Stari novac

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
triple mama

#1 Stari novac

Post by triple mama »

Posjedujem nesto starog novca (papirni i kovanice).. moze li me neko uputiti kome da prodam?
muminovic

#2 Re: Stari novac

Post by muminovic »

triple mama wrote:Posjedujem nesto starog novca (papirni i kovanice).. moze li me neko uputiti kome da prodam?
Koja valuta i kolik je star 10-20-50-100-200-1000 godina ?
freelancerusk

#3 Re: Stari novac

Post by freelancerusk »

muminovic wrote:
triple mama wrote:Posjedujem nesto starog novca (papirni i kovanice).. moze li me neko uputiti kome da prodam?
Koja valuta i kolik je star 10-20-50-100-200-1000 godina ?

I mene isto zanima, ako je nešto zanimljivo možda sam mušterija :)
triple mama

#4 Re: Stari novac

Post by triple mama »

Imam nekoliko papirnih novcanica - madjarska forinta iz 1965, rumunski lev iz 1966, nekoliko jugoslovenskoh novcanica iz 1994 i 1981, libijskih novcanica ali ne znam godinu sa njih procitati i kovanica dosta iz istih zemalja
freelancerusk

#5 Re: Stari novac

Post by freelancerusk »

triple mama wrote:Imam nekoliko papirnih novcanica - madjarska forinta iz 1965, rumunski lev iz 1966, nekoliko jugoslovenskoh novcanica iz 1994 i 1981, libijskih novcanica ali ne znam godinu sa njih procitati i kovanica dosta iz istih zemalja
Pare iz komunističkih zemalja nisu baš rijetkost, pogotovo kod nas a isto tako te iz Libije jer smo imali puno "bauštelaca" u Libiji, osim ako nisu iz vremena prije Gadafija , tj. za vrijeme kraljevine, mogu vrijediti nešto.
Probaj ih staviti na Pik i pogledaj cijene po Ebay (aukcije) jer naši ljudi na Piku stave nerealne cijene, misle da vrijedi suhog zlata novčanica koja ne vrijedi ni koliko papir za naložiti :D
славянин

#6 Re: Stari novac

Post by славянин »

Da te ne razocaram ali to nabrojano skoro nista ne vrijedi nazalost.Imam i ja kovanica iz 1936 iz Njemacke sve sa orlicem i svastikom ali pogledao.. cak ni one ne vrijede nist :D
swanfilter

#7 Re: Stari novac

Post by swanfilter »

Ma, kakvi to. Vise vrijede ove Euro cvenge, ako naletis na kakvu da je posebno izdanje ...
freelancerusk

#8 Re: Stari novac

Post by freelancerusk »

славянин wrote:Da te ne razocaram ali to nabrojano skoro nista ne vrijedi nazalost.Imam i ja kovanica iz 1936 iz Njemacke sve sa orlicem i svastikom ali pogledao.. cak ni one ne vrijede nist :D
Koje imaš? :-D
славянин

#9 Re: Stari novac

Post by славянин »

freelancerusk wrote:
славянин wrote:Da te ne razocaram ali to nabrojano skoro nista ne vrijedi nazalost.Imam i ja kovanica iz 1936 iz Njemacke sve sa orlicem i svastikom ali pogledao.. cak ni one ne vrijede nist :D
Koje imaš? :-D
Slikam ti kada odem do kuce jednom.. imam mislim 20ak komada , neke su iz kraljevine jugoslavije a vecina nacisticka njemacka :D
freelancerusk

#10 Re: Stari novac

Post by freelancerusk »

славянин wrote: Slikam ti kada odem do kuce jednom.. imam mislim 20ak komada , neke su iz kraljevine jugoslavije a vecina nacisticka njemacka :D
Pošalji na pp slike i cijenu svega toga ako su na prodaji :)
славянин

#11 Re: Stari novac

Post by славянин »

freelancerusk wrote:
славянин wrote: Slikam ti kada odem do kuce jednom.. imam mislim 20ak komada , neke su iz kraljevine jugoslavije a vecina nacisticka njemacka :D
Pošalji na pp slike i cijenu svega toga ako su na prodaji :)
Ako skupljas poslacu ti besplatno.. bolje da neko ih pazi ko voli nego da se kod mene izgube, stoje mi kod nane u kuci :)
freelancerusk

#12 Re: Stari novac

Post by freelancerusk »

славянин wrote: Ako skupljas poslacu ti besplatno.. bolje da neko ih pazi ko voli nego da se kod mene izgube, stoje mi kod nane u kuci :)
Hvala ti, ali ako ih ima više rado ću po nekoj poštenoj cijeni platiti + poštarinu :)

:sax:
denimb

#13 Re: Stari novac

Post by denimb »

Imam kovanicu iz Spanske Holandije, covjek kod nas rusio staru kucu i nasao u dnu odzaka...jedva sam skontao cija je kovanica.
freelancerusk

#14 Re: Stari novac

Post by freelancerusk »

denimb wrote:Imam kovanicu iz Spanske Holandije, covjek kod nas rusio staru kucu i nasao u dnu odzaka...jedva sam skontao cija je kovanica.
Jeste li jedva skontali koja je kovanica zato što je ugnječena ili fali komada na njoj?
Ljudi su kod nas u odžacima čuvali novac, često vezali kese da visi u njemu pa ispadne jedan dukat i ostane tako :D

Uglavnom, imaš vjerovatno finu i vrijednu kovanicu :thumbup:
denimb

#15 Re: Stari novac

Post by denimb »

freelancerusk wrote:
denimb wrote:Imam kovanicu iz Spanske Holandije, covjek kod nas rusio staru kucu i nasao u dnu odzaka...jedva sam skontao cija je kovanica.
Jeste li jedva skontali koja je kovanica zato što je ugnječena ili fali komada na njoj?
Ljudi su kod nas u odžacima čuvali novac, često vezali kese da visi u njemu pa ispadne jedan dukat i ostane tako :D

Uglavnom, imaš vjerovatno finu i vrijednu kovanicu :thumbup:
Pa bilo ih je vise pa su se istopile neke a na ovoj je onda komadic druge kovanice ostao sa jedne strane.
Nisam pokusao da ga skinem da je ne bi ostetio vise, a sa druge strane je fino sacuvana samo sto nisam imao predstavu kako da trazim uopce po onom sto pise i po grbu mislio sam da je madjarska kovanica, nekako mi imalo smisla.
Medjutim nadjem je slucajno na netu medju kovanicama, i skontam da je rijec o Spanskoj holandiji, dijelu danasnje Belgije i Holandije koju je kontrolisala Spanija, cini mi se 1581. osnovana.

Ali mi je fascinantno da jedna takva kovanica zavrsi kod nas u kuci, neko je sakrio u odzak i nikada nije izvadio...bas sam se raspitivao ko je tu zivio, koliko je stara kuca, ali niko ne zna i oni stari kazu oduvijek je tu i prazna je, ne sjecaju se posljednjih stanovnika u toj kuci.
freelancerusk

#16 Re: Stari novac

Post by freelancerusk »

Ova tema se brzo smirila :sad: :cry:

Ima li iko neke stare kovanice? Ili papirni novac? samo da nije UNC kvalitet, te nemaju duše :mrgreen:
Post Reply