"Stari" magistarski studij?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
wendy

#1 "Stari" magistarski studij?

Post by wendy »

Da li neko zna sta je sa ovim? Da li su po fakultetima ukinuli postdiplomski za diplomirane (nas koji smo zavrsili po starom programu)?? Bilo je čak i govora da ce nas pustiti odmah na doktorat uz neku razliku predmeta, sta li... Septembar se blizi, konkursa i dalje nema, niko nista ne zna po studentskim sluzbama...divota od drzave. to znaci da ja dalje ne mogu da studiram, jer nisam bolonjac???

Konkretno me interesuje kakvo je stanje sa Centrom sa interdisciplinarne postdiplomske studije i sa Filozofskim fakultetom - Odsjek psihologija.
grunfSA

#2 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by grunfSA »

Pozdrav wendy.

Koliko ja znam neki od posljednjih konkursa za postdiplomske studije po starom sistemu skolovanja odobreni od strane senata UNSA su vec prosli, tako da nisam veliki optimista da ce biti novih. Zelim ti srecu u svakom slucaju :)
wendy

#3 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by wendy »

super, znaci ipak moram bjezati iz zemlje, jer se po ovoj logici dalje ovdje ne mogu skolovati :)
gaius

#4 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by gaius »

ma to je glupost.. šta sad - trebaju nam i diplome ukinuti jer su uveli bolonju koja je stari sistem sa novim nazivom i predmetima koji su svaki podjeljen na 2..

ne smiješ biti diskriminiran niti na koji način.. mislim da će se stari studij priznavati kao bolonja sa određenim brojem bodova i idete po novom.. ama i tu će biti ista stvar ko i stari sistem.. samo će ti sad sve navaliti u jednu godinu pa ćeš onda polagati ispite isto ko po starom sistemu..

ja sam sreća završio ovaj po starom sistemu :)
ulpinian

#5 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by ulpinian »

gaius wrote:ma to je glupost.. šta sad - trebaju nam i diplome ukinuti jer su uveli bolonju koja je stari sistem sa novim nazivom i predmetima koji su svaki podjeljen na 2..

ne smiješ biti diskriminiran niti na koji način.. mislim da će se stari studij priznavati kao bolonja sa određenim brojem bodova i idete po novom.. ama i tu će biti ista stvar ko i stari sistem.. samo će ti sad sve navaliti u jednu godinu pa ćeš onda polagati ispite isto ko po starom sistemu..

ja sam sreća završio ovaj po starom sistemu :)

e jest' ti sreća...
gaius

#6 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by gaius »

jest drago mi je jer sam to završio prije nego što genijalci zakomplikuju ljudima život kao što su uradili studentima sa bolonjom.. i šta sad.. hoćemo li se raspravljati do besvjesti oko toga što je meni drago.. jel meni treba da bude drago ili žao.. da li se ima smisla školovati u BiH i da li su postdiplomci motivirani znanjem ili egom.. itd.. itd. .

šta tebe briga što je meni drago.. idemo dalje..
RosaSpinosa

#7 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by RosaSpinosa »

.
Last edited by RosaSpinosa on 28/10/2012 18:22, edited 1 time in total.
gaius

#8 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by gaius »

doktorat se po starom treba prijaviti do kraja 2010... barem sa ja tako čuo
RosaSpinosa

#9 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by RosaSpinosa »

.
Last edited by RosaSpinosa on 28/10/2012 18:22, edited 1 time in total.
gaius

#10 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by gaius »

čl. 167 Zakona o visokom obrazovanju KS:

(6) Lica koja su stekla naučno zvanje magistra nauka/umjetnosti ili su započela studij za sticanje tog zvanja po propisima koji su važili prije uspostave studiranja po Bolonjskom studiju imaju pravo na visokoškolskim ustanovama započeti postupak za sticanje naučnog stepena doktora nauka prema odredbama ranijih propisa zaključno sa krajem studijske 2010/2011. godine, s tim da se naučni stepen doktora nauka na ovaj način može steći zaključno sa 30.09.2015. godine.

znači može se doktorat prijaviti i do kraja 2011...
wendy

#11 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by wendy »

Evo friske informacije, bar sa pravnog fakulteta.... Elem, Univerzitet je ukinuo stari postdiplomski studij. Izasao je vec konkurs za sve faxove, ali za bolonju, koji mogu upisati i dipl., s tim da ce se sve bodovati (ma sta to znacilo). Uglavnom, vesela stvar u cijeloj prici je ta sto II ciklus studija predvidja samo redovno skolovanje, tako da svi mi koji radimo, a zelimo dalje da se skolujemo valjda trebamo napustiti poslove. Pravilnika o izvodjenju nastave jos nema, tako da nemaju pojma kako ce to izgledati sveukupno, ali je jedino sigurno da postoji samo redovna opcija :) I haj sad ne otidji iz drzave...
mondo bizarro

#12 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by mondo bizarro »

ja sam pričala sa rajom koja je završila po starom programu u Zagrebu, oni kažu da automatski mogu podnijeti zahtjev i imati tzv master diplomu i onda dalje nastavljaju po novom. tako oni zbore... :?
e, to valjda ima i u Beogradu. (a prijateljica mi je rekla i u Švici)
ovi naši prvo hoće da se nakupe para pa da onda puste ljudima da se školuju.
Klodovik

#13 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by Klodovik »

wendy wrote:Evo friske informacije, bar sa pravnog fakulteta.... Elem, Univerzitet je ukinuo stari postdiplomski studij. Izasao je vec konkurs za sve faxove, ali za bolonju, koji mogu upisati i dipl., s tim da ce se sve bodovati (ma sta to znacilo). Uglavnom, vesela stvar u cijeloj prici je ta sto II ciklus studija predvidja samo redovno skolovanje, tako da svi mi koji radimo, a zelimo dalje da se skolujemo valjda trebamo napustiti poslove. Pravilnika o izvodjenju nastave jos nema, tako da nemaju pojma kako ce to izgledati sveukupno, ali je jedino sigurno da postoji samo redovna opcija :) I haj sad ne otidji iz drzave...
De, otiđi i reci mi ako gdje nađeš vanredni postdiplomski studij vani.
latinalover

#14 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by latinalover »

znaci nema nigdje ni u austriji magistarski ali M'sc(magister of science)...dvogodisnji???
Čovjek i po'

#15 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by Čovjek i po' »

latinalover wrote:M'sc(magister of science
Ova titula ne postoji koliko ja znam po bolonjskom procesu, opet mozda i grijesim.
Postoji Master of Science sto nije isto i Magister of Science, jer Magister of Science po bolonji ne postoji.
Alhemicarkaa

#16 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by Alhemicarkaa »

wendy wrote:Evo friske informacije, bar sa pravnog fakulteta.... Elem, Univerzitet je ukinuo stari postdiplomski studij. Izasao je vec konkurs za sve faxove, ali za bolonju, koji mogu upisati i dipl., s tim da ce se sve bodovati (ma sta to znacilo). Uglavnom, vesela stvar u cijeloj prici je ta sto II ciklus studija predvidja samo redovno skolovanje, tako da svi mi koji radimo, a zelimo dalje da se skolujemo valjda trebamo napustiti poslove. Pravilnika o izvodjenju nastave jos nema, tako da nemaju pojma kako ce to izgledati sveukupno, ali je jedino sigurno da postoji samo redovna opcija :) I haj sad ne otidji iz drzave...
Da je ovo jedini razlog za otici. Cudo jedno kako se pravila razlikuju od fakulteta do fakulteta, kao da nije jedan univerzitet. Tako na hemiji ako zelis upisati magistarski po bolonji, pored toga sto moras ici redovno, moras i poloziti razliku ispita, a to je 21 ispit!!! To su tri godine studija. Ne kontam, je li to nasi profesori tvrde da sve ono sto su predavali do Bolonje ne vrijedi? Tako pljuvati po svom radu i jos uvijek to raditi moze samo u ovom nasem vilajetu... :run:
Karen

#17 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by Karen »

Pročitala sam konkurs univerziteta, i fino piše da neki fakulteti primaju i vandredne studente za koje će biti nastava organizirana posebno. Pa valjda je to ostatak starog sistema?
pitanje je samo koliko se to plaća??
Amazonka27

#18 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by Amazonka27 »

evo vam kao je na ekonomiji...mogu i bolonjci i pre-bolonjci...
redovno samo bolonjci, vanredno i jedni i drugi

Odluka o kriterijima upisa u prvu godinu drugog ciklusa studija na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu u školskoj 2009/10. godini

http://www.efsa.unsa.ba/ef/dokumenti/Ma ... tudija.pdf
Mozdajerodjenastim

#19 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by Mozdajerodjenastim »

wendy wrote:Konkretno me interesuje kakvo je stanje sa Centrom sa interdisciplinarne postdiplomske studije i sa Filozofskim fakultetom - Odsjek psihologija.
CIPS je nedavno otvorio konkurs za MA in democracy and human rights, mislim da je rok za prijavu do 7. septembra, a i prijave za religious studies su u toku. Provjeri detalje na njihovom webu.
Salsaon2

#20 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by Salsaon2 »

Informacija friska sa arhitektonskog faxa u Sa...

" NEMA vise magistarskog!!!! Za one koji su diplomirali po starom nastavnom planu, diplome ce biti NOSTIFICIRANE na zvanje magistra struke i tako mozete automatski upisati doktorat...!!!!

eh za sada nemaju nikakvu informaciju kada bi ovo moglo biti gotovo, ali zar za prijavu doktorata ne morate neki rad objaviti prvo?
latinalover

#21 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by latinalover »

Salsaon2 wrote:Informacija friska sa arhitektonskog faxa u Sa...

" NEMA vise magistarskog!!!! Za one koji su diplomirali po starom nastavnom planu, diplome ce biti NOSTIFICIRANE na zvanje magistra struke i tako mozete automatski upisati doktorat...!!!!

eh za sada nemaju nikakvu informaciju kada bi ovo moglo biti gotovo, ali zar za prijavu doktorata ne morate neki rad objaviti prvo?
znaci izjednacavaju sa njihovim masterom??

hoce li tako biti na svim fakultetima ili..?
Salsaon2

#22 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by Salsaon2 »

da izjednacavanje sa njihovom bolonja diplomom, a ne znam za druge faxove :(... najbolje je da nazoves pa provjeris :)
visocicaguy

#23 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by visocicaguy »

Salsaon2 wrote:da izjednacavanje sa njihovom bolonja diplomom, a ne znam za druge faxove :(... najbolje je da nazoves pa provjeris :)
dipl.ing. (diplomirani inzenjer - stari) izjednacavaju sa M.Sc. (magistar struke - po bolonji)? i oba imaju pravo upisati PhD?

a sta je sa mr. sci (magistar nauka - stari)? ima li neki benefit?
Forsaken

#24 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by Forsaken »

Problem je sto po novom mr.sci ne postoji. Cuo sam neka naklapanja da ce kao to biti dio kredita za phd. al sta sa onima koji nece phd?? Znaci da su bacili pare ni za sta. Ispravite me ako grijesim.
latinalover

#25 Re: "Stari" magistarski studij?

Post by latinalover »

Forsaken wrote:Problem je sto po novom mr.sci ne postoji. Cuo sam neka naklapanja da ce kao to biti dio kredita za phd. al sta sa onima koji nece phd?? Znaci da su bacili pare ni za sta. Ispravite me ako grijesim.

u pravu si..i ja sam to razmisljao..ako nas po starom diplmirane izjednace sa bolonjskim masterom..znaci mozemo odma doktorski..a to za godinu viska kod njih si u pravu :P

nego je li se ovo odnosi na sve fakultete ili samo na neke???
hoce li i na ostalim fakultetima izjednacavati starog diplomca sa bolonjskim masterom?
Post Reply