Statut za doo

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
miki.ba

#1 Statut za doo

Post by miki.ba »

Treba mi Statut društva za ugostiteljstvo, promet i usluge, notar mi traži oko 400 km za to pa mi se ćini puno.
Postoji li neki link?

Hvala!
Last edited by miki.ba on 22/03/2011 15:35, edited 1 time in total.
*mima*

#2 Re: Statut za doo

Post by *mima* »

Jesi napiso statut?
miki.ba

#3 Re: Statut za doo

Post by miki.ba »

*mima* wrote:Jesi napiso statut?
Ne, trebao bi mi neko da ga napiše.
poznanik

#4 Re: Statut za doo

Post by poznanik »

miki.ba wrote:
Za sastavljanje akta privrednih društava prilikom upisa u Registar u sudu, između ostalih - i za statut, nadležan je Notar.
miki.ba

#5 Re: Statut za doo

Post by miki.ba »

poznanik wrote:
miki.ba wrote:
Za sastavljanje akta privrednih društava prilikom upisa u Registar u sudu, između ostalih - i za statut, nadležan je Notar.
Da li je to moguće napraviti i negdje drugo ili sam prinuđen dati 400 KM?
ChataDodajStaHoces

#6 Re: Statut za doo

Post by ChataDodajStaHoces »

Kako uopce namjeravas otvoriti firmu kada ne zelis izdvojiti novac za pocetne troskove... bas ovo ne razumijem? imas drugih notara ali je vjerovatno cijena ista jer koliko znam rade po nekom standardnom "cjenovniku"... kako ces sutra placati knjigovodju, poreze, doprinose itd kada od pocetka razmisljas na ovaj nacin...
miki.ba

#7 Re: Statut za doo

Post by miki.ba »

Chata87 wrote:Kako uopce namjeravas otvoriti firmu kada ne zelis izdvojiti novac za pocetne troskove... bas ovo ne razumijem? imas drugih notara ali je vjerovatno cijena ista jer koliko znam rade po nekom standardnom "cjenovniku"... kako ces sutra placati knjigovodju, poreze, doprinose itd kada od pocetka razmisljas na ovaj nacin...
Nije meni problem izdvojiti 400 KM,ali sam čuo da to isto rade pravnici dosta jeftinije.
Meni je potrebna samo inforrmacija, možda nako ima iskustva s tim.
Ti izgleda više voliš dati za otvaranje firme 5000 KM nego 2500KM, oni isto love u mutnom kad je neko novi.
Last edited by miki.ba on 22/03/2011 19:38, edited 1 time in total.
Miki123

#8 Re: Statut za doo

Post by Miki123 »

miki.ba wrote:Treba mi Statut društva za ugostiteljstvo, promet i usluge, notar mi traži oko 400 km za to pa mi se ćini puno.
Postoji li neki link?

Hvala!

Sudski registar ti neće tražiti Statut čak i kad budeš radio neke promjene u istom (izuzetno travnik). Ukoliko ti inspektor zatraži statut zadovoljit će se sa onim bez notarske potvrde/obrade, jer vjerovatno i ne zna da statut treba biti notarski obrađen.

Sad ja imam tih statuta, ali nije pošteno da se to dijeli besplatno ovdje pored toliko nezaposlenih pravnika i advokata sa malo posla.
miki.ba

#9 Re: Statut za doo

Post by miki.ba »

Miki123 wrote:
miki.ba wrote:Treba mi Statut društva za ugostiteljstvo, promet i usluge, notar mi traži oko 400 km za to pa mi se ćini puno.
Postoji li neki link?

Hvala!

Sudski registar ti neće tražiti Statut čak i kad budeš radio neke promjene u istom (izuzetno travnik). Ukoliko ti inspektor zatraži statut zadovoljit će se sa onim bez notarske potvrde/obrade, jer vjerovatno i ne zna da statut treba biti notarski obrađen.

Sad ja imam tih statuta, ali nije pošteno da se to dijeli besplatno ovdje pored toliko nezaposlenih pravnika i advokata sa malo posla.
Meni statut traže da bi otvorio transakcijski račun u banci (tj. bez notarske potvrde).
*mima*

#10 Re: Statut za doo

Post by *mima* »

To sve moze knjigovodja da ti odradi.
Miki123

#11 Re: Statut za doo

Post by Miki123 »

miki.ba wrote:
Miki123 wrote:
Postoji li neki link?

Hvala!

Meni statut traže da bi otvorio transakcijski račun u banci (tj. bez notarske potvrde).
Kada si registrovo firmu? Bankari su malo bezobrazni jer odmah traže statut iako je zakonski rok za donošenje statuta 60 dana od upisa u sudski registar. Nego, ti njima iskopiraj član mislim 317. Zakona o privrednim društvima pa im pokaži..

evo,
Član 317.
Društvo s ograničenom odgovornošću ima statut.
Statut društva donose osnivači, u roku određenom osnivačkim aktom, koji ne može biti duži od 60 dana od dana upisa osnivanja društva u registar društava.
Statutom društva obavezno se uređuje:
1) firma i sjedište;
2) djelatnost;
3) iznos osnovnog kapitala i visina udjela svakog člana;
4) vođenje poslovanja i zastupanje društva;
5) način utvrđivanja i diobe dobiti i pokrića gubitka;
6) prava i obaveze članova;
7) organizacija društva;
8) upravljanje i način donošenja odluka, sastav, način imenovanja i razrješenja, ovlaštenja i odgovornosti organa društva, ako se formiraju;
9) način informiranja članova o poslovanju društva i vođenja knjige udjela;
10) način promjene visine osnovnog kapitala;
11) način pristupanja društvu i prestanka članstva u društvu;
12) prestanak društva;
13) postupak izmjena i dopuna statuta.
Ali opet, ko da gledam na kraju će biti njihova kuća, njihova pravila pa ti biraj :D
ChataDodajStaHoces

#12 Re: Statut za doo

Post by ChataDodajStaHoces »

miki.ba wrote:
Chata87 wrote:Kako uopce namjeravas otvoriti firmu kada ne zelis izdvojiti novac za pocetne troskove... bas ovo ne razumijem? imas drugih notara ali je vjerovatno cijena ista jer koliko znam rade po nekom standardnom "cjenovniku"... kako ces sutra placati knjigovodju, poreze, doprinose itd kada od pocetka razmisljas na ovaj nacin...
Nije meni problem izdvojiti 400 KM,ali sam čuo da to isto rade pravnici dosta jeftinije.
Meni je potrebna samo inforrmacija, možda nako ima iskustva s tim.
Ti izgleda više voliš dati za otvaranje firme 5000 KM nego 2500KM, oni isto love u mutnom kad je neko novi.
Daleko od toga nego sam stekao dojam da si se postavio kao jedan od onih biznismena kojima je cilj samo svoj djep :) halali :roll:
EliasVeskot

#13 Re: Statut za doo

Post by EliasVeskot »

Miki123 wrote:Sad ja imam tih statuta, ali nije pošteno da se to dijeli besplatno ovdje pored toliko nezaposlenih pravnika i advokata sa malo posla.
Nije pošteno, ali isto tako niej pošteno ni kad gledaju da te oderu čim startaš. Uostalom, niko ne izmišlja toplu vodu, svi samo prepišu...
Miki123

#14 Re: Statut za doo

Post by Miki123 »

EliasVeskot wrote:
Miki123 wrote:Sad ja imam tih statuta, ali nije pošteno da se to dijeli besplatno ovdje pored toliko nezaposlenih pravnika i advokata sa malo posla.
Nije pošteno, ali isto tako niej pošteno ni kad gledaju da te oderu čim startaš. Uostalom, niko ne izmišlja toplu vodu, svi samo prepišu...
Pa eto, nek onda i autor teme prepiše :D
Locked