Staziranje u skolama u Sa, kao profesor nastavnik

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Sociolog

#1 Staziranje u skolama u Sa, kao profesor nastavnik

Post by Sociolog »

Pozzdravljam , Postovanje, svim forumashima

Unaprijed,da se Izvinem moderatorima ako je bila ili postoji slicna tema. Nedavno sam konacno kompletirao, zavrsio Master studij sociologije, pa me interesuje kako ide za staziranje/ pripravnicki, Volontiranje u srednjim skolama u Kantonu Sarajevo.

Da li se mora, cekati neki Javni konkurs, ili moze bez konkursa, uz molbe... Iskreno, mislio sam pitati bivsu razrednicu, da staziram u Bivsoj srednjoj skoli... Koliko je to moguce.??? Eto, ako ko moze, da me uputi,, oko toga bio bih zahvalan, puno :)

Hvala ...
Last edited by Sociolog on 03/07/2015 22:13, edited 1 time in total.
sunceKOtepsija

#2 Re: Staziranje u skolama u Sa, kao profesor nastavnik

Post by sunceKOtepsija »

zar nisi govorio da ces u njemacku s medicinskom mozda sam te i zamijenio s nekim
dorkcic

#3 Re: Staziranje u skolama u Sa, kao profesor nastavnik

Post by dorkcic »

Ja sam s molbom otišla i primili me... naravno kao volontera, ali i to se sad ubraja u pripravnički, polažeš stručni kad to obaviš.
Sociolog

#4 Re: Staziranje u skolama u Sa, kao profesor nastavnik

Post by Sociolog »

sunceKOtepsija wrote:zar nisi govorio da ces u njemacku s medicinskom mozda sam te i zamijenio s nekim

Nisi, nisi, zavrsio sam medicinsku, na Bjelavama, asad kompletirao master sociologije, to mi je bila ljubav. Pa taman, dok polozim a2, i b1 njemacki, mogu zavrsiti pripravnicki od 6 mjeseci,a navecer na kurs njemackog :)
sunceKOtepsija

#5 Re: Staziranje u skolama u Sa, kao profesor nastavnik

Post by sunceKOtepsija »

aha, hajde sretno :thumbup:
P308

#6 Re: Staziranje u skolama u Sa, kao profesor nastavnik

Post by P308 »

Sociolog wrote:Pozzdravljam , Postovanje, svim forumashima

Unaprijed,da se Izvinem moderatorima ako je bila ili postoji slicna tema. Nedavno sam konacno kompletirao, zavrsio Master studij sociologije, pa me interesuje kako ide za staziranje/ pripravnicki, Volontiranje u srednjim skolama u Kantonu Sarajevo.

Da li se mora, cekati neki Javni konkurs, ili moze bez konkursa, uz molbe... Iskreno, mislio sam pitati bivsu razrednicu, da staziram u Bivsoj srednjoj skoli... Koliko je to moguce.??? Eto, ako ko moze, da me uputi,, oko toga bio bih zahvalan, puno :)

Hvala ...
Ja sam doslovno isao od skole do skole i molio da me prime kao pripravnika :D
Bilo je jednostavnije nego sto sam mislio i uz to su svi bili nevjerovatno ljubazni te odusevljeni cinjenjicom da sam se sam i na svoju ruku odlucio na takav potez. Navodno im samo posalju mail sa CV-om i to je to, niko se kao ne potrudi osobno da dodje i raspita te porazgovara. Opet ponavljam, navodno.
Primili su me u petu skolu u koju sam otisao (isao sam u cetiri osnovne i jednu srednju skolu) ali kao volontera, no s obzirom da je cak i to dosta tesko naci (sto je nevjerovatno), ja sam prezadovoljan. Ako pristajes na status volontera-pripravnika, ne bi trebalo biti vecih problema.
Probaj u svakom slucaju, kada budu imali potrebu za pripravnicima tj. kada izadju konkursi, zamoli ih da te imaju u vidu. Mislim da je konkurs Federalnog zavoda nedavno prosao, ali da bi uskoro mogao izaci kantonalni. Nisam bas najbolje upcuen kako to ide, zato je najbolje da osobno odes do skole i raspitas se.
tagomago

#7 Re: Staziranje u skolama u Sa, kao profesor nastavnik

Post by tagomago »

u školi u kojoj sam ja radila (doduše meni to nije bio pripravnički niti volonterski pa možda me treba uzeti s rezervom u daljem govoru) bio je volonter pripravnik kao nadopuna ili po potrebi zamjena. meni je to u prvi mah bilo jako suluda ideja kada je predstavljen na nnv-u kao takav, no kakvi su uvjeti sada sa obrazovanjem pogotovo otkako prijete racionalizacijom i kojekakvim čudima, to baš i nije tako besmisleno. znam da je dolazio na posao sve regularno, nije imao razredništvo niti pripravnik to može imati, sekcije je uredno vodio, te su mu odredili mentora kako bi, kada odradi pripravnički mogao polagati stručni. ono što ne znam jeste to kako su mu regulisali staž (očito jesu dok su mu odredili mentora), ko je to finansirao, da li on ili uprava odnosno ministarstvo, pa se ne treba zalijetati baš i regulisati to pri dogovoru. to možeš uraditi tako što ćeš se najaviti na razgovor kod direktora/ice, ponijeti svoj cv. neke škole aktivno koriste mail adrese (yay), s obzirom da je sada uglavnom radno vrijeme u školama za dežure, portire i domare, nastavnog osoblja, a pogotovo uprave teško da ćeš naći na radnim mjestima.
probaj početkom narednog mjeseca, jer već sredinom augusta otpočinje turbulentna vraćanja na radna mjesta i sjednice, popravni...

opet sam čula priča da su ljudi "išli po školama", da su im obećavali da će ih primiti kao volontere ili pak u sklopu sufinansiranja zavoda, ali bezuspješno. ovisi od kapaciteta, kadra, od struke, želje čelnika za mladim mesom koje će iskoristiti, i toga da neko nema nekog "svog". sociologija je širokog spektra profesija, što je pozitivna strana svega, ako išta ima pozitivno pri završetku ff-a, pretpostavljam...

mislim da bi sada nekada trebao konkurs za sufinansiranje prvog radnog iskustva (možda je i prošao), ne mogu se sjetiti kako je meni bilo, pa trebate i to pratiti. nije zgoreg, kažem, biti novčano nagrađen za trud, čisto da se pokriju primarni troškovi, ali kad stavim na vagu iskustvo je itekako potrebno i taj stručni cirkusantski ispit, radi budućih konkursa i eventualnih sigurnijih (stalnih) radnih mjesta jer je itekako važan pri bodovanju, i uopće "procjeni" da li si podoban kandidat za neko radno mjesto. apsurdno ili ne, tako je.

ovo je rasulo šta rade od jadnog obrazovanja, koje je i tako, primarno jadno...
Sociolog

#8 Re: Staziranje u skolama u Sa, kao profesor nastavnik

Post by Sociolog »

Hvala Vam puno na savjetima...ako mozete stvaiti te linkove od Konkursa za sufinansiranje prvog radnog iskustva. Neka mi oprosti Bog, i ljudi koji su odradili pripravnicki staz, da su ih tek tako primili. Krajem maja, sam obisao 6 Sarajevskih srednjih skola, i sve su bile odbijenice. Direktno u startu, kao rekose, Ne primaju Bez javnog konkursa... :( Mada od kolegice momak, zavrsio engleski jezik( mama mu prof. u jednoj skoli), i mimo svih procedura ga stavi u jednu Tehnicku skolu za pripravnicki staz :sad:
Post Reply