Stednja u bh bankama u nevjerovatnom porastu
-
Cazinjanin
#1 Stednja u bh bankama u nevjerovatnom porastu
Prosle 2004. godine, stednja gradjana u bankama BiH je bila 2,300,000,000 (slovima: 2,3 milijarde KM), sto je za 400 miliona vise nego u 2003. godini.
Kako ovo objasniti? Ako smo mi toliko siromasna zemlja sa tolikim socijalnim slucajevima, odakle ovoliki milioni na stednji po bh. bankama?
Ovo mi stvarno ne ide u glavu! Po glavi stanovnika skoro 600 KM se stedi u bankama...
onako, laicki pretpostavljam da iako imamo registrovanu veliku nezaposlenost da je u nas mnogo zaposlenih na crno i da zbog toga nema socijalnih nemira po zemlji.
?
Kako ovo objasniti? Ako smo mi toliko siromasna zemlja sa tolikim socijalnim slucajevima, odakle ovoliki milioni na stednji po bh. bankama?
Ovo mi stvarno ne ide u glavu! Po glavi stanovnika skoro 600 KM se stedi u bankama...
onako, laicki pretpostavljam da iako imamo registrovanu veliku nezaposlenost da je u nas mnogo zaposlenih na crno i da zbog toga nema socijalnih nemira po zemlji.
?
-
blue033
Nemoj ti racunati po glavi jer se to nikad tako ne racuna, tu ima malo sitnih stedisa i sigurno je da 10% stedisa ima 90% stednje.
Super je to sa stednjom, medjutim zabrinjava cinjenica da se taj sav novac nosi van zemlje. Umjesto da se tim novcem stimulise privreda, privatni biznis i sl. Taj novac je mrtvi kapital.
Super je to sa stednjom, medjutim zabrinjava cinjenica da se taj sav novac nosi van zemlje. Umjesto da se tim novcem stimulise privreda, privatni biznis i sl. Taj novac je mrtvi kapital.
-
St.Germain
povecanje stednje je u svakoj iole normalnijoj ekonomiji dokaz za nepovjerenje stanovnistva prema vlasti
povecanje stednje znaci umanjenje konzuma, a umanjenje konzuma za indirektnu posljedicu ima smanjenje BIP-a....ovakvom vijescu bih ja bio prije zabrinut nego obradovan
povecanje stednje znaci umanjenje konzuma, a umanjenje konzuma za indirektnu posljedicu ima smanjenje BIP-a....ovakvom vijescu bih ja bio prije zabrinut nego obradovan
-
wanderer
To vrijedi za stabilna, "normalna" drustva, i zato nazalost ne bih bas rekao da ima puno veze sa BiH u ovom trenutku... Osim toga, s obzirom na stanje domace privrede i kolicinu uvoza sarolike palete proizvoda, puno vise razloga za zabrinutost bi imale strani proizvodjaci i domaci uvoznici.St.Germain wrote:povecanje stednje je u svakoj iole normalnijoj ekonomiji dokaz za nepovjerenje stanovnistva prema vlasti
Sem toga, ove pare bas ne stoje po bankama, za nadati se je da se plasiraju u investicije banaka i kredite domace privrede.
-
St.Germain
za nadati se jeste...s obzirom na cjelokupnu situaciju...i magarac je u nadi umrowanderer wrote: Sem toga, ove pare bas ne stoje po bankama, za nadati se je da se plasiraju u investicije banaka i kredite domace privrede.
iskreno, ne vjerujem da je u bolesnom sistemu vrijednosti, poraznoj ekonomskoj situaciji i sveopstoj apatiji moguce ovako zdravo ekonomsko razmisljanje od strane onih kojim su bh gradjani povjerili svoj novac ako se zna da manje ili vise sve zdravije banke drze stranci
-
Cazinjanin
ako 10% stedi to znaci da na 4 miliona ljudi stedi oko 400,000 ljudi! Al, opet nije ni u tome stvar... jer, daleko vise bh gradjana stedi u stranim bankama astronomski vece cifre nego u bh bankama! A, informacije o stednji bh gradjana u stranim bankama nisu u ovoj cifri, mozemo pretpostaviti da su najmanje pet puta vece nego ovdje...blue033 wrote:Nemoj ti racunati po glavi jer se to nikad tako ne racuna, tu ima malo sitnih stedisa i sigurno je da 10% stedisa ima 90% stednje.
Ja mislim da u BiH nije statistika u redu i da je u BiH daleko, daleko manje siromasnih nego se misli! Uostalom, stranci nas ni ne smatraju siromasnim kolko mi sebe, pogledajte samo CIA o nama kaze da smo po GDP-u 109. zemlja od 232 zemlje u svijetu! Luksemburg je na prvom mjestu u svijetu (Hrvatska je 76. a Srbija 167)...
pogledaj i sam:
http://www.cia.gov/cia/publications/fac ... 4rank.html
Last edited by Cazinjanin on 25/02/2005 20:27, edited 1 time in total.
-
St.Germain
Cazinjanin, sve su to nagadjanja jer u BIH ne postoji niti jedan statisticki podatak kojem se moze vjerovati (osim onome s brojem nezaposlenih, ali i to je upitno)
BIH gradjane, htjeli mi to priznati ili ne, od siromastva jedino cuva dijaspora, zaposljenje kod stranaca ili kod jedne od malo uspjesnijih domacih firmi
ne zelim da me neko poima kao pesimistu i stalnog kriticara, ali to nije zdrava osnova za privredni razvoj, da navodim razloge je suvisno
BIH gradjane, htjeli mi to priznati ili ne, od siromastva jedino cuva dijaspora, zaposljenje kod stranaca ili kod jedne od malo uspjesnijih domacih firmi
ne zelim da me neko poima kao pesimistu i stalnog kriticara, ali to nije zdrava osnova za privredni razvoj, da navodim razloge je suvisno
-
Cazinjanin
a zaboravio si na "rad na crno", to je po razlog sto nemamo socijalnih nemira ili slucajeva da npr. neko umre od gladi!St.Germain wrote:Cazinjanin, sve su to nagadjanja jer u BIH ne postoji niti jedan statisticki podatak kojem se moze vjerovati (osim onome s brojem nezaposlenih, ali i to je upitno)
U BiH oko 40% radnosposobnih radi na crno.
A, imamo mnogo novca koji svake godine dodje od nasih ljudi na radu vani... a, to je ogroman kapital koji anulira vanjskotrgovinski deficit koji imamo. Jer, da nije tako i jace zemlje bi davno kapitulirale sa ovolikim deficitom, ali u nas unatoc ovakvom stanju svake godine je kako tako al ipak sve bolje i bolje.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Vecina tog novca je vec van granica BiH
kroz kupovinu uvezene robe(krediti za auta,rachunare,televizore...) ili potroshena na izgradnju ili kupovinu nekretnina(krediti za stanove,kuce.garazhe,...) ili neplanski investirane u neizvozne projekte(benzinske pumpe,trgovachki lanci,poslovni prostori tipa Avaza:D...) dok poljoprivrednici,zanatlije,mali obrtnici muku muche sa kapitalom ne bil proshirili svoju djelatnost
.
-
blue033
Tacno je da nijedna statistika u Bosni nije tacna, cak ni ta o nezaposlenima. Svi koji rade u stranim organizacijama su na birou, kao i oni sto rade na crno. Takodje, vecina nije prijavljena, u mnogim firmama su dvostruki ugovori, jedni za drzavu na minimalac, a drugi na velike cifre itd. Mi nismo toliko siromasni koliko pogresno raspolazemo sa svojim bogastvima.
Na TV-u je jednom spomenut podatak o tome da banke vecinu novca nose izvan zemlje, tako da o nekom ulaganju u privredu nema govora.
Taj novac koji se nalazi u bankama trebalo bi ulagati u manja i srednja preduzeca, mnogi ljudi ovdje imaju ideja ali nemaju novca. Svi patenti koji su nagradjivani po svijetu su bez realizacije iako bi se na svakom od njih mogla izgraditi manja fabrika. Ulaganje u stambeni fond, turizam, saobracaj i sl. o tome nema ni govora.
Neko je spomenuo, mozda je i bolje da se taj novac trosi, nego "stedi".
Na TV-u je jednom spomenut podatak o tome da banke vecinu novca nose izvan zemlje, tako da o nekom ulaganju u privredu nema govora.
Taj novac koji se nalazi u bankama trebalo bi ulagati u manja i srednja preduzeca, mnogi ljudi ovdje imaju ideja ali nemaju novca. Svi patenti koji su nagradjivani po svijetu su bez realizacije iako bi se na svakom od njih mogla izgraditi manja fabrika. Ulaganje u stambeni fond, turizam, saobracaj i sl. o tome nema ni govora.
Neko je spomenuo, mozda je i bolje da se taj novac trosi, nego "stedi".
-
RPM
ned'o nam drOgi Allah dz. sh. da od tog novca zavisimo, pa polijepili bi svi od reda ...Cazinjanin wrote: A, imamo mnogo novca koji svake godine dodje od nasih ljudi na radu vani... a, to je ogroman kapital koji anulira vanjskotrgovinski deficit koji imamo.
- Vodenjak
Sve ti znas...RPM wrote:ned'o nam drOgi Allah dz. sh. da od tog novca zavisimo, pa polijepili bi svi od reda ...Cazinjanin wrote: A, imamo mnogo novca koji svake godine dodje od nasih ljudi na radu vani... a, to je ogroman kapital koji anulira vanjskotrgovinski deficit koji imamo.![]()
... da je u pitanju Hrvatska koja ima razvijenu dijapsporu i koja stvarno ulaze u maticu zemlju komentar bi bio na mjestu ...
... pa mi nemamo ni pravu dijasporu, neki goljo koji otisao prije 10 ili 15 godina nema ni za svoje gace od kredita a da vadi BH iz dugova, prije svega to nije dijaspora ...
![]()
Hvala Allahu dz. sh. na pameti koju ti je uvalio...
-
RPM
'odeni, hajde nemoj biti ljubomoran ...Vodenjak wrote: Sve ti znas...
Hvala Allahu dz. sh. na pameti koju ti je uvalio...
- Vodenjak
Pa naravno da nemam takav primjer!RPM wrote:'odeni, hajde nemoj biti ljubomoran ...Vodenjak wrote: Sve ti znas...
Hvala Allahu dz. sh. na pameti koju ti je uvalio...![]()
... pa sledeci put stani dva puta u red ...
![]()
... jako bih volio cuti primjer milijarderske pomoci dijaspore svojoj lijepoj Be i Ha, do sada se uvijek moglo cuti pljuvanje i podastavnje svega sto je iole dobro sto zorno pokazuje i ovaj topiK ...
![]()
Takvima koji razmiljaju kao ti i ne treba pomoc!
Dalje od nosa ne vide, a ako im se sta i kaze ne bi li naucili, s gadjenjem odbacuju jer ih samo opterecuje i nesigurnim cini u njihovom carstvu neznanja i proizvoljnosti svake vrste!
I dokle mislis da cete moci zivjeti od pomoci dole?
Nisi li razmisljao da bi trebao kukumakati za investicijama, kreditima i ostalim ekonomskim kategorijama koje bi te natjerale da se malo zamislis nad onim sta sam znas i umijes, zasuces onda rukave, proizvedes nesto i onda to lijepo prodas i unovcis?
Sadaku su nekad tesko, pa i krishom zbog ponosa primali i oni kojima je zaista bila neophodna!
Danas je ista za mnoge postala sastavni dio zivota. Ti cak i prozivas pa i na stub srama stavljas
Valjda zato sto ste joj (sadaki) dali tako lijepo, zvucno i zapadnjacko ime - donacija!
A recideR mi jos samo, kako se to Hrvatskoj desi da ima skoro 30 milijardi dolara inostranog duga kraj tako jake i "darezljive" dijaspore? Mislis li da su Hrvati koji zive vani zaista tako glupi da u rupu bez dna salju sadaku? Ako sta i salju, onda to ulazu sto znaci da hoce od tog uloga profit! Jer, ne zaboravi, to je licno njihov novac koji su radom zaradili! A ne tamo neki nacionalni ili, ne daj Boze, Boziji!
Eto, pomenuo sam ti nekoliko ekonomskih termina, a ti sad uzmi rijecnik u ruke i dobro ih protumaci!
Shvati to kao domacu zadacu!
-
RPM
ma bravo 'odeni ...
... evo ti si u svom odgovoru puno iskreniji nego samuraji iznad tebe ...
... koji su to sto si ti rekao uvili u bezbroj celofana zivopisnih boja ne propustajuci niti jednu priliku da pljunu po BH i pripisu sebi nesto sto im ne pripada, nista posebno al' hajmo onda i otvoreno o toj tzv. "dijaspori" ...
... i sam si potvrdio ono sto sam rekao.
svakako, sebi dajem za pravo poniziti bilo koga i bilo gdje ko isto tako ponizava ljude u Be i Ha po bilo kom osnovu i to bez ijednog argumenta ...

svakako, sebi dajem za pravo poniziti bilo koga i bilo gdje ko isto tako ponizava ljude u Be i Ha po bilo kom osnovu i to bez ijednog argumenta ...
- Fair Life
Neki goljo koji je otisao prije 10-15 godina (u pravu si da je otisao kao goljo, ali nije bio goljo do ovoga BiH rata) a strastveni je pusac je za to vrijeme popusio 100.000 (stotinu hiljada) dolara (prema tome nije goljo).RPM wrote: ... pa mi nemamo ni pravu dijasporu, neki goljo koji otisao prije 10 ili 15 godina nema ni za svoje gace od kredita a da vadi BH iz dugova, prije svega to nije dijaspora ...![]()
Cigarete se ne kupuju na kredit RPM !
[(365 dana X 3 kutije cigareta) X $11.60 za jednu kutiju Benson special filtera] X 10 god. =
[1095 kutija X $11.60 ] X 10 god. =
$12.702 X 10 god. = $127.020
Ako mu i partner pusi zaokruzi cifru na $150.000 (stotinupedeset hiljada). Pitam te: "Moze li dijasporac pomoci BiH, ako samo prestane pusiti ?
Ako je i goljo bar nije popusio...

Erare humanum est RPM!
-
RPM
da ne bude zabune, svi smo mi "ogolili" poslje rata osim uskog kruga ljudi no to je neminovnost, to malo crkavice na stednim racunima pripisivat dijspori u najmanju ruku nije fer evo i zasto:
1.) Sta i ko je dijaspora? - generacijski i trajno naseljeni izvan granica maticne zemlje za koju ih veze zajednicko kulturno-historijsko naslijedje. "Ziv" kapital stecen kroz "generacije" zele ili ne, ulagati u maticnu zemlju, naravno nalazeci svoj interes i profit u istom.
2.) Kako izgleda prosjecna porodica BH "dijaspore"? - prije nego predju granicu duboko su uvjereni i uvjeravaju sve oko sebe kako je zivot u BH neperspektivan, tezak, tmuran i tegoban nebi li savladali inerciju zvanu "nostaldzi" (koliko sam ih ispratio)...
... Kad se vec nadju u stranoj zemlji u euforiji negativnosti ispoljene prema BH svoje potomke odgajaju u slicnom duhu tako da im ne pada na pamet i da pomisle na neki bliskiji kontakt sa praotadzbinom te isti postaju dobri Danci, Amrikanci, Svedjani ili gdje su vec naseljeni. ... Sebe i svoju djecu uce da im je domovina tamo gdje se najbolje zaradjuje te se svrstavaju u grupu ne dijaspore vec "nomada".
dok je sve to tako navedeno, podvuceno i traje, Slovenci i slicni ljudi sa jakom dijasporom u punom smislu rijeci ce da kupuju fabrike i prostore u BH, banke, lobiraju u Vladi BH za dobijanje projekata i koncesija, dilaju naftom i njenim derivatima i imaju udjela u unosnim poslovima ...
jest FL ... ERrare humanum est ... i pushit je ljudski ... znam, prob'o sam ..

1.) Sta i ko je dijaspora? - generacijski i trajno naseljeni izvan granica maticne zemlje za koju ih veze zajednicko kulturno-historijsko naslijedje. "Ziv" kapital stecen kroz "generacije" zele ili ne, ulagati u maticnu zemlju, naravno nalazeci svoj interes i profit u istom.
2.) Kako izgleda prosjecna porodica BH "dijaspore"? - prije nego predju granicu duboko su uvjereni i uvjeravaju sve oko sebe kako je zivot u BH neperspektivan, tezak, tmuran i tegoban nebi li savladali inerciju zvanu "nostaldzi" (koliko sam ih ispratio)...
dok je sve to tako navedeno, podvuceno i traje, Slovenci i slicni ljudi sa jakom dijasporom u punom smislu rijeci ce da kupuju fabrike i prostore u BH, banke, lobiraju u Vladi BH za dobijanje projekata i koncesija, dilaju naftom i njenim derivatima i imaju udjela u unosnim poslovima ...
jest FL ... ERrare humanum est ... i pushit je ljudski ... znam, prob'o sam ..
- Vodenjak
A da ti sve ovo preradis i napishes sta si u stvari mislio???RPM wrote:ma bravo 'odeni ...... evo ti si u svom odgovoru puno iskreniji nego samuraji iznad tebe ...
... koji su to sto si ti rekao uvili u bezbroj celofana zivopisnih boja ne propustajuci niti jednu priliku da pljunu po BH i pripisu sebi nesto sto im ne pripada, nista posebno al' hajmo onda i otvoreno o toj tzv. "dijaspori" ...
... i sam si potvrdio ono sto sam rekao.
svakako, sebi dajem za pravo poniziti bilo koga i bilo gdje ko isto tako ponizava ljude u Be i Ha po bilo kom osnovu i to bez ijednog argumenta ...![]()
Ja u dijaspori, pa malo otupio!
Namjerno sam procitao sve postove i jedini koji je pomenuo dijasporu prije nego si ti nataklatio (
"BIH gradjane, htjeli mi to priznati ili ne, od siromastva jedino cuva dijaspora, zaposljenje kod stranaca ili kod jedne od malo uspjesnijih domacih firmi "
Sve i jedna rijec koju je u tom citatu napisao stoji i to vec znaju i ptice na grani.
S druge strane ne vidim ni jedne jedine rijeci kojom je on nesto posebno uvelicao ulogu dijaspore u svemu tome.
Prije da ce biti da ti na svaki pomen te rijeci reagujes da svoju isfrustriranost malo zalijecis i dokazes nesto u sto i sam sebe samo pokusavas da ubijedis!
Otvori oci momcino, pogledaj malo oko sebe i sto prije shvatis u kojoj se ekonomskoj gabuli nasa zemlja nalazi, prije cemo i ti i ja uraditi nesto da se iz iste izvuce!
Svojom galamom na dijasporu i nipodistavanjem ljudi koji se nalaze vani, istima nista ne mozes uraditi ali nasoj zemlji mozes samo vise naskoditi!
Razmisli malo o ovim rijecima za dobro i tebe i zemlje u kojoj zivis!