Startanje online kompanije u inostranstvu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
aldm

#1 Startanje online kompanije u inostranstvu

Post by aldm »

Pozdrav,

Radim preko obrta sa francusku firmu i dali su mi shareove za dionice. Procedura je da mi oni uplate na BH bankonvni racun novac, ja od dijela pratim porez a drugi dio vratim na racun firme i to je transakcija za kupovinu shareova.

Medjutim, problem je sto kod nas po zakonu nije dozvoljeno ni obrtu ni fizickom licu da kupuju dionice, osim preko berze. A firma jos nije na berzi.

Jedina opcija je da otvorim doo, sto mi se ne da peglati i sto sa sobom nosi razne druge konvekvence

Jeste li mozda koristili neki online servis koji nudi mogucnost otvaranja online firme i bank accounta u nekoj od EU drzava bez da se mora biti fizicki prisutno tamo?
Nesto poput Stripe Atlasa ili Doole u US. Estonija npr ima e-Resident program i moguce je dobiti ga i onda startati kompaniju online, ako za otvaranje bankovnog racuna treba biti fizicki pristuno tamo i traze milion nekih stvari (2.5 k eura depozira pa nadalje)...
Haris.ba

#2 Re: Startanje online kompanije u inostranstvu

Post by Haris.ba »

aldm wrote: 23/03/2023 17:23 Medjutim, problem je sto kod nas po zakonu nije dozvoljeno ni obrtu ni fizickom licu da kupuju dionice, osim preko berze. A firma jos nije na berzi.
Dionice se i ne mogu nego samo preko berze trgovati.

Kod te firme se jos nije doslo do berze. Vec ce ti platiti novac i ti ces obaviti kupovinu udjela (to je vjerovatno neki startap).

Uzmi zakon o deviznom poslovanju i vidi kakve su ti opcije oko ulaganja u strano pravno lice.
ZoomZoomKiwi

#3 Re: Startanje online kompanije u inostranstvu

Post by ZoomZoomKiwi »

Ne razumijem šta firma dobija time što će ti uplatiti novac kojim ćeš ti kupiti udio u toj istoj firmi?

Pošto ne kupuješ akcije/dionice, nego udio u firmi, treba ti samo ugovor o kupoprodaji, i instrukcije za uplatu, s ta dva papira odeš u svoju banku u BiH, popuniš nalog za INO plaćanje, i prebaciš novac. Troškovi vjerovatno trebaju biti OUR odnosno na tvoj račun, vremensku opciju stavi T+2 jer ti je to najjeftinije. Dobit ćeš SWIFT confirmation papir kao potvrdu uplate. Pare su za dva dana na njihovom računu. I to je to, legalno, postao si vlasnik određenog udjela u toj firmi.

Ostaje mi nejasnoća samo, po kojem osnovu oni tebi plaćaju određeni iznos? Za urađeni posao ili? Ukoliko je za posao, zašto te onda “tjeraju” da kupiš udio, šta će ti to?
Ako već hoće da te nagrade, mogu ti i ugovorom o poklonu pokloniti udio u firmi, bez da platiš išta. Samo bi platio ovdje porez.
A ako hoće preko tebe da dokapitaliziraju društvo, to se ne radi tako.
Haris.ba

#4 Re: Startanje online kompanije u inostranstvu

Post by Haris.ba »

EFD22 wrote: 23/03/2023 21:51 Ostaje mi nejasnoća samo, po kojem osnovu oni tebi plaćaju određeni iznos? Za urađeni posao ili? Ukoliko je za posao, zašto te onda “tjeraju” da kupiš udio, šta će ti to?
Ako već hoće da te nagrade, mogu ti i ugovorom o poklonu pokloniti udio u firmi, bez da platiš išta. Samo bi platio ovdje porez.
A ako hoće preko tebe da dokapitaliziraju društvo, to se ne radi tako.
Nije to neuobicajeno vani. Ima valjda neki porezni i(li) racunovodstveni razlog zasto se ne vrsi poklon vec ode ova operacija da se pare "vrate" u firmu preko fakticki dokapitalizacije na ovaj nacin.

A, mislim da ovakav nacin prodaje udjela (ustvari opcija na dionice) i ne postoji u nasem pravu, ili je mozda najblizi nasem pojmu miksa preferencijalne dionice i dionice zaposlenih.
U sustini totalno nebitno za pokretaca teme.

Bitno je samo moze li po Zakonu o deviznom poslovanju kupiti kao fizicko lice udio u stranom pravnom licu i kako.
Jer, mnogo je komplikovano kada se kupuje kao pravno lice.
Horcrux

#5 Re: Startanje online kompanije u inostranstvu

Post by Horcrux »

aldm wrote: 23/03/2023 17:23 Pozdrav,

Radim preko obrta sa francusku firmu i dali su mi shareove za dionice. Procedura je da mi oni uplate na BH bankonvni racun novac, ja od dijela pratim porez a drugi dio vratim na racun firme i to je transakcija za kupovinu shareova.

Medjutim, problem je sto kod nas po zakonu nije dozvoljeno ni obrtu ni fizickom licu da kupuju dionice, osim preko berze. A firma jos nije na berzi.
Ako su ti dali, zasto je tu transakcija za kupovinu?
Jesu oni tebi dali stock-options?
Post Reply