Stav Islama prema homoseksualcima!?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
statix

#526 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by statix »

seka wrote:stvaramo nove potencijalne homoseksualce, koji to mozda koji to mozda ne bi bili, jer vec smo ustanovili koliko su vazni socijalni faktori i oponasanje kod ljudi.

dobro kad vec hoces :-) :D
jesi siguran u ovo sto tvrdis? i ne govori u pluralu :D ja nisam nista ustanovila...ustvari jesam al´ to se tice tebe :D
Nisam siguran, ali daleko od toga da ne uticu. Ne znam sta si ustanovila, ali ponavljam ti nisam njihov neprijatelj.

Moje tvrdnje nisu da postoje socijalni faktori koji su direktno odgovorni za homos, nego da mogu biti stimulacija takvim pojavama, sto znaci da ta ista osoba u nekom drugom okruzenju mozda ne bi postala homos.
Sto se tice usvajanja djece, mislim da je sasvim uredu, obzirom da ne postoje pokazatelji da odgoj moze uticati na seksualnost dijeteta, tako da povlacim prethodnu izjavu da mozda ipak moze, a i u tom slucaju kako sam naveo imam opet isti stav.
citroen

#527 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by citroen »

Great Cornholio wrote:
statix wrote:
Ratatata wrote:Bog je stvorio Adama i Evo a ne Adama i Stevu
:lol: :lol: :lol: :thumbup: :sax:
Znas li da je nekulturno dirati se po cuni? Mislim da je u islamu zabranjeno. :evil:
:lol: @citroen, koja je simbolika ovog tvog avatara, 'vako gledajući izgleda mi kao mamac za Stevu :D[/quote]

Ja sam lezbaca :D :D :D :D volim zene, a ti uzmi sebi Stevu ili statixa :D :D :D :D
NIN

#528 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by NIN »

statix wrote:Sto se tice usvajanja djece, mislim da je sasvim uredu, obzirom da ne postoje pokazatelji da odgoj moze uticati na seksualnost dijeteta.
Nije nikako uredu!

Razvojna psihologija nedvosmisleno pokazuje da je za optimalan psiholoski razvoj djeteta neophodno da ono odrasta uz oba bioloska roditelja - dakle, kako uz svog oca tako i uz svoju majku! Otvori bilo koji udzbenik psihologije pa ces se sam uvjeriti. Otkloni od modela majka-otac se direktno odrazavaju na internalizaciju, socijalizaciju pa i na samu seksualnost.

Na primjer, sto se seksualnosti tice, istrazivanja provedena u 46 kultura sirom planete pokazuju da odsustvo bioloskog oca do sedme godine moze* negativno uticati na kasnije formiranje licnosti djeteta tokom adolescentne dobi i ovaj negativitet se ogleda u promiskuitetnosti i ranijem stupanju u seksualne odnose (Buss, 1993). Takodjer, ove karakteristike licnosti dalje vode u nestabilne bracne veze gdje je mnogo veci postotak razvoda braka u odraslom dobu. I pazi sad, ovo su samo saznanja koja se ticu odsustva bioloskog oca tokom djetinjstva. Odsustvo bioloske majke je kud i kamo pogubnije i traumaticnije iskustvo po djete! Osim fizioloskih faktora koji su esencijalni za djetetov imunoloski sistem tokom dojenja, psiholoske konsekvence su te koje su najopasnije. Majka je prvi/primarni objekt sa kojim novorodjeno djete stupa u kontakt. Recimo, bebe imaju urodjeni mehanizam za prepoznavanje lica koji im pomaze pri vezivanju za majku - istrazivanja pokazuju da su bebe po pravilu manje uznemirene ako je sa njima u prostoriji nepoznata zenska osoba, dok to nije slucaj ako u prostoriju udje nepoznata muska osoba gdje beba reaguje placem!

Takodjer, vrsena su istrazivanja gdje je ustanovljeno da je djetetov zivot ugrozeniji za 40 (cetrdeset) puta ako djete odrasta sa bioloskom majkom i ocuhom (Buss, 1993)! Sto ce reci da cetrdeset djece bude ubijeno u ovakvim porodicama na jedno ubijeno djete koje zivi sa oba bioloska roditelja! Ovaj trend je zabiljezen u svim kulturama sirom planete, neovisno o tradiciji i religiji, i ovaj procenat je manje-vise isti kako na Bliskom Istoku tako i u Americi i Rusiji!

Dakle, ako pricamo o stavu vecine prema homoseksualcima i njihovim pravima onda je to jedan par opanaka. Ali, ako pricamo o usvajanju djeteta od strane muske homobracne zajednice onda smo na sasvim drugom kraju gdje gledamo u totalno drugi par opanaka. Apsolutno, apsolutno sam protiv bilo kakvog usvajanja djece od strane ovakvih brakova!

* Kada se kaze moze u ovakvim i slicnim tvrdnjama onda to nije nagadjanje, pretpostavka ili nesigurnost u samoj tvrdnji. U pitanju je cista matematika, tacnije statistika gdje se pod moze podrazumjeva odredjen statisticki trend koji je zabiljezen i iskazan u procentima. Izmedju ostalog, hipoteze se empirijski dokazuju statistickim nalazima i dodatno potvrdjuju kao tacne odredjenim predvidjanjima u kojima pojmovi kao sto su moze, moglo i vjerovatno jesu standard.
statix

#529 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by statix »

NIN sam si spomenuo u svom postu, a procitao sam i u par clanaka (ako treba postavit cu) da ne postoje indicije u naucnim istrazivanjima da odgoj i vaspitanje homos para mogu uticati na seksualnost dijeteta. Mada sam i sam skeptican, poznavajuci psihu covjeka i uzimajuci u obzir toliko koristenu frazu "Seks je u glavi", sto sugerise da postoje i drugi faktori koji mogu uticati na takvo ponasanje.
Do 1960. godine vjerovalo se da je homoseksualnost iskljucivo determinirana vaspitanjem. Posto su se svi psihoterapijski pokusaji pokazali kao neuspjesni, nakon '60-tih godina proslog stoljeca fokus strucnjaka se okrenuo prema hormonalnim objasnjenjima.
Ono sto smatram mozda i gorim je da dijete ne bude nikako usvojeno, jer istrazivanja pokazuju da takva dijeca cesto zavrse kao problematicne osobe sklone kriminalu, drogi i sl. Ta istrazivanja koja navodis se izgleda odnose iskljucivo na bebe, i smatram da u tom slucaju odrastanje u homs braku moze imati negativne psihicke posljedice kasnije u zivotu, ali kad su u pitanju starija djeca, mozda to ne mora biti slucaj, jer statistika ne pokazuje da oni usvojeni zavrse kao homoseksualci ili problematicne osobe sa psihickim poremecajima.
statix

#530 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by statix »

vidis kako @munafika i njegovog prijatelja ne stimulisu medije :D
Ma munafik je uvijek tu kada treba blatiti zapadni liberalizam, ignorisuci probleme prisutne u islamskim zemljama. Represija moze djelovati takodjer kao stimulans. Interesantno je koliko je prisutna pederastija u nekim islamskim zemljama, samo sto se to kod njih zataskava i gura pod tepih, dok se homs osudjuje mnogo strozijim kaznama.

Ovaj tekst spominje mnoga naucna strazivanja, psiholoska, bioloska, antropoloska:http://www.gay-art-history.org/gay-hist ... gical.html

Lindholm's (1982) study of the Swat Pashtan of Pakistan is revealing of the problems involved. In this society males typically sing praises to their homosexual lovers, and argue that sexual relationships with boys are less demanding and more pleasurable than relations with women. Yet all of the men get married, and their wives bear children.
NIN

#531 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by NIN »

statix wrote:Ono sto smatram mozda i gorim je da dijete ne bude nikako usvojeno, jer istrazivanja pokazuju da takva dijeca cesto zavrse kao problematicne osobe sklone kriminalu, drogi i sl. Ta istrazivanja koja navodis se izgleda odnose iskljucivo na bebe, i smatram da u tom slucaju odrastanje u homs braku moze imati negativne psihicke posljedice kasnije u zivotu, ali kad su u pitanju starija djeca, mozda to ne mora biti slucaj, jer statistika ne pokazuje da oni usvojeni zavrse kao homoseksualci ili problematicne osobe sa psihickim poremecajima.
Moj prethodni post se odnosi na razvoj licnosti, a ne na genezu homoseksualnosti. To su ipak dva para opanaka. Pogledaj pod Attachment Theory (Bowlby, 1969). Takodjer, ticano za ovo gore podebljano, statisticki gledano, oko 90% posto usvojene djece su djeca ozmedju 1 i 4 godine, i vecina su djevojcice.
statix

#532 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by statix »

NIN wrote:
statix wrote:Ono sto smatram mozda i gorim je da dijete ne bude nikako usvojeno, jer istrazivanja pokazuju da takva dijeca cesto zavrse kao problematicne osobe sklone kriminalu, drogi i sl. Ta istrazivanja koja navodis se izgleda odnose iskljucivo na bebe, i smatram da u tom slucaju odrastanje u homs braku moze imati negativne psihicke posljedice kasnije u zivotu, ali kad su u pitanju starija djeca, mozda to ne mora biti slucaj, jer statistika ne pokazuje da oni usvojeni zavrse kao homoseksualci ili problematicne osobe sa psihickim poremecajima.
Moj prethodni post se odnosi na razvoj licnosti, a ne na genezu homoseksualnosti. To su ipak dva para opanaka. Pogledaj pod Attachment Theory (Bowlby, 1969). Takodjer, ticano za ovo gore podebljano, statisticki gledano, oko 90% posto usvojene djece su djeca ozmedju 1 i 4 godine, i vecina su djevojcice.
Pa da u tome smo se i razisli. Ako postoje pokazatelji da homs brakovi mogu negativno uticati na razvoj licnosti, onda je problem daleko slozeniji, i nemam jasan i cvrst stav, obzirom da nemam zanje neophodno da donesem takvu odluku. Procitacu teoriju koju si preporucio.
5 0 5

#533 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by 5 0 5 »

statix wrote: Pa da u tome smo se i razisli. Ako postoje pokazatelji da homs brakovi mogu negativno uticati na razvoj licnosti, onda je problem daleko slozeniji, i nemam jasan i cvrst stav, obzirom da nemam zanje neophodno da donesem takvu odluku. Procitacu teoriju koju si preporucio.

Većini mojih homoseksualnih prijatelja roditelji su religiozni. Čak šta više, većina njih je išla redovno na vjeronauk u djetinjstvu. Govori li to šta?
statix

#534 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by statix »

Ocigledno je da mnogi nisu imali izbor, koliko god to nekome smetalo ili vrijedjalo njegovu vjeru. Jednostavno su rodjeni kao takvi.
Great Cornholio

#535 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by Great Cornholio »

statix wrote:Ocigledno je da mnogi nisu imali izbor, koliko god to nekome smetalo ili vrijedjalo njegovu vjeru. Jednostavno su rodjeni kao takvi.
Ne postoji ubedljiv dokaz da je seksualna orijentacija biološkog porekla. Ovo stoji i za tekuća istraživanja. Ovo je zaključak poslije prezentiranih istraživanja na http://www.gay-serbia.com/teorija/2002/ ... sp?aid=518
Great Cornholio

#536 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

NIN wrote:
statix wrote:Sto se tice usvajanja djece, mislim da je sasvim uredu, obzirom da ne postoje pokazatelji da odgoj moze uticati na seksualnost dijeteta.
Nije nikako uredu!

Razvojna psihologija nedvosmisleno pokazuje da je za optimalan psiholoski razvoj djeteta neophodno da ono odrasta uz oba bioloska roditelja - dakle, kako uz svog oca tako i uz svoju majku! Otvori bilo koji udzbenik psihologije pa ces se sam uvjeriti. Otkloni od modela majka-otac se direktno odrazavaju na internalizaciju, socijalizaciju pa i na samu seksualnost.
:thumbup:
statix

#537 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by statix »

@greatcorholio
Naravno, o tome sam i pisao, i bas me interesuje koji su to ostali faktori. Svaki slucaj je prica za sebe, i generalizacija nije moguca, ali mozda je kod pojedinaca upravo bioloski faktor bio kljucni, pa mozda i jedini, pod uslovom da zanemarimo objasnjenje sa sotonom kao krivcem, koje je tranquill postavio. :D

ne valja ti link.
Great Cornholio

#538 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

statix wrote:@greatcorholio
Naravno, o tome sam i pisao, i bas me interesuje koji su to ostali faktori. Svaki slucaj je prica za sebe, i generalizacija nije moguca, ali mozda je kod pojedinaca upravo bioloski faktor bio kljucni, pa mozda i jedini, pod uslovom da zanemarimo objasnjenje sa sotonom kao krivcem, koje je tranquill postavio. :D

ne valja ti link.
http://www.gay-serbia.com/teorija/2002/ ... sp?aid=518
valjda sad valja :)
Sotona je krivac za pravoslavne i katoličke homoseksualce, a za muslimaske homoseksualce kriv je Šejtan :D
Shoshana

#539 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by Shoshana »

NIN wrote:
Prvo da se osvrnem na onu problematicnu rijec 'problem', a onda cu i o usvajanju.

Mozda je homoseksualnost problem, gledajuci drustvene norme ili evolucioni napredak. Dakle, da vulgarizujem, ruzno nam je, a bogami nema ni potomaka. Priznajem, vidim problem. Samo ne vidim zasto nam je taj problem problematicniji od problema debelih ljudi, secerasa, ljudi sa 6 prstiju, ljudi bez nogu, ljudi sa urodjenim srcanim manama, ljudi sa cisticnom fibrozom, para- te kvadriplegicara itd... Zasto je veci problem sto ce ga Adam Stevi, nego sto ce dvoje ljudi sa urodjenom genetskom deformacijom sutra imati dijete sa urodjenom genetskom deformacijom? A da se sutra neko usudi dijete sa npr cisticnom fibrozom nazvati problemom - pohvatali bismo se za vratove.

Da je neka genetska/hormonska/drustvena itd razlicitost u pitanju - vjerovatno jeste. No sa druge strane ne treba zaboraviti da je na primjer u Starom Rimu ( a vjerovatno i u ostalim premonoteistickim drustvima) bilo veoma normalno i prihvaceno da muskarci imaju odnose sa mladicima - sve do sklapanja braka, te da se biseksualizam upraznjavao sve u seasnaest. Dakle i tu bi trebalo razluciti seks sa osobom istog spola - seksa radi, i zaljubljivanje u osobu istog spola. Ja mislim da se veliki broj mladih ljudi danas smatra homoseksulacima zato sto su imali poneko homoseksualno iskustvo, a da se u sustini radi o najobicnijoj seksualnoj radoznalosti i frojdofskoj ' u svima nama cuci po jedan.... ' .

Sto se tice usvajanja.... jeste, i tu vidim problem. Bas onako kako NIN kaze, svi mi imamo mamu i tatu. Osim one djece koja u stvarnom zivotu imaju samo mamu, ili samo tatu. Ili djece koja su rodjena od mame i tate a rastu sa dvije mame. Ili bez i jednog roditelja. Ne zelim ulaziti u rasprave o kvaliteti odgoja djece koja rastu sa jednim roditeljem. Ili bez ijednog. Ili sa oba, ali nakaradna. Samo zelim reci da - sve dok drugi ljudi mogu imati/usvajati djecu kao samohrani roditelji - cista je diskriminacija ne dati isto pravo homoseksualno orijentisanim ljudima.
extraordinary

#540 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by extraordinary »

Prvi dio tvog posta implicira da je homoseksualizam devijacija, odnosno bolest.
Shoshana

#541 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by Shoshana »

extraordinary wrote:Prvi dio tvog posta implicira da je homoseksualizam devijacija, odnosno bolest.
Ne implicira nista. Nego se osvrce na objasnjenje rijeci 'problem' u NINovom prethodnom postu.
extraordinary

#542 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by extraordinary »

Kontam to, ali porediš taj problem sa drugim problemima današnjice, koji su svi odreda bolesti, odnosno devijacije, mutacije.
Shoshana

#543 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by Shoshana »

extraordinary wrote:Kontam to, ali porediš taj problem sa drugim problemima današnjice, koji su svi odreda bolesti, odnosno devijacije, mutacije.
Pa, posteno receno, o tome sta i kako uzrokuje homoseksualnost malo sta znamo. Mozda je gen, a mozda i nije. Mozda su hormoni, a mozda i nisu. Mozda je sredina, a mozda i nije. Devijacija jeste rijec sa negativnim prizvukom, barem kada se radi o ljudima, ali ako se 98% stanovnistva smatra heteroseksualnim a 2 % homoseksualnim - onda to jeste neka razlicitost, zovi je kako god hoces. Bolest sasvim sigurno nije. Mozda je kondicija. Kao sto osoba sa 6 prstiju nema nikakvu bolest, nego jednostavno ima 6 prstiju. Jedino u sta ne vjerujem je da je homoseksualnost stvar izbora.

U poredjenjima u gornjem postu, ja se ne trudih da pronadjem nesto sto bi korespondiralo homoseksualnosti. Nego nesto sto bi (prema objasnjenju rijeci 'problem' sa svim genetskim/socijalnim implikacijama) korespondiralo vidjenju 'problema'..

Ja da znam sta tacno uzrokuje homoseksualnost, ja bih se potrudila da nadjem i odgovarajuci primjer da potkrijepim moje misljenje da homoseksualnost nije problem. Ali ne znam, pa 'pokrivam' sve navedene opcije.
extraordinary

#544 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by extraordinary »

A dobro, svi ovdje nagađamo :) Da znamo šta je, ne bi se raspravljali na nekom forumu :D
NIN

#545 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by NIN »

Shoshana wrote:
extraordinary wrote:Prvi dio tvog posta implicira da je homoseksualizam devijacija, odnosno bolest.
Ne implicira nista. Nego se osvrce na objasnjenje rijeci 'problem' u NINovom prethodnom postu.
Ali ja vec obrazlozih problem u istom tom postu:
NIN wrote:ne opravdavam njihovu (misleci na vjernike koji spadaju u ovu kategoriju) iskljucivost, ignorantnost i agresivnost kada je u pitanju ovaj problem* ljudske seksualnosti.
* Najprostije receno, posrijedi jeste problem i isti je i vise nego ocit jer homoseksualnost nije plodna strategija - ne vodi ka potomstvu. Ali, bez obzira na tu cinjenicu, ona se jednostavno ne moze nazvati neprirodnom iz prostog razloga jer je cinjenica da je ona prirodni fenomen - homoseksualnost je takodjer prisutna u mnogim vrstama sisara, sto je jos jedna cinjenica koja iskljucuje apsolutnost socijalnog faktora vaspitanja.
Dakle, problem kojeg ja percipiram je itekako opravdan da se tako nazove sa evolucionog aspekta. Najjednostavnije govoreci, kako je potomstvo krajnji cilj svake zivuce jedinke u biosferi, problem je lako prepoznatljiv u ocigledno neprofitnoj strategiji gdje je bilo koji vid investicije uzaludan jer ne vodi ka dobitku, tj. potomstvu. Osim toga, takodjer sam jasno napisao i to da je homoseksualnost prirodni fenomen sto sam argumentovao prisustvom iste sirom zivotinjskog svijeta sto je ujedno i jedan od primarnih argumenata na ustrb socijalnog faktora vaspitanja koje se forsira da bi se pokusala diskvalifikovati nasljednost pa samim tim i implicirati toboznja odgovornost pojedinca, sto je, po svemu sudeci, daleko od istine. A i da je tako onda opet ne bi mogli okriviti pojedinca jer psiholoski procesi odgovorni za kasniji razvoj psiholoskih karakteristika pocinju odmah nakon rodjenja i faktori koji uticu na njihov tok su najdjelotvorniji u prvim godinama djetetovog zivota kada ono nema formiranu licnost sto ce reci da nema ni odgovornost.

Dakle,

- svoje vidjenje problema u ovom fenomenu sam jasno i ukratko obrazlozio,
- argumentovao sam da se ne radi o necemu neprirodnom kao sto se sugerise od pojedinih i
- argumentovao sam da posrijedi nije iskljucivo drustveni faktor taj koji determinira homoseksualnost.

Jedino sto nisam imao povoda argumentovati je to da se ne radi o bolesti. U sustini, homoseksualnost je bolest onoliko koliko je bolest i heteroseksualnost! Ako se radi o hormonalnom disbalansu onda mozemo nazvati i covjeka od 197cm bolesnim jer je visi od prosjeka. Ako se radi o genetskoj nasljednosti onda ljude sa zelenim ocima mozemo nazvati bolesnim jer su ovi ljudi naslijedili kombinaciju mutiranih gena koji za posljedicu daju njihovim nosiocima zelene oci koje ako znamo da je smedja boja ociju ta koja je primarna. Ako je posrijedi drustveni faktor onda sve budiste mozemo nazvati bolesnicima jer odskacu od drustvenih normi koje se gaje na Zapadu.

Problem nije u devijaciji ili necemu slicnom. Problem je sto u oko 3% ljudske populacije dolazi do odredjenog biolosko-socijalnog medjudjelovanja koje za posljedicu ima neprofitabilnu evolucionu strategiju, ali iskljucivo po tog pojedinca. S druge strane, treba napomenuti i to da homoseksualci ipak mogu doprinijeti inkluzivitetu* na razlicite nacine kao sto je briga za bracu, sestre, rodjake, itd.

I jos jednom bih ponovio da sam apsolutno protiv usvajanja djece od strane homobrakova. Ne kazem da ce takva djeca postati po automatizmu homoseksualci kao njihovi usvojitelji. Ali, ono sto tvrdim jeste da takva djeca nece imati adekvatnu njegu ako stvari sagledamo sa evoluciono-psiholoskoh aspekta. Ovdje se takodjer radi o adaptivnim problemima i urodjenim mehanizmima koji pomazu djeci u savladavanju istih prilikom njihovog odrastanja i psiholoskog razvoja. Kako su ti mehanizmi urodjeni i imaju odredjenu i konkretnu namjenu onda je lako uociti da ce neminovno doci do odredjenih posljedica kada se odredjen adaptivni problem ne bude mogao rijesiti mehanizmom koji je evoluirao u tu svrhu. Iskljucivo iz ovog razloga sam jako protiv usvajanja djece na ovaj nacin i mislim da se ovo negodovanje ne smije nazvati bilo kakvom diskriminacijom. Ako je tako onda bi i mnogo bizarnije stvari danas mogli nazvati tim imenom. Drustveno pravo u smislu ravnopravnosti i pravo na usvajanje djeteta u ovom slucaju, po meni, nikako nije jedno te isto.

#546 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by NIN »

seka wrote:
NIN wrote:I jos jednom bih ponovio da sam apsolutno protiv usvajanja djece od strane homobrakova. Ne kazem da ce takva djeca postati po automatizmu homoseksualci kao njihovi usvojitelji. Ali, ono sto tvrdim jeste da takva djeca nece imati adekvatnu njegu ako stvari sagledamo sa evoluciono-psiholoskoh aspekta. Ovdje se takodjer radi o adaptivnim problemima i urodjenim mehanizmima koji pomazu djeci u savladavanju istih prilikom njihovog odrastanja i psiholoskog razvoja. Kako su ti mehanizmi urodjeni i imaju odredjenu i konkretnu namjenu onda je lako uociti da ce neminovno doci do odredjenih posljedica kada se odredjen adaptivni problem ne bude mogao rijesiti mehanizmom koji je evoluirao u tu svrhu. Iskljucivo iz ovog razloga sam jako protiv usvajanja djece na ovaj nacin i mislim da se ovo negodovanje ne smije nazvati bilo kakvom diskriminacijom. Ako je tako onda bi i mnogo bizarnije stvari danas mogli nazvati tim imenom. Drustveno pravo u smislu ravnopravnosti i pravo na usvajanje djeteta u ovom slucaju, po meni, nikako nije jedno te isto.

Ne mislim na homoseksualnost. Posljedice se mogu okarakterisati kao otkloni od optimalnog. Recimo, ako optimalnost ilustrujemo kao stupanje u seksualne odnose izmedju 16 i 18 godina onda bi otklon znacio prvi seksualni odnos prije ili poslije ovog perioda. Jedan od faktora je prisustvo ili odsustvo bioloskog oca do sedme godine djetetovog zivota. Ako je bioloski otac odsutan tokom ovog perioda odrastanja zabiljezene su korelacije koje karakterisu ranije stupanje u seksualne odnose (prije 14-te godine), a kasnije promiskuitetnost (cesto mijenjanje partnera) sto je takodjer otklon od optimalnog. Takodjer, zabiljezene su i fizioloske korelacije u ovim istrazivanjima gdje je primjeceno da djevojcice u ovakvim porodicama imaju raniju menstruaciju od djevojcica u porodicama sa konstatnim prisustvom oba bioloska roditelja.

Mozda nekima ova zapazanja zvuce cudno ali sa stanovistva evolucije ona imaju savrsenog smisla.
bez_ideje

#547 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by bez_ideje »

NIN wrote:
seka wrote:
NIN wrote:I jos jednom bih ponovio da sam apsolutno protiv usvajanja djece od strane homobrakova. Ne kazem da ce takva djeca postati po automatizmu homoseksualci kao njihovi usvojitelji. Ali, ono sto tvrdim jeste da takva djeca nece imati adekvatnu njegu ako stvari sagledamo sa evoluciono-psiholoskoh aspekta. Ovdje se takodjer radi o adaptivnim problemima i urodjenim mehanizmima koji pomazu djeci u savladavanju istih prilikom njihovog odrastanja i psiholoskog razvoja. Kako su ti mehanizmi urodjeni i imaju odredjenu i konkretnu namjenu onda je lako uociti da ce neminovno doci do odredjenih posljedica kada se odredjen adaptivni problem ne bude mogao rijesiti mehanizmom koji je evoluirao u tu svrhu. Iskljucivo iz ovog razloga sam jako protiv usvajanja djece na ovaj nacin i mislim da se ovo negodovanje ne smije nazvati bilo kakvom diskriminacijom. Ako je tako onda bi i mnogo bizarnije stvari danas mogli nazvati tim imenom. Drustveno pravo u smislu ravnopravnosti i pravo na usvajanje djeteta u ovom slucaju, po meni, nikako nije jedno te isto.

Ne mislim na homoseksualnost. Posljedice se mogu okarakterisati kao otkloni od optimalnog. Recimo, ako optimalnost ilustrujemo kao stupanje u seksualne odnose izmedju 16 i 18 godina onda bi otklon znacio prvi seksualni odnos prije ili poslije ovog perioda. Jedan od faktora je prisustvo ili odsustvo bioloskog oca do sedme godine djetetovog zivota. Ako je bioloski otac odsutan tokom ovog perioda odrastanja zabiljezene su korelacije koje karakterisu ranije stupanje u seksualne odnose (prije 14-te godine), a kasnije promiskuitetnost (cesto mijenjanje partnera) sto je takodjer otklon od optimalnog. Takodjer, zabiljezene su i fizioloske korelacije u ovim istrazivanjima gdje je primjeceno da djevojcice u ovakvim porodicama imaju raniju menstruaciju od djevojcica u porodicama sa konstatnim prisustvom oba bioloska roditelja.

Mozda nekima ova zapazanja zvuce cudno ali sa stanovistva evolucije ona imaju savrsenog smisla.
Da li su zaista slucajevi ranije menstruacije djevojcica u porodicama gdje nema prisustva oba bioloska roditelja,znacajan otklon od optimalnog,ako imamo faktor klime koji dovede do toga da su u npr.Brazilu menstruacije u dobi od 5-6 godina uobicajena stvar...?
Koliko ranije stupanje u seksualne odnose pod istim okolnostima parira "standardu" npr.Tajlanda gdje je ta granica oko 13 godine ?
Mozes ti posmatrati jedan idealni uzorak porodice srednje klase,gdje tata i mama zive u relativno harmonicnim odnosima,djeca idu u skolu i na casove plesa i svi se skupe na kraju dana da zajedno veceraju,ali to nije stvarnost u kojoj zivi vecina populacije.
Ako je homosexualnost deficit koji onesposobljava potencijalne usvojitelje, jos 3 puta toliki je deficit da to dijete ne bude usvojeno!
Ako se homosexualce osudjuje za neproduljenje vrste......koliko ti homosexualci procentualno prave "deficita" na svjetsku populaciju u poredjenju sa svim heterosexualcima koji ne zele djecu?
Ako se ne produljenje vrste smatra deficitom danasnjice.....kako to da se svjetsko stanovnistvo gotovo dovodi u situaciju gdje ce njegov opstanak biti neodrziv uslijed previsokog prirastaja na mogucnosti Zemlje da ih hrani?
Ja vjerujem da covjecanstvo ima vecu obavezu prema onome sto je u deficitu danas,a to je skrb za konstantno narastajucu populaciju,gdje su "mane" tipa sexualne orjentacije adekvatnih skrbnika toliko minorne po "psihu" u odnosu na ono sto donosi odrastanje po domovima i napustanje istih sa 18 godina!
Shoshana

#548 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by Shoshana »

Da ne citiram sve, NIN ce skontati koji na koji dio posta repliciram (ubice me ova ljenost :lol: )

Ja se slazem, kao sto rekoh, da je homoseksualizam problematican sa stanovistva evolucionog procesa jer ne rezultira produzetkom vrste (recimo da ne rezultira....). Meni i dalje smeta upotreba rijeci problem, cisto estetski :) A pomalo i semanticki :D A ponajvise mi smeta socijalna implikacija upotrebe rijeci 'problem', barem u ovoj emisiji .
therrarrius

#549 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by therrarrius »

Shoshana wrote:Da ne citiram sve, NIN ce skontati koji na koji dio posta repliciram (ubice me ova ljenost :lol: )

Ja se slazem, kao sto rekoh, da je homoseksualizam problematican sa stanovistva evolucionog procesa jer ne rezultira produzetkom vrste (recimo da ne rezultira....). Meni i dalje smeta upotreba rijeci problem, cisto estetski :) A pomalo i semanticki :D A ponajvise mi smeta socijalna implikacija upotrebe rijeci 'problem', barem u ovoj emisiji .
De recite... :-)
Ocigledno je, svakome ko se iole pozabavio Islamom da je stav prema homoseksualcima i homoseksualizmu negativan, pa cijeli je narod istrebljen upravo zbog ove pojave i kao takva ova tema je vec na prvoj stranici pojasnjena i odgovorena.
Medjutim, ako se homoseksualizam promatra sa stanovista danasnjeg covjeka, drustva i uznapredovale ''demokratije'' jasno je da su se stvari promijenile, nabolje za homoseksualce a na gore za pobornke lincovanja istih. Koliko je homoseksualizam ''normalna'' ili ''nenormalna'' pojava ali i koliko je to postalo dio ''trenda'' u pojedinim drustvima, cisto je stvar pojedinca i drustva u kom pojedinac zivi jer se homoseksualizam svakako najvise ocituje u ''demokratski razvijenim'' zemljama dok je u zemljama ciji su temelji i danas religijom zaliveni to tabu i tabu ce i ostati.
Shoshana

#550 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by Shoshana »

Nisam mislila da cu morati i to objasnjavati :-)

Al' evo.... kcerka moje prijateljice zivi vjencano sa drugom zenom. I jedna i druga imaju po jedno dijete - oba djeteta su zakonski rodjena u tom braku! Moj nekadasnji kolega je ostavio zenu i dvoje djece da zivi sa svojim prijateljem (u homoseksualnoj relaciji). Dakle nije bas tako jednostavno reci da homoseksualci ne ostavljaju potomke. Mislim da bi veliki dio homoseksualaca muskaraca takodje volio imati djecu, ali silom prilika moraju traziti surogat majku, dok zene homoseksualci ne moraju. Muskarci homoseksualci bi se morali zadovoljiti cinjenicom da nad djetetom (u najboljem slucaju) imaju podijeljeno staranje, dok zene koje svoju djecu dobiju nakon jednonocne avanture ne moraju da dijele staranje ni sa kim.
Locked