Stavovi, principi, karakter...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
FFK as Lucy01

#1 Stavovi, principi, karakter...

Post by FFK as Lucy01 »

Ima jedna stara Kineska izreka koja kaze: samo budala nikada ne mijenja misljenje.

Iako nisam Kineskinja, a nisam ni tako stara :lol: ovu bih izreku dopunila sa: ali samo kad se radi o zivotnim principima...npr. nikada ne bih oduzela nekome zivot za novac.

Ljudski je pogrijesiti a jos ljudskije priznati gresku; ne toliko drugima koliko sebi....i nauciti nesto iz te greske.

E sada pitanje:

Koliko ste spremni da branite svoje stavove i principe u svakodnevnom zivotu? Je li onaj ko ne odstupa od tih svojih stavova i kruto ih se drzi osoba koja je, po vasem misljenju, vrijednija od drugih, drugacijih? Ili promijenite misljenje (a i stav) "u hodu", zbog mnogo razloga....zato sto ste shvatili gresku, zato sto se zelite dopasti i uklopiti u vecinsko misljenje, zato sto niste 'karakter" :sad: ...?

Je li vaznije biti "cist" pred samim sobom makar to znacilo biti etiketiran kao "crna ovca", ili postici rezultat kojem tezite, makar to znacilo odredjene ustupke naustrb duhovnog mira?
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

nikad ne reci nikad... :D dijalektika, moja lucy ... :D ... cuda cini :oops: :D
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

pametniji popušta 8)
nexo

Post by nexo »

........
Last edited by nexo on 08/07/2010 18:42, edited 1 time in total.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Bea_Trix wrote:nikad ne reci nikad... :D dijalektika, moja lucy ... :D ... cuda cini :oops: :D
Elaborate, please :D

@nexo, moze li mali sazetak :)

@karabaja-x, ne moze pametan nekada popustiti koliko budala moze da zategne :-)
Baby Jane

Post by Baby Jane »

Ako cemo tako gledati, onda ja nemam principa. Jednostavno slusam srce, i ponasam se u skladu s onim sto osjecam.
sulesavic

#7 Re: Stavovi, principi, karakter...

Post by sulesavic »

zoom66 wrote: sve se mijenja osim rolling kamenja...:D:D:D
Ne¹to ste nam raspolo¾eni veèeras, Visosti...
anais_nin

Post by anais_nin »

Kada promatramo sebe, druge, mjerimo se naspram drugih po pitanju principa, mislim da je dodatna otezavajuca okolnost cinjenica da nam svima nisu iste stvari koje smatramo dovoljno vaznim da bismo u vezi njih bili principijelni.

Recimo nekome je veci prioritet mogucnost putovanja nego osjecaj nacionalnog identiteta, mozda ovo drugo smatra apsolutno nevaznim i onda ce recimo spremno izvaditi putovnicu, deklarisati se mozda i onim cime se u biti "ne osjeca", ali u sustini se ta osoba ne odrice nikakvih principa za tu korist, jednostavno toj osobi to nesto NIJE BITNO....a recimo neko ko gleda to sa strane i kome je to nesto jako vazno u zivotu moze tu osobu vidjeti kao "neprincipijelnu"......

Sa nekim situacijama se nisam suocavala pa do sada znam samo teoriju, ali recimo bazirano na zivotnom iskustvu, promatranju ljudi oko sebe imam neke stavove od kojih tesko odstupam. S druge strane stvarno ne vjerujem u rigidnost, i vjerujem u slusanje i ucenje od drugih ljudi. Ako mi neko premjesti stolicu iz jednog ugla u drugi na takav nacin da shvatim ili naucim nesto novo, i to saznanje me navede da promjenim neke svoje stavove, ja to vidim kao nesto pozitivno.....

Isto tako vrlo rano sam se pomirila sa cinjenicom da neke stvari kojima su drugim ljudima od izuzetnog znacaja meni ne znace ama bas nista, i obrnuto. Stvari, situacije, problemi zbog kojih ja gori, pjenim, ludim pa vecini oko mene su totalno svejedne, posebno ako se ne doticu njih licno. Da li me to cini boljom osobom? Naravno da ne. Jednostavno me zapao takav karakter, i naucila sam zivjeti s tim. Bijem bitke na nacin na koji ja procjenim da je adekvatan i bijem bitke koje ja smatram vaznim. Ako situacija to nalaze ne bojim se ni lanuti, ni zapjeniti, ni reci sve naglas bez obzira na posljedice. Ali samo ako ne mogu drugacije ili ako vidim da je to nacin koji je najefikasniji. U sustini se trudim onoliko koliko je u mojoj moci da i u tim borbenim trenucima ostanem skulirana, koliko mogu i kad mogu.

Cijenim postojanost i konstantnost kod ljudi (naravno kad je i kako je ja upratim). Takodje drzim do forme kad god sam u mogucnosti, i izuzetno to cijenim kod drugih.

O tim ekstremnim situacijama, nasilju, oduzimanju zivota itd itd imam stavove, tj razmisljanja, zavisno od konteksta, ne vidim cak ni te situacije kao crno-bijele. Za novac sam generalno flegma, tesko da bih i manje stvari uradila a kamoli nekom zivot oduzela :D Ali recimo imam principe u vezi postupaka, odluka i nacina na koji se ljudi nose sa nekim situacijama. Ne volim beskicmenjake i zlonamjerne ljude. Kad procjenim da je neciji motiv u odnosu na neki potez vezan za mene bio zlonamjeran definitivno uklanjam tu osobu iz svoje blizine. Tu sam vrlo konstantna. I recimo imam bubicu koja je kroz zivotnu skolu prerasla u stav, klonim se zena kojima je ok pokupiti se, spandjati se itd itd sa shemom/momkom/muzem drugarice, a da ne kazem prijateljice :D igrom slucaja u zivotu sam srela puno manje takvih muskih osoba....i ne govorim ovde o situacijama kad se desi ljubav pa se stave karte na sto itd itd itd govorim o situacijama gdje je zadovoljavanje licnih potreba i ega stavljeno ispred lojalnosti i prijateljstva zbog trivijalne stvari....naucila sam da to ponasanje obicno ide ruku pod ruku sa mnogim drugim stvarima od kojih opasno glava boli, i eto sada refleksno bjezim od takvih :D
x0z0y0

Post by x0z0y0 »

*ebo karakter koji se ne da nagovorit :D
Topla voda

Post by Topla voda »

ko ne zeli da se mijenja,vole ga iz sazaljenja :)
anais_nin

Post by anais_nin »

uh Lucinda tvoja tema inspirisala dosta konverzacija :D upravo pricam s prijateljicom i ona mi fino rece: da do podne misli jedno, a od podne drugo :D :D :D ali da o delegatima koji zaborave da kazu da imaju curu ima konstantno misljenje :oops:

:lol: :D
muha_sa

Post by muha_sa »

karabaja-x wrote:pametniji popušta 8)
na zhivcima :D
madner

Post by madner »

Ja bi ubio nekog za pare ako me nervira.

Ili bez para ako me nervira.

:lol:
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

anais_nin wrote:uh Lucinda tvoja tema inspirisala dosta konverzacija :D upravo pricam s prijateljicom i ona mi fino rece: da do podne misli jedno, a od podne drugo :D :D :D ali da o delegatima koji zaborave da kazu da imaju curu ima konstantno misljenje :oops:

:lol: :D
Mora da nam je ista jaranica....ona jezikara :lol:....sad bi ona rado meni ovde stvasta napisala (ukljucujuci pominjanje rodbine :lol: ), al' ne da joj karakter :oops: :lol: :lol:

A sada ozbiljno....

Nije mi bila namjera da "kuham" nista, vise me zanimaju stavovi drugih ljudi o ovom fenomenu, a pogotovo ljudi sa nasih prostora koji zastupaju tu neku tvrdu liniju "poljubi il' ostavi" ponasanja....

Imamo mi svi stavove po svim pitanjima i sto rek'o jedan moj poznanik, misljenje je k'o supak-svako ga ima, ali nije to poenta. Poenta je po meni, da niko nije uvijek u pravu i da nicije misljenje ni stav nije u kamenu zapisan. Prije svega zato sto, iako se stvari i okolnosti sto se tice samo te osobe ne mijenjaju, mijenja se sve okolo (situacija, drugi ljudi, faktori koji su formulisali prvobitno misljenje, itd..) i zbog toga ni misljenja nisu nesto sto je nepromjenjljivo....
Ono ne valja ni ako se mijenja iz minute u minutu, jer niko ne moze da racuna na takvog covjeka.
pitt

Post by pitt »

a tko je ta jezikara sto je spominjes? :D:D:D:D
anais_nin

Post by anais_nin »

FFK as Lucy01 wrote: Mora da nam je ista jaranica....ona jezikara :lol:....sad bi ona rado meni ovde stvasta napisala (ukljucujuci pominjanje rodbine :lol: ), al' ne da joj karakter :oops: :lol: :lol:

A sada ozbiljno....

Nije mi bila namjera da "kuham" nista, vise me zanimaju stavovi drugih ljudi o ovom fenomenu, a pogotovo ljudi sa nasih prostora koji zastupaju tu neku tvrdu liniju "poljubi il' ostavi" ponasanja....

Imamo mi svi stavove po svim pitanjima i sto rek'o jedan moj poznanik, misljenje je k'o supak-svako ga ima, ali nije to poenta. Poenta je po meni, da niko nije uvijek u pravu i da nicije misljenje ni stav nije u kamenu zapisan. Prije svega zato sto, iako se stvari i okolnosti sto se tice samo te osobe ne mijenjaju, mijenja se sve okolo (situacija, drugi ljudi, faktori koji su formulisali prvobitno misljenje, itd..) i zbog toga ni misljenja nisu nesto sto je nepromjenjljivo....
Ono ne valja ni ako se mijenja iz minute u minutu, jer niko ne moze da racuna na takvog covjeka.

great minds think alike :D

Pa eto ja licno zazirem od prelivoda....a taj fenomen je uvijek bio rasprostranjen generalno, a mi smo imali prilike nagledati se istog recimo posebno tokom ratnih i poslijeratnih godina... :roll: to su ipak stvari koje bodu oci....kad neko godinama glasno ili javno zastupa jedan stav, i onda se samo kao list na vjetru okrene i kao da do juce nije nista pricao/la pocne da istim zarom zastupa totalno nevezane stavove :shock:

Naravno da niko nikom ne moze zabraniti da radi takve stvari, ali za mene se to cesto svodi na nesto jednostavnije od "neodobravanja"....svodi se na moju stav i princip da sebe ne okruzujem takvim ljudima.... :D mozda ona "S kim si takav si" nije uvijek 100% tacna, ali ima nesto u njoj, ima :D

Kao sto rekoh postujem postojanost, postujem ljude koji kad donesu odluku stoje iza nje, cvrsto, s oba stopala na zemlji....nije bitno da li se slazem sa odlukom ili stavovima, ali recimo uvijek su mi bili drazi ljudi koji imaju stavove nego mlakonje, beskicmenjaci, kukavice, i vec pomenute prelivode :D kad neko ima stav, kad se izjasnjava povodom istog, to uvazavam i postujem, kao sto rekoh, mozda nesto i naucim.....

Naravno nista nije bez granica, to ne ubrajam misljenja i ubjedjenja koja u korijenu smatram neprihvatljivim, tipa stavovi bazirani na mrznji (propagiranje mrznje prema nekoj skupini, ili zastupanje fizicki agresivnih mjera prema istoj), podrzavanje npr nasilja, pedofilije, bilo kojeg oblika zlostavljanja itd itd itd.....znam da pricamo uglavnom o obicnim svakodnevnim stvarima, ali eto samo da naglasim da ne bude kasnije slucajno dlaka u jajetu :D
Post Reply