Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
Moderator: anex
-
ps3
#1 Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
(3) Izvršitelj također za vrijeme trajanja ovog Ugovora stječe pravo na korištenje osobnog automobila Naručitelja pod uvjetom da taj automobil na zakonskim osnovama koristi na području BiH, a što je sam Izvršitelj dužan urediti te eventualno prijaviti vozilo nadležnim tijelima te steći sva odobrenja koja su potrebna da bi koristio vozilo u vlasništvu Naručitelja na području BiH.
Napomena:
Naručitelj ne može dati na korištenje automobil drugoj pravnoj osobi u drugoj državi pa ovaj dio ugovora nije moguće ispuniti. Jedino moguće je da xxxxxxxxxxxx koristi svoj osobni automobil (ako ga ima) za potrebe svoje firme pa putem putnog naloga naplaćuje troškove puta od svoje firme koja onda fakturira taj trošak Naručitelju. Mislim da je to dosta nepovoljno za Naručitelja.
Narucitelj> iz Hrvatske
IZVRSITELJ> iz BiH
Odvjetik koji je sastavljao ugovor smatra da je nemoguce...mene zanima da li je neko imao slicno iskustvo? i da li je ovo sto on govori TACNO
HVALA
Napomena:
Naručitelj ne može dati na korištenje automobil drugoj pravnoj osobi u drugoj državi pa ovaj dio ugovora nije moguće ispuniti. Jedino moguće je da xxxxxxxxxxxx koristi svoj osobni automobil (ako ga ima) za potrebe svoje firme pa putem putnog naloga naplaćuje troškove puta od svoje firme koja onda fakturira taj trošak Naručitelju. Mislim da je to dosta nepovoljno za Naručitelja.
Narucitelj> iz Hrvatske
IZVRSITELJ> iz BiH
Odvjetik koji je sastavljao ugovor smatra da je nemoguce...mene zanima da li je neko imao slicno iskustvo? i da li je ovo sto on govori TACNO
HVALA
-
talić
#2 Re: Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
mislim da ne postoje neriješive situacije.
Ako društvo (firma) ima interes da da na korištenje stalno sredstvo ( radnu mašinu) poslovnom partneru zbog unapređenja svog poslovanja onda sigurno postoje načini da se to izvede.
Bitno je da je vozilo ispravno, registrovano i osigurano.
Ako društvo (firma) ima interes da da na korištenje stalno sredstvo ( radnu mašinu) poslovnom partneru zbog unapređenja svog poslovanja onda sigurno postoje načini da se to izvede.
Bitno je da je vozilo ispravno, registrovano i osigurano.
-
ps3
#3 Re: Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
znam da za svaki problem postoji rijesenje ali prema zakonima BIH da li postoji zakon koji nedozvoljava da firma doo iz hrvatske ustupi svoje auto na raspolaganje doo firmi reg. u bosni i herc.
- poznanik
#4 Re: Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
Naručitelj može pokrenuti postupak privremenog izvoza iz Hrvatske, a Izvršitelj privremenog uvoza u BiH, na određen rok, utvrđen ovim ugovorom. Prije započinjanja ovih carinskih procedura potrebno je ugovorom naznačiti detalje i sve druge uslove ove trgovačke transakcije.ps3 wrote:(3) Izvršitelj također za vrijeme trajanja ovog Ugovora stječe pravo na korištenje osobnog automobila Naručitelja pod uvjetom da taj automobil na zakonskim osnovama koristi na području BiH, a što je sam Izvršitelj dužan urediti te eventualno prijaviti vozilo nadležnim tijelima te steći sva odobrenja koja su potrebna da bi koristio vozilo u vlasništvu Naručitelja na području BiH.
Napomena:
Narucitelj> iz Hrvatske
IZVRSITELJ> iz BiH
HVALA
-
talić
#5 Re: Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
Evo poznanik ti je naveo jednu od opcija.ps3 wrote:znam da za svaki problem postoji rijesenje ali prema zakonima BIH da li postoji zakon koji nedozvoljava da firma doo iz hrvatske ustupi svoje auto na raspolaganje doo firmi reg. u bosni i herc.
Zakonska regulativa postoji da štiti interese svih strana. Državi ( zakonodavcu ) je bitno da ga ne varaš ( ne levatiš). Možeš provjeriti i na policiji šta je potrebno ( i da li postoji opcija) da automobil registrovan u HR u vlasništvu hrvatske firme koristi firma u BiH. Što se tiče firme u BiH ona može pravdati troškove goriva uz putne naloge kao što bi pravdala korištenje privatnog vozila.
Praktično treba ti samo punomoć ( ovlaštenje ) na ime firme iz BiH od strane firme iz Hrvatske ovjereno kod notara.
Ne vidim da bi tu trebalo biti nekih većih problema jer se i rentacar vozila voze i van matične zemlje. Još bolji primjer neka auto kuća da glumcu automobil na korištenje i on ga vozi i u inostranstvu.
-
ps3
#6 Re: Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
firma u bih ne bavi se uzvozom niti uvozom - nema cariski broj tako da ta opcija otpada.
konsultant- pruza usluge istr.trzista ( ukratko )
jasno je da firma iz hrv. moze fizickom licu dati punomoc odnosno ovlastenje za upravljanjem vozila na teritoriji BIH, ali ugovor je napravljen izmedju dva pravna lica.
jasno je da firma iz hrv. moze fizickom licu dati punomoc odnosno ovlastenje za upravljanjem vozila na teritoriji BIH, ali ugovor je napravljen izmedju dva pravna lica.
- poznanik
#7 Re: Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
"Bosanska" firma mora imati svojstvo pravne osobe, da bi ikako imala pravo na usluge istraživanja tržišta, ili neko drugo, iz okvira odobrene djelatnosti. Kao takva, kao pravna osoba, mora imati dodijeljen porezni - ID broj. Jednostavno je dobiti odobrenje od UINO za vanjskotrgovinsko poslovanje (carinski broj), a čak u određenim slučajevima i ne treba, bitan je ID broj.ps3 wrote:firma u bih ne bavi se uzvozom niti uvozom - nema cariski broj tako da ta opcija otpada.
Osim toga, ovlaštenjem se može zadužiti i pravna osoba, zašto bi samo fizička imala to pravo
- Ricken
#8 Re: Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
Malo sam se prosurfao i našao zanimljivo mišljenje carinske uprave iz Hrvatske koja daje odgovor na tvoje pitanje zašto njihov advokat ima izneseni stav. Mišljenje glasi:
Uporaba strane robe na carinskom području Republike Hrvatske – u konkretnom slučaju automobila sa stranim registarskim oznakama može se dozvoliti u okviru postupka privremenog uvoza. U smislu carinskih propisa, postupak privremenog uvoza je postupak s gospodarskim učinkom koji omogućuje privremeni uvoz robe s uvjetnim oslobođenjem od plaćanja carine i poreza bez primjene zabrana i ograničenja uvoza, koji je uređen nacionalnim zakonodavstvom – člancima 145. do 152. Carinskog zakona („Narodne novine“ br. 78/99 do 56/10) i člancima 260. do 297. Uredbe za provedbu carinskog zakona („Narodne novine“ br. 161/03 do 29/11), te međunarodnom Konvencijom o privremenom uvozu – Istanbulska konvencija („Narodne novine - Međunarodni ugovori“ br. 16/98).
Sukladno Aneksu C Konvencije o privremenom uvozu, pravo na privremeni uvoz osobnog vozila uz oslobođenje plaćanja carine i poreza može se ostvariti uz ispunjavanje slijedećih uvjeta: prijevozna sredstva za privatnu uporabu:
- moraju biti registrirana na teritoriju različitom od teritorija privremenog uvoza,
- moraju biti registrirana na ime osobe sa sjedištem ili prebivalištem na teritoriju druge države i
- moraju ih uvesti i koristiti osobe koje žive na tom teritoriju.
Navedeno znači da pravo na privremeni uvoz prijevoznog sredstva (vozila, plovila, motocikla i sl.) sa redovnom stranom registracijom za privatnu uporabu imaju osobe sa sjedištem, prebivalištem ili uobičajenim boravkom na teritoriju druge države.
Uobičajenim mjestom boravka smatra se mjesto u kojem osoba bez obzira na državljanstvo uobičajeno živi dulje od 183 dana u svakoj kalendarskoj godini zbog osobnih ili profesionalnih razloga ili u slučaju osoba bez zaposlenja zbog osobnih razloga koji ukazuju na blisku vezu između osobe i mjesta gdje živi.
Upravo stoga, primjerice, motornim vozilom stranih registracijskih oznaka, može u Republici Hrvatskoj upravljati isključivo strani državljanin s boravištem u zemlji registracije, drugi strani državljanin, koji ima boravište u nekoj trećoj zemlji, kao i hrvatski državljanin koji ima uobičajeno mjesto boravka u inozemstvu, pri čemu se odnosno vozilo može sveukupno (dakle neovisno što eventualno povremeno i napušta carinsko područje RH) nalaziti i koristiti u Republici Hrvatskoj najviše šest mjeseci u jednoj kalendarskoj godini, nakon čega odnosno vozilo mora napustiti carinsko područje. Hrvatski ili strani državljanin koji ima uobičajeno mjesto boravka u Republici Hrvatskoj, ne smije koristiti vozilo stranih registracijskih oznaka u RH, neovisno što eventualno posjeduje vozačku dozvolu zemlje registracije.
Domaće fizičke osobe sa prebivalištem u carinskom području Republike Hrvatske mogu koristiti strana prijevozna sredstva samo iznimno, odnosno povremeno i isključivo u posebno opravdanim situacijama (npr. iznenadna bolest i slično), na temelju naloga nositelja registracije koji je u trenutku upotrebe u carinskom području Republike Hrvatske.
Navedene osobe također imaju pravo na potpuno oslobođenje za privatnu uporabu prijevoznih sredstava iznajmljenih, temeljem ugovora (rent-a-car), i to: za povratak u područje svojeg prebivališta u Republici Hrvatskoj, ili da napuste carinsko područje Republike Hrvatske.
Korištenje vozila stranih registarskih oznaka suprotno od propisanih odredbi čini teži carinski prekršaj, što u konačnici, osim prekršajne kazne, povlači i naplatu carinskog duga (carina, PDV i trošarina) na navedeno vozilo. Naime, nezakonito postupanje sa stranim prijevoznim sredstvima u carinskom području Republike Hrvatske ima za posljedicu nastanak carinskog duga, koji je nadležna carinarnica dužna obračunati i naplatiti postupajući po službenoj dužnosti.
S poštovanjem,
Mihaela Abramović
Voditeljica odsjeka
Uporaba strane robe na carinskom području Republike Hrvatske – u konkretnom slučaju automobila sa stranim registarskim oznakama može se dozvoliti u okviru postupka privremenog uvoza. U smislu carinskih propisa, postupak privremenog uvoza je postupak s gospodarskim učinkom koji omogućuje privremeni uvoz robe s uvjetnim oslobođenjem od plaćanja carine i poreza bez primjene zabrana i ograničenja uvoza, koji je uređen nacionalnim zakonodavstvom – člancima 145. do 152. Carinskog zakona („Narodne novine“ br. 78/99 do 56/10) i člancima 260. do 297. Uredbe za provedbu carinskog zakona („Narodne novine“ br. 161/03 do 29/11), te međunarodnom Konvencijom o privremenom uvozu – Istanbulska konvencija („Narodne novine - Međunarodni ugovori“ br. 16/98).
Sukladno Aneksu C Konvencije o privremenom uvozu, pravo na privremeni uvoz osobnog vozila uz oslobođenje plaćanja carine i poreza može se ostvariti uz ispunjavanje slijedećih uvjeta: prijevozna sredstva za privatnu uporabu:
- moraju biti registrirana na teritoriju različitom od teritorija privremenog uvoza,
- moraju biti registrirana na ime osobe sa sjedištem ili prebivalištem na teritoriju druge države i
- moraju ih uvesti i koristiti osobe koje žive na tom teritoriju.
Navedeno znači da pravo na privremeni uvoz prijevoznog sredstva (vozila, plovila, motocikla i sl.) sa redovnom stranom registracijom za privatnu uporabu imaju osobe sa sjedištem, prebivalištem ili uobičajenim boravkom na teritoriju druge države.
Uobičajenim mjestom boravka smatra se mjesto u kojem osoba bez obzira na državljanstvo uobičajeno živi dulje od 183 dana u svakoj kalendarskoj godini zbog osobnih ili profesionalnih razloga ili u slučaju osoba bez zaposlenja zbog osobnih razloga koji ukazuju na blisku vezu između osobe i mjesta gdje živi.
Upravo stoga, primjerice, motornim vozilom stranih registracijskih oznaka, može u Republici Hrvatskoj upravljati isključivo strani državljanin s boravištem u zemlji registracije, drugi strani državljanin, koji ima boravište u nekoj trećoj zemlji, kao i hrvatski državljanin koji ima uobičajeno mjesto boravka u inozemstvu, pri čemu se odnosno vozilo može sveukupno (dakle neovisno što eventualno povremeno i napušta carinsko područje RH) nalaziti i koristiti u Republici Hrvatskoj najviše šest mjeseci u jednoj kalendarskoj godini, nakon čega odnosno vozilo mora napustiti carinsko područje. Hrvatski ili strani državljanin koji ima uobičajeno mjesto boravka u Republici Hrvatskoj, ne smije koristiti vozilo stranih registracijskih oznaka u RH, neovisno što eventualno posjeduje vozačku dozvolu zemlje registracije.
Domaće fizičke osobe sa prebivalištem u carinskom području Republike Hrvatske mogu koristiti strana prijevozna sredstva samo iznimno, odnosno povremeno i isključivo u posebno opravdanim situacijama (npr. iznenadna bolest i slično), na temelju naloga nositelja registracije koji je u trenutku upotrebe u carinskom području Republike Hrvatske.
Navedene osobe također imaju pravo na potpuno oslobođenje za privatnu uporabu prijevoznih sredstava iznajmljenih, temeljem ugovora (rent-a-car), i to: za povratak u područje svojeg prebivališta u Republici Hrvatskoj, ili da napuste carinsko područje Republike Hrvatske.
Korištenje vozila stranih registarskih oznaka suprotno od propisanih odredbi čini teži carinski prekršaj, što u konačnici, osim prekršajne kazne, povlači i naplatu carinskog duga (carina, PDV i trošarina) na navedeno vozilo. Naime, nezakonito postupanje sa stranim prijevoznim sredstvima u carinskom području Republike Hrvatske ima za posljedicu nastanak carinskog duga, koji je nadležna carinarnica dužna obračunati i naplatiti postupajući po službenoj dužnosti.
S poštovanjem,
Mihaela Abramović
Voditeljica odsjeka
- Ricken
#9 Re: Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
Eh sad ono što se nas tiče a što je Poznanik rekao je da strano fizičko i pravno lice može na privremeni uvoz do 6 mjeseci uvesti auto koje može koristiti na punomoć i domaći državljanin. Nakon 6 mjeseci auto mora izaći pa ponovo ući i obnavlja se procedura. Mislim da Poznanik bolje zna kako tačno to fercera, a mislim da u ovom slučaju privremeni uvoz nedođe ni skupo.
Koliko sam te ja shvatio automobil bi domaća firma koristila bez naknade u BiH?
- poznanik
#10 Re: Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
U tvom postu iznad, Mišljenje "carinske uprave" RH u biti bilo bi identično s Mišljenjem "carinske uprave" BiH, jer se radi o Istanbulskoj konvenciji o privremenom uvozu roba, koje je potpisnik i BiH. Konkretno, prilikom unosa osobnih automobila u carinska područja država potpisnica ove Konvencije, odobrava im se privremeni uvoz na rok od 6 mjeseci, bez prethodno obavljene carinske procedure, bez postupka prijavljivanja automobila na graničnom prelazu itd., izuzev kontrole saobraćajne dokumentacije. Jedina razlika u stajalištu BiH je da korisnik automobila stranih registraskih tablica na području BiH može biti i fizička osoba koja ima prebivalište u BiH, ali ako se u tom trenutku u BiH nalazi i vlasnik automobila.Ricken wrote:Eh sad ono što se nas tiče a što je Poznanik rekao je da strano fizičko i pravno lice može na privremeni uvoz do 6 mjeseci uvesti auto koje može koristiti na punomoć i domaći državljanin. Nakon 6 mjeseci auto mora izaći pa ponovo ući i obnavlja se procedura. Mislim da Poznanik bolje zna kako tačno to fercera, a mislim da u ovom slučaju privremeni uvoz nedođe ni skupo.
Međutim, zakon BiH odobrava i privremeni uvoz automobila na rok od 12 mjeseci s pravom još jednog produžetka na isti period, i tom procedurom uvoznik je u obavezi poduzeti sve potrebne prethodne radnje, a to je prijavljivanje carinskim službenicima automobila na granici i poslije odredišnoj carinarnici, u kojoj će špediter izvršiti carinjenje.
Ta procedura zahtijeva obezbjeđenje bankovnom garancijom u ev. plaćanju carine i pdv prema važećim stopama, ili, ukoliko se radi o komercijalnoj upotrebi, onda i plaćanje u mjesečnim ratama u procentu od 3% od ukupnog iznosa carine i pdv, obračunate po važećim stopama bez ikakvih sniženja.
Konkretan odgovor na prethodno pitanje iz uvodnog posta bi bio: Fizičkoj osobi koja ima prebivalište u BiH i koja koristi prevozna sredstva privatno ili komercijalno, pod uslovom da je uposlena kod vlasnika prevoznog sredstva registriranog izvan BiH, ili je bilo koji drugi način ovlaštena od strane vlasnika prevoznog sredstva, odobrava se potpuno oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina u BiH
Privatna upotreba mora biti predviđena ugovorom u zaposlenju.
- Ricken
#11 Re: Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
Koliko sam te shvatio, ako sam te dobro shvatio, uz ovlaštenje društva iz Hrvatske, fizičko lice sa prebivalištem u BiH može koristiti putničko vozilo stranih registarskih oznaka u periodu od 12 mjeseci uz mogučnost produženja na još 12 mjeseci bez plačanja dadžbina uz provođenje carinskog postupka privremeni uvoz? U tom slučaju uz ovlaštenje i reguliranje ugovornog odnosa Hrvatska firma i rezident BiH ne bi bilo potrebno plačati djelomične dažbine od 3% mjesečno na ime carine i pdv-a?poznanik wrote:U tvom postu iznad, Mišljenje "carinske uprave" RH u biti bilo bi identično s Mišljenjem "carinske uprave" BiH, jer se radi o Istanbulskoj konvenciji o privremenom uvozu roba, koje je potpisnik i BiH. Konkretno, prilikom unosa osobnih automobila u carinska područja država potpisnica ove Konvencije, odobrava im se privremeni uvoz na rok od 6 mjeseci, bez prethodno obavljene carinske procedure, bez postupka prijavljivanja automobila na graničnom prelazu itd., izuzev kontrole saobraćajne dokumentacije. Jedina razlika u stajalištu BiH je da korisnik automobila stranih registraskih tablica na području BiH može biti i fizička osoba koja ima prebivalište u BiH, ali ako se u tom trenutku u BiH nalazi i vlasnik automobila.Ricken wrote:Eh sad ono što se nas tiče a što je Poznanik rekao je da strano fizičko i pravno lice može na privremeni uvoz do 6 mjeseci uvesti auto koje može koristiti na punomoć i domaći državljanin. Nakon 6 mjeseci auto mora izaći pa ponovo ući i obnavlja se procedura. Mislim da Poznanik bolje zna kako tačno to fercera, a mislim da u ovom slučaju privremeni uvoz nedođe ni skupo.
Međutim, zakon BiH odobrava i privremeni uvoz automobila na rok od 12 mjeseci s pravom još jednog produžetka na isti period, i tom procedurom uvoznik je u obavezi poduzeti sve potrebne prethodne radnje, a to je prijavljivanje carinskim službenicima automobila na granici i poslije odredišnoj carinarnici, u kojoj će špediter izvršiti carinjenje.
Ta procedura zahtijeva obezbjeđenje bankovnom garancijom u ev. plaćanju carine i pdv prema važećim stopama, ili, ukoliko se radi o komercijalnoj upotrebi, onda i plaćanje u mjesečnim ratama u procentu od 3% od ukupnog iznosa carine i pdv, obračunate po važećim stopama bez ikakvih sniženja.
Konkretan odgovor na prethodno pitanje iz uvodnog posta bi bio: Fizičkoj osobi koja ima prebivalište u BiH i koja koristi prevozna sredstva privatno ili komercijalno, pod uslovom da je uposlena kod vlasnika prevoznog sredstva registriranog izvan BiH, ili je bilo koji drugi način ovlaštena od strane vlasnika prevoznog sredstva, odobrava se potpuno oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina u BiH
Privatna upotreba mora biti predviđena ugovorom u zaposlenju.
Koliko sam shvati momak nije uposlenik hrvatske firme.
- poznanik
#12 Re: Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
Privremeni uvoz prevoznog sredstva u BiH, odobrava se bez plaćanja carinskih naknada korisniku - fizičkoj osobi koja ima prebivalište u BiH pod uslovom da je ta osoba uposlena kod tog - stranog vlasnika prevoznog sredstva ili je na drugi, sličan način ovlaštena da koristi to prevozno sredstvo.Ricken wrote:Koliko sam te shvatio, ako sam te dobro shvatio, uz ovlaštenje društva iz Hrvatske, fizičko lice sa prebivalištem u BiH može koristiti putničko vozilo stranih registarskih oznaka u periodu od 12 mjeseci uz mogučnost produženja na još 12 mjeseci bez plačanja dadžbina uz provođenje carinskog postupka privremeni uvoz? U tom slučaju uz ovlaštenje i reguliranje ugovornog odnosa Hrvatska firma i rezident BiH ne bi bilo potrebno plačati djelomične dažbine od 3% mjesečno na ime carine i pdv-a?
Koliko sam shvati momak nije uposlenik hrvatske firme.
Rok za povrat prevoznog sredstva u privremenom uvozu odobrava se za period u kojem ta osoba treba da završi određeni posao, ali ne duže od 24 mjeseca ukupno.
Kod ovog privremenog uvoza potrebno je provesti carinski postupak i obezbjeđenje bankovnom garancijom.
Ovaj "momak" ne mora biti uposlenik, može "na bilo koji drugi način" imati ugovorni odnos sa vlasnikom vozila.
Privremeni uvoz, ali s ekonomskim učinkom, odnosno s plaćanjem mjesečnih 3% pretpostavljenog iznosa carine i pdv, odobrava se za pravne osobe i druge osobe koje ne ostvaruju uslove iz prethodnog obrazloženja, takođe uz obezbjeđenje bankovne garancije.
- Ricken
#13 Re: Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
Ok kristalno jasno. Hvala.
Jedino koliko ja znam (a tanak sam ko rizla što se tiče carina) ta naknada od 3% je naknada na mjesečnom nivou po osnovu dospjelog carinskog duga koja uključuje carinu i pdv, pri čemu se pdv ne koristi kao ulazni porez iz praktičnih razloga jer UIO ovako plačen pdv registrira kao jednokratnu carinsku naknadu.
Jedino koliko ja znam (a tanak sam ko rizla što se tiče carina) ta naknada od 3% je naknada na mjesečnom nivou po osnovu dospjelog carinskog duga koja uključuje carinu i pdv, pri čemu se pdv ne koristi kao ulazni porez iz praktičnih razloga jer UIO ovako plačen pdv registrira kao jednokratnu carinsku naknadu.
- poznanik
#14 Re: Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
Da.Ricken wrote:Ok kristalno jasno. Hvala.
-
ps3
#15 Re: Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
jako zanimljivi odgovori ali u sustini se radi o slijedecem:
Osnovao sam svoju firmu doo * konsultant kao sto sam rekao u prethodnim postovima....
Firma iz Hrvatske za koju cu raditi istrazivanje trzista na teritoriji BiH je odlucila da mi da na raspolaganje svoje vozilo koje imaju u firmi ali zele tu stavku staviti u konsultantski ugovor.
da sam dobio hrv. radnu dozvolu bio bi njihov uposlenik, ali posto nisam morao sam otvoriti svoju firmu * da bi radio za njih na ter. BIH
da li postoji ikakava opcija a da nije privremeni uvoz-izvoz, jer bukvalno 2 X mjesecno moram biti u Hrvatskoj i s tim bi zakomplikovao stvar. PUR, K-obrazci to su tako osjetljive stvari da Vam ja to nemogu objasniti... igrom slucaja bavio sam se uvozom i izvozom raznih roba i imao iskustva * ljudi nasi carinici jedva cekaju da zeznes da ti pokucaju na vrata i naplate kaznu,,,
Da li mogu napraviti ovlastenje kao fizickom licu * zaboravimo sad moju doo firmu kako bi izbjegao problem...
Hvala
Osnovao sam svoju firmu doo * konsultant kao sto sam rekao u prethodnim postovima....
Firma iz Hrvatske za koju cu raditi istrazivanje trzista na teritoriji BiH je odlucila da mi da na raspolaganje svoje vozilo koje imaju u firmi ali zele tu stavku staviti u konsultantski ugovor.
da sam dobio hrv. radnu dozvolu bio bi njihov uposlenik, ali posto nisam morao sam otvoriti svoju firmu * da bi radio za njih na ter. BIH
da li postoji ikakava opcija a da nije privremeni uvoz-izvoz, jer bukvalno 2 X mjesecno moram biti u Hrvatskoj i s tim bi zakomplikovao stvar. PUR, K-obrazci to su tako osjetljive stvari da Vam ja to nemogu objasniti... igrom slucaja bavio sam se uvozom i izvozom raznih roba i imao iskustva * ljudi nasi carinici jedva cekaju da zeznes da ti pokucaju na vrata i naplate kaznu,,,
Da li mogu napraviti ovlastenje kao fizickom licu * zaboravimo sad moju doo firmu kako bi izbjegao problem...
Hvala
- Ricken
#16 Re: Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
Mislim da si dobio više nego konkretne odgovore.ps3 wrote:jako zanimljivi odgovori ali u sustini se radi o slijedecem:
Hvala
Poznanik:
"Privremeni uvoz prevoznog sredstva u BiH, odobrava se bez plaćanja carinskih naknada korisniku - fizičkoj osobi koja ima prebivalište u BiH pod uslovom da je ta osoba uposlena kod tog - stranog vlasnika prevoznog sredstva ili je na drugi, sličan način ovlaštena da koristi to prevozno sredstvo.
Rok za povrat prevoznog sredstva u privremenom uvozu odobrava se za period u kojem ta osoba treba da završi određeni posao, ali ne duže od 24 mjeseca ukupno.
Kod ovog privremenog uvoza potrebno je provesti carinski postupak i obezbjeđenje bankovnom garancijom."
Samo bi dodao da se moraš raspitati kolik bi te došla bankovna garancija kod lokalnih banaka.
- poznanik
#17 Re: Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
Ukoliko te carinici na granici ne pojedu, vozilom koje je privremeno uvezeno u BiH možeš redovno provoziti cijelim svijetom, bez ikakvih komplikacija.ps3 wrote:jako zanimljivi odgovori ali u sustini se radi o slijedecem:
Da li mogu napraviti ovlastenje kao fizickom licu * zaboravimo sad moju doo firmu kako bi izbjegao problem...Hvala
Čini se da vi, s obje strane, u svom neznanju komplicirate sasvim jednostavan postupak, možda čak hrvatska strana i više, želeći se pokazati "pametnom"
Da, ugovorom je moguće prenijeti ovlaštenje za upravljanje njihovim vozilom i na tvoje osobno ime, i u tom slučaju ti bi bio uvoznik i privremeni korisnik. Troškove amortizacije, goriva i sl. ti bi snosio, ne tvoja firma. I ti bi podnio naknadu za izdanu bankovnu garanciju, ne firma. Ili, ako će firma sve ove i druge troškove podnijeti, onda ti osobno sa svojom firmom moraš sačiniti ugovor kojim ćeš sve urediti, a za takav ugovor, čini mi se, slijedi i porezna naknada... Itd., itd.
Naknada za izdavanje bankovne garancije u postupcima carinjenja su obično oko 3% od vrijednosti iznosa, a ako je iznos manji, onda fiksno, mjesečno.
-
ps3
#18 Re: Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
Bolje rijesenje za mene je napraviti ovlastenje za fizicko lice na koristenje auta na CRO tablama, a svoje privatno auto iznajmiti svojoj firmi i na taj nacin pravdati racune kroz svoju firmu. i na taj zakup platiti poreza mislim da je 10%.
-
ps3
#19 Re: Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
ljudi da li iko zna da li HAK moze izdati medjunarodnu punomoc stranom drzavljaninu...
nevjerovatno da niko u drzavi nije u stanju dati informaciju koja dokumentacija mi je potrebna kako bi upravljao vozilo na stranim tablama i sta firma iz hrvatske treba dati pored saobracajne dozvole, zel. kartona , polise osiguranja...
kakavo ovlastenje da li na memorandumu , da li ovjereno kod notara, sudu , opstini .... gdje u p.mat - je""" ti i saobr.inspektore, ministarstvo saobracaja, mup ks, advokate, bihamk... pa ovo nema nigdje na svijetu.... milio auta se vozi na stranim tablama .... pa kako... nisam jedini slucaj u BIH
nevjerovatno da niko u drzavi nije u stanju dati informaciju koja dokumentacija mi je potrebna kako bi upravljao vozilo na stranim tablama i sta firma iz hrvatske treba dati pored saobracajne dozvole, zel. kartona , polise osiguranja...
kakavo ovlastenje da li na memorandumu , da li ovjereno kod notara, sudu , opstini .... gdje u p.mat - je""" ti i saobr.inspektore, ministarstvo saobracaja, mup ks, advokate, bihamk... pa ovo nema nigdje na svijetu.... milio auta se vozi na stranim tablama .... pa kako... nisam jedini slucaj u BIH
-
zeks1966
#20 Re: Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
-
ps3
#21 Re: Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
ma zaboravimo pravna lica, jer privremeni uvoz ne dolazi u obzir.
oni kao firma reg u zg mogu meni kao fizickom licu dati auto na raspolaganje...zar ne?
na to auto ja necu pravdati racune goriva , putne naloge itd svoje privatno auto cu reg. na svoju firmu...
meni to njihovo auto treba prvenstveno sto je novo, pouzdano sigurno u odnosu na moje privatno...
oni kao firma reg u zg mogu meni kao fizickom licu dati auto na raspolaganje...zar ne?
na to auto ja necu pravdati racune goriva , putne naloge itd svoje privatno auto cu reg. na svoju firmu...
meni to njihovo auto treba prvenstveno sto je novo, pouzdano sigurno u odnosu na moje privatno...
-
ps3
#22 Re: Stavka ugovora> ISTINA < DA ili NE ?
a sto se tice prodaje auta mislim da to ne dolazi u obzir jer nece oni zbog jednog " uposlenika " u mom slucaju posl. partnera mjenjati pravila...pa
budimo realni i ja da zelim da
mi neko radi u makedoniji istrazivanje trzista ne bi radio iznimke.
evo ti auto, nadji rijesenje da je sve po zakonu u tvojoj drzavi, pa da sam znao da mi auto mize redstavljati ovoliki problem to nisam ni slutio
budimo realni i ja da zelim da
mi neko radi u makedoniji istrazivanje trzista ne bi radio iznimke.
evo ti auto, nadji rijesenje da je sve po zakonu u tvojoj drzavi, pa da sam znao da mi auto mize redstavljati ovoliki problem to nisam ni slutio