Stednja u EUR i koju banku odabrati?
Moderator: anex
-
tahoma
#1 Stednja u EUR i koju banku odabrati?
Ovih dana me tata savjetuje da bi bilo pametno da otvorim sebi stedni racun u EUR, jer kako on kaze KM je sad fiksno vezana za EUR al ko zna hoce li to ostati tako. Iskreno, malo mi je to pegla... al evo interesuje me vase misljenje, da li je moj tata samo bespotrebno paranoican ili je u pravu... i koliko uopce u BiH covjek moze osigurati sebe od toga da sa stednjom bar ne bude u gubitku?
I koju banku uopce izabrati kao najbolju za stednju u EUR?
- zgembo_sa
#2 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
Imas onaj fazon otvorene stednje. Kao stavis pare na stedni racun i on ti obnavlja orocenje svakih recimo 3 mjeseca ili 6 mjeseci. Tako da mozes dignut pare u bilo kojem momentu, a da te banka ne zajebe za kamatu... Ima to koliko sam vidio u Unicredit i u Raiffeisen banci. Nisu neke kamate, al eto, sve zavisi sta hoces.
-
tahoma
#3 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
Pa sta cu kad nemam ni kuceta, ni maceta, a pravi sam medo-stedo 
Ma imam ja sad stedni u KM u Unicredit banci, al kako se svi zale na nju, nesto me strah da mi moje cijele finansije zavise od njih
(s obzirom da mi plata ide preko njih)
I nije mi toliko bitan tip stednje, najverovatnije ce biti a-vista, nego me vise interesuje u kojoj banci si najsigurniji od onog "eh, eto mi propali, izvinjavamo se, nema vasih para, papaaa"
Ma imam ja sad stedni u KM u Unicredit banci, al kako se svi zale na nju, nesto me strah da mi moje cijele finansije zavise od njih
I nije mi toliko bitan tip stednje, najverovatnije ce biti a-vista, nego me vise interesuje u kojoj banci si najsigurniji od onog "eh, eto mi propali, izvinjavamo se, nema vasih para, papaaa"
-
sabanss
#4 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
Mislim da ti je najsigurnije onda iznajmiti sef u nekoj bancitahoma wrote:Pa sta cu kad nemam ni kuceta, ni maceta, a pravi sam medo-stedo
Ma imam ja sad stedni u KM u Unicredit banci, al kako se svi zale na nju, nesto me strah da mi moje cijele finansije zavise od njih(s obzirom da mi plata ide preko njih)
-
tahoma
#5 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
E pa odlicno onda, jos samo da se javi onaj kolega sa stednjom po vidjenju da isprica cime je on to zadovoljan pa da se i ja uputim u tu raJfaJzen 
-
tahoma
#6 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
Ih, pa iznajmljivanje sefa se placasabanss wrote:
Mislim da ti je najsigurnije onda iznajmiti sef u nekoj banci
-
sabanss
#7 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
Al' su cijene smijesne. Cini mi se oko 50 KM za godinu dana. Nije losa solucija niti za nekoga ko iz vjerskih razloga nece da uzima kamatu. Cisto da se ima i alternativa.tahoma wrote:Ih, pa iznajmljivanje sefa se placasabanss wrote:
Mislim da ti je najsigurnije onda iznajmiti sef u nekoj banci
- Dr.Cuddy
#8 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
KM je zakonom vezana za EUR, tzv. valutnim odborom. Ni CBBH ni IMF/WB ne žele da BiH napusti taj aranžman jer može imati katastrofalne posljedice za BiH...jedino što se može desiti jeste prilagođavanje kursa KM za EUR (devaluacija ili revaluacija KM) ali po zadnjem izvještaju Keme Kozarića ni to nije izgledno u bližoj budućnosti jer je krajnji cilj bezbolna tranzicija na EUR (Evropska Monetarna Unija - ERM II). Tako no sikiriki, štedi ti u KM ili štedi vani u EUR ako imaš mogućnosti!tahoma wrote:Ovih dana me tata savjetuje da bi bilo pametno da otvorim sebi stedni racun u EUR, jer kako on kaze KM je sad fiksno vezana za EUR al ko zna hoce li to ostati tako. Iskreno, malo mi je to pegla... al evo interesuje me vase misljenje, da li je moj tata samo bespotrebno paranoican ili je u pravu... i koliko uopce u BiH covjek moze osigurati sebe od toga da sa stednjom bar ne bude u gubitku?
- zastoqsviram
#9 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
ma stedi ti tako, sto ces od viska para kupovat gorivo, na prvoj benzinskoj, jal dizel jal bezolovni, svejedno, vozila ti biciklo il kamion, svejedno, stekaj gorivo gdje god mozes u podrum, kod babe na selo....Moonlight & Magnolia wrote:KM je zakonom vezana za EUR, tzv. valutnim odborom. Ni CBBH ni IMF/WB ne žele da BiH napusti taj aranžman jer može imati katastrofalne posljedice za BiH...jedino što se može desiti jeste prilagođavanje kursa KM za EUR (devaluacija ili revaluacija KM) ali po zadnjem izvještaju Keme Kozarića ni to nije izgledno u bližoj budućnosti jer je krajnji cilj bezbolna tranzicija na EUR (Evropska Monetarna Unija - ERM II). Tako no sikiriki, štedi ti u KM ili štedi vani u EUR ako imaš mogućnosti!tahoma wrote:Ovih dana me tata savjetuje da bi bilo pametno da otvorim sebi stedni racun u EUR, jer kako on kaze KM je sad fiksno vezana za EUR al ko zna hoce li to ostati tako. Iskreno, malo mi je to pegla... al evo interesuje me vase misljenje, da li je moj tata samo bespotrebno paranoican ili je u pravu... i koliko uopce u BiH covjek moze osigurati sebe od toga da sa stednjom bar ne bude u gubitku?
mogla bi stedit i u hrani, al malo je komplikovano stekat, uglavnom se brzo kvari...
ko misli da ce divljanje cijena energije (hrane) stati, taj blage veze sa ekonomijom nema, novac ko obojen papir treba imat pokrice, danas, a i sutra, nije najbolje pokrice zlato, vec energija (hrana)
-
akcija007
#10 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
Pozz,tahoma wrote:Ovih dana me tata savjetuje da bi bilo pametno da otvorim sebi stedni racun u EUR, jer kako on kaze KM je sad fiksno vezana za EUR al ko zna hoce li to ostati tako. Iskreno, malo mi je to pegla... al evo interesuje me vase misljenje, da li je moj tata samo bespotrebno paranoican ili je u pravu... i koliko uopce u BiH covjek moze osigurati sebe od toga da sa stednjom bar ne bude u gubitku?
Stedi u bankama koje imaju certifikat o osiguranju depozita a to su skoro sve banke. Dakle bilo orocena bilo avista sredstva su ti osigurana do 7500 KM (protuvrijednost strane valute u kojoj se vodi depozit), ako banka propadne tebi se do 7500 KM isplacuje u Agenciji za osiguranje depozita a preko tog iznosa ako imas ide u stecajnu/likvidacionu masu banke.
Avista kamate su katastrofa u svim bankama krecu se od 0,10 do max 0,25% na godisnjem nivou.
Orocena stednja u prosjeku na godinu dana tj. na 13mj (vise nigdje neces naci da orocis pare na godinu dana nego na 13mj) su ti 4%.
Ako zelis da orocis pare idi u manje banke u velikim su kamate jako niske .
Raspitaj se u Fima banci,Turskoj,UPI ma sve pogledaj pa vidi sta ti odgovara.
Hypo ima super akciju sada ali u KM-ovima orocenje do 5000 KM na 13mj godisnja kamata je 5%.
Uglavnom manje banke savjetujem jer su njima potrebna sredstva za daljni plasman, izbjegavaj UniCredit,Raiffesen.
-
AO83
#11 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
Ako si specificno zabrinuta zbog veze KM i EURA onda mislim da tvoj tata nema razloga da bude toliko zabrinut. Ako dodje do toga da se KM skida sa EURA onda bi taj potez ipak bio najavljen unaprijed, i nebi se dogodilo preko noci u kom slucaju bi naravno imala dovoljno vremena da promijenis valutu.tahoma wrote:Ovih dana me tata savjetuje da bi bilo pametno da otvorim sebi stedni racun u EUR, jer kako on kaze KM je sad fiksno vezana za EUR al ko zna hoce li to ostati tako. Iskreno, malo mi je to pegla... al evo interesuje me vase misljenje, da li je moj tata samo bespotrebno paranoican ili je u pravu... i koliko uopce u BiH covjek moze osigurati sebe od toga da sa stednjom bar ne bude u gubitku?
Sto se tice vrijednosti valuta onda mislim da ce valute ostati prilinco na istim mjerilima u naredna 3 mjeseca. Vec u Septembru mozemo ocekivati neke promijene izmedju EURA I Americkog dollara.
Zapravo glavni problem EU jeste sto je Evropska Centralna Banka podigla previse kamatne stope da bih se borila protiv inflacije, i u mom misljenju previse su zapanicili sto ce krajni utjecaj biti EU krece u recesiju. ECB ce biti primorana da smanji svoje kamatne stope sto ce naravno smanjiti vrijednos eura prema dollaru. Americka Fed je previse smanjila kamatne stope, i u Septembru ce najvjerovatnije podici ovu stopu za nekih.25% do .5% sto bi ojacalo dollar prema euro cime bi konacno i Ameriski Fed se suprostavio inflaciji. Ako se ovo ne desi u septembru onda zasigurno ce se desiti pocetkom 2009.
Mada vecina losih vijesti dolazi iz USA zbog kreditne krize, EU ima vece sanse da padne u recesiju nego USA. Da budem iskren, mislim da obadvije strane krecu u recesiju (mozda smo vec u njoj) ali da ce EU imati vise problema da izadje iz recesije.
-
sabanss
#12 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
Hoces da kazes da bi bio pametan potez stednju prebaciti u dolare?AO83 wrote: Sto se tice vrijednosti valuta onda mislim da ce valute ostati prilinco na istim mjerilima u naredna 3 mjeseca. Vec u Septembru mozemo ocekivati neke promijene izmedju EURA I Americkog dollara.
Zapravo glavni problem EU jeste sto je Evropska Centralna Banka podigla previse kamatne stope da bih se borila protiv inflacije, i u mom misljenju previse su zapanicili sto ce krajni utjecaj biti EU krece u recesiju. ECB ce biti primorana da smanji svoje kamatne stope sto ce naravno smanjiti vrijednos eura prema dollaru. Americka Fed je previse smanjila kamatne stope, i u Septembru ce najvjerovatnije podici ovu stopu za nekih.25% do .5% sto bi ojacalo dollar prema euro cime bi konacno i Ameriski Fed se suprostavio inflaciji. Ako se ovo ne desi u septembru onda zasigurno ce se desiti pocetkom 2009.
-
AO83
#13 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
Da, ako nam je namjera da ulazemo u valute, mislim da nije lose vrijeme da se kupi americki dolar. Takodje ni australijski dolar nije los jer Australija jos uvijek ima prilicno jaku ekonomiju, i posljednje izjave njihove centralne banke izgledaju kao da dizu kamatnu stopu.sabanss wrote:Hoces da kazes da bi bio pametan potez stednju prebaciti u dolare?AO83 wrote: Sto se tice vrijednosti valuta onda mislim da ce valute ostati prilinco na istim mjerilima u naredna 3 mjeseca. Vec u Septembru mozemo ocekivati neke promijene izmedju EURA I Americkog dollara.
Naravno, DIVERSIFIKACIJA je najvaznije. Tako ako ulazemo u valute onda smatram da najvise smijemo imati 25% portfolia jedne valute.
*** ZELIM DA BUDEM VEOMA JASAN DA JA STVARNO NISAM SPECIJALAC U VRIJEDNOVANJU VALUTA, VEC SAM KREDITNI STRUCNJAK (Neizdajem nekretnine ili bilo koje manje transakcije) i sve moje procijene valuta dolaze od prognoze kreditnih trzista i kamatnih stopa***
- glavutan
#14 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
Kazi ti svom tati da je bolje da kupujes zlato ili svajcarske franke jer kako je 1929 blizu te dvije stvari ce izgleda jedine imati neku realnu vrijednost.tahoma wrote:Ovih dana me tata savjetuje da bi bilo pametno da otvorim sebi stedni racun u EUR, jer kako on kaze KM je sad fiksno vezana za EUR al ko zna hoce li to ostati tako. Iskreno, malo mi je to pegla... al evo interesuje me vase misljenje, da li je moj tata samo bespotrebno paranoican ili je u pravu... i koliko uopce u BiH covjek moze osigurati sebe od toga da sa stednjom bar ne bude u gubitku?
Bjezi od banaka. To je legalizovni kriminalni lanac ciji je jedini zadatak da opljacka stanovnistvo. Zar mislite da stednja koju imate u 77% BiH banaka stranog vlasnistva je tu da pomogne BiH ili da vama osigura bezbjednost?
UNICREDIT npr. zadovoljno trlja ruke jer lihvarske kamate koje aplicira u svim zemljama gdje radi (a medju njima i BiH) mu to omogucavaju.
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#15 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
Treba voditi računa da Agencija za osiguranje depozita, u slučaju krahiranja banke sa kojom ima potpisan sporazum garantira pojedinačne iznose samo do 5000 KM.
-
doktor78
#16 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
Raiffeisen je od skora smanjio kamate na stednju
. Jedina dobra stvar kod njih (ne znam da li slicno ima i u drugim bankama) je sto u toku orocenja mozes dizati te pare, samo neki manji iznos moras ostaviti na racunu
- sheilak
#17 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
Slazem se, pogotovo kad se uzme u obzir da se sve ove banke ( filijale ) nalaze na Balkanu! Trebas biti jako oprezan. Mojoj su mami jednostavno uzeli sav novac ( stara devizna stednja ), pa ne vjerujem da ce ijedna banka ikada vise vidjeti nas novac, osim u nuznim slucajevima, kao sto su neke novcane transakcije, na primjer.
A inace sto se tice stednje - uopste, rekla bih samo - sve se nema!
Salim se.
A inace sto se tice stednje - uopste, rekla bih samo - sve se nema!
-
Klodovik
#18 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
Pa, ima sve na Netu. Malo se provrti. Čak je i Raiffeisen banka znatno poboljšala stranicu (valjda im je promet malo opao). Elem, kod njih sad imaš akciju (kako smiješna riječ) i pod određenim uvjetima možeš dobiti EKS kamatu do 6,96% na oročenje od pet godina. Kod njih imaš i slobodnu štednju. Minimalni ulog je 500 EUR i on stalno mora biti na računu, a možeš vršiti dodatne uplate po želji i podizati novac kad ti zatreba. Slične kamate su i u ostalim bankama. Naravno, trebaš imati na umu da je inflacija u BiH oko 10%, pa računaj.
Nisam ekonomista, ali banke propadaju i u inostranstvu. Koliko znam, u BiH građani na štednji imaju oko 4 milijarde KM.
Nisam ekonomista, ali banke propadaju i u inostranstvu. Koliko znam, u BiH građani na štednji imaju oko 4 milijarde KM.
- HAL9000
#19 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
Ovo mene interesuje. Sta mu tacno znaci ta efektivna kamatna stopa. Moze li se desiti da se oroce pare sa kamatom od 6.96 i onda za par mjeseci banka odluci da smanji kamatu na recimo 5%? I kako to povecanje kamate u ovoj "akciji" utice na vec stare stedise?Klodovik wrote:Pa, ima sve na Netu. Malo se provrti. Čak je i Raiffeisen banka znatno poboljšala stranicu (valjda im je promet malo opao). Elem, kod njih sad imaš akciju (kako smiješna riječ) i pod određenim uvjetima možeš dobiti EKS kamatu do 6,96% na oročenje od pet godina. ...
- starii
#20 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
imam orocenu stednju u raiffeissen banci..vjerujete da je to toliko malo da se ne vise ne isplati nego isplati orociti...gotovo sve banke su smanjile kamate na orocenje..nesto je procredit nudila ali nisam siguran na koliko je godina i sta se na kraju dobije..
-
AO83
#21 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
*Povlacim nazad misljenje da ce australijski dolar da povecava vrijednost.*
-
d2
#22 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
Religious Fantastic wrote:tahoma wrote:Pa sta cu kad nemam ni kuceta, ni maceta, a pravi sam medo-stedo
Ma imam ja sad stedni u KM u Unicredit banci, al kako se svi zale na nju, nesto me strah da mi moje cijele finansije zavise od njih(s obzirom da mi plata ide preko njih)
BJEŽI IZ UNICREDITA!!!
Ozbiljno, savjetujem ti da promijeniš banku što prije. Unicredit banka je moju platu "zametnula" 9 dana, a to je bilo pun mjesec nakon njihovog ujedinjenja sa HVB, tako da se ne mogu pravdati haosom uzrokovanim tim spajanjem. Kada sam pokušao kod njih otvoriti devizni štedni račun, "teta" s kojom sam razgovarao je nakon ravno 25 minuta gledanja u ekran rekla da "ne može naći novi kod usluge". To je prelilo čašu, tako da sam zatvorio sve račune kod njih i prešao u HYPO banku. Prezadovoljan sam.
Moram ovdje spomenuti i ogromnu razliku u cijeni i kvalitetu internet bankarstva u Unicredit banci i HYPO. Unicredit aplikacija još uvijek nije kompatibilna sa Windows Vista, izgled i funkcije su očajni a naplaćuju uslugu (kao dio paketa usluga) 6 KM.
HYPO net aplikacija je više nego dobra. Njihovi tokeni zaista jesu mini tokeni, a u Unicredit su "mini-tokeni" velicine mobitela. Cijena usluge je 2.5 KM mjesečno.
Mislim da u ovom trenutku nema bolje opcije od HYPO banke.
Hypo banke ? Jel to ona ista koja mi nikad nije odgovorila na mail u kojem sam pitao u koristenju njihovih kartica za placanje putem interneta ?
Jel to ona ista preko koje mi ide plata ali moram imati ziranta (???????????) ako hocu kreditnu karticu ?
De ba...
-
d2
#23 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
- za orocenja u eurima na period od 5 i preko 5 godina trenutno imas akciju u rajfajzenu do 31.8, kamata je 6.95%
- otvorenu stednju imas i u unicreditu samo je nepovoljnija nego rajfajzenova
- poslusaj ovaj savjet o osiguranju depozita sto si dobila
- otvorenu stednju imas i u unicreditu samo je nepovoljnija nego rajfajzenova
- poslusaj ovaj savjet o osiguranju depozita sto si dobila
- Vilenjak Lego
#24 Re: Stednja u EUR i koju banku odabrati?
Prema mojim informacijama trenutno je najpovoljnija kamata u Hypo bank. Imaju akciju i posebne pakete, tako da su najpovoljniji
. FIMA banka je isto vrlo povoljna. Velike banke su prilicno nepovoljne. Ono sto RFZ daje na 5 godina na drugom mjestu se moze dobiti za 2