Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- iz dna duše
#1 Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Kros sve medije se ovih dana provlači tema o povećanom broju rastavljenih brakova. Kao razlozi se navode mnogi faktori...
Moje lično mišljenje je da nije povećan broj loših brakova, koji vode ka razvodu, nego je povećan broj onih koji se odluče, da ne kažem usude, povući crtu i prekinuti brak koji ne funkcioniše. Poznajem dosta parova i u krugu prijatelja i među rodbinom koji žive u brakovima u kojima odavno nema ništa, osim nepodnošenja, mržnje ili ravnodušnosti, ali se ipak ne rastaju, ili nemaju snage da sebi priznaju ili ne žele da drugima priznaju da im brak nije uspio. Znam mnoge za koje bi bilo bolje da se rastanu jer im brak boluje od neizlječive bolesti. Posebno mi je žao djece koja su trpjela svadje i netrpeljivosti roditelja, a nerijetko i psihička i fizička maltreriranja.
Šta vi mislite o ovome?
Moje lično mišljenje je da nije povećan broj loših brakova, koji vode ka razvodu, nego je povećan broj onih koji se odluče, da ne kažem usude, povući crtu i prekinuti brak koji ne funkcioniše. Poznajem dosta parova i u krugu prijatelja i među rodbinom koji žive u brakovima u kojima odavno nema ništa, osim nepodnošenja, mržnje ili ravnodušnosti, ali se ipak ne rastaju, ili nemaju snage da sebi priznaju ili ne žele da drugima priznaju da im brak nije uspio. Znam mnoge za koje bi bilo bolje da se rastanu jer im brak boluje od neizlječive bolesti. Posebno mi je žao djece koja su trpjela svadje i netrpeljivosti roditelja, a nerijetko i psihička i fizička maltreriranja.
Šta vi mislite o ovome?
-
Santi
#2 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Ja mislim da je dobro što se sve više ljudi usuđuje da izađu iz odnosa koji ne funkcioniše i da sebi daju novu šansu a pojedini koji se na to ne usuđuju treba da prestanu da krive svoju decu - u pitanju je njihov nedostatak hrabrosti a ne želja da deci pruže "skladan porodični život". Deca nisu glupa i puno ih više boli da svedoče poremećenom odnosu roditelja svaki dan nego da prežive njihov razvod. Supružnici koji ostaju zajedno "zbog dece" to itekako dobro znaju ali ih nije briga jer su sebični.
- ema_
#3 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Pravo pitanje je zašto dođe do tog nepodnošenja, netrepeljivosti , mržnje i svih ostalih negativnih pojava u današnjim brakovima.
Najlakše je razvaliti nešto, a pogotovo iz obijesti. Ono, mladi, lijepi, situirani (tj. ništa im ne fali da bi to bio razlog svađa i gluposti), bili u vezi godinama (upoznali se i više nego što je trebalo i bili ludi jedno za drugim), i sad odjednom kao brak im Džehennem, ma hajde.
Najlakše je razvaliti nešto, a pogotovo iz obijesti. Ono, mladi, lijepi, situirani (tj. ništa im ne fali da bi to bio razlog svađa i gluposti), bili u vezi godinama (upoznali se i više nego što je trebalo i bili ludi jedno za drugim), i sad odjednom kao brak im Džehennem, ma hajde.
- avetinja
#4 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Statistika kaže i to da je brakova manje nego ikad.
- JaneEyre
#5 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Kroz posao koji obavljam jedne prilike sam razgovarala sa socijalnom radnicom, ženom sa preko 20 godina iskustva u porodičnim stvarima...
po njenim riječima, neki od uzroka povećanom trendu razvoda su:
- prema zakonu lakše je razvesti brak nego ranije...zapravo nikad ga nije bilo lakše razvesti (čisto s pravne strane gledajući) nego danas
- žene su upućenije u svoja prava (po pitanju djece, nasilja u porodici, te samog razvoda...)
- razvod više nije tolika društvena stigma kao ranije (ranije se žena od sramote nije mogla vratiti kući, čak naprotiv roditelji je nisu htjeli primiti nazad...danas je situacija da kada se žena razvede roditelji je objeručke prime nazad, kupe auto kao nagradu itd...)
- vezano za prethodnu tačku: povećan broj tkz. nezrelih generacija, generacija koje se boje odrasti, koje u psihi nikad nisu izašle iz svoje primarne porodice te samim time povećan uticaj roditelja na brak
konačni zaključak ove žene bio je da bi najbolje bilo da imamo predbračno savjetovalište za one koji se prijave za sklapanje braka
edit: jedna anegdota vezana za razvode: jednom sam imala priliku prisustvovati sastanku pravnika gdje je tema bila i učestali razvod brakova...da bi na to jedna od učesnica - advokata koja je dosta zastupala na razvodima braka rekla: ''eeee sine...meni tako kad žena dođe za razvod braka ja joj kažem: otiđi bona kući...očisti kuću, operi zavjese, skuhaj čovjeku kahvu...i fiiino s njim sjedi popričaj u čemu je problem, ručak mu napravi, operi mu noge kad dođe umoran s posla...eeeee sine koliko sam ja tako brakova spasila...''

- prema zakonu lakše je razvesti brak nego ranije...zapravo nikad ga nije bilo lakše razvesti (čisto s pravne strane gledajući) nego danas
- žene su upućenije u svoja prava (po pitanju djece, nasilja u porodici, te samog razvoda...)
- razvod više nije tolika društvena stigma kao ranije (ranije se žena od sramote nije mogla vratiti kući, čak naprotiv roditelji je nisu htjeli primiti nazad...danas je situacija da kada se žena razvede roditelji je objeručke prime nazad, kupe auto kao nagradu itd...)
- vezano za prethodnu tačku: povećan broj tkz. nezrelih generacija, generacija koje se boje odrasti, koje u psihi nikad nisu izašle iz svoje primarne porodice te samim time povećan uticaj roditelja na brak
konačni zaključak ove žene bio je da bi najbolje bilo da imamo predbračno savjetovalište za one koji se prijave za sklapanje braka
edit: jedna anegdota vezana za razvode: jednom sam imala priliku prisustvovati sastanku pravnika gdje je tema bila i učestali razvod brakova...da bi na to jedna od učesnica - advokata koja je dosta zastupala na razvodima braka rekla: ''eeee sine...meni tako kad žena dođe za razvod braka ja joj kažem: otiđi bona kući...očisti kuću, operi zavjese, skuhaj čovjeku kahvu...i fiiino s njim sjedi popričaj u čemu je problem, ručak mu napravi, operi mu noge kad dođe umoran s posla...eeeee sine koliko sam ja tako brakova spasila...''
- Queen_of_hearts
#6 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Ne vidim nista lose u tome ,''tradicionalna porodica ''ne funkcionise vise, ko nije spreman da se prilagodi ,ispasta...
- ema_
#7 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
JaneEyre wrote: edit: jedna anegdota vezana za razvode: jednom sam imala priliku prisustvovati sastanku pravnika gdje je tema bila i učestali razvod brakova...da bi na to jedna od učesnica - advokata koja je dosta zastupala na razvodima braka rekla: ''eeee sine...meni tako kad žena dođe za razvod braka ja joj kažem: otiđi bona kući...očisti kuću, operi zavjese, skuhaj čovjeku kahvu...i fiiino s njim sjedi popričaj u čemu je problem, ručak mu napravi, operi mu noge kad dođe umoran s posla...eeeee sine koliko sam ja tako brakova spasila...''![]()
![]()
Baš s tim spašavat brak? Aman
- p206
#8 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Dodaj tu i dosadu, kad jednom od partnera dosadi onaj drugi...JaneEyre wrote:Kroz posao koji obavljam jedne prilike sam razgovarala sa socijalnom radnicom, ženom sa preko 20 godina iskustva u porodičnim stvarima...
edit: jedna anegdota vezana za razvode: jednom sam imala priliku prisustvovati sastanku pravnika gdje je tema bila i učestali razvod brakova...da bi na to jedna od učesnica - advokata koja je dosta zastupala na razvodima braka rekla: ''eeee sine...meni tako kad žena dođe za razvod braka ja joj kažem: otiđi bona kući...očisti kuću, operi zavjese, skuhaj čovjeku kahvu...i fiiino s njim sjedi popričaj u čemu je problem, ručak mu napravi, operi mu noge kad dođe umoran s posla...eeeee sine koliko sam ja tako brakova spasila...''![]()
![]()
Danas su ljudi toliko "komercijalizirani" da je to strašno, sve im prije ili kasnije dosadi. I zaboravljaju šta je taj neko uradio za njega do tada i ne poštuju to. Kad je neko svjestan zasluga svoje žene ili muža, i šta je taj neko uradio za njega kroz život, uvijek će je/ga poštovati, prećiće preko nekih nesuglasica i sl. i neće mu/joj pasti na pamet da vara. Jer čim nema poštovanja nema ni ljubavi. Pa tako i najbolji odnos na kraju postaje noćna mora.
- McMoy
#9 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
A neće ni jezikom od pola metra.ema_ wrote:JaneEyre wrote: edit: jedna anegdota vezana za razvode: jednom sam imala priliku prisustvovati sastanku pravnika gdje je tema bila i učestali razvod brakova...da bi na to jedna od učesnica - advokata koja je dosta zastupala na razvodima braka rekla: ''eeee sine...meni tako kad žena dođe za razvod braka ja joj kažem: otiđi bona kući...očisti kuću, operi zavjese, skuhaj čovjeku kahvu...i fiiino s njim sjedi popričaj u čemu je problem, ručak mu napravi, operi mu noge kad dođe umoran s posla...eeeee sine koliko sam ja tako brakova spasila...''![]()
![]()
Baš s tim spašavat brak? Aman.
- reis1
#10 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Volim razvedenice, to naaaajbolje zene!
Mashallah!!!
Radujem se tudjoj nesreci i svojoj sreci u ovom slucaju.
Mashallah!!!
Radujem se tudjoj nesreci i svojoj sreci u ovom slucaju.
- JThomas
#11 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
prvo, raja sklapaju brak samo zato da bi ga sklopila. a drugo, danas se sve pokvareno baca a ne popravlja, takav je vladajući mentalni sklop, pa se to prenese i na ljudske odnose.
- McMoy
#12 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Kratko i jasno: žene su se pohasile!
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#13 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Pa jebiga, kako da ti ne dosadi neko s kim si svaki dan 20 godina.p206 wrote:Dodaj tu i dosadu, kad jednom od partnera dosadi onaj drugi...
Danas su ljudi toliko "komercijalizirani" da je to strašno, sve im prije ili kasnije dosadi. I zaboravljaju šta je taj neko uradio za njega do tada i ne poštuju to. Kad je neko svjestan zasluga svoje žene ili muža, i šta je taj neko uradio za njega kroz život, uvijek će je/ga poštovati, prećiće preko nekih nesuglasica i sl. i neće mu/joj pasti na pamet da vara. Jer čim nema poštovanja nema ni ljubavi. Pa tako i najbolji odnos na kraju postaje noćna mora.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#14 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
ne pije, ne tuče me ne kurva seMcMoy wrote:Kratko i jasno: žene su se pohasile!
više nije dovoljno kod žena kao prije da bi opstao brak...traže se još dodatno neke druge vrijednosti
ova tema je za jednu širu analizu na recimo 1000 razvedenih pa da se napravi neki upitnik
prema mojim analizama i praćenju kretanja najveći razlog sa ženske strane razvoda je
maltretiranje
petljanje rodbine je također dobar razlog za razvod
- sarajlija80
#15 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Statistika kaže:SARANJA VIŠE NEGO IKADA SA SVIH STRANA
- McMoy
#16 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Black swan wrote:ne pije, ne tuče me ne kurva seMcMoy wrote:Kratko i jasno: žene su se pohasile!
više nije dovoljno kod žena kao prije da bi opstao brak...traže se još dodatno neke druge vrijednosti
ova tema je za jednu širu analizu na recimo 1000 razvedenih pa da se napravi neki upitnik
prema mojim analizama i praćenju kretanja najveći razlog sa ženske strane razvoda je
maltretiranje![]()
![]()
![]()
naravno nikad ne možemo saznati o čemu je riječ...jer niko neće reći istinu
petljanje rodbine je također dobar razlog za razvod
Bio si dobro počeo i slažem se da je za jednu malo bolju analizu.
Čak sam razmišljao da pokrenem temu : "Šta je to danas brak?"
Prije su žene trpile i da pije i da bije i da se kurva. Bile su stubovi kuće.
Da se razumijemo, nisam pristalica i ne opravdavam ni jedno od tih ponašanja.
Ali, danas je otišlo u sasvim drugu krajnost. Neki od "jačih" razloga za prekid braka su to što ju je krivo pogledao,
što više ne osjeća ljubav/strast, što se ulijenio, zapustio, oćelavio, što joj na kraju krajeva više ni ne treba muškarac.
Svakako sud dodjeljuje njima djecu, pa ako još nesretni otac plaća i alimentaciju onda su one potpuno na dobitku.
Krenulo je naopako, vidjećemo dokle će ići...
-
Santi
#17 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Sud dodeljuje decu ženama jerbo muškarci ne traže da se ta teška obaveza (i pussy repellent) dodeli njima.
- iz dna duše
#18 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Složila bih se sa ovim....N osnovu nekih drugih postova proizilazi da su žene te koje više neće da trpe... pa kakav je to brak u kojme neko, muškarac ili žena treba da trpe. Brakovi koji traju dugi niz godina, pa se na kraju supružnici rastanu, obično su imali više "akcija spašavanja", ali kada to ne uspije, što činiti? "ostati u braku zbog djece", kako bi djeca slušala svadju ili, posmatrali drugu krajnost: kako roditelji žive jedno pred drugoga, potpuno ravnodušni, ignorišu jedno drugo, ili čak žive u otvorenom neprijateljstvu...Santi wrote:Ja mislim da je dobro što se sve više ljudi usuđuje da izađu iz odnosa koji ne funkcioniše i da sebi daju novu šansu a pojedini koji se na to ne usuđuju treba da prestanu da krive svoju decu - u pitanju je njihov nedostatak hrabrosti a ne želja da deci pruže "skladan porodični život". Deca nisu glupa i puno ih više boli da svedoče poremećenom odnosu roditelja svaki dan nego da prežive njihov razvod. Supružnici koji ostaju zajedno "zbog dece" to itekako dobro znaju ali ih nije briga jer su sebični.
- ja nisam ja
#19 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Bolje sam nego trpiti kao mnoge zene koje poznajem.
- p206
#20 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
ne kontam što svi spominju žene kao te što trpe...
ja npr. znam 3 porodice u kojima muškarac trpi, čovjek ne može 5 minuta kod komšije da ga ona ne zovne
čak bi se usudio reći da današnje djevojke imaju više potencijala da rasture buduće brakove nego momci
ja npr. znam 3 porodice u kojima muškarac trpi, čovjek ne može 5 minuta kod komšije da ga ona ne zovne
čak bi se usudio reći da današnje djevojke imaju više potencijala da rasture buduće brakove nego momci
- Šveđanin
#21 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Alkoholizam, kocka, droga i slicno su vrlo cesti razlozi. Interesantno je kako pod ovo najcesce potpadaju muskarci.
Uslovno receno kad je zena vise kriva za razvod, koji su najcesci razlozi?
Ako se ogranicim na Bosnu, ja nikad nisam cuo scenario zena pocela piti, kockati se, drogirati se, zanemarila djecu, muza, pobjegla od kuce i slicno..
Dok je scenario: poceo piti, dodje kuci pijan, udara zenu, djecu, postao klise koliko se cesto koristi. Pa cim krene prica o razvodu ove rijeci gore cujes jedno 477474 puta.
Skickat från min iPhone 5 via Tapatalk
Ako se ogranicim na Bosnu, ja nikad nisam cuo scenario zena pocela piti, kockati se, drogirati se, zanemarila djecu, muza, pobjegla od kuce i slicno..
Dok je scenario: poceo piti, dodje kuci pijan, udara zenu, djecu, postao klise koliko se cesto koristi. Pa cim krene prica o razvodu ove rijeci gore cujes jedno 477474 puta.
- stakasa
#22 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Bravop206 wrote:Dodaj tu i dosadu, kad jednom od partnera dosadi onaj drugi...JaneEyre wrote:Kroz posao koji obavljam jedne prilike sam razgovarala sa socijalnom radnicom, ženom sa preko 20 godina iskustva u porodičnim stvarima...
edit: jedna anegdota vezana za razvode: jednom sam imala priliku prisustvovati sastanku pravnika gdje je tema bila i učestali razvod brakova...da bi na to jedna od učesnica - advokata koja je dosta zastupala na razvodima braka rekla: ''eeee sine...meni tako kad žena dođe za razvod braka ja joj kažem: otiđi bona kući...očisti kuću, operi zavjese, skuhaj čovjeku kahvu...i fiiino s njim sjedi popričaj u čemu je problem, ručak mu napravi, operi mu noge kad dođe umoran s posla...eeeee sine koliko sam ja tako brakova spasila...''![]()
![]()
- animals
#23 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Isto kako se parovi sastanu, tako imaju pravo i da se razvode..
jednostavno vide da tu nemavise nista zajednicko, ili nije nikad ni bilo i
svako na svoju stranu..sasvim normalna pojava..
jednostavno vide da tu nemavise nista zajednicko, ili nije nikad ni bilo i
svako na svoju stranu..sasvim normalna pojava..
- stakasa
#24 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
Meni nisu jasni ljudi koji se javljaju zenama na telefon stoput dnevnop206 wrote:ne kontam što svi spominju žene kao te što trpe...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#25 Re: Statistika kaže: RAZVODA VIŠE NEGO IKADA
jes vala jesu to konkretne stvari na koje se žene žaleŠveđanin wrote:Alkoholizam, kocka, droga i slicno su vrlo cesti razlozi. Interesantno je kako pod ovo najcesce potpadaju muskarci.
a karakteristika muškaraca je da se ne ŽALE prijateljima niti ikome
jer će ih zajebavati ako im žena zvoca, ako je stalno kod kone, ako mnogo priča, ako stalno prigovara, ako muškarcu napravi pakao od života... možda će se žaliti da ne kuha jer se to vidi
takve stvari se ne mogu "opipati" kao recimo potrošene pare na kafanu ili kurvanje
dosta ljudi ima iskrivljene poglede na život pa većina provede život s takvom osobom ne znajući da može biti bolje
ostali se razvedu i onda jedni protiv drugih retroaktivno blato i drvlje i kamenje bacaju
uglavnom mislim da većina laže nakon razvoda... moji podaci govore da je najviše famoznog maltretiranja...što god to značilo