Štednja ili osiguranje?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Tabijat

#1 Štednja ili osiguranje?

Post by Tabijat »

Pozdrav raja.

Već duže vrijeme razmišljam o nekom životnom osiguranju. Međutim, kad pregledam ponude, skontam da si obavezan plaćati 7-10-15 godina a na kraju balade možeš povući vrlo malu dobit od uložene love. Istina, osiguran si od bolesti (uglavnom staračkih, ne daj Bože ali ne planiram Alzheimera u 30 i nekoj) i smrti. Sa bankama ne znam kako funkcioniše, ali vidim da ima ta opcija otvorene štednje, tako da možeš, ako ti je frka, dignuti lovu kad god hoćeš (mislim svaka 3 mjeseca).
E sad, pošto nemam iskustva ni s jednim ni drugim, pitam forumski svijet:

Šta je bolje, štediti trajnim nalogom na banci ili uplaćivati policu životnog osiguranja?

Mjesečno bih uplaćivala 100 KM, neki vremenski period, nisam sigurna koliko, tj koliko bih bila u prilici da uplaćujem.
Opal_89

#2 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by Opal_89 »

Ja sam za varijantu otvorene štednje, gdje uvijek imaš pristup svom novcu. Neko uzima oročenu štednju, ako ti naravno odgovara da uzmeš kamatu. To naravno, ako se ne radi o enormnoj količini ušteđevine, nekako uvijek kontam šta bi bilo da banka propadne ili nastane neki drugi kolaps? :shock:
Tabijat

#3 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by Tabijat »

Opal_89 wrote:Ja sam za varijantu otvorene štednje, gdje uvijek imaš pristup svom novcu. Neko uzima oročenu štednju, ako ti naravno odgovara da uzmeš kamatu. To naravno, ako se ne radi o enormnoj količini ušteđevine, nekako uvijek kontam šta bi bilo da banka propadne ili nastane neki drugi kolaps? :shock:
Eh, da imam enormnu količinu ušteđevine, u jorganu bi je čuvala :lol:
Čine mi se pravo male kamate, za npr otvorenu štednju, u mojoj banci daju 1% (valjda godišnje???) na 3 ili više godina. E sad, ako ćeš na 1-3 mjeseca (minimalno oročenje) pada to i na 0,05%, što je ništa. A i ono na 3 godine je isto ništa.
Ne znam fakat, nisam pametna, a ne veže mi se za osiguranje min 7 godina.
kB27

#4 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by kB27 »

Kamata koju 'ubireš' pri otvorenoj štednji je, koliko znam, smiješna, zanemariva. A da nešto oročiš treba ti 'početni kapital' koji bi morala skupiti mjesečnim odvajanjem po 100KM na gomilu.. dakle da dođeš do neke ozbiljnije sume treba ti barem par godina.

Životno osiguranje je super ako znaš da ćeš moći narednih 10+ godina redovno uplaćivati neku sumu, 50KM ili više. Ne daj Bože da se nešto desi, isplaćuje se dupla osigurana suma (kao da si plaćala sve godine do kraja). Ako se ne varam, i životno osiguranje možeš raskinuti (raspitaj se, stvarno nisam siguran). Također, koliko znam, životno možeš 'zamrznuti' na određeni period (da ne uplaćuješ) ukoliko imaš neke turbulencije tipa ostaneš bez posla i slično.

Ja bih krenuo sa nekom cifrom za koju znam da ću moći odvajati narednih 10 godina, može to biti i 50KM. Ako se stvari sa finansijskog aspekta poprave, i što je još važnije stabiliziraju na duge staze, uvijek možeš povećati iznos koji uplaćuješ.
kB27

#5 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by kB27 »

Tabijat wrote:
Opal_89 wrote:Ja sam za varijantu otvorene štednje, gdje uvijek imaš pristup svom novcu. Neko uzima oročenu štednju, ako ti naravno odgovara da uzmeš kamatu. To naravno, ako se ne radi o enormnoj količini ušteđevine, nekako uvijek kontam šta bi bilo da banka propadne ili nastane neki drugi kolaps? :shock:
Eh, da imam enormnu količinu ušteđevine, u jorganu bi je čuvala :lol:
Čine mi se pravo male kamate, za npr otvorenu štednju, u mojoj banci daju 1% (valjda godišnje???) na 3 ili više godina. E sad, ako ćeš na 1-3 mjeseca (minimalno oročenje) pada to i na 0,05%, što je ništa. A i ono na 3 godine je isto ništa.
Ne znam fakat, nisam pametna, a ne veže mi se za osiguranje min 7 godina.
Onda je tu tvoj odgovor. :)
Odvajaj novac, nek se skuplja na računu za 'nešto' i 'nekad', ali halali dobit (finansijsku i onu koju ti nudi životno osiguranje). :)
Opal_89

#6 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by Opal_89 »

Ja imam otvorenu a-vista štednju u BBI banci, polažem kad hoću i dižem kad hoću, bez naknade. Kad dođe do enormih iznosa iznajmiću sef u banci :lol:
Kad sam išla da se raspitam u Reiffeisen banci za dječiju štednju bez oročenja, rekli su mi da se mjesečna naknada naplaćuje, da ne slažem ako nije i 4 KM mjesečno :shock: a oročenje izbjegavam najviše zbog toga što nemaš pristup svom novcu ako ti zatreba, a da ti i to ne naplate.
golfiista

#7 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by golfiista »

Pravo pitanje je, gdje je novac sigurniji, u bankama ili Osiguranjima. Svjedoci smo muka sa stednjom u Ljubljanskoj banci. Osiguranj su tu bez premca, dakle reosiguranje, pa reosiguranje reosiguranja iza kojeg soji obično cijela država i sl.
Ja plaćam već 10.g. životno osiguranje. Ugovrom sam se vezao na 20.g. i sada kada bih htio da podignem svoj novac bio bih u gubitku. Ali, u tome i jeste kvaka. Život je nepredvidiv, pogotovu kada dođe porodica, djeca, potrebe rastu i kada vam je novac dostupan, u ovom slučaju stedni ulog, uviejk ćete posegnuti za njim i tu priča o štednji prestaje. Sa osiguranjem je drugacije, ne možeš ga tek tako povući bez velikog gubitka uplaćenog novca.
Ja sa osigurnajem ne računam na neku dobit i biću sretan kada na kraju dobijem natrag samo uplaćeni novac, jer je to moja štednja, a ako bude i dobiti puna šaka brade.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#8 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by mali_milojica »

Iz iskustva iz blize okoline.
Majka,tetak,tetka,dajdza i dajdzinca,potpisali na 15 godina osiguranje. Neko prosle godine,a neko ove dozivio isplatu.
Na kraju nisu dobili ni pare koje su dali tokom godina. Kao objasnjenje su dobili rizik,starost osiguranika (sad su svi penzioneri) stanje osiguranja na svjetskom trzistu,bla bla. Ne moram ni spominjati kule i gradove kad je trebalo potpisati. Ponukan tim iskustvom rodjak (od tetke i tetka sin) ode prekine osiguranje nakon 10 godina uplacivanja (ostalo mu jos 10),nije dobio ni 75% svojih dotadasnjih uplacenih novaca.
Trajni nalog na stednu knjizicu.
Last edited by mali_milojica on 15/09/2016 16:14, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by Truba »

ja ne vjerujem osiguranjima
Montana

#10 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by Montana »

idi u banku i uzmi 3000 ojero kredit na najduži rok,da ti je rata oko 100 maraka.
sa tih 3000 ojero kupi auto,čamac,prikolicu...šta god,šta znaš da prodat moš i prodaj za 3500-4000 ojero.
3000 ojera vratiš banci,ne uzimaju ti kamate,jer isplacuješ sve nazad...a 500-1000 ojero u džep.

kupi-prodaj-zaradi.kad dovoljno zaradiš,radi bez kredita,sa zarađenim.zaradi 50 000,kupi kucu,prodaj za 60 000..

ili,samsung akcije sad piče dole,zbog note 7,i sad kupi njihove akcije,jeftine...a samsung akcije ce opet skocit,cim note 7 novi aku dobije,i tad prodaš akcije,zaradiš...bez odanja po vani.
kB27

#11 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by kB27 »

mali_milojica wrote:Iz iskustva iz blize okoline.
Majka,tetak,tetka,dajdza i dajdzinca,potpisali na 15 godina osiguranje. Neko prosle godine,a neko ove dozivio isplatu.
Na kraju nisu dobili ni pare koje su dali tokom godina. Kao objasnjenje su dobili rizik,starost osiguranika (sad su svi penzioneri) stanje osiguranja na svjetskom trzistu,bla bla. Ne moram ni spominjati kule i gradove kad je trebalo potpisati. Ponukan tim iskustvom rodjak (od tetke i tetka sin) ode prekine osiguranje nakon 10 godina uplacivanja (ostalo mu jos 10),nije dobio ni 75% svojih dotadasnjih uplacenih novaca.
Koja osiguravajuća kuća?
mali_milojica

#12 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by mali_milojica »

kB27 wrote:
Koja osiguravajuća kuća?
Kod majke Triglav,kod ostalih Grawe
kB27

#13 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by kB27 »

mali_milojica wrote:
kB27 wrote:
Koja osiguravajuća kuća?
Kod majke Triglav,kod ostalih mogu pitati.
Hajd molim te, pa javi. :)
Ili su potpisali ugovor, a nisu znali šta se potpisuje - ili uz angažiranje prosječnog advokata možete naplatiti novac koji nije isplaćen.

Osnovna stavka ugovora je iznos koji će se naplatiti u slučaju doživljenja (odnosno isteka ugovorenog osiguranja), naziva se 'osigurana suma'. Osigurana suma je najčešće jednaka sumi svih mjesečnih/kvartalnih/polugodišnjih/godišnjih uplata (ovisno kako je dogovoren način plaćanja), a također stavka ugovora je da ćeš na kraju naplatiti nešto što se zove 'garantirana dobit' - ona ovisi o tome kako je osiguravajuća kuća poslovala u tom periodu, i to najčešće bude cca. 2-3% ukupne osigurane sume.

U izuzetnim (rijetkim) slučajevima, osigurana suma može biti nešto manja od proste sume svih uplata - ako je osiguranik u tzv. 'kritičnoj grupi' (po godinama starosti, kod nekih osiguravajućih kuća po zanimanju kojim se bavi, po prekomjernoj težini, itd.). Bez obzira, i u tom slučaju u ugovoru stoji 'osigurana suma' koju će naplatiti osiguranik pri doživljenju.

Životno osiguranje ne funkcionira na principu "Haj' ti uplaćuj stoju mjesečno, pa ćemo vidjeti koliko ćeš na kraju dobiti", nego sve mora biti crno-na-bijelo.

EDIT: 'Kule i gradovi' obećani pri potpisivanju, ako nisu u ugovoru, smatraj da se nije ni desilo. :) To ide na dušu osiguranju, da li se bave mutnim radnjama pa obećavaju svašta dok se ne potpiše.. a Boga mi na dušu i osiguraniku koji na takvo nešto nasjedne, a nije uneseno u ugovor. Statistički, imaš maksimalno 10% šanse da savjetnik u osiguranju sa kojim si dogovarao policu radi u toj osiguravajućoj kući u trenutku kad doživiš kraj ugovora. Pa skontaj koliko njega boli uho što ti je obećao kule i gradove. :)
Last edited by kB27 on 15/09/2016 16:47, edited 1 time in total.
golfiista

#14 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by golfiista »

Mislim da je to samo priča kako se ne bi kupovali pokloni :)

Svake godine dobijem obavijest koliko je pripisano dobiti glavnici, dakle na godišnjem nivou uvijek imaš i dobit, tako da je nemoguce da nakon xx godina nemas zaradu i ta objašnjenja tipa starost godina i sl ne piju vode jer imaš osnovni ugovor, uslove i slično. Dakle, šuplja. Bez ljutnje.
kB27

#15 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by kB27 »

golfiista wrote:

Svake godine dobijem obavijest koliko je pripisano dobiti glavnici, dakle na godišnjem nivou uvijek imaš i dobit, tako da je nemoguce da nakon xx godina nemas zaradu i ta objašnjenja tipa starost godina i sl ne piju vode jer imaš osnovni ugovor, uslove i slično. Dakle, šuplja. Bez ljutnje.
Hahahaha, dok skontah kakvi pokloni. :lol:

Slažem se, uslovi ugovora su 100% nepromjenjivi nakon što se potpišu. Jedino promjenjivo je ta godišnja dobit, koja ovisi kako osiguranje posluje, ali to je svakako 'bonus' osiguraniku.
mali_milojica

#16 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by mali_milojica »

golfiista wrote:

Kod majke nije ni bila neka cifra,jer je uplacivala minimum od nekih 35 KM,onako iz zafrkancije.
Kod tetka i dajdze je vec bila pozamasna svota,kod tetke i dajdzince manje. Nema sta biti suplja,govorim onako kako jeste.
Tetak i dajdza su uplacivali istu mjesecnu cifru. Tetak dobije oko 26 000 na kraju,dajdza blizu 30 000 i to nakon natezanja i kad je vidio sta su tetku uradili. I oni su dobijali obavjestenja o dobiti i sl.
Na kraju qrko. Nisu dobili ni ono sto su dali.
Last edited by mali_milojica on 15/09/2016 17:00, edited 1 time in total.
kB27

#17 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by kB27 »

Kažem ti, ugovor u ruke - nađi podatak o osiguranoj sumi i vidi šta piše. Ako je različito od isplaćenog - advokat (naravno ako nije pri preuzimanju para potpisao kakvu 'nagodbu'), ako je isto onda nemojte nikome pričati svoju sramotu. :)
mali_milojica

#18 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by mali_milojica »

kB27 wrote:Kažem ti, ugovor u ruke - nađi podatak o osiguranoj sumi i vidi šta piše. Ako je različito od isplaćenog - advokat (naravno ako nije pri preuzimanju para potpisao kakvu 'nagodbu'), ako je isto onda nemojte nikome pričati svoju sramotu. :)
Vjeruj mi da me ne interesuje,samo prenosim sta se ljudima desilo. Zasto su pristali i da li su potpisali nesto na svoju stetu,ali znam da govore da nisu dobili ni ono sto su uplatili,o dobiti i da ne govorim.
Majka je uplacivala po 35 KM 15 godina. Uplatila 6300,na ruke dobila ispod 5800,5 i 700 i nesto sitno. Rizicna kategorija,preko 55 godina ide drugaciji obracun,svjetsko trziste bla bla.
kB27

#19 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by kB27 »

mali_milojica wrote:
kB27 wrote:Kažem ti, ugovor u ruke - nađi podatak o osiguranoj sumi i vidi šta piše. Ako je različito od isplaćenog - advokat (naravno ako nije pri preuzimanju para potpisao kakvu 'nagodbu'), ako je isto onda nemojte nikome pričati svoju sramotu. :)
Vjeruj mi da me ne interesuje,samo prenosim sta se ljudima desilo. Zasto su pristali i da li su potpisali nesto na svoju stetu,ali znam da govore da nisu dobili ni ono sto su uplatili,o dobiti i da ne govorim.
Majka je uplacivala po 35 KM 15 godina. Uplatila 6300,na ruke dobila ispod 5800,5 i 700 i nesto sitno. Rizicna kategorija,preko 55 godina ide drugaciji obracun,svjetsko trziste bla bla.
Razumijem, samo ti kažem da su sve to morali znati pri potpisivanju ugovora - čisto da ne širimo dezinformacije ovdje. Pa se sad priča kako ih je neko zajebao, a ustvari su vrlo vjerovatno sami sebe zajebali jer nisu ni otvorili ugovor.
mali_milojica

#20 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by mali_milojica »

kB27 wrote:
mali_milojica wrote:
Razumijem, samo ti kažem da su sve to morali znati pri potpisivanju ugovora - čisto da ne širimo dezinformacije ovdje. Pa se sad priča kako ih je neko zajebao, a ustvari su vrlo vjerovatno sami sebe zajebali jer nisu ni otvorili ugovor.
Ne kazem nista,moguce je da ima i toga. Ali da ne dobijes ni ono svoje,taman i ne procitao ugovor je vrhunac. Evo iskljucimo familiju,uzmimo samo blize iskustvo moje majke je dovoljno da ih svaki put mrsnem kad me neka Uniqa,Grawe ili neko treci nazove.
kB27

#21 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by kB27 »

Razumijem tvoju frustraciju, ali ako je sve to navedeno u ugovoru (i ljudski bi bilo, napomenuto pri razgovoru o polici/ponudi) onda je to ok. Nije zanemariv procenat ljudi koji u tim godinama umiru čak i prirodnom smrću - a tu osiguranje popuši foru i isplati dvostruko. Tako da se na neki način moraju obezbijediti. :)

Upravo zbog toga neke osiguravajuće kuće postave dosta nizak limit kada su u pitanju godine - da ne bi ispadali totalni negativci kao u ovom slučaju.
mali_milojica

#22 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by mali_milojica »

kB27 wrote:Razumijem tvoju frustraciju, ali ako je sve to navedeno u ugovoru (i ljudski bi bilo, napomenuto pri razgovoru o polici/ponudi) onda je to ok. Nije zanemariv procenat ljudi koji u tim godinama umiru čak i prirodnom smrću - a tu osiguranje popuši foru i isplati dvostruko. Tako da se na neki način moraju obezbijediti. :)

Upravo zbog toga neke osiguravajuće kuće postave dosta nizak limit kada su u pitanju godine - da ne bi ispadali totalni negativci kao u ovom slučaju.
Imam i iskustvo kad je otac umro. Bio je osiguran preko firme. Kad je umro osiguranje nije htjelo isplatiti ugovorenu sumu za smrt od smijesnih 7000 KM,nego su davali 3500 KM jer je po njihovom vec bio bolestan kad se ugovor potpisivao. Kad je trebalo uzeti cifru na 250 radnika onda je sve ok,kad treba isplatiti onda je bio bolestan. Srecom od rodice muz radi u BosnaRe kao advokat,pa ih je nazvao i na kraju su se jos izvinjavali i zvali da dodjemo po 7000 KM.
Po meni,bolje ih je u sadaku dati,nego osiguranju.
golfiista

#23 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by golfiista »

kB27 wrote:Razumijem tvoju frustraciju, ali ako je sve to navedeno u ugovoru (i ljudski bi bilo, napomenuto pri razgovoru o polici/ponudi) onda je to ok. Nije zanemariv procenat ljudi koji u tim godinama umiru čak i prirodnom smrću - a tu osiguranje popuši foru i isplati dvostruko. Tako da se na neki način moraju obezbijediti. :)

Dvostruka suma je samo u slučaju da je smrt posljedica nesretnog slučaja. Prirodna smrt ili smrt uslijed bolesti se isplaćuje osigurana suma. Ova priča ne pije vode oko godina osiguranog lica, to nema veze. A nas Milojica je napisao jednom da je njegov daidza kupio novu Opela jer nije htio da plati redovni servis od 10.000 KM tako da ovo njegovo je vjerovatno negdje nesto slabo cuo ili pogrešno protumačio.

Sent from my iPhone using Tapatalk
drndalo

#24 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by drndalo »

35 KM/mj.? Sa mjesecnim uplatama? 12/12? Kod vecine kuca takvo uplacivanje znaci dodatni % za admin.troskove 12 uplata, poredeci sa 1/1... Kod Triglava ne znam, ali kod Grawe-ta npr. uplata 12/12 znaci dodatak od 6% na uplatu... Npr. moja godisnja uplata je 1000 KM kada placam 1/1... Kada bih placao 1/2, placao bih 1020 KM godisnje iz 2x, ali bi mi godisnja uplata bila racunata isto kao da placam 1000 KM iz komada 1/1... Kod 12/12, to bi bilo 1060 KM podijeljeno na 12 rata, ali bi za izracun osigurane sume, moja uplata bila i dalje 1000 KM...

Tu moze lezati dio odgovora o razlici izmedju uplate i osigurane sume, koja je osnov za isplatu kasnije, bilo dozivljenja polise, bilo smrtnog slucaja. Da li je imala "kasko"? To bude doplata za invalidnost kao posljedicu nesretnog slucaja, do neke sume, ali ako se te god. nista ne desi, ta lova "propada", tj. ne ulazi nikada u sumu zivotnog osiguranja...

Opet cu od sebe poci. Kada sam krenuo sa osiguranjem, bilo je ovako racunato u tablicama, 24 godine x 1000 KM uplate, ugrubo, 24000 KM mojih uplata... Kako sam u pocetku osiguranja imao 28 god, tablice su moju tu uplatu racunale kao osiguranu sumu od 25600 KM, jer sam kao mladji manje rizican od starijih... Moj otac bi tada pod istim uslovima imao osig.sumu od cca. 21000 KM... Isto moje godiste, isti slucaj, zena, 26400, jer su zene 3 god. "manje rizicne"...
mali_milojica

#25 Re: Štednja ili osiguranje?

Post by mali_milojica »

golfiista wrote:

Dvostruka suma je samo u slučaju da je smrt posljedica nesretnog slučaja. Prirodna smrt ili smrt uslijed bolesti se isplaćuje osigurana suma. Ova priča ne pije vode oko godina osiguranog lica, to nema veze. A nas Milojica je napisao jednom da je njegov daidza kupio novu Opela jer nije htio da plati redovni servis od 10.000 KM tako da ovo njegovo je vjerovatno negdje nesto slabo cuo ili pogrešno protumačio.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ispravka netocnog navoda,nije dajdza nego prijatelj od dajdze.
Ja bih volio da sam pogresno cuo ili protumacio,ali ljudi govore da nisu dobili ni ono sto su platili. Da li su oni nesto potpisali a nadalu se necemu drugom,a dobili nesto trece neka bude do njih. Ja znam da marke osiguranje od mene nece dobiti.
drndalo wrote:35 KM/mj.? Sa mjesecnim uplatama? 12/12? Kod vecine kuca takvo uplacivanje znaci dodatni % za admin.troskove 12 uplata, poredeci sa 1/1... Kod Triglava ne znam, ali kod Grawe-ta npr. uplata 12/12 znaci dodatak od 6% na uplatu... Npr. moja godisnja uplata je 1000 KM kada placam 1/1... Kada bih placao 1/2, placao bih 1020 KM godisnje iz 2x, ali bi mi godisnja uplata bila racunata isto kao da placam 1000 KM iz komada 1/1... Kod 12/12, to bi bilo 1060 KM podijeljeno na 12 rata, ali bi za izracun osigurane sume, moja uplata bila i dalje 1000 KM...

Tu moze lezati dio odgovora o razlici izmedju uplate i osigurane sume, koja je osnov za isplatu kasnije, bilo dozivljenja polise, bilo smrtnog slucaja. Da li je imala "kasko"? To bude doplata za invalidnost kao posljedicu nesretnog slucaja, do neke sume, ali ako se te god. nista ne desi, ta lova "propada", tj. ne ulazi nikada u sumu zivotnog osiguranja...

Opet cu od sebe poci. Kada sam krenuo sa osiguranjem, bilo je ovako racunato u tablicama, 24 godine x 1000 KM uplate, ugrubo, 24000 KM mojih uplata... Kako sam u pocetku osiguranja imao 28 god, tablice su moju tu uplatu racunale kao osiguranu sumu od 25600 KM, jer sam kao mladji manje rizican od starijih... Moj otac bi tada pod istim uslovima imao osig.sumu od cca. 21000 KM... Isto moje godiste, isti slucaj, zena, 26400, jer su zene 3 god. "manje rizicne"...
Mati je imala trajni nalog na plati,sa plate se skine tih 35 KM svaki mjesec.
Bold.
Da li to znaci da bi tvoj otac na uplacenih 24 000 dobio 21 000 zbog godina i rizika?
Post Reply