mnbv wrote:Postovanje svima
Sta mislite da li ce dolar jos rasti?
Imam devizni racun u unicredit banci pa sam mislio da kada naraste dovoljno da zamijenim $ u km.
Tecajna lista danas za 1$ je 1.71km, sto je odlicno.
Racun imam vec 6 godina i kurs se kretao od 1.35 do 1.51.
Radi se o vecoj cifri novca tako da...
Moje mišljenje je da hoće. Tri su za to razloga: prvi je što je Europska centralna banka nekidan najavila po prvi put mjere "kvantitativnog olakšavanja", odnosno ubrizgavanja u finansijski sistem svaki mjesec 60 milijardi eura, što je sistem koji su primjenjivale SAD i Britanija na početku krize. Sistem za posljedicu ima pad vrijednosti valute u početku, te nakon što ubrizgavanje novca potakne rast GDP-a, poslije dolazi i do rasta valute. Dokaz: odnos dolara u odnosu na euro od početka 2009.:
http://www.xe.com/currencycharts/?from= ... R&view=10Y
Iz grafika se vide tri pada i rasta dolara u odnosnu na euro od početka 2009. Gle slučajnosti, FED (laički američka centralna banka) je imala tri programa kvantitativnog olakšavanja od 2009., tako da su se desila tri pada i rasta valute. Ovaj rast dolara zadnjih dana je posljedica početka tog programa od strane ECB-a, što za posljedicu ima početak pada vrijednosti eura.
Drugi razlog su deflatorni pritisci u Eurozoni, što za posljedicu ima ubrizgavanje novca i pad vrijednosti eura.
Treći razlog su još uvijek nesređeni problemi u nekim državama Eurozone, poput Grčke i Kipra, što dovodi do pada eura, jer nijedna valuta ne raste ako se države koje je izdaju nalaze u problemima.
Stoga je moja prognoza pad eura do kraja godine na vrijednost 1 USD = 1,95 BAM, odnosno na nivo 1 USD = 1 EUR. Ovo naravno ne mora biti 100% tačno, jer se mogu do tada promijeniti neke stvari i u SAD-u i u EU.
Ako pogodim, mogao bi mi uplatiti barem 50 KM za savjet od te zarade na kursevima