Stari novac
-
triple mama
#1 Stari novac
Posjedujem nesto starog novca (papirni i kovanice).. moze li me neko uputiti kome da prodam?
- muminovic
#2 Re: Stari novac
Koja valuta i kolik je star 10-20-50-100-200-1000 godina ?triple mama wrote:Posjedujem nesto starog novca (papirni i kovanice).. moze li me neko uputiti kome da prodam?
- freelancerusk
#3 Re: Stari novac
muminovic wrote:Koja valuta i kolik je star 10-20-50-100-200-1000 godina ?triple mama wrote:Posjedujem nesto starog novca (papirni i kovanice).. moze li me neko uputiti kome da prodam?
I mene isto zanima, ako je nešto zanimljivo možda sam mušterija
-
triple mama
#4 Re: Stari novac
Imam nekoliko papirnih novcanica - madjarska forinta iz 1965, rumunski lev iz 1966, nekoliko jugoslovenskoh novcanica iz 1994 i 1981, libijskih novcanica ali ne znam godinu sa njih procitati i kovanica dosta iz istih zemalja
- freelancerusk
#5 Re: Stari novac
Pare iz komunističkih zemalja nisu baš rijetkost, pogotovo kod nas a isto tako te iz Libije jer smo imali puno "bauštelaca" u Libiji, osim ako nisu iz vremena prije Gadafija , tj. za vrijeme kraljevine, mogu vrijediti nešto.triple mama wrote:Imam nekoliko papirnih novcanica - madjarska forinta iz 1965, rumunski lev iz 1966, nekoliko jugoslovenskoh novcanica iz 1994 i 1981, libijskih novcanica ali ne znam godinu sa njih procitati i kovanica dosta iz istih zemalja
Probaj ih staviti na Pik i pogledaj cijene po Ebay (aukcije) jer naši ljudi na Piku stave nerealne cijene, misle da vrijedi suhog zlata novčanica koja ne vrijedi ni koliko papir za naložiti
- славянин
#6 Re: Stari novac
Da te ne razocaram ali to nabrojano skoro nista ne vrijedi nazalost.Imam i ja kovanica iz 1936 iz Njemacke sve sa orlicem i svastikom ali pogledao.. cak ni one ne vrijede nist 
-
swanfilter
#7 Re: Stari novac
Ma, kakvi to. Vise vrijede ove Euro cvenge, ako naletis na kakvu da je posebno izdanje ...
- freelancerusk
#8 Re: Stari novac
Koje imaš?славянин wrote:Da te ne razocaram ali to nabrojano skoro nista ne vrijedi nazalost.Imam i ja kovanica iz 1936 iz Njemacke sve sa orlicem i svastikom ali pogledao.. cak ni one ne vrijede nist
- славянин
#9 Re: Stari novac
Slikam ti kada odem do kuce jednom.. imam mislim 20ak komada , neke su iz kraljevine jugoslavije a vecina nacisticka njemackafreelancerusk wrote:Koje imaš?славянин wrote:Da te ne razocaram ali to nabrojano skoro nista ne vrijedi nazalost.Imam i ja kovanica iz 1936 iz Njemacke sve sa orlicem i svastikom ali pogledao.. cak ni one ne vrijede nist
- freelancerusk
#10 Re: Stari novac
Pošalji na pp slike i cijenu svega toga ako su na prodajiславянин wrote: Slikam ti kada odem do kuce jednom.. imam mislim 20ak komada , neke su iz kraljevine jugoslavije a vecina nacisticka njemacka
- славянин
#11 Re: Stari novac
Ako skupljas poslacu ti besplatno.. bolje da neko ih pazi ko voli nego da se kod mene izgube, stoje mi kod nane u kucifreelancerusk wrote:Pošalji na pp slike i cijenu svega toga ako su na prodajiславянин wrote: Slikam ti kada odem do kuce jednom.. imam mislim 20ak komada , neke su iz kraljevine jugoslavije a vecina nacisticka njemacka
- freelancerusk
#12 Re: Stari novac
Hvala ti, ali ako ih ima više rado ću po nekoj poštenoj cijeni platiti + poštarinuславянин wrote: Ako skupljas poslacu ti besplatno.. bolje da neko ih pazi ko voli nego da se kod mene izgube, stoje mi kod nane u kuci
- denimb
#13 Re: Stari novac
Imam kovanicu iz Spanske Holandije, covjek kod nas rusio staru kucu i nasao u dnu odzaka...jedva sam skontao cija je kovanica.
- freelancerusk
#14 Re: Stari novac
Jeste li jedva skontali koja je kovanica zato što je ugnječena ili fali komada na njoj?denimb wrote:Imam kovanicu iz Spanske Holandije, covjek kod nas rusio staru kucu i nasao u dnu odzaka...jedva sam skontao cija je kovanica.
Ljudi su kod nas u odžacima čuvali novac, često vezali kese da visi u njemu pa ispadne jedan dukat i ostane tako
Uglavnom, imaš vjerovatno finu i vrijednu kovanicu
- denimb
#15 Re: Stari novac
Pa bilo ih je vise pa su se istopile neke a na ovoj je onda komadic druge kovanice ostao sa jedne strane.freelancerusk wrote:Jeste li jedva skontali koja je kovanica zato što je ugnječena ili fali komada na njoj?denimb wrote:Imam kovanicu iz Spanske Holandije, covjek kod nas rusio staru kucu i nasao u dnu odzaka...jedva sam skontao cija je kovanica.
Ljudi su kod nas u odžacima čuvali novac, često vezali kese da visi u njemu pa ispadne jedan dukat i ostane tako
Uglavnom, imaš vjerovatno finu i vrijednu kovanicu
Nisam pokusao da ga skinem da je ne bi ostetio vise, a sa druge strane je fino sacuvana samo sto nisam imao predstavu kako da trazim uopce po onom sto pise i po grbu mislio sam da je madjarska kovanica, nekako mi imalo smisla.
Medjutim nadjem je slucajno na netu medju kovanicama, i skontam da je rijec o Spanskoj holandiji, dijelu danasnje Belgije i Holandije koju je kontrolisala Spanija, cini mi se 1581. osnovana.
Ali mi je fascinantno da jedna takva kovanica zavrsi kod nas u kuci, neko je sakrio u odzak i nikada nije izvadio...bas sam se raspitivao ko je tu zivio, koliko je stara kuca, ali niko ne zna i oni stari kazu oduvijek je tu i prazna je, ne sjecaju se posljednjih stanovnika u toj kuci.
- freelancerusk
#16 Re: Stari novac
Ova tema se brzo smirila
Ima li iko neke stare kovanice? Ili papirni novac? samo da nije UNC kvalitet, te nemaju duše
Ima li iko neke stare kovanice? Ili papirni novac? samo da nije UNC kvalitet, te nemaju duše