Stednja
Moderator: anex
- Simply_Red
#1 Stednja
Zanima me koja banka u BiH pruza najbolje usluge aktivne stednje?? Pod tim mislim na orocenje odredjene kolicine novca, i da shodno prilikama, svakog mjeseca dodajem po malo.. iskustva s tim?
- Lace
#2 Re: Stednja
raiffeisen...otvorena stednja...mozes i ulagati i uzimati tokom godine dok god je na racunu minimalno 500 KM...ja sam svoj iznos orocila na 36 mjeseci...i kada sam nakon 6 mjeseci dosla da opet ulozim nesto, utvrdila da sam na kamati vec zaradila 200 KMSimply_Red wrote:Zanima me koja banka u BiH pruza najbolje usluge aktivne stednje?? Pod tim mislim na orocenje odredjene kolicine novca, i da shodno prilikama, svakog mjeseca dodajem po malo.. iskustva s tim?
-
d2
kamata je 3.3% i mozes izracunati osnovicu
tu vrstu stednje ima i unicredit ali je rajfajzenova nesto povoljnija utoliko sto ti rajfajzen dozvoljava neogranicen broj polaganja i dizanja para (ali je polog 500 KM i mora ostati kod njih dok ne istekne ugovor, recimo ti orocis 1000 na 3 godine i prekontas se i zelis raskinuti orocenje, mozes dici odmah samo 500 a 500 moras ostaviti do isteka ugovora tj 3 godine) takodje i kamata se obracnava mjesecno tj svaki mjesec dobijes nesto para od toga sto je oroceno, kod unicredita mozes polagati neograniceno ali dizati samo 3 puta godisnje. Novac koji mora ostati kod njih do isteka ugovora je 50 KM, kamta se obracunava i pripisuje na kraju stednje sto i nije bas nesto jer dakle moras cekati na primjer 3 godine da bi vidio neke koristi. Mislim da je kamatna stopa visa nego u Rajfajzenu. Nisam sad siguran ali mi se cini da se radi o 5% u Unicreditu.
Inace tu uslugu svako od njih zove svojim imenom, jedni je zovu otvorena, drugi je zovu slobodna stednja...
eto
tu vrstu stednje ima i unicredit ali je rajfajzenova nesto povoljnija utoliko sto ti rajfajzen dozvoljava neogranicen broj polaganja i dizanja para (ali je polog 500 KM i mora ostati kod njih dok ne istekne ugovor, recimo ti orocis 1000 na 3 godine i prekontas se i zelis raskinuti orocenje, mozes dici odmah samo 500 a 500 moras ostaviti do isteka ugovora tj 3 godine) takodje i kamata se obracnava mjesecno tj svaki mjesec dobijes nesto para od toga sto je oroceno, kod unicredita mozes polagati neograniceno ali dizati samo 3 puta godisnje. Novac koji mora ostati kod njih do isteka ugovora je 50 KM, kamta se obracunava i pripisuje na kraju stednje sto i nije bas nesto jer dakle moras cekati na primjer 3 godine da bi vidio neke koristi. Mislim da je kamatna stopa visa nego u Rajfajzenu. Nisam sad siguran ali mi se cini da se radi o 5% u Unicreditu.
Inace tu uslugu svako od njih zove svojim imenom, jedni je zovu otvorena, drugi je zovu slobodna stednja...
eto
-
d2
hehe pa da je orocila 500 KM na 36 mjeseci na otvorenoj stednji i nakon pola godine dobila 200 na kamatama niko nista ne bi radio nego bi svi stavili pare u banku i obogatili se sjedecisencho wrote:Mislim da nisam dobro razumio.![]()
Koliko si oročila, ako nije tajna?
1.000 KM?
banke nisu lude, tebe uzimaju na svemu i svacemu, naplacuju svoje provizije a da bi ti od njih dobio koju marku moras orociti dobre pare
u konkretnom slucaju ove djevojke ako je nakon pola godine dobila 200 KM morala je orociti oko 12.000 KM na 3 godine...
Ne brini, neces se obogatiti stednjom osim ako vec nisi neki milioner pa polozis jedan milioncic, a onaj ko ima milioncic svakako ga nije ostavio banci na orocenju nego ga vrti kroz investicije jer je povrat veci nego kamata od banke....
Stednja je po mom misljenju za sitne ribe, dobijes nesto love pa da orocim na par mjeseci prije godisnjeg da zaradim koji dinar da pokrijem bar gorivo do mora, oni veliki ulazu pare drugacije.
Ako ste imali pare prije 2 godine najvise ste mogli zaraditi (da bolje kazem "neizgubiti") tako sto ste kupili neku nekretninu jer su nakon toga cijene drasticno porasle pa ako ste kupili stan za 50.000 prije 2 godine sada ste zaradili i vise nego duplo sto je puno vise od onih spominjanih 3.3% na 3 godine
- Lace
#6 Re: Stednja
ne...orocila sam nekoliko hiljada...a mogu u svakom momentu podici novac s racuna ali moram ostaviti najmanje 500 dok god traje orocenjesencho wrote:Ako sam dobro razumio, oročila si 500KM na 36 mjeseci, a već poslije 6 mjeseci si zaradila 200KM?Lace wrote:raiffeisen...otvorena stednja...mozes i ulagati i uzimati tokom godine dok god je na racunu minimalno 500 KM...ja sam svoj iznos orocila na 36 mjeseci...i kada sam nakon 6 mjeseci dosla da opet ulozim nesto, utvrdila da sam na kamati vec zaradila 200 KMSimply_Red wrote:Zanima me koja banka u BiH pruza najbolje usluge aktivne stednje?? Pod tim mislim na orocenje odredjene kolicine novca, i da shodno prilikama, svakog mjeseca dodajem po malo.. iskustva s tim?
- Lace
mislim da nije striktno 5%...(na stranici kazu da je ks promjenjiva)...ja sam i u unizaba pitala...jer mi je tu tekuci racun i imam i tu stednju...i meni se ipak svidja moj prvi izbor u raiffeisenud2 wrote:kamata je 3.3% i mozes izracunati osnovicu
eto
evo ti unizaba
http://www.unizaba.ba/info/stranice/sta ... matnih.htm
a ovo je u RZB
http://www.raiffeisenbank.ba/bs/stanovn ... ep5.htm#a2
- Lace
joj dileme...orocila sam nekih 8.000 eto tajna vise nije tajnad2 wrote:hehe pa da je orocila 500 KM na 36 mjeseci na otvorenoj stednji i nakon pola godine dobila 200 na kamatama niko nista ne bi radio nego bi svi stavili pare u banku i obogatili se sjedecisencho wrote:Mislim da nisam dobro razumio.![]()
1.000 KM?
banke nisu lude, tebe uzimaju na svemu i svacemu, naplacuju svoje provizije a da bi ti od njih dobio koju marku moras orociti dobre pare
u konkretnom slucaju ove djevojke ako je nakon pola godine dobila 200 KM morala je orociti oko 12.000 KM na 3 godine...
Ne brini, neces se obogatiti stednjom osim ako vec nisi neki milioner pa polozis jedan milioncic, a onaj ko ima milioncic svakako ga nije ostavio banci na orocenju nego ga vrti kroz investicije jer je povrat veci nego kamata od banke....
Stednja je po mom misljenju za sitne ribe, dobijes nesto love pa da orocim na par mjeseci prije godisnjeg da zaradim koji dinar da pokrijem bar gorivo do mora, oni veliki ulazu pare drugacije.
Ako ste imali pare prije 2 godine najvise ste mogli zaraditi (da bolje kazem "neizgubiti") tako sto ste kupili neku nekretninu jer su nakon toga cijene drasticno porasle pa ako ste kupili stan za 50.000 prije 2 godine sada ste zaradili i vise nego duplo sto je puno vise od onih spominjanih 3.3% na 3 godine
ustvari ja sam se zeznula...nije 6 mjeseci vec 9
-
d2
ne znam da li je fiksna ili nije jer zavisi od ugovora, u svakom slucaju sto kazes ako vec nesto ima sto ne treba u tom momentu neka se slaze kamata, cener - cener, cvaja - cvaja, pokrijes mobitel i hajmo dalje, opet si profitirao.Lace wrote:mislim da nije striktno 5%...(na stranici kazu da je ks promjenjiva)...ja sam i u unizaba pitala...jer mi je tu tekuci racun i imam i tu stednju...i meni se ipak svidja moj prvi izbor u raiffeisenud2 wrote:kamata je 3.3% i mozes izracunati osnovicu
etozelim da u svakom momentu mogu pristupiti svojim parama...a ako mi ne trebaju...nek se slaze kamata
![]()
evo ti unizaba
http://www.unizaba.ba/info/stranice/sta ... matnih.htm
a ovo je u RZB
http://www.raiffeisenbank.ba/bs/stanovn ... ep5.htm#a2
neka ti je sretno sa stednjom i pametnim odnosom prema parama.
-
Vertigo
ako je godisnja inflacija oko 5%, a kamata 3,3%, gdje je tu interesd2 wrote:godisnja pobogu ljudi, da je mjesecna svi bi pravili twist towere po Sarajevusencho wrote:Ako je kamata 3.3% na 36 mjeseci, jeli to mjesečna, godišnja ili kamata na 36 mjeseci?
zato trosite odmah
- Lace
ako imas stednju, samo zamjenis za orocenu...tj. oni ubiljeze stanje i otvore novo...imas ugovor koji ti oni dadnu da potpises...licni dokumenti...sulesavic wrote:5-10-15-20 minuta...komi wrote:koliko ima papirologije da se sredi ta stednja orocena
i koliko vrmenski treba da se to sve ugovori
-
Rambo-Amadeus
pa interes je da ti onda nije inflacija 5% nego 1,7%...registrovan wrote:ako je godisnja inflacija oko 5%, a kamata 3,3%, gdje je tu interesd2 wrote:godisnja pobogu ljudi, da je mjesecna svi bi pravili twist towere po Sarajevusencho wrote:Ako je kamata 3.3% na 36 mjeseci, jeli to mjesečna, godišnja ili kamata na 36 mjeseci?![]()
zato trosite odmah
zato nemojte trositi odmah
-
zagi51
To znaci da biras manje zlo od veceg.Rambo-Amadeus wrote:pa interes je da ti onda nije inflacija 5% nego 1,7%...registrovan wrote:ako je godisnja inflacija oko 5%, a kamata 3,3%, gdje je tu interesd2 wrote: godisnja pobogu ljudi, da je mjesecna svi bi pravili twist towere po Sarajevu![]()
zato trosite odmah![]()
Ali zasto kad mozes izabrati i dobro.
Ako imas vece pare neka nekretnina je zakon.
Npr stan.
Uzimas mjesecno kiruju vecu nego sto bi imao u banci na kamatu.
Ako je godisnja inflacija u drzavi 5% stan je poskupio bar 7% tako da si u dvostrukom dobitku a stan uvijek mozes prodati ako ti hitno zatrebaju pare.
Ako su u pitanju manja suma para onda je berza dobra stvar.
Samo treba uloziti u neku stabilnu firmu koja ima potencijala za napredovanje u buducnosti.
Tu vrijednost dionica raste a imas i godisnju dividendu.
Jeste malo veci rizik al se isplati , znam licno a ako nadjes dobru firmu rizik je zanemarljiv a dosta je jednostavno.
Opet oni sposobniji i koji imaju vremena mogu otvoriti i neki privatan posao.
Zato po meni u banci treba drzati manje pare koje namjeravas uskoro trositi jer dugorocna stednja u banci u danasnjim uslovima nije bas isplativa.
- Lace
moram prvo ustediti da kupim nekretninu...nece da mi dadnu kredit bez 3 zirantazagi51 wrote:To znaci da biras manje zlo od veceg.Rambo-Amadeus wrote:pa interes je da ti onda nije inflacija 5% nego 1,7%...registrovan wrote: ako je godisnja inflacija oko 5%, a kamata 3,3%, gdje je tu interes![]()
zato trosite odmah![]()
Ali zasto kad mozes izabrati i dobro.
Ako imas vece pare neka nekretnina je zakon.
Npr stan.
Uzimas mjesecno kiruju vecu nego sto bi imao u banci na kamatu.
Ako je godisnja inflacija u drzavi 5% stan je poskupio bar 7% tako da si u dvostrukom dobitku a stan uvijek mozes prodati ako ti hitno zatrebaju pare.
Ako su u pitanju manja suma para onda je berza dobra stvar.
Samo treba uloziti u neku stabilnu firmu koja ima potencijala za napredovanje u buducnosti.
Tu vrijednost dionica raste a imas i godisnju dividendu.
Jeste malo veci rizik al se isplati , znam licno a ako nadjes dobru firmu rizik je zanemarljiv a dosta je jednostavno.
Opet oni sposobniji i koji imaju vremena mogu otvoriti i neki privatan posao.
Zato po meni u banci treba drzati manje pare koje namjeravas uskoro trositi jer dugorocna stednja u banci u danasnjim uslovima nije bas isplativa.
- Edin H.
Stednja - zabava za fukarud2 wrote:hehe pa da je orocila 500 KM na 36 mjeseci na otvorenoj stednji i nakon pola godine dobila 200 na kamatama niko nista ne bi radio nego bi svi stavili pare u banku i obogatili se sjedecisencho wrote:Mislim da nisam dobro razumio.![]()
1.000 KM?
I sam sam stedisa kod Privredne banke pa cu sutra imati lopticu i sanke
Ako se Slovenci ne odluce da nas opet uzmu lopatom.
Ionako bi nasi politicari jedva docekali - kontaju bice tala
-
zagi51
Pa normalno ako nemas para.Lace wrote: moram prvo ustediti da kupim nekretninu...nece da mi dadnu kredit bez 3 ziranta
Ovdje je pitanje bilo sta raditi sa parama ako ih imas pa je takav i odgovor.
A ako nemas a mozes ustedjeti moj prijedlog je:
Prvo stavljaj na banku dok se ne skupi manja gomilica i onda to ulozi u dionice.
Tako ponavljaj taj proces dok ne budes imao vrijednost dionica ekvivalntnu nekoj nekretnini kad mozes prodati dionice i kupiti istu.