ne stima spurom nego se samo volan odsarafi i postavi u normalnu poziciju, nema kakve pameti ali ipak posto je volan sta znas...
ma jeste, ali prvo u volanu ima airbag pa ne znam smijem li se sa tim igrati, a drugo nesto razmisljam ako ga tako postavim hoce li mi zaokretati isto u obje strane :?

jel ti imas fiata?
gumifufna

#4 Re: stelovanje spure

Post by gumifufna »

Ja ti nebih preporucio da skidas volan ako na njemu ima zracni jastuk.Na nekim autima i ne moze se pomjeriti volan bas zbog zracnog jastuka,tako da tim zahvatom mozes sebi napraviti jos dodatni trosak.Ako ti volan stoji krivo najbolje ti je da uradis ponovo spuru jer nesto nestima.Dali je prije radjena spura pa nije dobro nastiman volan,ili je neko mjenjao krajnicu pa nije uradio spuru ili imas nesto neispravno na trapu.
Moj ti je prijedlog da uradis ponovo spuru,nemoj na tome zaliti jer ako ti je neispravna spura vrlo brzo ce ti otici i gume
d2

#5 Re: stelovanje spure

Post by d2 »

traktor wrote:
d2 wrote:koliko znam to se ne stima spurom nego se samo volan odsarafi i postavi u normalnu poziciju, nema kakve pameti ali ipak posto je volan sta znas...
ma jeste, ali prvo u volanu ima airbag pa ne znam smijem li se sa tim igrati, a drugo nesto razmisljam ako ga tako postavim hoce li mi zaokretati isto u obje strane :?

jel ti imas fiata?
nemam, taj sam problem imao na golfu pa su poslije malo volan pomjerili i sve je bilo ok ali g2 nije imao airbag naravno :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#6 Re: stelovanje spure

Post by Bobi »

Ma nastimaj spuru..kakvo ba pomicanje volana.40 KM...makar bilo...laser folovi :D dobijes odstampano sve na A4 ;-) .
mitarmiric

#7 Re: stelovanje spure

Post by mitarmiric »

Meni se cini da mi zadnji desni tocak bas nije u liniji pa bih volio provjeriti ustelovanost trapa.

Bobi, gdje se rade te spure za 40 KM ali da su ok?
LeKo

#8 Re: stelovanje spure

Post by LeKo »

gumifufna wrote:Ja ti nebih preporucio da skidas volan ako na njemu ima zracni jastuk.Na nekim autima i ne moze se pomjeriti volan bas zbog zracnog jastuka,tako da tim zahvatom mozes sebi napraviti jos dodatni trosak.Ako ti volan stoji krivo najbolje ti je da uradis ponovo spuru jer nesto nestima.Dali je prije radjena spura pa nije dobro nastiman volan,ili je neko mjenjao krajnicu pa nije uradio spuru ili imas nesto neispravno na trapu.
Moj ti je prijedlog da uradis ponovo spuru,nemoj na tome zaliti jer ako ti je neispravna spura vrlo brzo ce ti otici i gume
Potpis.
Bobi
Forum administrator

#9 Re: stelovanje spure

Post by Bobi »

mitarmiric wrote:Meni se cini da mi zadnji desni tocak bas nije u liniji pa bih volio provjeriti ustelovanost trapa.

Bobi, gdje se rade te spure za 40 KM ali da su ok?
A.S. Auto Zenica ... bilo prije dvi godine a ne vjerujem da je skuplje.
dr.iver

#10 Re: stelovanje spure

Post by dr.iver »

pusti as auto, napuhani su...ima za 25 maraka...vrhunski.. ;-)
ali samo preko PP
traktor

#11 Re: stelovanje spure

Post by traktor »

evo bio sam jutros kod neskovica... 15 KM provjera spure... dao mi je onaj isprintan papir i gledao sam na monitoru, nema nigdje da ulazi u crveno, kaze da nista ne treba dirati... sto je najgore volan stoji pravo, kad i gume stoje pravo, a kad se vozim onda ga moram malo lijevo zaokrenuti da bi isao pravo :?

sta da radim u pm?

ovaj mi kaze da ne gledam u volan nego ispred sebe :-) i da to on uopste ne bi primjetio da je njegov auto... ne znam samo koji me djavo natjera da idem tamo, samo dzaba mi izbi pare iz dzepa :evil:

@dr.iver
napisi mi molim te broj telefona od tog tvog majstora, da vidim moze li on sta srediti...
Bobi
Forum administrator

#12 Re: stelovanje spure

Post by Bobi »

ma tebi su seleni o`shli...
mitarmiric

#13 Re: stelovanje spure

Post by mitarmiric »

E traktore, nemoj tako.

Otisao si kod covjeka, trazio uslugu, dobio profi pregled trapa uz nadzor preko minitora, tako da ti nije covjek dzaba izbio 15 KM ( a i nije neka cifra).

Kod tebe je vjerojatno krug volana malo pomjeren u lijevo kada je na "0" tj. kad tockovi idu ravno.

U sutini, covjek je u pravu ako nije nista opasno osim sto tebe vjerojatno nervira.
traktor

#14 Re: stelovanje spure

Post by traktor »

ne kazem da je cifra, ali bih vise volio da mi je napravio i da bude kako treba, pa taman da je naplatio pedeset... recimo da mi je barem predlozio sta treba da uradim, pa da bude ok

@bobi
jesi li siguran? hajde napisi malo vise tita ti ako znas o cemu se radi

ma zanima me samo jesu li oni zupci gusto rasporedjeni i da li mogu pomjeriti volan samo za 1cm ono samo sekundu
gumifufna

#15 Re: stelovanje spure

Post by gumifufna »

Probaj promijeniti gume,zadnje stavi naprijed a prednje nazad i pazi ako ti gume imaju smijer rotacije da pravilno postavis.I provjeri pritisak u gumama.
traktor

#16 Re: stelovanje spure

Post by traktor »

gumifufna wrote:Probaj promijeniti gume,zadnje stavi naprijed a prednje nazad i pazi ako ti gume imaju smijer rotacije da pravilno postavis.I provjeri pritisak u gumama.
hej vidi nisam se toga ni sjetio... to cu probati da promjenim gume, mozda je bas samo do guma... pritisak nije sto posto, znam zato jer svaki put provjeravam na omv kad sipam, pa sa onim malim pupmicama...
terapija

#17 Re: stelovanje spure

Post by terapija »

traktor wrote:evo bio sam jutros kod neskovica... 15 KM provjera spure... dao mi je onaj isprintan papir i gledao sam na monitoru, nema nigdje da ulazi u crveno, kaze da nista ne treba dirati... sto je najgore volan stoji pravo, kad i gume stoje pravo, a kad se vozim onda ga moram malo lijevo zaokrenuti da bi isao pravo :?

...
Dobro ti je rekao, to je do te mjere neznatno, i ne nerviraj se bezveze. Jedno mozda glupo pitanje:
Je li posvetio paznju i zadnjem trapu? Dovoljno je da je tamo samo za milimeter nesto "usukano" pa da ti auto ima to minimalno zanosenje. jesu li ti zadnje gume takodjer identicne, u podjednako dobrom stanju itd. itd.

Je li auto udaran otpozadi?
traktor

#18 Re: stelovanje spure

Post by traktor »

ih lako ti je reci ne nerviraj se, kad ne moras to gledati svaki dan... ne znam za druge ljude, ali meni to smeta :wink:

taj test spure ukljucuje sve cetiri gume i sve je na svom mjestu, sve je u redu... zato mi je vazno da nadjem kvar... mozda su fakat seleni, mozda krajnice, a mozda su i samo gume... volio bih samo otici negdje gdje su ljudi profesionalci da mi to naprave kako spada i da mi predloze rjesenje

nije udaran
dr.iver

#19 Re: stelovanje spure

Post by dr.iver »

gume imaju po sebi pruge u bojama, obicno crvena ili zelena...na kojoj je strani gume, kada gledas tlocrt gume, na tu stranu guma vuce i to je fabricki tako, zato i ta oznaka-linija..gledaj da budu suprotne oznake na istoj osovini...
to je kod novih guma

a mogu biti deformisane gume pa i felge...sve treba detaljno pregledati

li ne steti i da ti neko dobar pogleda i prednji i zadnji trap, volan se moze na svakom autu skinuti i ustimati lijevo/desno, bez airbaga to ide bez problema, sa airbagom samo kod provjerenog majstora, da slucajno se ne aktivira...
gumifufna

#20 Re: stelovanje spure

Post by gumifufna »

traktor wrote:ih lako ti je reci ne nerviraj se, kad ne moras to gledati svaki dan... ne znam za druge ljude, ali meni to smeta :wink:

taj test spure ukljucuje sve cetiri gume i sve je na svom mjestu, sve je u redu... zato mi je vazno da nadjem kvar... mozda su fakat seleni, mozda krajnice, a mozda su i samo gume... volio bih samo otici negdje gdje su ljudi profesionalci da mi to naprave kako spada i da mi predloze rjesenje

nije udaran
Ja bi ti to napravio dzabe samo da si blize :D
Neznam zasto ti taj majstor nije nastimao volan kad je sve postavio da kontrolise.Znaci trebo je postaviti volan pravo i ponovo na krajnicama dovest na isti polazaj prema zadnjim tockovima.Ne preostaje ti nista drugo nego da nadjes drugi servis i da ti to naprave.Da je nesto otislo na trapu ne bi spura bila u redu.
Ne nerviraj se puno to je samo auto u F1 ulazu milione i opet se desi da nekrene sa starta :D
Post Reply