"Steleks" slavi 40 godina

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fourier88

#1 "Steleks" slavi 40 godina

Post by Fourier88 »

Pošto sam nekoliko puta vidio da se na ovom forumu spominje stari Steleks ovom prilikom pozivam sve stare kao i nove članove ovog starog sarajevskog udruženja na proslavu koja će se održati 22.11. u Domu Mladih. Stariji među vama sigurno znaju da je Steleks do rata bio među najomiljenim klubovima u gradu kojim su upravljala članovi ovog udruženja. Dolazak na proslavu su najavili stari inženjeri i članovi iz regije kao i iz ostalih zemalja. Prošli mjesec je u Las Vegasu održana proslava bivših članova iz SAD, Kanade, Australije, Meksika, itd. u Las Vegasu.
Više informacija kao i prijava na proslavu http://steleks.etf.ba

Članak sa Sa-x portala 14.11.2008:
http://www.sarajevo-x.com/clanak/081114003

Udruženje studenata "STELEKS", kao matično udruženje koje okuplja studente Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo, Univerziteta u Sarajevu, ove godine slavi 40 godina postojanja. Tim povodom, "STELEKS“ organizuje manifestaciju na kojoj će se okupiti bivši i sadašnji članovi "STELEKS“-a.
U subotu 22. novembra 2008. godine navršava se 40 godina od osnivačke skupštine Udruženja, što "STELEKS" čini jednom od najstarijih studentskih organizacija u regionu. Kroz desetljeća na Elektrotehničkom fakultetu, ali i na cijelom Univerzitetu u Sarajevu, "STELEKS" predstavlja sinonim za put ka ostvarivanjem studentskih prava, poboljšanjem studentskog standarda, ali i za poboljšanja studentskog života uopće.

Manifestacija je zamišljena kao spoj svih generacija, odnosno druženje svih onih koji su proteklih desetljeća bili dio ovog udruženja. Predstavlja jedinstvenu priliku da se evociraju uspomene na rad i druženja tokom posljednjih 40 godina i predstave planovi za budućnost. Manifestacija se planira održati tačno na četrdeseti rođendan udruženja, 22.novembra 2008. u Domu mladih.

Kao priznanje za dugogodišnji predani rad posvećen studentima, "STELEKS" je 1976. godine dobio Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva kao jedna od rijetkih studentskih organizacija koja se može pohvaliti ovim uglednim priznanjem.

Ovim putem pozivaju se svi bivši i sadašnji članovi "STELEKS“-a da uljepšaju ovu jedinstvenu manifestaciju svojim dolaskom. Posjetite oficijelni web site http://steleks.etf.ba i registruju svoj dolazak.
Karabaja

#2 Re: "Steleks" slavi 40 godina

Post by Karabaja »

Image
Fourier88

#3 Re: "Steleks" slavi 40 godina

Post by Fourier88 »

Image

X-->KS :-D
Karabaja

#4 Re: "Steleks" slavi 40 godina

Post by Karabaja »

aha :D
sarajevo63

#5 Re: "Steleks" slavi 40 godina

Post by sarajevo63 »

Super. Samo mi je žao što će biti u Domu mladih. Do mene je.
Bolonjac

#6 Re: "Steleks" slavi 40 godina

Post by Bolonjac »

Za ovaj rodjendan zelja "Da iduci se slavi u klubu Steleks" ;) tj. da Steleks dobije prostorije
Bolonjac

#7 Re: "Steleks" slavi 40 godina

Post by Bolonjac »

I prije rata je par godina bio par puta u domu mladih
Bolonjac

#8 Re: "Steleks" slavi 40 godina

Post by Bolonjac »

Boris Nemsic - Ako vam ovo ime nije poznato, ovo je sigurno jedan od najuspjesnijih STELEKS-ovaca u svijetu, trenutno je izvrsni direktor Telekom Austria Group, izvrsni direktor mobilkom austria, izvrsni direktor Telekom Austria Fixed Net, jedan od najutjecajnijih ljudi u Austriji.
Diplomirao je na ETF Sarajevo, u jednom TV-intrviewu se pohvalio kako je
bio DJ u STELEKS-u.
Fourier88

#9 Re: "Steleks" slavi 40 godina

Post by Fourier88 »

Iskustvo jednog bivšeg člana Steleksa (preuzeto sa: http://www.mostarskaraja.com):

"Na, do rata anonimnoj a poslije ozloglasenoj, Vrbanji, u sjeni sarajevskog Potemkinovog sela - Skupstine i Izvrsnog vijeca, staklenog racunarskog centra nekad mocne banke PBS, i sa druge strane Miljacke sakrivenog reklamnim panoima - u prostorijama naslonjenim na bivsi hangar odavno zatvorene remize, posljednjeg prebivalista zelenih "vashingtonaca", se nalazio STELEKS. STudenti ELEKtrotehnike Sarajevo. Klub studenata Elektrotehnickog Fakulteta Sarajevo.
Pored saha, foto-skecije, sportskih reprezentacija u svim mogucim sportovima, planinarenja, radio kluba/ "elektronicke sekcije" gdje su se crno-bijeli televizori popravljali na crno, shtrebere sa Elektrike je nakon ludackog ucenja zanimalo i opustanje. Opustanje uz muziku i (najcesce) pivo. Tako je Steleks dobio "disko".
Naravno da je da je jeftino pice na to imalo imalo uticaja, ali mnogo vise je to bilo zbog dobre muzike, profesionalnog zvuka, i smjelosti da se uvijek bude na chelu. Kada je preuzeo od KUK-a (Kluba Medicine) titulu naj-cool "underground" kluba, STELEKS se izdigao za klasu iznad slicnih mjesta u gradu i tu su pocesto pocele navracati bitne licnosti iz nepolitickog zivota. STELEKS je organizovao koncerte u Sarajevu koji su pokazivali da se ovaj grad upinje da od provincijskog malisana postane "gradsko dijete". Toma Zdravkovic je na stepenicama Steleksa dotakao dno zivota u nekom opskurnom spotu za (vjerovatno) eksperimentalni TV Program TVSA, kao i Lacni Franz koji je nakon jednog koncerta u Steleksu odlucio da snimi video spot u ambijentu koji je poslije postao poznat u skecevima "nadrealista" o nekom nadrealno podijeljenom Sarajevu (sic!) i berlinskom zidu. Uz spomenuti Lacni Franz iz Ljubljane (bar 2 puta), Haustor iz Zagreba, Galija iz Nisa, Rambo Amadeus iz picke materine, Kakadu Look iz Rijeke, Boje iz Novog Sada, samo su neki od bendova koji su nastupali u Steleksu ili kasnije u nekim od vecih dvorana, ali u organizaciji Steleksa.
Sve je to bila samo potka, kroz koju se provlacila poveca grupa ljudi koji su shvatili da je Steleks nesto posebno. Mnogo se prijateljstava i ljubavnih veza tu rodilo. I dan danas, najveci broj ozenjenih koje ja znam imaju neke veze sa Steleksom. Barem dvadesetak parova. Mnoga prijateljstva su prezivjela i rat i sve ono sto on nosi sa sobom.

Ali nisu sve price o Steleksu ruzicaste. Tu je na primjer zavrsena karijera grupe "Stryder" i propalog basiste Aleksandra Hemona koji se kasnije osvijestio i postao pisac. :mrgreen: "

preuzeto sa: http://www.mostarskaraja.com
Santos

#10 Re: "Steleks" slavi 40 godina

Post by Santos »

Jebem ti kad se sjetim.Zadnju noc njegovog rada sam bio u njemu.Umalo me barikade ne zakacise.Sjecali se ko marisane kad su raja kroz one prozore iskakali.Dobri Stelex.Najvise sam volio vikend,onda upoznas trebe iz raznih gradica,nakon Stelexa nastavak zurke po stanovima,a mi domaci iz Svrakina i Alipasina lagano privali se i siri bratsvo i jedinstvo.Lijepa stara vremena.Najdraze mi je bilo tamo negdje oko 23 otic u onaj gril na tramvajskoj i puknut pljesku,pa se tivra na klipacu.
johnnykola

#12 Re: "Steleks" slavi 40 godina

Post by johnnykola »

Fourier88 wrote:Iskustvo jednog bivšeg člana Steleksa (preuzeto sa: http://www.mostarskaraja.com):

"Na, do rata anonimnoj a poslije ozloglasenoj, Vrbanji, u sjeni sarajevskog Potemkinovog sela - Skupstine i Izvrsnog vijeca, staklenog racunarskog centra nekad mocne banke PBS, i sa druge strane Miljacke sakrivenog reklamnim panoima - u prostorijama naslonjenim na bivsi hangar odavno zatvorene remize, posljednjeg prebivalista zelenih "vashingtonaca", se nalazio STELEKS. STudenti ELEKtrotehnike Sarajevo. Klub studenata Elektrotehnickog Fakulteta Sarajevo.
Pored saha, foto-skecije, sportskih reprezentacija u svim mogucim sportovima, planinarenja, radio kluba/ "elektronicke sekcije" gdje su se crno-bijeli televizori popravljali na crno, shtrebere sa Elektrike je nakon ludackog ucenja zanimalo i opustanje. Opustanje uz muziku i (najcesce) pivo. Tako je Steleks dobio "disko".
Naravno da je da je jeftino pice na to imalo imalo uticaja, ali mnogo vise je to bilo zbog dobre muzike, profesionalnog zvuka, i smjelosti da se uvijek bude na chelu. Kada je preuzeo od KUK-a (Kluba Medicine) titulu naj-cool "underground" kluba, STELEKS se izdigao za klasu iznad slicnih mjesta u gradu i tu su pocesto pocele navracati bitne licnosti iz nepolitickog zivota. STELEKS je organizovao koncerte u Sarajevu koji su pokazivali da se ovaj grad upinje da od provincijskog malisana postane "gradsko dijete". Toma Zdravkovic je na stepenicama Steleksa dotakao dno zivota u nekom opskurnom spotu za (vjerovatno) eksperimentalni TV Program TVSA, kao i Lacni Franz koji je nakon jednog koncerta u Steleksu odlucio da snimi video spot u ambijentu koji je poslije postao poznat u skecevima "nadrealista" o nekom nadrealno podijeljenom Sarajevu (sic!) i berlinskom zidu. Uz spomenuti Lacni Franz iz Ljubljane (bar 2 puta), Haustor iz Zagreba, Galija iz Nisa, Rambo Amadeus iz picke materine, Kakadu Look iz Rijeke, Boje iz Novog Sada, samo su neki od bendova koji su nastupali u Steleksu ili kasnije u nekim od vecih dvorana, ali u organizaciji Steleksa.
Sve je to bila samo potka, kroz koju se provlacila poveca grupa ljudi koji su shvatili da je Steleks nesto posebno. Mnogo se prijateljstava i ljubavnih veza tu rodilo. I dan danas, najveci broj ozenjenih koje ja znam imaju neke veze sa Steleksom. Barem dvadesetak parova. Mnoga prijateljstva su prezivjela i rat i sve ono sto on nosi sa sobom.

Ali nisu sve price o Steleksu ruzicaste. Tu je na primjer zavrsena karijera grupe "Stryder" i propalog basiste Aleksandra Hemona koji se kasnije osvijestio i postao pisac. :mrgreen: "

preuzeto sa: http://www.mostarskaraja.com
da se i meni tako osvjestiti.:) i isto sam bassist.:p apeliro na zajku da
s bendom sviramo tu vecer. no, on se javlja niti dolazi. ne zamjeram mu, svejedno.:)
mozda je u steleksu sad bolja situacija (ne sumnjam da jeste), no kad sam se ja trebao
uclanjivati krajem 90ih tamo su bili odron ljudi. no, mozda doletim,
i, ponovno, kao i u svakoj kafani grada sarajeva buden stusen starim novim smrdljivim valom,
ili nakom ispraznom elektronikom. no, to je nama nasa borba dala.
da sve ode u helac.
madnessa

#13 Re: "Steleks" slavi 40 godina

Post by madnessa »

a ja bas za ovaj vikend idem na put... :(
nek je nama steleks ziv i zdrav!!! I LOVE ETF!!! :thumbup:
Fourier88

#14 Re: "Steleks" slavi 40 godina

Post by Fourier88 »

Steleks je jos uvijek ziv :D ozivili smo ga prije 2 godine. nemamo prostorije kao prije ali se trudimo da što efikasnije radimo i rezultati su vidljivi bar na ETF-u...

jos jedan link sa starim fotografijama:

http://steleks2008.blogspot.com/
Bolonjac

#15 Re: "Steleks" slavi 40 godina

Post by Bolonjac »

Image

Image

Image
Bolonjac

#16 Re: "Steleks" slavi 40 godina

Post by Bolonjac »

madnessa

#17 Re: "Steleks" slavi 40 godina

Post by madnessa »

ipak ne idem na put... sto znaci da dolaziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiim! :mrgreen:
sarajevo63

#18 Re: "Steleks" slavi 40 godina

Post by sarajevo63 »

Santos wrote:Jebem ti kad se sjetim.Zadnju noc njegovog rada sam bio u njemu.Umalo me barikade ne zakacise.Sjecali se ko marisane kad su raja kroz one prozore iskakali.Dobri Stelex.Najvise sam volio vikend,onda upoznas trebe iz raznih gradica,nakon Stelexa nastavak zurke po stanovima,a mi domaci iz Svrakina i Alipasina lagano privali se i siri bratsvo i jedinstvo.Lijepa stara vremena.Najdraze mi je bilo tamo negdje oko 23 otic u onaj gril na tramvajskoj i puknut pljesku,pa se tivra na klipacu.
Ja prošla, buraz nije...
Santos

#19 Re: "Steleks" slavi 40 godina

Post by Santos »

Sta je bilo ufatili ga ili sta.Jel pricas o barikadama.Koja ti je buraz generacija mozda se i znamo.Nadam se da je sa njim sve u redu.Pozdrav.
Post Reply