Staro dobro Korzo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zafrigana

#1 Staro dobro Korzo

Post by zafrigana »

:( Stariji forumasi jakooo dobro znaju kako je izgledala šetnja Korzom. Ja ne znam kako je to izgledalo u Sa jer sam iz RH, ali dobro znam gdje ste se setali. Ljetos sam bila u vasem gradu te sam saznala gdje su to Sarajlije ribali pete, bez banke u džepu...šepurili se pred "kokama" i stajali na gotovo uvijek istim mjestima. Mnogi mladi ne znaju za tu umjetnost življenja.
U mom gradu svaki zadnji petak u mjesecu skluplja se raja i šeta istom trasom kao nekada. Tako smo se setali i ove ..ali subote..(zbog nekih radova) uz zvuke glazbe iz 60-70-80-ih..i nekolicinu drugih popratnih stvari ..koje pivo..grickanje špica i kokica...i ozareni osmjesi pri susretu sa jos uvijek prepoznatljivim ljudima....mnogih i nema.
Zasto vam ovo pišem????....
Mislim kako je ovaj forum dovoljno Velik, dovoljno Jak da pokuša uz nešto sponzora ili onako za početak sam od sebe pokrenuti inicijativu "Povratka Korza". Npr. napravite forumaški sastanak na nekadašnjoj gradskoj šetnici Korza...Uz malo dobre volje ..bez puno love moze se pokazati omladini kako se nije moralo imati ni love, ni bezbroj sterilnih kafića da bi se pronasla ekipa ili netko srcu drag...a pri tome odlicno se družiti i sa nekim produžiti.... :wink:
Probajte...pa ako krene ..evo i mene... 8-)
piupiu

#2 Re: Staro dobro Korzo

Post by piupiu »

Pa, ne treba inicijativa, imamo Ferhadiju kao modernu verziju ;-)
shana_majka

#3 Re: Staro dobro Korzo

Post by shana_majka »

[
Last edited by shana_majka on 14/12/2008 12:45, edited 1 time in total.
Ahmmed

#4 Re: Staro dobro Korzo

Post by Ahmmed »

Eh, ne sjećam se kako je to izgledalo uživo :)

Ali, mislim da ne treba previše pričati o sarajevskom korzu :-) , tačnije dva sarajevska korza :D

Jerbo bi se iznenadili oni kojima Sarajevo danas nimalo ne valja, kad bi saznali neke detaljčiće iz ne tako davne prošlosti, ;-)
amrica

#5 Re: Staro dobro Korzo

Post by amrica »

Ako se ne sjecas, nemoj ni pricati tudje price....
Ahmmed

#6 Re: Staro dobro Korzo

Post by Ahmmed »

amrica wrote:Ako se ne sjecas, nemoj ni pricati tudje price....

Kao što vidiš, ne pričam....jer znam da se vama došljama :D ne bi svidjelo :D
8. sekretar SKOJ-a

#7 Re: Staro dobro Korzo

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Starom dobrom korzou su dohakali pojava televizije, ergele konja u NSU Prinčevima, Ford-eskort-kupeima, Peugeot-ima 406,...i 120-200dB preglasne muzike.

Počele tv. safunice, prvo američke+dobri filmovi subotom (U 3 i 10 za Jumu),...

Ilidža je oduvijek bila mimo Grada i za razliku od tamošnjeg korzoa, ilidžanski korzo je izumro nešto kasnije, a to je bilo otprilike, kada je Mahir Paloš odsvirao posljednji zabavnjak za plesanje na terasi restorana Kristal. Ili je to, možda bilo kada su se počele ''miješati stanice'', Kristal sa Rizom Hamidovićem (160dB+), a restoran Topola sa Hasibom Agić (180dB+).

Istovremeno, novopečene hairlije sa Ford-eskortima su, kao nožem sjekli masu omladine i prateće rodbine (Na hiljade) ne dozvoljavajući im da šetaju u ljetnja predvečerja i večeri . Sex was in the air. Miris benzina, auspušnih gasova,...Ne, nije to išlo,...Ma, ovaj korzo je malo duže živio samo radi toga što je sve već bilo dogovreno.

Djevojka bi rekla materi da sa jaranicama ide na korzo, a u stvari, tamo je već čekao đuvegija, a bog-dao i KundK napravila parkova i parkića, sve ukrug okolo korzoa, pa prema Vrelu Bosne,...da biraju gdje da svrate...Đuvegija i ona, u žbunje,...

Ne sjećam se da su se na ovom korzou mogli sresti neki ljudi sa leptir-mašnama ili kravatama.

Kada su se pronosale prve vruće pantolice, a žene počele javno piti Sarajevsko, Nektarsko, Nikšićko, Apatinsko, vinjak, vlahov, lozu, stomakliju (Ona sa grančicom u flaši, pa herbar možeš praviti)....Sve se izokrenulo, zemljotresi (1978. CG+DU), nesreće u rudnicima, poplave, repka ex. Yu izgubi tekmu od neke luzerske reprezentacije,Tito ode u legendu,...Ja, kao sekretar, osta bez posla (12. jula, Petrovdan - Popisivao ko je i čije dijete od partijaca došlo na teferič u organizaciji crkve Sveti Sava - Blažuj, da igra kolo. Dodatno, još sam prodavao sokove uzvikujući: Sokta - Koook!),...

***Đuvegija=Mladoženja ili mladić koji je prispio za ženidbu
muha_sa

#8 Re: Staro dobro Korzo

Post by muha_sa »

shana_majka wrote:
Meni 48 punih i ne sjecam se korza...
jedino ko bi mogao na ovom forumu da sjeca je ahbab mi u mene.. :D pa da pricekamo dok ne dodje (ako ga raska pusti, neshto je brljavio zadnjih dana :-D )

Ahbabeeeeeeeeeee !!!

Jedino ako nije od "parkushe" do "bosne".... :D http://www.youtube.com/watch?v=Zc-XYDtt ... re=related
uranio prijatelju :-D
jasta vec se sjecam-kak i ne bih :-) kako se ne bih sjeco onog rahatluka--kak se ne bih sjeco setnji i barenja pred hipi klupom :) pa na "kafu" u kafanu "SAN"-u separe-jakako :D
stara dobra mracna vremena :D
dobra tema--bit ce toga jos :D odoh sadE :D pa nastavimo :D
Ponekad s'proljeca

#9 Re: Staro dobro Korzo

Post by Ponekad s'proljeca »

Ja poceo sa sedam godina po korzu hodati, rekli koke same skacu na tebe pa i ja odlucio.

Jesu mi se u raji oni stariji smijali!!!!! :D :D
zafrigana

#10 Re: Staro dobro Korzo

Post by zafrigana »

Ponekad s'proljeca wrote:Ja poceo sa sedam godina po korzu hodati, rekli koke same skacu na tebe pa i ja odlucio.

Jesu mi se u raji oni stariji smijali!!!!! :D :D

:?: Iiiii kako je to završilo sa kokama? Tko je na koga prvi počeo skakati heheee?
shana_majka

#11 Re: Staro dobro Korzo

Post by shana_majka »

[
Last edited by shana_majka on 14/12/2008 12:46, edited 1 time in total.
Maraschino

#12 Re: Staro dobro Korzo

Post by Maraschino »

Sto se tice korza, znam da je u Bihacu svako vece. :D Spancira se od kina do serine kafane a jedno krilo ide preko gilendera i ne zaustavljaju se do autobuske stanice. :-)

Tuzla je prije rata imala ''pravo'' korzo petkom iako je skoro svaki dan petak. Islo se centrom i korzom :-) a sada je to malo zaboravljeno pa se raja okuplja po kaficima i trznim centrima na vise lokacija.

Sjecam se dobrog korza i u Osijeku :-) slavonke samo take :-)

a o Sarajevu da ne pricam.
zafrigana

#13 Re: Staro dobro Korzo

Post by zafrigana »

Maraschino wrote:Sto se tice korza, znam da je u Bihacu svako vece. :D Spancira se od kina do serine kafane a jedno krilo ide preko gilendera i ne zaustavljaju se do autobuske stanice. :-)

Tuzla je prije rata imala ''pravo'' korzo petkom iako je skoro svaki dan petak. Islo se centrom i korzom :-) a sada je to malo zaboravljeno pa se raja okuplja po kaficima i trznim centrima na vise lokacija.

:) Daj pričaj o Korzu u Osijeku.....eeee mozda smo se gleduckali hmmmm :wink:
*mima*

#14 Re: Staro dobro Korzo

Post by *mima* »

zafrigana wrote::( Stariji forumasi jakooo dobro znaju kako je izgledala šetnja Korzom. Ja ne znam kako je to izgledalo u Sa jer sam iz RH, ali dobro znam gdje ste se setali. Ljetos sam bila u vasem gradu te sam saznala gdje su to Sarajlije ribali pete, bez banke u džepu...šepurili se pred "kokama" i stajali na gotovo uvijek istim mjestima. Mnogi mladi ne znaju za tu umjetnost življenja.
U mom gradu svaki zadnji petak u mjesecu skluplja se raja i šeta istom trasom kao nekada. Tako smo se setali i ove ..ali subote..(zbog nekih radova) uz zvuke glazbe iz 60-70-80-ih..i nekolicinu drugih popratnih stvari ..koje pivo..grickanje špica i kokica...i ozareni osmjesi pri susretu sa jos uvijek prepoznatljivim ljudima....mnogih i nema.
Zasto vam ovo pišem????....
Mislim kako je ovaj forum dovoljno Velik, dovoljno Jak da pokuša uz nešto sponzora ili onako za početak sam od sebe pokrenuti inicijativu "Povratka Korza". Npr. napravite forumaški sastanak na nekadašnjoj gradskoj šetnici Korza...Uz malo dobre volje ..bez puno love moze se pokazati omladini kako se nije moralo imati ni love, ni bezbroj sterilnih kafića da bi se pronasla ekipa ili netko srcu drag...a pri tome odlicno se družiti i sa nekim produžiti.... :wink:
Probajte...pa ako krene ..evo i mene... 8-)

:zoka:
Maraschino

#15 Re: Staro dobro Korzo

Post by Maraschino »

zafrigana wrote:
Maraschino wrote:Sto se tice korza, znam da je u Bihacu svako vece. :D Spancira se od kina do serine kafane a jedno krilo ide preko gilendera i ne zaustavljaju se do autobuske stanice. :-)

:) Daj pričaj o Korzu u Osijeku.....eeee mozda smo se gleduckali hmmmm :wink:
Ah, bila su to zlatna vremena 1985,'86, '87', '88... Spavanje u jednom od hotela ( Osijek, Rojal, Central).
Setnje od Trga ...pored hotela Rojal pa sve do bolnice ali se najvise okupljalo na onom cosku gdje skrece cesta prema hotelu Osijek.
Fine su setnje bile i preko viseceg mosta prema Kopackom ritu i Copakabani :-) ali komarci su uzas jedan :shock: :D
Kada se sve zatvori slijedi disko Ugo-Ugo (ako se dobro sjecam), restorani po Slavoniji sa muzikom na uvce :-)
Osijek je super za zivot kako za omladinu tako i za stare.
Moram ti priznati, bilo je svasta... :P :D
zafrigana

#16 Re: Staro dobro Korzo

Post by zafrigana »

Maraschino detaljno si se ti to nahodao po Osijeku....jesi li to bio na ekonomiji ili pravu :idea: Brzo si zdimio...biće od komaraca :shock: Vrati se nema ih toliko.
Znači bančio si i po Baranjskim kafanama sa cigošima ojla laaaa he heeee...vidim ja nešto te gadno zapelo u ravnici.
Moram reći kako je Sarajevo mene osvojilo...sve jednostavno, nema problema, raja pristupačna, možeš doći sam..ali ne i otići, nitko ne komplicira...mislim na ulici i kafićima...nisam ulazila u administraciju :-)
Ovo ti je dio Kapucinske ulice gdje se kretala kolona korzaša...jošš malo pa skretanje u lijevo na Promenadu..a ti znaš koja je to ljepotica :wink:
http://www.osijek031.com/slike/novosti_ ... aj_400.jpg
Post Reply