Ima li iko podatak ili provjeren link gdje mogu naći (ugrubo) brojčano stanje naše dijaspore, bez obzira na vjeru, naciju i boju kože? ...
...HVALA!
Statistički podaci o brojnosti BH dijaspore
- Dr.Cuddy
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#2 Re: Statistički podaci o brojnosti BH dijaspore
Statisticki podatci:
BiH dijaspora
- U godini 2008, govori se da nas nema mnogo ali smo jako dobro rasporedjeni...
Amerika 300.000
Svedska 80.000
Eto ti, podatci su ti od mene, ako meni ne vjerujes, kome ces drugom...
Za ostalih 700.000 neka ti neko drugi pruzi informacije gdje su kako zive i sta rade...
BiH dijaspora
Amerika 300.000
Svedska 80.000
Za ostalih 700.000 neka ti neko drugi pruzi informacije gdje su kako zive i sta rade...
- Dr.Cuddy
#3 Re: Statistički podaci o brojnosti BH dijaspore
našla sam na wikipediji podatak od 1.5-2 miliona a kako inače nemam adet vjerovati wikipediji ...treba mi vjerodostojan podatak ili linkNosferatu wrote:Statisticki podatci:
BiH dijaspora
Amerika 300.000
Svedska 80.000
- slavkoimamodilera
#4 Re: Statistički podaci o brojnosti BH dijaspore
Izvini, nema veze s temom, ali me podsjeti... od autora "j.bem mater" novi uradak...

Pa one reklame što se vrte po OBN-u i Novoj..Veniš, Kalgon, Kalgonit,
Cilit Beng (moja nana to izgovara Cicil Bend)...Šporet je toliko
prljav,
zahrd´o, uven´o ko da ga nije cistila 7 godina...I onda ona metne malo
Cilit Benga i to spadne ko ludo, ko da si tek kupio šporet. Pa mater
ti
jebem uhljupsku što si dopustila da ti šporet bude takav.
Kalgon ??? Kalgon je posebna prica. ˝Svakih 100 minuta u prosjeku se
pokvari jedna perilica rublja u BiH, da bi to sprijecili koristite
Calgon...˝ Jebo majku kod nas svakakvih statistika. Popis stanovništva
nije izvršen od 1991. godine, ne zna se ni koliko nas je, ali ipak to
nije smetalo da saznamo prosijek pokvarenih veš mašina u BiH. Mojoj
nani
se pokvari veš mašina i ona obavezno ode u zavod za statistiku da to
prijavi. Tako narod uzima jebeni Calgon ne bi li sacuvao svoju
perilicu
rublja od kamenca...Calgon po Calgon i onda skontaš da si za te pare
mog´o uzeti novu veš mašinu. ( Да не би било забуне, веш машина и
перилица
рубља је једно те исто, само морам испоштовати конститутивност
народа).
- Dr.Cuddy
#5 Re: Statistički podaci o brojnosti BH dijaspore
hahahahahaha slavko 
-
Chayna
#6 Re: Statistički podaci o brojnosti BH dijaspore
Pogledaj na ovom linku:
http://www.bosnianmediagroup.com/index. ... &Itemid=43
(negdje na sredini teksta navodi se ukupan broj)
Ne navodi se izvor, tj. pise samo 1,3 miliona prema zvaničnim podacima - ali ne pise prema cijim podacima.
http://www.bosnianmediagroup.com/index. ... &Itemid=43
(negdje na sredini teksta navodi se ukupan broj)
Ne navodi se izvor, tj. pise samo 1,3 miliona prema zvaničnim podacima - ali ne pise prema cijim podacima.
-
tempora
#7 Re: Statistički podaci o brojnosti BH dijaspore
Moonlight & Magnolia wrote:Ima li iko podatak ili provjeren link gdje mogu naći (ugrubo) brojčano stanje naše dijaspore, bez obzira na vjeru, naciju i boju kože? ...
...HVALA!
Sta spada pod dijasporu? Na stranici Ministarstva za izbjeglice i ljudska prava imas "uporednu analizu" koja sadrzi listu ( po zemljama) drzavljana BiH vani. Jedan od svjezijih podataka ( a moguce i vjerodostojnijih) je raport IOM Slovenije 2007 za BiH koji iznosi brojku od skoro milion ipo ( za 2005u godinu) ili 37, 7 % od ukupne populacije BiH. ( koristeni podaci Svjetske Banke :Migration and Remittances Factbook, 2005). Tacan broj "dijaspore" BiH je svakako nemoguce dostaviti sobzirom da su mnogi emigranti BiH ( pogotovo oni iz 90 tih godina) u recimo nekim zemljama zapadne Evrope registrovani kao "Jugosloveni". Ne znam kako je takodjer sa registracijom Hrvata iz BiH koji u skorije vrijeme odlaze u EU i na koji nacin oni bivaju registrovani.
SSD BiH je prije cini mi se dvije godine, pokusao napraviti "profil" dijaspore BiH, medjutim do dana danasnjeg, barem po mojim saznanjima taj raport nije ugledao svjetlo dana. Ukoliko trebas nesto opsirnije javi se na pp da pogledam po licnoj arhivi jer mi je tema bliska.
- drmadzija
#8 Re: Statistički podaci o brojnosti BH dijaspore
Zdravo,
U 2000 godini, u US of A, nas je bilo 98765 (ljudi koji su rodjeni u Bosni a zive u USA). Danas nas ima bar 2x vise. Medjutim, konretan dokument sa demografijom i socijalnim karakteristikama nase dijaspore u Americi, za period poslije 2000-te godine, ces tesko naci na internetu.
Evo ti link za godinu 2000: http://www.census.gov/population/cen200 ... govina.pdf
Inace, ovo su dosta zahvalne informacije koje ljudi mogu pogledati cisto informativno da ustanove pojedine socijalne parametre kao sto su obrazovanje, zaposlenost, % porodica koje zive u siromastvu, poznavanje engleskog jezika etc.
Sretno
U 2000 godini, u US of A, nas je bilo 98765 (ljudi koji su rodjeni u Bosni a zive u USA). Danas nas ima bar 2x vise. Medjutim, konretan dokument sa demografijom i socijalnim karakteristikama nase dijaspore u Americi, za period poslije 2000-te godine, ces tesko naci na internetu.
Evo ti link za godinu 2000: http://www.census.gov/population/cen200 ... govina.pdf
Inace, ovo su dosta zahvalne informacije koje ljudi mogu pogledati cisto informativno da ustanove pojedine socijalne parametre kao sto su obrazovanje, zaposlenost, % porodica koje zive u siromastvu, poznavanje engleskog jezika etc.
Sretno