Kojim se jezikom govori u Bosni?Agic Nurija wrote:cikafe wrote:ispravka, BOSANSKI IZRIČAJ SRPSKO-HRVATSKOG JEZIKA je zaista postojao... a u knjizicama je pisalo MATERNJI JEZIK!Agic Nurija wrote:Ovdje bi se mogle mnoge knjige ispisati na temu nebranjenog bosanskog kulturnog blaga. Stećak je samo jedan od simbola Bosne, njene vijekovne kulturne samobnitnosti i jedinstvene organizacione pojave unutar evropskih civilizacija.
Pogledajte gore : STEĆCI JUGOSLAVIJE
Pa pogledajmo malo samo poslednjih stogodina šta smo mi Bosanci radili i činili, dok su nam susjedi i komšije sve to i ono radili i činili:
1878 - Nema više Bosne ima Bosna i Hercegovina
Ukinuto bosansko pismo - bosančica
Ukinut zvanično i bosanski jezik i nametnut dvoznačni srpskohrvatski
1918 - Neko potpisuje ulazak BiH u sastav države SHS, gdje nestaje i Bosne i Bosanaca.
1943 - Na AVNOJ-u dobija Jugoslavija šestu republiku, ali nema Bosne i nema Bosanaca u toj republici
1992 Republika BiH postaje samostalna država u kojoj opet nema Bosne i nema bosanskog naroda.
1995 Nema više BiH, a ima Republika Srpska i ostatak zemlje i nedefinisanog naroda
Od tada nema više bosanskih državnih simbola, nema bosanskih državnih institucija, bosanske vojske, bosanske policije, bosanskog parlamenta....
Da li je ikada igdje uložen protest intelektualaca, političkih stranaka, udruženja bosanskih građana i da li su igdje i to zvanično formulisani zahtjevi bosanskog naroda na njegovo neotuđivo pravo opstanka u svom i na svom....
Narod koji se u jednom stoljeću bez protesta pomiri sa tako velikim brojem ukinutih, otuđenih, devastiranih vlastitih kulturnih naslijeđa i političkih simbola, kao zastave i grba sa ljiljanima kao jedinstvenog simbola kontinuiteta i države i naroda od Kotromanića naovamo....
Ne, taj narod i ne zaslužuje ništa bolje od svega što ga je snašlo, što ga snalazi i što će sigurno još dugo potrajati....
Ili ćemo se probuditi i početi organizovanu, bosansku borbu za svoja ljudska prava ili ćemo sramno i bijedno nestajati kao stoka koju vode na stočnu pijacu ili na klaonicu!Meni je to mnogo prihvatljivije od ove trenutne podjele! Bosanski jezik nikad nije bio ukinut, niti mozes ukinuti jezik!
http://www.bicent.com/kultura/snjezana- ... isti-jezik
Ako cemo sa lingivisticke strane... Da bi dva jezika bila ista moraju da posjeduju gotovo jednaku gramatiku( a to je slucaj sa svim juznoslavenskim drzavama )te da dijele veliku vecinu rijeci (sto je opet slucaj sa jezicima juznih slavena)... Ne udarajte po lingvistici ako vam je lingvisticki domet Halilovicev pravopis!
Na pitanje, kojim jezikom se govori u BiH, Riđanović odgovara: „Ne vodite psa veterinaru da mu nadene ime, pa nećete ni lingvisti dovesti jezik da mu nadene ime. Ime jezika nema veze sa suštinom. On je jedan, mnogo više jedan nego britanski i američki engleski. Često sam bio svedok nesporazuma između Britanaca i Amerikanaca“, smatra ovaj lingvista i nastavlja:
„Ime ne bira lingvista, jer nema pravo na to. Meni bi bilo logično, pošto se govori na teritoriji Bosne, da se zove ‘bosanski’. Naziv ‘Hercegovina’ dodali su nam okupatori, prvo Turska, a zatim i Austrija. Iako sam Hercegovac, ja taj deo naziva zemlje – odbacujem. Ovo je zemlja Bosna u kojoj žive Bosanci koji govore bosanski jezik“, kaže Riđanović i dodaje da se u jezičkoj nauci smatra da ljudi koji se bez teškoća sporazumevaju, govore jedan jezik.
Prema tome, današnji srpski, bosanski, crnogorski, hrvatski čine jedan jezik sa četiri naziva. „Ko god tvrdi da su u pitanju četiri razna jezika, ili je gluv, ili ćaknut, ili – što je gore nego biti gluv i ćaknut – ekstremni nacionalista“, kaže poznati bosanski lingvista.
Kojim se jezikom govori u Bosni?
Na pitanje, kojim jezikom se govori u BiH, Riđanović odgovara: „Ne vodite psa veterinaru da mu nadene ime, pa nećete ni lingvisti dovesti jezik da mu nadene ime. Ime jezika nema veze sa suštinom. On je jedan, mnogo više jedan nego britanski i američki engleski. Često sam bio svedok nesporazuma između Britanaca i Amerikanaca“, smatra ovaj lingvista i nastavlja:
„Ime ne bira lingvista, jer nema pravo na to. Meni bi bilo logično, pošto se govori na teritoriji Bosne, da se zove ‘bosanski’. Naziv ‘Hercegovina’ dodali su nam okupatori, prvo Turska, a zatim i Austrija. Iako sam Hercegovac, ja taj deo naziva zemlje – odbacujem. Ovo je zemlja Bosna u kojoj žive Bosanci koji govore bosanski jezik“, kaže Riđanović i dodaje da se u jezičkoj nauci smatra da ljudi koji se bez teškoća sporazumevaju, govore jedan jezik.
Prema tome, današnji srpski, bosanski, crnogorski, hrvatski čine jedan jezik sa četiri naziva. „Ko god tvrdi da su u pitanju četiri razna jezika, ili je gluv, ili ćaknut, ili – što je gore nego biti gluv i ćaknut – ekstremni nacionalista“, kaže poznati bosanski lingvista.
Komentar suvišan!