stečci u Radimlji/Stolac-"taze" MOJE fotke

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
-medeni-

#1 stečci u Radimlji/Stolac-"taze" MOJE fotke

Post by -medeni- »

Image
Image
BHCluster

#6 Re: stečci u Radimlji/Stolac-"taze" MOJE fotke

Post by BHCluster »

Fotke su fantasticne... :thumbup:
morti

#7 Re: stečci u Radimlji/Stolac-"taze" MOJE fotke

Post by morti »

Jel ovo restauracija obavljena?
Blješte mi, ko novi :D

NICE :)
BiH-x

#8 Re: stečci u Radimlji/Stolac-"taze" MOJE fotke

Post by BiH-x »

:thumbup:
majstorina

#9 Re: stečci u Radimlji/Stolac-"taze" MOJE fotke

Post by majstorina »

Bio sam na Radimlji.Cini se da su restauratori dodali malo i bakarnog krecha( jer sad spomenici imaju neki plavkasto zelenkasti sjaj) sto nikako ne odobravam.Bakar ce pomalo da zaobli kamenu plastiku , pa ce potom atmosferlije lakse unistiti ukrase.
iz dna duše

#10 Re: stečci u Radimlji/Stolac-"taze" MOJE fotke

Post by iz dna duše »

Ovo friško okrečeno :shock:
Medeni, hvala na slikama, ali blješte mi stećci brate.... :-)
-medeni-

#12 Re: stečci u Radimlji/Stolac-"taze" MOJE fotke

Post by -medeni- »

na mladima ostaje bosansko historijsko nasljeđe

Image
Image
medaaa

#13 Re: stečci u Radimlji/Stolac-"taze" MOJE fotke

Post by medaaa »

"Neka oprosti gospodja Evropa, ona nema spomenike kulture. Pleme Inka u Americi ima spomenike, Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti gospodja Evropa samo Bosna ima spomenike. Stecke.

Sta je stecak?

Olicenje gorstaka Bosnaca!

Sta radi Bosanac na stecku?

Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje, nigdje, niko nije pronasao stecak na kome Bosanac kleci ili moli. Na kome je prikazan kao suzanj."
Energični leptir

#14 Re: stečci u Radimlji/Stolac-"taze" MOJE fotke

Post by Energični leptir »

medaaa wrote:"Neka oprosti gospodja Evropa, ona nema spomenike kulture. Pleme Inka u Americi ima spomenike, Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti gospodja Evropa samo Bosna ima spomenike. Stecke.

Sta je stecak?

Olicenje gorstaka Bosnaca!

Sta radi Bosanac na stecku?

Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje, nigdje, niko nije pronasao stecak na kome Bosanac kleci ili moli. Na kome je prikazan kao suzanj."
Osim što natpisi govore o služenju raznim gospodarima, a pod njima leže feudalci i velikaši kojima su seljaci bili tegleća marva, sve skupa sa "plemenitim" im imanjem! Krleža je, ovom prilikom omanuo, jer svi natpisi i prikazi sa stećaka nam govore da oni koji su pod njima pokopani nisu radili ništa različito nego što se tada radilo u "gospođi Evropi"! Bosna je bila tipično srednjovjekovno feudalno društvo prepuno velikaških rivaliteta koji su dovodili do ubistava, ponižavanja i unesrećivanja, jedanko kao i svuda! Napokon i u izradi stećaka nalazimo klasnu podijeljenost, s obzirom da je za običnog čovjeka du bio prost neobrađen sanduk, dok su bogatiji mogli izdvojiti za bodure, ukrase, natpise, isklesane predstave sebe kao plemića - dakle više klase - koja nije imala potrebu da kleči, jer se radilo o vladarima!
-medeni-

#15 Re: stečci u Radimlji/Stolac-"taze" MOJE fotke

Post by -medeni- »

kao i hiljadama godina prije
i kao i danas
i kao što će biti i hiljadama godina u budućnosti
klasne razlike su bile i bit će, samo ludi Tito i Kardelj su nešto pokušavali "ispravljat" krive Drine sa nekim samoupravnim socijalizmima i sličnim glupostima...i PROPADE IM SVE..da ne govorim o utopijama Marxa/Engelsa
Energični leptir

#16 Re: stečci u Radimlji/Stolac-"taze" MOJE fotke

Post by Energični leptir »

-medeni- wrote:kao i hiljadama godina prije
i kao i danas
i kao što će biti i hiljadama godina u budućnosti
klasne razlike su bile i bit će, samo ludi Tito i Kardelj su nešto pokušavali "ispravljat" krive Drine sa nekim samoupravnim socijalizmima i sličnim glupostima...i PROPADE IM SVE..da ne govorim o utopijama Marxa/Engelsa
Jeste, jeste, pravedno je da ljudi budu tlačeni! Lijepi feudalizam! I lijepo robovlasništvo! Živjeli kraljevi, satrapi i despoti! Ako postoji hiljadama godina, mora da je dobro! Sve što je humano, lijepo i dobro na svijetu izboreno je borbama protiv toga da sve bude podređeno interesima šačice ljudi!
iz dna duše

#17 Re: stečci u Radimlji/Stolac-"taze" MOJE fotke

Post by iz dna duše »

De ne kvarite temu...
Koje je to doba bilo dobro, da porušimo i piramide, kineski zid...da nas ne podsjećaju na mračno doba...
Postavite novu temu o epohama i njihovoj humanosti i pravednostia, pa ćemo rado tamo prodiskutovati o tome...
Post Reply