Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
kredit: razarač čovječanstva
i jedna stvar bez koje se ne može
ili možeš nešto kupiti ili ne možeš
ne bi smjelo biti sredine i zaduživanja i kredita
- yellow cat
#2 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
uštediti se može i na režijama.. ja uvijek pratim skupu i jeftinu tarifu za struju, i recimo da mi je račun manji za nekih 20-30 km nego kad nisam pazila.. što bih davala Elektroprivredi, kad sa tim parama još i vodu mogu platiti.
- metar_drva
#3 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
nije u boldiranom problem, problem je u tome što se mnogi zadužuju više nego što mogu (jedan od glavnih razloga ekonomske krize iz 2008.), i bez plana kako da otplate kredit. stav "vratiće se nekako" je "razarač čovječanstva".Black swan wrote:kredit: razarač čovječanstva
- Truba
#4 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
ko dopušta da se zadužiš više no što možeš?
nama je bankar 2008 rekao da ne možemo dobiti kredit jer njih ne zanimaju voćnjaci i zemlja nego hipoteka na brzoprodajuće stanove u centru...
nama je bankar 2008 rekao da ne možemo dobiti kredit jer njih ne zanimaju voćnjaci i zemlja nego hipoteka na brzoprodajuće stanove u centru...
- JThomas
#5 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
za ovu stavku 3., realno je da naši ljudi ne nose skupu odjeću i marke već pijačne kopije istih. šuplja i poza je jedno, a realnost da od svih radnji i butika haris export otvara nove radnje iz dana u dan.
- metar_drva
#6 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
ah, da... banke su krive pohlepnim bezmozgićima koji nemaju blagog pojma kako će vratiti ogromni kredit? smiješno, isto kao priča da je društvo krivo jer je taj i taj narkoman...Black swan wrote:ko dopušta da se zadužiš više no što možeš?
- Truba
#7 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
ja sam htio govoriti ovdje o vagini ali biste me ismijali 
da se muški pitaju još uvijek bismo sjedili ispod drveta i čačkali se po glavi

da se muški pitaju još uvijek bismo sjedili ispod drveta i čačkali se po glavi
- Truba
#8 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
banka treba ispitati ko će vratiti a ko neće... kako su nas odbili tako su trebali odbiti sve ostale "biznismene" koji dišu milijune i fukaru koja diže hiljadarke...metar_drva wrote:ah, da... banke su krive pohlepnim bezmozgićima koji nemaju blagog pojma kako će vratiti ogromni kredit? smiješno, isto kao priča da je društvo krivo jer je taj i taj narkoman...Black swan wrote:ko dopušta da se zadužiš više no što možeš?
- JThomas
#9 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
pa banci je zadnjoj u interesu da se zadužiš više nego što možeš vratiti, naročito sa ovakvim tržištem nekretnina. kad se previše ljudi zaduži više nego što može vratiti, banka ide na doboš. ali i bankama upravljaju ljudi koji griješe i prave nerealne procjene u želji za većim plasmanom i prometom.
- Truba
#10 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
hm čudno... obično griješe kad su drugi u pitanju
a kad smo mi onda sistem funkcionira sasvim dobro
zanimljivo
zanimljivo
- butterfly_01
#11 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
ja jednostavno ne mogu odoljeti nekoj stvari koja mi se sveidi. nekad pustim i da prenoci nesto sto mi se svidi pa onda odem sutra i kupim.
-
SimkeA
#12 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Zaista jako interesantna tema.
Inace sam jako stedljiv iako imam redovna mjesecna primanja u prosjeku 2-3 puta veca od prosjecne plate. Nemam automobil jer se zivim u centru grada gdje mi je zaista sve na dohvat ruke (trzni centri, prodavnice itd). Ljetujem iskljucivo u BiH (uglavnom planine, Jablanica ili Fojnica) i to max 1 sedmicu. Auto cu kupiti kada bude vrijeme za porodicu i kada realno troskovi prevoza to budu zahtijevali.
Ono sto sam primijetio je taj pritisak, posebno na mladje muskarce da se prikazu "uspjesnim", zbog cega se zaduzuju i realno redaju statusne simbole koje sebi dugorocno ne mogu priustiti. Ja nemam novi LCD ili Plasma TV, a isti cu kupiti kada mi se stari CRT pokvari. Zasto bih savrseno ispravan TV prodavao ispod cijene ili poklanjao da bih kupovao nesto skuplje a zaista mi nije realno potrebno.
Nazalost imam (imao sam) dosta prijatelja koji su podlegli tom pritisku, a sada su u ozbiljnim problemima sa zaduzivanjem. Nevjerovatno je kako neko ko zaradjuje cca 1000 KM mjesecno zeli voziti Audi A4 ili nesto slicno ciji redovni servis kosta 1/3 place i sl. (1/3 se odbija za kredu).
Nekim prijateljima sam pokusavao objasniti da nema smisla kupovati novi automobil na kredit, jer isti samo u provoj godini izgubi 15-20% vrijednosti, no to se pokazalo uzaludnim, pa sam odustao (a mnogi su me smatrali i cudakom
).
Jos u srednjoj skoli sam procitao ovu knjigu, pa pokusavam da se u skladu s njom i ponasam:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Millionaire_Next_Door
Preporucujem svima da je procitaju.
Naravno, nemam iluzija da cu postati milioner ali mislim da je jako korisno stivu u cilju ocuvanja vlastite finansijske nezavisnosti.
Nazalost ovo ne pije vode, svi su nestrpljivi i sve bi preko noci. Neka nam Bog bude na pomoci.
Pozdrav
Inace sam jako stedljiv iako imam redovna mjesecna primanja u prosjeku 2-3 puta veca od prosjecne plate. Nemam automobil jer se zivim u centru grada gdje mi je zaista sve na dohvat ruke (trzni centri, prodavnice itd). Ljetujem iskljucivo u BiH (uglavnom planine, Jablanica ili Fojnica) i to max 1 sedmicu. Auto cu kupiti kada bude vrijeme za porodicu i kada realno troskovi prevoza to budu zahtijevali.
Ono sto sam primijetio je taj pritisak, posebno na mladje muskarce da se prikazu "uspjesnim", zbog cega se zaduzuju i realno redaju statusne simbole koje sebi dugorocno ne mogu priustiti. Ja nemam novi LCD ili Plasma TV, a isti cu kupiti kada mi se stari CRT pokvari. Zasto bih savrseno ispravan TV prodavao ispod cijene ili poklanjao da bih kupovao nesto skuplje a zaista mi nije realno potrebno.
Nazalost imam (imao sam) dosta prijatelja koji su podlegli tom pritisku, a sada su u ozbiljnim problemima sa zaduzivanjem. Nevjerovatno je kako neko ko zaradjuje cca 1000 KM mjesecno zeli voziti Audi A4 ili nesto slicno ciji redovni servis kosta 1/3 place i sl. (1/3 se odbija za kredu).
Nekim prijateljima sam pokusavao objasniti da nema smisla kupovati novi automobil na kredit, jer isti samo u provoj godini izgubi 15-20% vrijednosti, no to se pokazalo uzaludnim, pa sam odustao (a mnogi su me smatrali i cudakom
Jos u srednjoj skoli sam procitao ovu knjigu, pa pokusavam da se u skladu s njom i ponasam:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Millionaire_Next_Door
Preporucujem svima da je procitaju.
Naravno, nemam iluzija da cu postati milioner ali mislim da je jako korisno stivu u cilju ocuvanja vlastite finansijske nezavisnosti.
Nazalost ovo ne pije vode, svi su nestrpljivi i sve bi preko noci. Neka nam Bog bude na pomoci.
Pozdrav
- suncica24
#13 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Nekako prva stvar kod stednje jeste da procjenim koliko svaki mjesec od plate mogu ostaviti na stranu.
Zavisi od primanja, troskova, porodice, ali mene su nekako od malena ucili da novac od knjizice, bajramluka, nove godine... ili cega vec ne spiskam na slatkise, nego ili da cuvam "za nesto", ili da pola ostavim u kasicu, a pola pojedem
I sad, kada je najlakse ispeglati karticu, tim sto odvojim neku sumu odmah na pocetku, sebi skracujem prostor za manipulacije, a onda i bolje planiram novac koji imam.
Iz ovog proizilazi druga stavka... uvijek se trudim da radim za nesto. Zavisi za sta, zavisi od ciljeva u zivotu, ali ja na stednju ne gledam kao na otimanje od gladnih ociju da bih imala sta opipati pod jorganom (khm khm
), vec kao na plan. Sad, od svakog od nas zavisi kakvi su nam planovi... da li je plan sacuvati nesto za starost, za neku nekretninu, za pokretanje posla, skolovanje.... zavisi, ali mislim da od svega nista ako kroz zivot idete samo da pojedete, popijete i poj... sta i kol'ko mozete.
Onda bi negdje isli limiti i krediti. Ja ne znam osobu koja nema limit u iznosu od dvije plate na kartici. I ne znam skoro pa nikog da je taj limit utrosio na "nesto", ili kad je bas zapelo... sve se izvuklo i zavuklo na neke sitnice i kupovinu na "daj jos ovo". Tako i krediti. Kredit za stan je realnost, ali "brate", kredit za bjesno auto, tv, namjestaj, odjecu, obucu...hello?!
I onda zadnja stvar je to sto ti navodis, tj. stednja na na nekim sitnim stvarkama. Npr. to jeftina-skupa struja uopste nije zezancija, onda cijene proizvoda u razlicitim supermarketima (uporedite Mercator i DP Market npr) gdje mozete za finu kupovinu izaci sa 20% laksim/tezim novcanikom, onda prevoz... normalno je da u porodici imas po dva-tri automobila, te da su nam automobili vecinom popunjeni samo na mjestu vozaca, pa dalje odjeca... neki dan kaze lik kako tri mjeseca nije dobio platu (crkavica neka) i kako ode kod staraca na rucak, a onda izvadi hladno majicu od 80KM iz kese da se pohvali istom, pa kafe, ruckovi, vecere i izlasci vani (ono, izadjes ujutro i dodjes kuci ujutro... kad se zbrojis...)...
Ima toga koliko hoces.
Kad bi samo sjeli i svaki mjesec se presabrali i skontali na sto ode lova... gdje bi nam kraj bio.
A da ne kazem kad bi sjeli i skontali malo sta hocemo od zivota... daleko u Americi bi BiH bila.
Zavisi od primanja, troskova, porodice, ali mene su nekako od malena ucili da novac od knjizice, bajramluka, nove godine... ili cega vec ne spiskam na slatkise, nego ili da cuvam "za nesto", ili da pola ostavim u kasicu, a pola pojedem
I sad, kada je najlakse ispeglati karticu, tim sto odvojim neku sumu odmah na pocetku, sebi skracujem prostor za manipulacije, a onda i bolje planiram novac koji imam.
Iz ovog proizilazi druga stavka... uvijek se trudim da radim za nesto. Zavisi za sta, zavisi od ciljeva u zivotu, ali ja na stednju ne gledam kao na otimanje od gladnih ociju da bih imala sta opipati pod jorganom (khm khm
Onda bi negdje isli limiti i krediti. Ja ne znam osobu koja nema limit u iznosu od dvije plate na kartici. I ne znam skoro pa nikog da je taj limit utrosio na "nesto", ili kad je bas zapelo... sve se izvuklo i zavuklo na neke sitnice i kupovinu na "daj jos ovo". Tako i krediti. Kredit za stan je realnost, ali "brate", kredit za bjesno auto, tv, namjestaj, odjecu, obucu...hello?!
I onda zadnja stvar je to sto ti navodis, tj. stednja na na nekim sitnim stvarkama. Npr. to jeftina-skupa struja uopste nije zezancija, onda cijene proizvoda u razlicitim supermarketima (uporedite Mercator i DP Market npr) gdje mozete za finu kupovinu izaci sa 20% laksim/tezim novcanikom, onda prevoz... normalno je da u porodici imas po dva-tri automobila, te da su nam automobili vecinom popunjeni samo na mjestu vozaca, pa dalje odjeca... neki dan kaze lik kako tri mjeseca nije dobio platu (crkavica neka) i kako ode kod staraca na rucak, a onda izvadi hladno majicu od 80KM iz kese da se pohvali istom, pa kafe, ruckovi, vecere i izlasci vani (ono, izadjes ujutro i dodjes kuci ujutro... kad se zbrojis...)...
Ima toga koliko hoces.
Kad bi samo sjeli i svaki mjesec se presabrali i skontali na sto ode lova... gdje bi nam kraj bio.
A da ne kazem kad bi sjeli i skontali malo sta hocemo od zivota... daleko u Americi bi BiH bila.
Last edited by suncica24 on 06/08/2011 17:48, edited 1 time in total.
- suncica24
#14 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
PS: I nemojte toga da su muskarci pod pritiskom... pogledajte samo sta se sve od zene trazi da ima, bude i kako da izgleda, a ce vam biti jasno da je pritisak bare-bare
-
Hendrix
#15 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Ma ovo meni sve više liči na one crnačke spotove, sve neka auta napucana, mobiteli, nakit šminka a kad se svjetla ugase niko banke nema.
Nažalost naša omladina prihvaća ovo kao način života, pa eto im nek sanjaju luksuz taj hebeni, nemam platu imam auto, nemam kredita ali imam mobitel od 800KM , živi se super, 7 jegera drmnemo svaku noć, partijaneri sve redom.
Sve je to bijeg od realnosti, a realnost je da smo mi kao narod fukare ali valjda se ovako bolje osjećaš makar na tih 2-3 sata u kafani kada glumiš facu.
Nažalost naša omladina prihvaća ovo kao način života, pa eto im nek sanjaju luksuz taj hebeni, nemam platu imam auto, nemam kredita ali imam mobitel od 800KM , živi se super, 7 jegera drmnemo svaku noć, partijaneri sve redom.
Sve je to bijeg od realnosti, a realnost je da smo mi kao narod fukare ali valjda se ovako bolje osjećaš makar na tih 2-3 sata u kafani kada glumiš facu.
- ljubav_aha
#16 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
tema je super,ali moramo komaprirati stednju u SAD,EU,vanEU,australija i sl.
-
kusur
#17 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
sjecam se da sam negdje procitao da je prva stvar u stednji da se ustedi dovoljno da se moze hajmo reci preziviti 3 mjeseca od tih para....ako sta bude npr da izgubis posao itd
nakon toga, idu ostale vrste stednji za razlicite stvari
-
SimkeA
#18 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Zaista cudno. Zar djevojke moraju toliko novca da ulazu da bi izgledale lijepo? I za koga da ulazu? Za ove sa lizing i kreda autimaRaspored wrote:Apsolutno. Nisam želio spominjati situaciju kod žena čekajući da neko spomene prvi. Realno za djevojku koja želi izgledati dobro i biti kvalitetno obučena suma je prilično velika. Taj pritisak da se pokažemo, dokazujemo i izgledamo top u svakoj situaciji nas dovodi u probleme.suncica24 wrote:PS: I nemojte toga da su muskarci pod pritiskom... pogledajte samo sta se sve od zene trazi da ima, bude i kako da izgleda, a ce vam biti jasno da je pritisak bare-bare
Nekako krivim estradu i medije koji pjesmama i emisijama uvijek potenciraju neko bogatstvo i luksuz a svi bolje upoznati znaju da je čitava estrada lažni sjaj. Svi su u dugovima do guše i samo ih nekolicina ozbiljno zarađuje. Ne treba mi precjenjena flaša pića u kafani, mogu taj novac potrošiti kudikamo bolje.
Salu na stranu, u stednji ne treba pretjerivati, ali mislim da je svijest nasih ljudi nerazvijena, kad je to ova stvar u pitanju. Na relativno malim stvarima kao npr. jeftina/skupa struja ili praćenjem sniženja po supermarketima se zaista moze ustediti znacajna suma na godisnjem nivou. Jos ako se prestane pusiti i konzumirati alkohol....
-
talić
#19 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Mislim da nisi u pravu. Uzrok globalne krize nije potrošnja nego neravnomjerno raspoređen kapital i bogatstvo. Štednja dovodi do još veće krize. Za koga proizvoditi ako niko neće kupovati, padom potrošnje pada potreba za prozvodnjom, otpuštanje radnika,... manje zaposlenih,....... manja potrošnja i tako u krug. Zato je zaduživanje i potrebno i poželjno i korisno. Poenta je da zaduživanjem treba treba stvarati radna mjesta u sredini u kojoj živiš što će opet povećati proizvodnju i potrošnju. Ako se kupuje samo uvozna roba onda od potrošnje ima koristi samo trgovina pa se zaduživanjem (trošenjem onog što nemaš) ne postigne napredak na mjestu potrošnje nego u Kini.
- ljubav_aha
#20 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
ako izgubis posao,drzava te hrani , ne dira se stednjakusur wrote:sjecam se da sam negdje procitao da je prva stvar u stednji da se ustedi dovoljno da se moze hajmo reci preziviti 3 mjeseca od tih para....ako sta bude npr da izgubis posao itd
-
talić
#21 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
dobro ta vrsta štednje je OK pogotovo ako neko štedi da pokrene neki biznis, da kupi neku mašinu, alat,... Često moj otac kaže kako ne treba trošiti pare na ovo ili na ono pa mu objašnjavam da bi po njemu opstali samo oni koji se bave proizvodnjom hrane. Mislim da dobar dio one ušteđevine koja sad iznosi preko 6 milijardi maraka pripada starijim ljudima i da bi bilo dobro da ih država potakne da troše ili da bar kreditiraju one koji bi da investiraju npr. u projekte energetike.Raspored wrote:Naravno da si upravu. Ne govorim o apsolutnoj štednji već o načinu kako pametno trošiti. Naveo sam izlaske kao veliki primjer neracionalne potrošnje jer gazdi plaćaš kafu 2 KM koja njega košta 0.20 KM a o flaši od 120 KM koja u prodavnici košta 20 neću ni govoriti. Govorili smo i o velikim autima, odjeći, kozmetici i svemu ostalom na čemu se može pametnije trošiti. Znam ljude koji štede na hrani da bi imali za izlaska i skupe garderobe.talić wrote:Mislim da nisi u pravu. Uzrok globalne krize nije potrošnja nego neravnomjerno raspoređen kapital i bogatstvo. Štednja dovodi do još veće krize. Za koga proizvoditi ako niko neće kupovati, padom potrošnje pada potreba za prozvodnjom, otpuštanje radnika,... manje zaposlenih,....... manja potrošnja i tako u krug. Zato je zaduživanje i potrebno i poželjno i korisno. Poenta je da zaduživanjem treba treba stvarati radna mjesta u sredini u kojoj živiš što će opet povećati proizvodnju i potrošnju. Ako se kupuje samo uvozna roba onda od potrošnje ima koristi samo trgovina pa se zaduživanjem (trošenjem onog što nemaš) ne postigne napredak na mjestu potrošnje nego u Kini.
Pronađoh danas dobar članak u Avazu o ovome
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/4 ... -rade.html
Last edited by talić on 07/08/2011 22:45, edited 1 time in total.
- Truba
#22 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
samo u augustu i decembru sam znao trošiti više no što zaradim

inače mislim da je najgori vid trošenja
s kafe na kafu + sok usput i mars te snikers + kakva kladionica za muške pa malo prošetaš i vidiš nešto neplanski... sniženje ovo ono ode 40 maraka kao da nisu ni bile...
pošalješ koju bezveznu poruku ili poziv...
ja još imam karticu za telefonsku govornicu

inače mislim da je najgori vid trošenja
s kafe na kafu + sok usput i mars te snikers + kakva kladionica za muške pa malo prošetaš i vidiš nešto neplanski... sniženje ovo ono ode 40 maraka kao da nisu ni bile...
pošalješ koju bezveznu poruku ili poziv...
ja još imam karticu za telefonsku govornicu
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#23 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
Nedavno sam preslažući po ormaru našao 3 telefonske kartice. Kad sam ih stavio u jednu govornicu izbacilo je poruku, molimo ubacite ispravnu karticu.Black swan wrote: ja još imam karticu za telefonsku govornicu![]()
![]()
Za sve 3 sam 100% siguran da su bile ispravne i da je na njima bilo još koja KM i ni na jednoj nije pisalo do kad važe.
- Truba
#24 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
mislio sam da piše sa strane ali ne vidim
uvjeren sam bio da je pisalo...
- jedna tamo
#25 Re: Štednja (svakodnevna i dugoročna)
danas je stvarno teško uštediti, jedino ako baš se svega odričeš, al ako normalno živiš, pod tim najviše mislim na hranu, znači pored 3 obroka dnevno, voće i slatkiši i sokovi, znači izbaci sve i možda nešto uštediš