STEDNJA.vs.INVESTICIJA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Comrad

Post by Comrad »

n.a.v.i.g.a.t.o.r wrote:
Comrad wrote:Moj savjet. Kupi tele (valjda moze kakvo za 500 eura), odgajaj ga, kada izraste u kravu, pocni prodavati mlijeko. Onda odvedi kravu kod vola, kada krava rodi, odgajaj onda malo to tele, zatim ga zakolji, i onda prodajes i meso i mlijeko.
8-)
Dobro, dobro.. nije losa ideja.
Ali nejasan mi je ovaj detalj izmedju "odvedi kravu kod vola" i "kada krava rodi". :?

Sad cu malo to da bacim na papir, pa cemo vidjeti isplati li se. Imam balkon 2x2, valjda ce bit dosta prostora za jednu kravu jeb'ga. Jel neko raspolozen da uletimo u bussiness? Nek on/ona kupi vola, a za ostalo se cujemo i dogovaramo.. :lol: :lol: :lol:
Pa valjda tako to ide, ne moze krava sama od sebe zatrudniti hehehe..ili kako se vec kaze. Ne znam isplati li se uzeti i malog vola, bolje ovako nesto kao outsourcing :D
Mislilac

Post by Mislilac »

Neregistrirani wrote:
Mislilac wrote: Sigurno je do 10.000 KM jer je na toliko osiguran depozit u BiH bankama.
Zar nije 7500 KM maksimum?
http://www.aod.ba/
Slabo to oni ažuriraju...
n.a.v.i.g.a.t.o.r

Post by n.a.v.i.g.a.t.o.r »

Skont'o sam sta cu uraditi. Odo kupit 500 Bingo listica! I to na 10 mjesta po 50! (jesam li ja to dobro pomnozio?) :-D

MORAM dobit nesto! Hajde iskreno, sta mislite? Ja sam nekada pokusavao da dokucim koliko ima kombinacija, i malo sam studirao ove njihove listice, ali sam u neko doba odustao, jer fakat nemam toliko znanje iz matematike (a Boga mi, ni IQ :D) da dokucim misteriju ovih listica i sanse za pobijedu. Ali mislim da ni na 500 kupljenih listica nebi bila neka velika sansa za pobjedom, sve je to kap u moru.

Ovo oko zemljoradnje i stocarstva mi se ne da, peglancija je to ba. :D
Orocit cu ipak pare, nek bankari rade sa njima sta znaju i umiju, i nek mi daju mojih jeb'nih 5 maraka poslije godinu dana! Zrno po zrno, palaca.. :lol:
Lace

Post by Lace »

slobodna stednja...raiffesen bank

ja sam orocila odredjeni iznos na 3 godine...s tim da mogu taj novac dici u svakom momentu dok god je minimalno 500 KM na racunu...za 6 mjeseci sam zaradila oko 200 KM na kamati...i svaka slijedeca kamata ide na uvecani iznos...i ja sam se iznenadila kada sam vidjela koliko su pare same zaradile :)
SLOBODNA ŠTEDNJA

Ovaj atraktivni proizvod nudi Vam mogućnost dugoročne štednje u KM i EUR valuti.

Osnovni uslovi:
1. Ugovor se sklapa na fiksni rok od 14, 18, 24 ili 36 mjeseci.
2. Minimalan iznos uloga iznosi KM 500 (protuvrijednost u EUR valuti)
3. Maksimalan iznos oročenja je neograničen
4. Dozvoljen je neograničen broj uplata u toku oročenja,
5. Dozvoljen je neograničen broj isplata u toku oročenja, uz uslov da stanje na računu nakon isplate ne bude ispod KM 500.

Slobodna štednja u KM i EUR valuti
rok oročenja
minimalni ulog KM 500,00

14 mjeseci 18 mjeseci 24 mjeseca 36 mjeseci
2,35 % fiksna 2,65 % fiksna 2,90 % fiksna 3,30 % fiksna
EKS* 2,38 % EKS* 2,68 % EKS* 2,94 % EKS* 3,35 %

*EKS –Efektivna kamatna stopa
http://www.raiffeisenbank.ba/bs/stanovn ... ep5.htm#a2
milano

Post by milano »

Mislilac wrote:Najsigurnije, najmanji prinos - oročiti u banku. Polugodišnje ili godišnje - zavisno od toga koliko si sigurana da ti taj novac neće zatrebati hitno (mada i to nije problem - prekinuti oročenje). Sigurno je do 10.000 KM jer je na toliko osiguran depozit u BiH bankama.

Ako si hazarder (a očigledno nisi), probaj sa ulaganjem. Vjerovatno nećeš "izgubiti" mnogo, jer je sve sada ionako down. :-)

@milano - idi ti vozi auto i prelazi one miloooooneee kilometara. Tamo kod "vas".
prvo sa 500 eura se nemoze nista. Malo je to love, a drugo "odjebi mali"
Mislilac

Post by Mislilac »

Ovo sa Raiffesen bankom fakat zvuči primamljivo (naravno, ako čovjek nema ambicije da to uloži i oplodi negdje gdje je prinos dosta veći, a naravno i rizik).
milano wrote:
Mislilac wrote: @milano - idi ti vozi auto i prelazi one miloooooneee kilometara. Tamo kod "vas".
prvo sa 500 eura se nemoze nista. Malo je to love, a drugo "odjebi mali"
Bijahu to riječi svjetskog čike. :lol: :lol: :lol:
Comrad

Post by Comrad »

Bolja ti je kladionica od binga. Ima onaj sistem, ne znam kak se zove i kako tacno ide, uglavnom uzmes jedan tim sa sredine tabele, iz neke lige, i onda rokas X-eve cijelu sezonu. Samo sto idu nekako duple uplate, odigras jednu tekmu X na 10KM, ako ne bude X sljedecu tekmu igras na 20KM itd.. E sad, moze se desiti da tim ne odigra nijednu tekmu nerijeseno (iako je malo vjerovatno) onda si nahebo :D Isto se moze uraditi i da igras na pobjedu jednog tima, dakle samo trebas izabrati jedan dobar tim i procjeniti otprilike koliko ce tekmi igrati nerijeseno (ili pobijediti)...
Post Reply