Ja ne znam kojim autima se gasi ali logicno je da ne bi trebalo da je gasi! Barem u mom autu ne gasi klimu, ali joj smanji efekat. Samim tim u vrelim danima S/S sistem se rijetko kada i pali a i kad se aktivira traje veoma kratko 10-30 sekundiado_sar wrote:nisam znao da S/S gasi klimu. To je za mene deal breaker... a cuje li se da se motor stalno pali i gasi, to kasljucanje bi mi vjerovatno smetalo.
Start / Stop - Smece?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- amidzazeher
#51 Re: Start / Stop - Smece?
Pa nije zastita ekologije samo NE lozenje guma i cipela!!
- ElRe
#52 Re: Start / Stop - Smece?
Gradska voznja + DPF + s&s = puno posla za majstore
Ja S&S gasim na svom vozilu odmah nakon paljenja.
Ja S&S gasim na svom vozilu odmah nakon paljenja.
-
sabanss
#53 Re: Start / Stop - Smece?
Ne gasi klimu ali kompresor sigurno ne radi dok motor ne radi. Samim tim tebi radi ventilator pa puse hladno dok se ne podigne temperatura izmjenjivaca.amidzazeher wrote:
Ja ne znam kojim autima se gasi ali logicno je da ne bi trebalo da je gasi! Barem u mom autu ne gasi klimu, ali joj smanji efekat. Samim tim u vrelim danima S/S sistem se rijetko kada i pali a i kad se aktivira traje veoma kratko 10-30 sekundi
Tehnicki gasi klimu tj. njen najvazniji dio - kompresor samo to kratko traje pa ne osjetis. Kada je dovoljno vruce auto zna da starta motor upravo radi klime iako se ne kreces niti si pritisnuo kvacilo.
-
saabsa
#54 Re: Start / Stop - Smece?
Jah, u ovlaštenom servisu D1S sijalica i dan danas košta 380km, ali to ne znači da se ista takva originalna ne može nabaviti puuuuno jeftinije, a da ne ispašta ni auto a boga mi ni džep.sabanss wrote:Srednja klasa aka kompakt u ovlaštenom servisu 3000 - 3500 KM, ne pričam napamet. Doduše možda su me lagali nisam tražio predračunsaabsa wrote: Ma ne šteti njemu toliko i ta cijena je baš ono pretjerana, ali je problem sto prestane hladiti .
Ista je priča i sa kompresorima...
Ovaj sistem će imati smisla i namjenu tek za 10 godina kada većina trulja euro3< bude nestala sa ceste, a do tad sva auta u gradu koja koriste s/s ne uspijevaju da sačuvaju okolinu onoliko koliko jedna trulja aka G2 dizel zagadi za 20 minuta vožnje po gradu.
Last edited by saabsa on 29/08/2017 16:19, edited 1 time in total.
- amidzazeher
#55 Re: Start / Stop - Smece?
Ja sam pogresno razumio, mislio sam da mu se totalno ugasi klima, ono ne puse uopste, i ventilatori 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#57 Re: Start / Stop - Smece?
Maloprije imao priliku uporediti iz svog auta,
rad s&s sistema na predzadnjoj c klasi i cactusu, nevjerovatno kako ugladjenije to radi na citroenu, cak i zena mi u mene to primijetila, kad sam joj objasnio o cemu se radi.

-
condy
#58 Re: Start / Stop - Smece?
Postoje razlike u radu s&s. Vise parametara se podesi, e sad kako koji proizvodjac ali mislim da tu ne bi trebalo biti nekih velikih ostupanja osim u tome koji ce biti podesen osjetljivije u odnusu na drugog na ustreb akumulatora prije svega. Nesto slicno kao i kod senzora za alarm, kad ce se aktivirati, hoceli biti isto osjetljiv na komarca i na nekog nezeljenog glavonju. Mislim da je razlika posebno izrazena ako akumulatori nisu u istom stanju istrosenosti i u razlicitom rezimu voznje. Sad druze konektovan pojasni nam ti kakve si ti razlike uocio 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#59 Re: Start / Stop - Smece?
Ma samo verglanje je tise i krace za sekundu dvije sigurno, a merc pravi cudan zvuk pri gasenju.
- amar1994
#61 Re: Start / Stop - Smece?
ma sta znaju francuzi , papcikonektovan wrote:Ma samo verglanje je tise i krace za sekundu dvije sigurno, a merc pravi cudan zvuk pri gasenju.
- mayab
#62 Re: Start / Stop - Smece?
Samo se djelomicno mogu sloziti sa ovim, dakle pozitivno je ucestvovati u poboljsanju smanjenja emisije stetnih plinova, makar i u nekoj maloj mjeri, u nekom malom licnom doprinosu!ado-šampion wrote:Upravo. Htjedoh napisati pa kontam bolje da ne pisem. Sta znaci sto ja skinem DPF/EGR/iskljucim S/S, kad tamo loze cumur. Sta cu ja uplacivati zdravstveno/penziono, ionako zdravstvo lose, penzije male, ide politicarima u dzep, sto cu placati kartu ne valja prevoz, itd itd. Garant i ovi sto loze cumur govore ma jaro kotlina, lozio ne lozio isto mi.tempuser wrote:Ne znam zasto toliko raspravljate o akumulatorima, anlserima itd itd, svrhe S/S sistema je sksljucivo ekologija koja ne poboljsava auto i koja u krajnjem slucaju ide na "stetu" auta, bas kao katalizator, EGR, DPF, sve ima istu svrhu.
Postao sam osjetljiv na rezone tipa @ sabanss ili @problemnatravunu kao sta ja jedan mogu doprinijeti u moru drugih. Puno pojedinaca cine razliku. Tako nam je i na izborima, moj glas ne znaci nista i imas majnune na vlasti.I tako ukrug.
Ali me uhvati muka kad vidim kako se sviju koji kupe novije vozilo klase Euro 6 kaznjava skupljom registracijom, porezom zbog novog auta!
Uz to, ova vozila imaju ovaj start stop, i takodje se mogu sloziti da su tu "ustede" u emisiji gasova minimalne!
Ja recimo dnevno odem na posao i vratim se kuci, max sat rada motora auta, dok ovi ložači lože 24 sata ! I sad ja tu ispadam los jer redovno is
kljucujem start stop!
To mi lici na onu situaciju od zimus, ogromno zagadjenje u Sarajevu, dokazano većim dijelom od lozenja krutih fosilnih goriva, a kantonalna vlada zahtjeva snizenje temperature kod toplana koje su mahom na cisti plin
Dakle, poboljsanje, rjesenje se trazi na pogresnom mjestu!
I da skratim, ja S&S redovito gasim, a nastojim na drugi , korisniji način djelovati na manje zagadjenje, a o ustedi goriva mi nemojte pricati
-
tempuser
#63 Re: Start / Stop - Smece?
@mayab
Nezadovoljnstvo prema drzavi koja ne stimulise ekoloski cistije auto, nego naprotiv je sasvim legitimno ali to nema veze sa koristi/stetom S/S sistema.
Gasenjem S/S-a si kriv onoliko koliko tvoj auto zagadjuje, puno manje od lozaca guma, ali ipak kriv. Rezon ti je otprilike kao, ja ponekad parkiram na trotoar je je to nista kako saobracaj ugrozavaju oni koji voze 100 na sati, ali ja zato pazljivom voznjom kroz grad pokusavam da doprinesem sigurnosti.
Primarna svrha S/S-a je smanjenje zagadjenja, tako da sva prica kontra S/S-a o tehnickim aspektima auta nema smisla.
Nezadovoljnstvo prema drzavi koja ne stimulise ekoloski cistije auto, nego naprotiv je sasvim legitimno ali to nema veze sa koristi/stetom S/S sistema.
Gasenjem S/S-a si kriv onoliko koliko tvoj auto zagadjuje, puno manje od lozaca guma, ali ipak kriv. Rezon ti je otprilike kao, ja ponekad parkiram na trotoar je je to nista kako saobracaj ugrozavaju oni koji voze 100 na sati, ali ja zato pazljivom voznjom kroz grad pokusavam da doprinesem sigurnosti.
Primarna svrha S/S-a je smanjenje zagadjenja, tako da sva prica kontra S/S-a o tehnickim aspektima auta nema smisla.
-
jefferson
#64 Re: Start / Stop - Smece?
Kako nema smisla?tempuser wrote:@mayab
S/S sistem je jeftin! Vrlo lagan za izvest, u pitanju je softver i drugacija baterija i alnaser.
Problem nastaje sto baterije krace traju (zagadjenje u tom segmentu), sto mnogi proizvodjaci prelaze na krace izmjene ulja (zagadjenje u tom segmentu) , sto se prelazi sa "teskih" ulja sa HTHS-om preko 3.5cp na laka ulja sa HTHS-om 2.7-2.9cp, vecinom 0W20 i 5W20. Razlog? Stalni startovi koji traze vrlo lako ulje. Jos je to i dobro, PSA ce ubrzo skroz preci na 0W16, a ni ostali nisu puno iza njih. Uticaj na motor tako lakih ulja koja su jos tkz. Low-SAPS radi DPF-a, sto znaci manjak cinka, najvaznijeg elementa u zastiti pokretnih djelova? Zavisi sta proizvodjac kaze sta je zivotni vijek motora. To je kao ono: dozivotna tekucina u transmisiji, osim sto vecina proizvodjaca "dozivotno" smatraju oko 150,000km. Gdje je zagadjenje od kraceg trajanja komponenti kao sto su turbine? Honda npr. na 1.5T motorima ima takvih problema sa S/S sistemom i direktnim ubrizgavanjem da ja jos ne vidje analizu gdje ulje ostalo u W20 gradaciji vecinom padajuci u W10 teritoriju. Kako to utice na turbinu?
Proizvodjaci mogu na daleko efikasniji nacin smanjiti potrosnju koristeci striktno elektricne pumpe, alternatore koji se ukljucuju samo kada treba (sve to npr. BMW ima) lakse materijale jer na kraju krajeva, tezina je ta koja je glavni razlog vece ili manje potrosnje. Ali onda bi proizvodjac morao smanjiti profit itd.
Ti sad sam skontaj da li veci uticaj na okolinu ima auto bez S/S sistema i intervalom izmjene ulja od 20,000km ili auto sa S/S sistemom koje ima interval izmjene oko 15,000? I jos bi se ovo moglo smanjivati jer S/S sistem i uticaj na izdrzljivost motora je jos uvijek nepoznanica.
-
tempuser
#65 Re: Start / Stop - Smece?
Nema u smislu da mu namjena nije poboljsanje karakteristika auta da bi se trazile prednosti i mane, znaci smanjenje emisije gasova kroz smanjenje vremena rada motora po svaku cijenu i bez obzira na tvoj google elborat. Isti takav relaborat sa jos vise negatvnih stavki mozes napisati i protiv katalizatora, pa je vec preko 20 god standard i niko ga vise ne tretira kao nepotrenu glupost. Cak je i potrosnja tu sekundarna stvar.jefferson wrote:Kako nema smisla?tempuser wrote:@mayab
S/S sistem je jeftin! Vrlo lagan za izvest, u pitanju je softver i drugacija baterija i alnaser.
Problem nastaje sto baterije krace traju (zagadjenje u tom segmentu), sto mnogi proizvodjaci prelaze na krace izmjene ulja (zagadjenje u tom segmentu) , sto se prelazi sa "teskih" ulja sa HTHS-om preko 3.5cp na laka ulja sa HTHS-om 2.7-2.9cp, vecinom 0W20 i 5W20. Razlog? Stalni startovi koji traze vrlo lako ulje. Jos je to i dobro, PSA ce ubrzo skroz preci na 0W16, a ni ostali nisu puno iza njih. Uticaj na motor tako lakih ulja koja su jos tkz. Low-SAPS radi DPF-a, sto znaci manjak cinka, najvaznijeg elementa u zastiti pokretnih djelova? Zavisi sta proizvodjac kaze sta je zivotni vijek motora. To je kao ono: dozivotna tekucina u transmisiji, osim sto vecina proizvodjaca "dozivotno" smatraju oko 150,000km. Gdje je zagadjenje od kraceg trajanja komponenti kao sto su turbine? Honda npr. na 1.5T motorima ima takvih problema sa S/S sistemom i direktnim ubrizgavanjem da ja jos ne vidje analizu gdje ulje ostalo u W20 gradaciji vecinom padajuci u W10 teritoriju. Kako to utice na turbinu?
Proizvodjaci mogu na daleko efikasniji nacin smanjiti potrosnju koristeci striktno elektricne pumpe, alternatore koji se ukljucuju samo kada treba (sve to npr. BMW ima) lakse materijale jer na kraju krajeva, tezina je ta koja je glavni razlog vece ili manje potrosnje. Ali onda bi proizvodjac morao smanjiti profit itd.
Ti sad sam skontaj da li veci uticaj na okolinu ima auto bez S/S sistema i intervalom izmjene ulja od 20,000km ili auto sa S/S sistemom koje ima interval izmjene oko 15,000? I jos bi se ovo moglo smanjivati jer S/S sistem i uticaj na izdrzljivost motora je jos uvijek nepoznanica.
Motorno ulje je zagadjivac bilo ispusteno iz kartera bilo da stoji u ambalazi, a u uredjenim drustvima gdje S/S ima smisla nema ispustanja u sahtove ili lozenja starog ulja, tako da prica o vecem zagadjenju zbog kracih intervala ne drzi vodu.
-
jefferson
#66 Re: Start / Stop - Smece?
Tvoj odgovor na moj post je: google elaborat.
Joj grdne rane
Joj grdne rane
- Bakir1
#67 Re: Start / Stop - Smece?
Pitao bih ako smijem, ako se opravdava postojanje s/s sistema zašto se ne demonizira postojanje klime, koja kako se zna troši vise goriva nego sto s/s može ikada uštediti?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#68 Re: Start / Stop - Smece?
svjetla po danu isto trose + besmisleno totalno...
- Bakir1
#69 Re: Start / Stop - Smece?
Ma dobro boemski sa 23 litra na 100 km me boli dupe nego vidim neke zamjene teza 
- bitanga_sa_otesa
#70 Re: Start / Stop - Smece?
i mene isto ,al jebem alternator ,akumulator,sijalice zbog debilnog clana zakona koji su izbrisali oni sto ga prvi uvedose...
- Bakir1
#71 Re: Start / Stop - Smece?
Jbg sta da ti kažem ja u ovlaštenom ne gledam auto kada kupujem i samo tada, a dudme s/s sam fizicki uklono.
Nije mi skupo nista u stranci sam a i platu dajem po pet joja za 12h 7 dana sedmicno
Nije mi skupo nista u stranci sam a i platu dajem po pet joja za 12h 7 dana sedmicno
- bitanga_sa_otesa
#72 Re: Start / Stop - Smece?
ja sam kupio benwea u kramaru samo 150.000 stvarnih je presao ,dobih ga jeftinije al su morale ostat naljepnice kramar. stavio sam osamnaje,doduse kineske,malo mi trese al jbga ne vozim svakako preko 80...
- Bakir1
#73 Re: Start / Stop - Smece?
Ključ kod Tomica za 40 kermi potvrdio kilometre? Ma ja boli te dupe sta imaš u ovlašteni auto voziti to je deranje guzova samo.
- bitanga_sa_otesa
#74 Re: Start / Stop - Smece?
kod tomica samo idem kad mi trebaju specificni zahvati...
- Bakir1
#75 Re: Start / Stop - Smece?
Ono kada čitaš specfikaciju ulja ili tražiš oem brojeve dijelova za uporedbu pa onda kupiš negdje drugo i tvrdiš da je to sve isto?
Ma ja dobro si specifično je to jako
Ma ja dobro si specifično je to jako