Status studenta - redovni/vanredni

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Bosna_ponosna

#1 Status studenta - redovni/vanredni

Post by Bosna_ponosna »

Ovako, recimo da sam redovni student i da bih silno želio postati vanredni, da ne objašnjavam sad udugo razloge, ali uglavnom očajno mi treba vrijeme koje mi faks oduzima. Što time tačno dobivam, a šta gubim? Znam neke cake, tipa nisi obvezan prisustvovati predavanjima, ali imaš pravo na polaganje ispita (ako se ne varam to je univerzalno pravilo za sve studije), moram platiti školarinu itd. Ali me zanima sve po tačkama koja su mi prava, a koje obaveze, i također može li se taj status dobiti 'nako, jednostavno kažem da bih posto vanredni, ili je potrebno nekako taj status opravdati (nekom iznimnom situacijom, nemogućnošću života u mjestu studiranja, radnom obavezom i sl.)
Individualism18

#2 Re: Status studenta - redovni/vanredni

Post by Individualism18 »

Pišeš molbu gdje navedeš neki razlog npr. promjena mjesta stanovanja, zasnivanje radnog odnosa i sl, koju u principu uvijek odobre. Ako si vanredan student, onda nemaš pravo na zdravstveno osiguranje, stipendije, studentski kupon itd. Imaš iste obaveze kao i svi drugi studenti, samo što ne moraš skupljati potpise za prisustvo na nastavi, a sve ostalo je isto. Imaš radne subote, gdje bi trebao imati konsultacije s profesorima. Ne bih rekla da ovaj način studiranja ima neke prednosti, jer izgubiš osjećaj da uopće studiraš. Na predavanjima makar saznaš šta koji profesor smatra bitnim i onda ti je lakše spremati ispit. Ali dobro,ti razmisli pa vidi šta ti više odgovara.
demimonde

#3 Re: Status studenta - redovni/vanredni

Post by demimonde »

Individualism18 wrote:Pišeš molbu gdje navedeš neki razlog npr. promjena mjesta stanovanja, zasnivanje radnog odnosa i sl, koju u principu uvijek odobre. Ako si vanredan student, onda nemaš pravo na zdravstveno osiguranje, stipendije, studentski kupon itd. Imaš iste obaveze kao i svi drugi studenti, samo što ne moraš skupljati potpise za prisustvo na nastavi, a sve ostalo je isto. Imaš radne subote, gdje bi trebao imati konsultacije s profesorima. Ne bih rekla da ovaj način studiranja ima neke prednosti, jer izgubiš osjećaj da uopće studiraš. Na predavanjima makar saznaš šta koji profesor smatra bitnim i onda ti je lakše spremati ispit. Ali dobro,ti razmisli pa vidi šta ti više odgovara.
Upravo tako :-D
Post Reply