Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

babo_reuf

#1 Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by babo_reuf »

Pošto vidim da na forumu nema ovakve teme da se prisjetimo kako su naši stari odgajani u međusobnom poštovanju i uvažavanju, i kako su uspjevali da ostanu braku po 50 do 70 godina u cugu bez razvoda i lomova kakvi su danas svakodnevnica.
U današnje doba se naša porodica suočava sa teškim izazovima i sa Zapada i sa Istoka, a mnogi nisu uspjeli osjetiti i doživjeti toplinu doma, pa nisu ni imali od koga naučiti kako se treba ponašati.

Kakva su vaša iskustva sa starinskim odgojem spolova ?
Last edited by babo_reuf on 02/10/2013 03:56, edited 11 times in total.
covjekvjeverica

#2 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by covjekvjeverica »

babo_reuf wrote:Pošto vidim da na forumu nema ovakve teme da se prisjetimo kako su naši stari odgajani u međusobnom poštovanju i uvažavanju, i kako su uspjevali da ostanu braku po 50 do 70 godina u cugu bez razvoda i lomova kakvi su danas svakodnevnica.
U današnje doba se naša porodica suočava sa teškim izazovima i sa Zapada i sa Istoka.

DIJAGNOZA :

1. Zapadnjačko zastranjivanje

Image

2. Istočnjačko zastranjivanje

Image

NIT VALJA JEDNO - NIT VALJA DRUGO.

interesantno je da zastranjivanje vežeš samo za žene, što je isključivo - istočnjački običaj.
Hajvan

#3 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by Hajvan »

safran

#4 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by safran »

Za žene preporučuješ preventivnu lobotomiju?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by Velkoski »

Dobar :mrgreen:
babo_reuf

#6 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by babo_reuf »

Djetinjstvo (žene):
Odgoj počinje u ranom djetinjstvu. Ako roditelji posebno u žensko dijete koje će jednog dana biti glavni stub kuće ne ulože veliku brigu i trud - sve ostalo će biti uzalud. Djevojka koja do svoje 16 godine suvereno ne vlada domaćinstvom u svakom smislu je životni i duštveni promašaj. U to se ubraja čistoća kuće i okućnice, lična higijena kakvu samo naša žena može imati, majstorsko kuhanje (burek, čorba, sarma, grah, baklava, hurmašice itd.), rad na mašini za šivenje, domaćinski i štedljivi odnos prema novcu, i velika ljubav prema plemenitom pozivu majke.

Poštivanje prema muškarcu se razvija po uzoru na odnos majke i oca. Ako curica odrasta u atmosferi međusobnih svađa roditelja, vrijeđanja ili kućnog nasilja, ili je ulici prepušteno tj. dolazi iz porodice razvedenih roditelja često odrastajući sa majkom u muškomrzačkoj atmosferi - nema ništa od te majke i stuba kuće.
Najvažnije je ženskom djetetu usaditi POŠTIVANJE prema muškarcu, i to ne svakom muškarcu, već domaćinu, čovjeku na svom mjestu, bošnjačkom ratniku, radnom i materijalno potkovanom - onom koji to zaslužuje.
Ideja ZALJUBLJENOSTI je najveće zlo i izmišljotina koje ženskom djetetu od malih nogu treba izbijati iz glave, jer se prava ljubav rađa sa vremenom u međusobnom partnerstvu muškarca i žene kroz zajednički život.

Pri odgoju ženskog djeteta dobro treba povesti računa kakve sadržaje na TV i Internetu gleda i prije svega s kim se druži. Svako ko svom djetetu želi biti prijatelj neće dozvoliti da gleda serije tipa Sex and the City i sl. Niko na svijetu ne može tako zatrovati žensku psihu kao kolegice tzv. drugarice. Kod izbora drugarica majka mora željeznom rukom probrati šta valja, a iskvareni škart odbaciti, dok curica ne nauči da razlikuje dobro i zlo.

Svako žensko dijete naravno mora i treba da barem površno poznaje i vjerske običaje, bez dubljeg ulaženja u vjeru, jer svega previše opterećuje brak i vezu. Islam se živi, djelom pokazuje, a ne primitivno glumata da svijet vidi.

Iako škola ima svojih prednosti i svako žensko dijete treba da nauči da čita, piše i da računa, za veliku većinu žena je osnovna škola vrh vrhova i maksimum. Znanje mogu i trebaju proširiti tako što će ovladati engleskim jezikom i Internetom po potrebi. Ako postoji potreba da žena kasnije radi - može završiti i neku srednju školu ili ženama prilagođen zanat, dok fakultet treba da ostane rezerviran samo za one najtalentiranije i najbolje koje imaju šanse za jakom akademskom karijerom. Čak i jako inteligentne žene moraju biti upoznate da ih karijera može koštati velike lične nesreće da se nikad ne udaju, nemaju normalan brak i djecu i da se dobro izvaga šta je važnije.
Sadašnji trend da se maltene nazor svako žensko dijete visoko školuje upropastio je i društvo, i fakultete i porodicu.

Najljepše obrazovanje koje žena može dobiti je muzičko, da lijepo mužu sevdalinku pri akšamluku zapjeva i djetetu uspavanku, i ako baš voli neki instrument.
Ženama ne treba braniti ni sport ni vojno obrazovanje, jer to unapređuje zdravlje i porodice i nacije, a ako ima kakav jak karakter među ženama da u samoodbrani i nevolji se odbrani od napadača - zar ima išta ljepše od majke i heroine.
Da je sreće i žene i muškarci bi kod nas išli barem pola godine u vojsku da se istešu i polože zakletvu našoj lijepoj domovini, nepokorivoj bošnjačkoj naciji i uzvišenom Islamu.

nastavak slijedi : odgoj muške djece
Last edited by babo_reuf on 02/10/2013 08:54, edited 3 times in total.
babo_reuf

#7 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by babo_reuf »

Pjesmu posvećujem mojoj bivšoj djevojci Aiši :

Great Cornholio

#8 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by Great Cornholio »

E moj Reufe, nije ni tebi lako :)
JThomas

#9 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by JThomas »

sjajno :D

timpra :D
sinuhe

#10 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by sinuhe »

Kriminalci na Zapadu a koji su balkanskog porijekla obicno su patrijahalno odgojeni. Kod kuce su im majke i sestre onako bogobojazne dok se oni bave organiziranjem prostitucije i slicnog.
ultima_palabra

#11 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by ultima_palabra »

JThomas wrote:sjajno :D

timpra :D
Ne bi mu bio u koži kad 1. feministički odred za specijalne namjene "Carrie Bradshaw" nahrupi ovdje :mrgreen:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#12 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by JoseMujica »

a prije svega ovoga moj Reufe neka prvo plakne čka3,14 jerboo je to esencijalno za sve nabrojane funkcije križanca inkubatora i kućne pomoćnice
WildRedRose

#13 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by WildRedRose »

babo_reuf wrote:Pošto vidim da na forumu nema ovakve teme da se prisjetimo kako su naši stari odgajani u međusobnom poštovanju i uvažavanju, i kako su uspjevali da ostanu braku po 50 do 70 godina u cugu bez razvoda i lomova kakvi su danas svakodnevnica.
U današnje doba se naša porodica suočava sa teškim izazovima i sa Zapada i sa Istoka, a mnogi nisu uspjeli osjetiti i doživjeti toplinu doma, pa nisu ni imali od koga naučiti kako se treba ponašati.

Pa nije bilo razvoda jer su zene isle parolom ''suti i trpi''.. neuzubilahi da se razvedes, odmah je 'muz je odbacio, nesto joj fali'.. a da ne pricam da je svaka domacica bila, pa ne bi ni od cega imala da zivi..
sha_ba

#14 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by sha_ba »

odlicno, pratim :D

@kastania :thumbup:
madner

#15 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by madner »

Jedan je reuf.

Imas snaznu podrsku, ako ti sta zatreba samo opali malo jaci samar da se cuje preko TV-a :D
mali_balon

#16 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by mali_balon »

_Sarajka

#17 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by _Sarajka »

Kastanienallee wrote:
babo_reuf wrote: U današnje doba se naša porodica suočava sa teškim izazovima i sa Zapada i sa Istoka, a mnogi nisu uspjeli osjetiti i doživjeti toplinu doma, pa nisu ni imali od koga naučiti kako se treba ponašati.
Alas, a a nekada je bila 100% mogucnost dozivljaja topline doma i svi su imali od koga nauciti kako se treba ponasati.
Inace, ja imam nenu koja je divna zena s narocitim darom pricanja cudesnih prica. Dok smo odrastali jedina je imala vremena i strpljenja da nam prica razne narodne price i bajke. Vremenom je te price zamijenila pricama iz proslosti nase porodice. Odrastali smo u idilicnom uvjerenju da su svi nasi preci zivjeli herojski, uvijek donoseci prave odluke. Nije bilo nikakvih mrlja, nikakvih nepodopstina...i bila je ona nenina cuvena o zavrsetku Drugog svjetskog kad su partizani dosli u njeno selo i pitali "sta cemo za veceru". Prica kaze da su mjestani povikali kako nema hrane, ali ne mari, za veceru cemo Kozarsko kolo i tako su idilicno svi praznih zeludaca opleli po Kozarskom.
Zadnjih godina otkako su nenu pritisle muke godina i bolesti, sve cesce ubacuje neke, rekli bismo modernisticke i prozapadne elemente u price o nasoj porodici i ljudima u proslosti. Sve cesce su ljudi bivali slicno pokvareni kao danas, sve cesce je bilo vanbracne djece, cedomorstava, misterioznih ubistava jedne njene i jedne dedine sestre, prevara, svadja oko imovine, lazi, slicnih politicara i drzavnih zvanicnika koji su kulturno dolazili da se prezderavaju na bogatim seoskim trpezama hladno gledajuci kako domacini koji ih ugoscavaju svojoj djeci ostavljaju masnocu na tepsiji da je pokupe hljebom umjesto stvarne hrane...a bice da je za sve kriv taj zapad...
:thumbup:

Idealiziranje prošlosti na štetu sadašnjosti nikud ne vodi.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#18 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by ladyblue18 »

WildRedRose wrote: neuzubilahi da se razvedes, odmah je 'muz je odbacio, nesto joj fali'
Nismo daleko odmakli od ovoga.
Great Cornholio

#19 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by Great Cornholio »

ladyblue18 wrote:
WildRedRose wrote: neuzubilahi da se razvedes, odmah je 'muz je odbacio, nesto joj fali'
Nismo daleko odmakli od ovoga.
Danas postoje "brakovi na probu", isprobavaju žene muškarce a i muškarci žene, a u vremenima za kojima Reuf čezne, samo su muškarci bili ti koji su "isprobavali robu". Znači, ipak je primjetan neki napredak u toj sferi života, barem kad je u pitanju ravnopravnost polova.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#20 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by JoseMujica »

Reufa će najprije kakav Hans na probu dovesti :lol:
malsal

#21 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by malsal »

Dobro rece sarajka, idealiziranje proslosti je zajebana stvar.
Jeste prije bilo manje razvoda ali je bilo itekako nesretni brakova, i zene su bile vise izlozena nasilju nego danas i imale manje prava.
Nemam neka iskutstva sa "starinskim" odgojem. Iako su mi roditelji penzioneri i po nekim pitanjima konzervativni smatram ih modernim, ne starinskim. Valjda zato sto su oboje radili i zaradjivali, oboje usisavali i poprasivali, zajedno ruckove pravili i sude prali, zajedno ferije planirali i mene i sestru odgajali meni je osnovna bracna vrjednost jednakost i postovanje, starinska furka (da koristim stereotip - zena djecu odgaja i pitu pravi dok muskarcina radi) me ne interesuje.
JanuaryJones

#22 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by JanuaryJones »

malsal wrote:Dobro rece sarajka, idealiziranje proslosti je zajebana stvar.
Jeste prije bilo manje razvoda ali je bilo itekako nesretni brakova, i zene su bile vise izlozena nasilju nego danas i imale manje prava.
Nemam neka iskutstva sa "starinskim" odgojem. Iako su mi roditelji penzioneri i po nekim pitanjima konzervativni smatram ih modernim, ne starinskim. Valjda zato sto su oboje radili i zaradjivali, oboje usisavali i poprasivali, zajedno ruckove pravili i sude prali, zajedno ferije planirali i mene i sestru odgajali meni je osnovna bracna vrjednost jednakost i postovanje, starinska furka (da koristim stereotip - zena djecu odgaja i pitu pravi dok muskarcina radi) me ne interesuje.
:thumbup:
Moram se složiti da je prije bilo itekako puno nesretnih brakova ma koliko se prošlost idealizirala. I većinom se guralo pod tepih, da ne zna familija ili mahala...stid je. U mojoj porodici imam jedan primjer i kod muža sličan. Muški član alkoholičar, probisvijet, maltretirao ženu i djecu, lovu trošio na kocku, alkohol, žene. Ali ovo se saznaje tek nakon 40 godina vremenske distance, ne zato da se podijeli sa familijom ili kritikuju stavovi, odgoj, položaj žena u porodici i društvu nego da se nabije na nos nama omladini kako je njima bilo teško. Neće se ograditi od toga (stariji ženski članovi familije) jer je to nekad prešutno prihvaćeno i tačka.

Sent from my iPad using Tapatalk
madner

#23 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by madner »

Oko ovog postoje istrazivanja. Istina je da je reuf vise u pravu nego sto nije u pravu.
Postoji jedan mali broj brakova koji u tradicionalnim sredinama opstaje ali ne fercera. Djeca iz takvih brakova cesto bidnu problematicni.
No kada se stanje relaksira, jako puno brakova koji bi opstali u tradicionalnoj sredini i koji su u stanju da funkcionisu se raspadne. Tako da puno vise djece odgaja samo jedan roditelj. Ovo je fenomen zvan feminizam i kriv je za porast kriminala u zapadnom drustvu 20 godina poslje relaksiranja odnosa prema razvodu.
una_bo

#24 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by una_bo »

nisam baš shvatila šta znači da mnogi nisu osjetili toplinu doma? i kako se to treba ponašati u braku?

moje iskustvo sa tim starinskim brakovima ogleda se u tome da stariji ljudi daju savjete tipa: "nemoj odgovarati, to ne valja", "zna se ko je glava kuće", "jedeš kad ti muž dođe s posla", "kuća ti uvijek mora biti čista", itd.

meni se baš sviđa što sam odgajana tako da ne dozvolim nikome da ugrozi moja prava, naučena sam da radim i zarađujem, naučena sam samostalnosti i neovisnosti o tuđim mišljenjima ili ne daj bože, novcu. Naučena sam da mislim svojom glavom, da kažem šta mi smeta, kad mi smeta, zašto mi smeta, i naučena sam da ne živim u strahu od svog partnera i da moja sreća zavisi samo i isključivo od mene, a ne od drugoga.

što se mene tiče, i kako ja vidim to poštovanje i uvažavanje mog partnera (i obrnuto): poštujem te i volim te zato što je meni lijepo s tobom, uvažavam tvoje potrebe i ne zaboravljam svoje.
Ramzess Veliki

#25 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by Ramzess Veliki »

Kakav starinski odgoj klinci palci ... to su šuplje priče. Bilo je isto sve kao i danas samo nisu imali Fejs, I-Pod i još poneku sitnicu. Isto se nije kurvalo i kurvalo se, degenečila i nisu degenečila djeca, poštovali se i nisu se poštovali stariji. :novine:
Locked