Staro za novo, je li ko iskusio?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- dustaban
#1 Staro za novo, je li ko iskusio?
Evo gledam trenutno Hyundai nudi opciju "staro za novo", malo komplikovano, nesta 50% sad 50% za godinu... ali opcenito ima li ko da je probao ovu varijantu, mislim da se tako ponovio.
Pretpostavljam da je njihova procjena niza od nase koju ocekujemo, ali ybg nije auto lako prodati.
Hajde ima li ko kakvo iskustvo sa ovime.
Pretpostavljam da je njihova procjena niza od nase koju ocekujemo, ali ybg nije auto lako prodati.
Hajde ima li ko kakvo iskustvo sa ovime.
-
skuterista
#2 Re: Staro za novo, je li ko iskusio?
ja mislim da je ovo 50 posto odmah u kesu ,a ostalo nakon godinu ide na 3 godine na rate leasing , mozda racunaju sta stari auto u ovih prvih 50 posto ,al poznajuci nase auto kuce , vjeruj da ce to biti dobro ispod minimuma kojeg ti ocekujes , jaran mi radi u jednoj auto kuci ,po njegovoj prici ,oni tu idu da zarade i aute obicno uzimaju dosta ispod cijene , od ljudi kojima je gnjavaza ici na pijacu ,zezat se po Piku itd , uglavnom kojekakvi direktori ,profesori itd kojima nije bitno kolko daju ,vec da to sto lakse zavrse..
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#3 Re: Staro za novo, je li ko iskusio?
Kod mene je drug uzeo Dacia Stepway na taj fazon.
50% kesa odmah,a ostatak 50% za godinu dana u ratama bez ikakvih kamata.
Ne znam kako idu procjene auta u ovlastenim salonima,ali ce ti ga vjerovatno procijeniti manje od cijene na trzistu. E sada da li se to isplati ne znam. Mozes i ti naci nekoga ko ce kupiti auto ispod trzisne cijene (sverceri) i onda otici sa kesom u salon i pokusati ispregovarati sto bolju cijenu.
50% kesa odmah,a ostatak 50% za godinu dana u ratama bez ikakvih kamata.
Ne znam kako idu procjene auta u ovlastenim salonima,ali ce ti ga vjerovatno procijeniti manje od cijene na trzistu. E sada da li se to isplati ne znam. Mozes i ti naci nekoga ko ce kupiti auto ispod trzisne cijene (sverceri) i onda otici sa kesom u salon i pokusati ispregovarati sto bolju cijenu.
-
goran16v
#4 Re: Staro za novo, je li ko iskusio?
Procjena je kod svako ista, za voziilo sa kilometrazom do 20k km godisnje i bez kapitalnih kvarova (havarije isl) od novonabavne cijene se skida:
1. godina 20%
2. godina 16%
3. godina 10%
4. godina 10%
....
Praksa je da se ne otkujuju auti stariji od 5 god, ali svaka praksa je tu da se mijenja
1. godina 20%
2. godina 16%
3. godina 10%
4. godina 10%
....
Praksa je da se ne otkujuju auti stariji od 5 god, ali svaka praksa je tu da se mijenja
-
skuterista
#5 Re: Staro za novo, je li ko iskusio?
procjena je ista al malo sutra ,a pogotovu to sto ne uzimaju starije od 5 godina , pogledaj im samo lager pa ces vidjeti kolko si u krivu, a probaj auto odvest u 3 auto kuce pa ces dobit iste procjene ali u mjesecu limburgu...svega tu ima...
-
condy
#6 Re: Staro za novo, je li ko iskusio?
Godišnja amortizacija vozila, koju određuju auto saloni je previsoka, pogotovo za novija vozila.
Ta amortizacija ne može po logici stvari biti fikasna jer amortizacija najviše zavisi od stila vožnje. Neko za godinu dana u stvarnosti može amortizovati svoje auto za 20% a neko može zbog dobrog održavanja i dobrog ophođenja prema autu, za tri godine u stvarnosti imati na tom autu ukupnu amortizaciju od 20%.
U svakom slučaju, za novo auto iz salona, treba izdvojiti dosta novca, za koji novac treba dosta i odricanja i rada. Zbog toga ne treba nikom poklanjati svoje vozilo ispod svake cijene. Svako ko to radi je budala, jer dopušta da ga neko drugi jeftino levati
Ta amortizacija ne može po logici stvari biti fikasna jer amortizacija najviše zavisi od stila vožnje. Neko za godinu dana u stvarnosti može amortizovati svoje auto za 20% a neko može zbog dobrog održavanja i dobrog ophođenja prema autu, za tri godine u stvarnosti imati na tom autu ukupnu amortizaciju od 20%.
U svakom slučaju, za novo auto iz salona, treba izdvojiti dosta novca, za koji novac treba dosta i odricanja i rada. Zbog toga ne treba nikom poklanjati svoje vozilo ispod svake cijene. Svako ko to radi je budala, jer dopušta da ga neko drugi jeftino levati
- dustaban
#7 Re: Staro za novo, je li ko iskusio?
Ma komentari su ocekivani, mada bih ja volio cuti i nekoga ko je to prosao, dakle neki konkretan primjer.
Sve mi se nekako cini da te auto kuce idu na rezon da ono kesha sto dobiju (preko priznate vrijednosti polovnog auta) bude na granici isplativosti, tj, idu na rizik da onaj tvoj auto i ne prodaju i da opet ne budu na gubitku.
Ako ce ti oni polovan auto koji realno vrijedi 10.000 procjeniti na 5.000 pa prodati neki svoj od 25.000... mozda je bolje sacekati neku akciju gdje ces taj isti auto dobiti za 20.000.
To je ono kako ja to zamisljam, mada bih volio da mi neko navede neki konkretan primjer.
Sve mi se nekako cini da te auto kuce idu na rezon da ono kesha sto dobiju (preko priznate vrijednosti polovnog auta) bude na granici isplativosti, tj, idu na rizik da onaj tvoj auto i ne prodaju i da opet ne budu na gubitku.
Ako ce ti oni polovan auto koji realno vrijedi 10.000 procjeniti na 5.000 pa prodati neki svoj od 25.000... mozda je bolje sacekati neku akciju gdje ces taj isti auto dobiti za 20.000.
To je ono kako ja to zamisljam, mada bih volio da mi neko navede neki konkretan primjer.
-
condy
#8 Re: Staro za novo, je li ko iskusio?
dustaban wrote:Ma komentari su ocekivani, mada bih ja volio cuti i nekoga ko je to prosao, dakle neki konkretan primjer.
Polovno auto se može prodati, naročito ako je u dobrom stanju i zato nemaš potrebe da žuriš.
Logično je da kada ideš staro za novo da ne možeš dobiti za staro tržišnu cijenu, jer manje daješ novcu za novo, ali to treba da bude neka prihvatljiva cijena za staro vozilo a ne umanjena ispod svake vrijednosti
Po meni ako polovan vrijedi 10.000 KM, kad bi išao na zamjenu dao bi ih ga za minimalno 8.500 KM. Zašto da nekom poklanjam pare
-
LeKo
#9 Re: Staro za novo, je li ko iskusio?
Iskusio lično, obračun bio prema Goranovom primjeru, opcija Škoda za Škodu. Realno dobio 1.500 KM manje, ali u tom periodu bila akcija klima gratis i trajala još 15 dana, pa sam bio nekako na istom.
Ko ima dobar auto, nema potrebe da ga daje njima jeftinije (osim u slučaju koji sam lično imao), dobar auto nije teško prodati, a ni oni neće uzeti loš primjerak.
Ko ima dobar auto, nema potrebe da ga daje njima jeftinije (osim u slučaju koji sam lično imao), dobar auto nije teško prodati, a ni oni neće uzeti loš primjerak.
-
goran16v
#10 Re: Staro za novo, je li ko iskusio?
Ja sam ti napisao po kojoj stopi svi obracunavaju pad cijene i nisam jednom zamjenio staro za novo da pisem napamet, a svaki trgovac ima pravo da svoju ponudu podeblja i da otkupi auto stariji od 5 god, ali nece obicnom smrtniku...skuterista wrote:procjena je ista al malo sutra ,a pogotovu to sto ne uzimaju starije od 5 godina , pogledaj im samo lager pa ces vidjeti kolko si u krivu, a probaj auto odvest u 3 auto kuce pa ces dobit iste procjene ali u mjesecu limburgu...svega tu ima...
-
goran16v
#11 Re: Staro za novo, je li ko iskusio?
condy wrote:Godišnja amortizacija vozila, koju određuju auto saloni je previsoka, pogotovo za novija vozila.
Po logici stvari ne bi trebala biti, ali u praksi jeste. Za njih su bitne samo sljedece stvari: 1. godiste, 2. da je presao ispod 20k km/godisnje 3. da je redovno odrzavan (servsisna) i 4. da nije imao velike havarije (motor i limarija). *ebe se njih i za stil voznje i za ophodjenje prema autu, obidju krug oko njega i to je to. Meni su dali ponudu (koja je prihvacena i zamjena zavrsena) na osnovu slika, skeniranih serv. knjizica i dokumenata.
- mayab
#12 Re: Staro za novo, je li ko iskusio?
Prosle godine mi je jadna renomirana auto kuca radila procjenu 7 god starog auta koji je i kupljen nov kod njih, procjena je bila kriminalno niska iako sam dosao sa jakom preporukom da me "pripaze", i da bi kod njih uzeo novi auto!
Na kraju ga prodao privatno, ocigledno sverceru, za vise para, mada je i to bilo dosta jeftino, kada se uporedi neka prosjecna cijena koju drugi traze po pik-u!
Doduse, na pik-u ima likova koji mjesecima pokusavaju prodati po nerealnoj cijeni, jel sta drugo reci ako neko prodaje dobar, trazen auto na nasem trzistu i mjesecima mu ne uspijeva, nego da su mu ocekivanja previsoka.
Na kraju ga prodao privatno, ocigledno sverceru, za vise para, mada je i to bilo dosta jeftino, kada se uporedi neka prosjecna cijena koju drugi traze po pik-u!
Doduse, na pik-u ima likova koji mjesecima pokusavaju prodati po nerealnoj cijeni, jel sta drugo reci ako neko prodaje dobar, trazen auto na nasem trzistu i mjesecima mu ne uspijeva, nego da su mu ocekivanja previsoka.
-
goran16v
#13 Re: Staro za novo, je li ko iskusio?
U skoro identicnoj situaciji, s tim sto je tadasnji moj auto bio star 5 god, mi je lik otvoreno rekao ne isplati ti se da ti mi otkupljujemo auto, iz trka ces dobti 2 milje da ga sam prodajes. Zamjenu staro za novo rade oni koji kaju jako debeli stelu (+ auto koji trzisno nije jako popularan), oni kojim koja hiljada gore - dolje nista ne znaci, firme, leasing i sl.mayab wrote:Prosle godine mi je jadna renomirana auto kuca radila procjenu 7 god starog auta koji je i kupljen nov kod njih, procjena je bila kriminalno niska iako sam dosao sa jakom preporukom da me "pripaze", i da bi kod njih uzeo novi auto!
- Better Man
#14 Re: Staro za novo, je li ko iskusio?
Ja sam prošle godine Clia starog 5 godina i par mjeseci mjenjao staro za novo, tj. za Megane-a. Auto je bio redovno održavan kod Bunje, prešao sam 110 hiljada km i oni su mi ga procjenili na 8 i pol hiljada KM. Bio je benzinac 1,2 16v 75KS, Dynamic oprema i rekli su mi dok mi ne dođe Megane (rok isporuke je bio 3 mjeseca), slobodno mogu prodati ako budem dobio veću ponudu. Cijena koju sam ja smatrao da je realna i po kojoj sam ga pokušao prodati je bila 12 hiljada KM, ali kako nisam imao ozbiljnih ponuda zamjenio sam ga staro za novo. Mislio sam da će oni da mu nabiju visoku cijenu kad ga budu prodavali i jednom kad sam dolazio kod njih da vidim za čelične felge za zimske gume, vidim stavili mu cijenu 9.9000 KM i to me pravo iznenadilo. Nedugo nakon toga su ga prodali i zvali su me samo da ako mi nije problem da izvršim odjavu auta sa sebe. I jedan dan me zvao neki čovjek iz agerncije koja se bavi oko registarcije auta itd. i zamolio me da jedan dan kad sam slobodan to uradim kako bi mogao ženskoj osobi koja je kupila moje auto što prije završiti papire da ga može voziti. On mi je rekao da će doći po mene svojim autom odvesti me u moje mjesto stanovanja da u MUP-u izvršimo odjavu auta sa mene i vratiće me na posao i tako je bilo. Kad sam naručio Megane-a i kad sam dogovorio zamjenu staro za novo, tj. kad su mi procjenili Clia, meni je bilo vrijeme za zamjenu zupčastog remena, jer sam prešao 100 hiljada km, ali su mi rekli da to ne radim, jer mjenjam staro za novo i da bezveze ne stvaram sebi dodatne troškove, tako da to nisam uradio, kao ni redovni servis na 105 hiljada km. Kad im se pojavila mušterija, zvali su me da me pitaju, da li je zupčasti mjenjan, vjerovatno da mogu mušteriju upoznati sa stanjem auta. Da li su joj prije prodaje zamjenili zupčasti ne znam i da li su ga prodali za 9.900 KM ili niže. Ko god je kupio auto kupio je dobro očuvan auto, bez obzira na kilometražu, jer 70 do 80% vožnje, odnosno pređene kilometraže je bila otvorena vožnja autoputem u petoj brzini, tako da je mehanizam bio u savršenom stanju. Pakne, tj. kočnice mi nisu nikako mjenjali, jer su bile u odličnom stanju kad su mi ih kontrolisali na 90 hiljada km. Da sam radio na 105 hiljada km servis, tad bi ih sigurno mjenjali. Još da kažem da sam na Megane-a dobio 3000 KM popusta. Nudili su oni meni da uzmem model koji hoću sa stanja i davali popust, ali nisam htio, jer sam htio nov iz fabrike i boju kakvu ja želim i uspio sam u cjenkanju da izvućem 3 hiljade KM popusta i nije mi bio problem čekati 3 mjeseca. To je moje iskustvo.