stari izrazi
Moderator: Chloe
- Salko sto je u vodu skako
rodle
-
car-x
ima.. to je ono sto dzejmi oliver koristi kad hoce da sacuva "friskocu" biljcica s kojima zacini svoje jelo (npr. bosiljak), tako da ga u havanu samo izgnijeci..Lace wrote:a ima i 'avan...meni se cini da je to metalna posuda...s nekom vrstom tokmaka...da se stuku biljke...za cajeve i mehleme
tako se nekad drobila kahva, prije nego je neko dobio nobelovu nagradu za mlin za kahvu.. a kad smo vec kod tog, vjerovatno vas je puno prestalo koristiti "meljac".
-
The_Fluid
Surfajuci netom pronadjoh sljedece izraze:
BAČENKA - ZIHERICA
BALATURA - BALKON
BRONZIN - METALNI LONAC
BORŠA - TORBA
DŽOKA - PRSLUK OD SUKNA S GAJTANIMA
FUČIJA - DRVENA POSUDA ZA SPREMANJE I TRANSPORT VODE (NA LEĐIMA)
GRUŠENIK, GRUŠALINA - MLIJEKO, NAKON ŠTO SE KRAVA OTELI
JAČERMA - ZIMSKI KAPUT BEZ RUKAVA
KALJIKE - KLIZALJKE
KOPANJA - DRVENA POSUDA ZA BRAŠNO
KOŽUN - KAPUT OD KOŽE
MODRA - HALJINA S FALTERIMA
PADELA - ZDJELA
PRTOKO - NARANDŽA
BAČENKA - ZIHERICA
BALATURA - BALKON
BRONZIN - METALNI LONAC
BORŠA - TORBA
DŽOKA - PRSLUK OD SUKNA S GAJTANIMA
FUČIJA - DRVENA POSUDA ZA SPREMANJE I TRANSPORT VODE (NA LEĐIMA)
GRUŠENIK, GRUŠALINA - MLIJEKO, NAKON ŠTO SE KRAVA OTELI
JAČERMA - ZIMSKI KAPUT BEZ RUKAVA
KALJIKE - KLIZALJKE
KOPANJA - DRVENA POSUDA ZA BRAŠNO
KOŽUN - KAPUT OD KOŽE
MODRA - HALJINA S FALTERIMA
PADELA - ZDJELA
PRTOKO - NARANDŽA
- Lace
e da vidim sta znam od ovogadanas wrote:ciza (ovo c kao u cevap)
zindan
ibrik
firanga
at
ajgir
djozluci
tabakera
mantije
ciza (ovo c kao u cevap) - ćiza kao crta, prava linija
zindan - nemam pojma...znam kao ziMdan...kad je hladno
ibrik - metalni sud s dugim vratom...za vodu
firanga - nemam pojma
at - konj
ajgir - nemam pojma
djozluci - naocale, cvike
tabakera - kutija za cigare
mantije - cini mi se da se tako zove neko jelo..ne znam jel slatko ili slano aisto tako je mantija odjeca svestenika
jesam dobro ovo "utrefila"?
- cHupjahalic@
@Lace Ni ja nikad nisam cula za ajgir, dok firanga mi zvuci poznato ali pojma nemam sta ta rijec znaci.danas wrote:1. ciza (ovo c kao u cevap)
2. zindan
3. ibrik
4. firanga
5. at
6. ajgir
7. djozluci
8. tabakera
9. mantije
Zar nije ciza - kad se kazaljke poklope? (neko drugo znacenje mi nije poznato)
2. zindan - tamnica
3. ibrik - bakrena/ metalna posuda za vodu/ kafu. Zar se isto nije prije koristio ibrik za abdest (ili se mozda drugacije zove - bakrena posuda sa dugackim nosem????)?
Na ostala pitanja je Lace odgovorila.
- Lace
a jesi li cuo za atmejdan? ja jesam...eno mi ga u komsiluku...nekad se zvao park cara dusana..u ratu ga od zajebancije zvali park cace musana al mu je vracen stari naziv...atmejdanHarrys wrote:Lace,jel to rjesavas krizaljke?Lace wrote: at - konj
![]()
![]()
Nisam nikad cuo da neko govori at ,osim u krizaljkama.
a koliko znam izraz at...ili ati je isto tako zastupljen i u pjesmama pa ti sad vidi
i da...dobra sam u rjesavanju krizaljki
- danas
at je konj, a ajgir je mladi konj, do godinu dana... firanga je zavjesa (kod nas se kaze i stora). ciza je prava linija (od turskog cizgi), a koristi se i ovo sto ti kazes, kad se kazaljke poklope... inace kod nas znaci, linija, crta, crtica... da, zindan je zatvor; robija. mantije je drugo ime za klepe. ibrik neko koristi za dzezvu, a ja sam mislila na ovo sa dugackim "nosom" i "vratom" -- to je pravi ibrik.cHupjahalic@ wrote:@Lace Ni ja nikad nisam cula za ajgir, dok firanga mi zvuci poznato ali pojma nemam sta ta rijec znaci.danas wrote:1. ciza (ovo c kao u cevap)
2. zindan
3. ibrik
4. firanga
5. at
6. ajgir
7. djozluci
8. tabakera
9. mantije![]()
2. zindan - tamnica
3. ibrik - bakrena/ metalna posuda za vodu/ kafu. Zar se isto nije prije koristio ibrik za abdest (ili se mozda drugacije zove - bakrena posuda sa dugackim nosem????)?

- Lace
i ja sam mislila na ovodanas wrote:at je konj, a ajgir je mladi konj, do godinu dana... firanga je zavjesa (kod nas se kaze i stora). ciza je prava linija (od turskog cizgi), a koristi se i ovo sto ti kazes, kad se kazaljke poklope... inace kod nas znaci, linija, crta, crtica... da, zindan je zatvor; robija. mantije je drugo ime za klepe. ibrik neko koristi za dzezvu, a ja sam mislila na ovo sa dugackim "nosom" i "vratom" -- to je pravi ibrik.cHupjahalic@ wrote:@Lace Ni ja nikad nisam cula za ajgir, dok firanga mi zvuci poznato ali pojma nemam sta ta rijec znaci.danas wrote:1. ciza (ovo c kao u cevap)
2. zindan
3. ibrik
4. firanga
5. at
6. ajgir
7. djozluci
8. tabakera
9. mantije![]()
2. zindan - tamnica
elem..vecinu sam "utrefila"
- cHupjahalic@
Dobro pa me @danas nauci 2 nove rijeci (za danas je i dosta za mene
).
Ja sam prije pitala i ne znam da je iko odgovorio:
nalangit?
Ja sam prije pitala i ne znam da je iko odgovorio:
nalangit?
- cHupjahalic@
U Bos. Gradisci sam cula da ljudi kazu nalangit.
Moj jedan jaran je mislio da ljudi pricaju o svemirskom brodu
ali se zeznuo totalno (kao i ja
).
Ne znam, mozda i banjalucani koriste tu rijec.
nalangit = ustipak

Ne znam, mozda i banjalucani koriste tu rijec.
nalangit = ustipak
Last edited by cHupjahalic@ on 26/02/2006 14:40, edited 1 time in total.
-
senada
nadjoh ovaj lijepi tekst na sajtu "raja do jaja"
-----------------------------------------------------------------
(...)
Rascvjeta se jasmin rosni, Donji Seher grad ponosni, izgradi se vodovod, javne cesme i hamami, sahat kula, mekteb, kaldrma i sadrvani. Zas'ja Medresa, k'o biserna resa, sagradi se bez svih mahana, dvije stotine ducana. Pa hanovi i musafirhane, otvorise hecimi nove hasthane. Izgradi se Karavan Saraj i mnoge mehane, kamenite cuprije i tophane. Pod jednim krovom u Bezistanu, nejma sta nejma, u sto i jednom ducanu: brijacnica, zlatarnica, kovacnica, na sve strane uzengije, kandzije, biserlije, tefeluci, belenzuci, djugumi, demirlije, oklagije... Zagledaju cure u kundure, a terzije nude anterije... Miris pita i pitica, bureka, zeljanika i sirnica, tahan halve, keten halve, friskih somuna, k'o u po' Soluna. Ascija Raif iznio vruc kadaif. Mesar Murat ne mere izdurat pa umilno guce: "Pecenje vruce". Eno i Murte, nosi na dasci pecene curte. To Vehaba iritira, pa podviknu: "Evo friski' kitira. Dundjer Hare nudi sofre i sehare, tamo, kod Muhe, najbolje su sljive suhe, ima slatkih pica, rahatluka i sekerica. Kahvedzija Mahmut zove na kahvu, predahnut. Pije se himber, salep i boza, jasu se konji, fijaker se voza. Od cevapa i ascija, mirom miri carsija. Ispred ljepotice FERHADIJE, dijele se svima hedije.
Zuborima sadrvana, pjesmom bulbula, mirisom djula i zumbula, pada aksam ovog vakta fina, nosen glasom mujezina. Sve se smiri, mirom miri, sa Vrbasa vjetric piri, smjesi se Mjesec na zvjezdice male, fenjeri se mahalama pale. Aman, zeman, muka, prepuna je Banja Luka. Rahatluka i meraka, djevojaka i momaka, sokacima saz se cuje, svud' se pjeva, asikuje. Kaharli meraklije sjede kraj rakije, pa onako na tenane, usred mehane, dertli sevdalinkom lijece srcu rane. Eno tamo bekrije, traze spasa aksamlucec' kraj Vrbasa, uz ledenu sljivovicu i sedefli sargijicu, bolnoj dusi trazec' lijeka i mehlema mehka, zalud draga kraj pendzera ceka. Kroz avlije barabe, preskacuc' tarabe, i ne haju sto psi laju, sto su ljute babe na belaju, pa bez sale, kubure pale. Pogazise karanfile i bijele lale, slusajuci usne male, sto sapcu bez daha: "Aman duso, umrijeh od sevdaha." Najednom, ispod demirli pendzera, pljusnu vode puna tendzera... Sve do zore rujne, bonluci se, senluci se, nadimaju se grudi bujne, omamljene ahom i sevdahom, mirisom basca raznesenim mahalama, sokacima, avlijama i umilnim saza zvukom, sto treperi Banja Lukom. Sabahom sve utihnu, Mjesec i zvijezde nestase, fenjeri mahalama sjati prestase. U odbljesku sedefaste zore, bistri sadrvani zubore, uz osmjeh Suncu biser sija, dicna, nasa FERHADIJA. Sija svima, novom danu, zuboru i sadrvanu, pjesmi bulbula, mirisima djula i zumbula.
-----------------------------------------------------------------
(...)
Rascvjeta se jasmin rosni, Donji Seher grad ponosni, izgradi se vodovod, javne cesme i hamami, sahat kula, mekteb, kaldrma i sadrvani. Zas'ja Medresa, k'o biserna resa, sagradi se bez svih mahana, dvije stotine ducana. Pa hanovi i musafirhane, otvorise hecimi nove hasthane. Izgradi se Karavan Saraj i mnoge mehane, kamenite cuprije i tophane. Pod jednim krovom u Bezistanu, nejma sta nejma, u sto i jednom ducanu: brijacnica, zlatarnica, kovacnica, na sve strane uzengije, kandzije, biserlije, tefeluci, belenzuci, djugumi, demirlije, oklagije... Zagledaju cure u kundure, a terzije nude anterije... Miris pita i pitica, bureka, zeljanika i sirnica, tahan halve, keten halve, friskih somuna, k'o u po' Soluna. Ascija Raif iznio vruc kadaif. Mesar Murat ne mere izdurat pa umilno guce: "Pecenje vruce". Eno i Murte, nosi na dasci pecene curte. To Vehaba iritira, pa podviknu: "Evo friski' kitira. Dundjer Hare nudi sofre i sehare, tamo, kod Muhe, najbolje su sljive suhe, ima slatkih pica, rahatluka i sekerica. Kahvedzija Mahmut zove na kahvu, predahnut. Pije se himber, salep i boza, jasu se konji, fijaker se voza. Od cevapa i ascija, mirom miri carsija. Ispred ljepotice FERHADIJE, dijele se svima hedije.
Zuborima sadrvana, pjesmom bulbula, mirisom djula i zumbula, pada aksam ovog vakta fina, nosen glasom mujezina. Sve se smiri, mirom miri, sa Vrbasa vjetric piri, smjesi se Mjesec na zvjezdice male, fenjeri se mahalama pale. Aman, zeman, muka, prepuna je Banja Luka. Rahatluka i meraka, djevojaka i momaka, sokacima saz se cuje, svud' se pjeva, asikuje. Kaharli meraklije sjede kraj rakije, pa onako na tenane, usred mehane, dertli sevdalinkom lijece srcu rane. Eno tamo bekrije, traze spasa aksamlucec' kraj Vrbasa, uz ledenu sljivovicu i sedefli sargijicu, bolnoj dusi trazec' lijeka i mehlema mehka, zalud draga kraj pendzera ceka. Kroz avlije barabe, preskacuc' tarabe, i ne haju sto psi laju, sto su ljute babe na belaju, pa bez sale, kubure pale. Pogazise karanfile i bijele lale, slusajuci usne male, sto sapcu bez daha: "Aman duso, umrijeh od sevdaha." Najednom, ispod demirli pendzera, pljusnu vode puna tendzera... Sve do zore rujne, bonluci se, senluci se, nadimaju se grudi bujne, omamljene ahom i sevdahom, mirisom basca raznesenim mahalama, sokacima, avlijama i umilnim saza zvukom, sto treperi Banja Lukom. Sabahom sve utihnu, Mjesec i zvijezde nestase, fenjeri mahalama sjati prestase. U odbljesku sedefaste zore, bistri sadrvani zubore, uz osmjeh Suncu biser sija, dicna, nasa FERHADIJA. Sija svima, novom danu, zuboru i sadrvanu, pjesmi bulbula, mirisima djula i zumbula.
-
senada
- Lace
mislim da se konkretno taj mejdan koristio za prodaju i utrku konja...ogledanje izmedju konja...megdan-mejdandanas wrote:jesiLace wrote: elem..vecinu sam "utrefila"...cak i mantije
samo nastavi sa tim ukrstenim rijecima
PS a sta je mejdan?kad vec stanujes kraj atmejdana?
- danas
evo da probam...
hamam = banja
kaldrma = poplovana ulica sa onim malim kamenim ciglicama, to je kaldrma
sardvan = vodoskok, tekuca voda u basti za ukras
han i musafirhana = ekvivalent danasnjih hotela; han je kao hotel a musafirhana je gostiona
hecim = doktor
hastahana = bolnica
mehana = kao kafana
cuprija = most
tophana = kula nad mostom za izvidanje
uzengije = uzde
kandzije = bicevi
biserlije = ? valjda nesto ukraseno biserima
tefeluci = ?
belenzuci = narukvice
djugumi = nesto oko konjeske opreme, ne znam sta
demirlije = ne znam sta, ali je napravljeno od gvozdja
kitiri = ?
kundure = cipele
terzije = krojaci/snajderi
anterije= ?
keten halva = ceten halva; od brasna halva
izdurat = izdrzati
curte = ?
kitira = ?
dunjder = majstor, ali ne dobar neko 'nako bezze majstor
sofra = sto, niski sto
sehara = kovceg za spremu
rahatluka = rahat-lokuma
sekerica = slatkisa (secerica)
himber = sok od maline
salep = napitak, slatki
boza = napitak, slatki, kao sok
hedije = pokloni
nek nastavi neko drugi
hamam = banja
kaldrma = poplovana ulica sa onim malim kamenim ciglicama, to je kaldrma
sardvan = vodoskok, tekuca voda u basti za ukras
han i musafirhana = ekvivalent danasnjih hotela; han je kao hotel a musafirhana je gostiona
hecim = doktor
hastahana = bolnica
mehana = kao kafana
cuprija = most
tophana = kula nad mostom za izvidanje
uzengije = uzde
kandzije = bicevi
biserlije = ? valjda nesto ukraseno biserima
tefeluci = ?
belenzuci = narukvice
djugumi = nesto oko konjeske opreme, ne znam sta
demirlije = ne znam sta, ali je napravljeno od gvozdja
kitiri = ?
kundure = cipele
terzije = krojaci/snajderi
anterije= ?
keten halva = ceten halva; od brasna halva
izdurat = izdrzati
curte = ?
kitira = ?
dunjder = majstor, ali ne dobar neko 'nako bezze majstor
sofra = sto, niski sto
sehara = kovceg za spremu
rahatluka = rahat-lokuma
sekerica = slatkisa (secerica)
himber = sok od maline
salep = napitak, slatki
boza = napitak, slatki, kao sok
hedije = pokloni
nek nastavi neko drugi
-
Harrys
Lace wrote:a jesi li cuo za atmejdan? ja jesam...eno mi ga u komsiluku...nekad se zvao park cara dusana..u ratu ga od zajebancije zvali park cace musana al mu je vracen stari naziv...atmejdanHarrys wrote:Lace,jel to rjesavas krizaljke?Lace wrote: at - konj
![]()
![]()
Nisam nikad cuo da neko govori at ,osim u krizaljkama.
a koliko znam izraz at...ili ati je isto tako zastupljen i u pjesmama pa ti sad vidi
i da...dobra sam u rjesavanju krizaljki![]()
Lace,znam sve to,rjesavao sam i ja krizaljke,ali sam mislio na svakodnevni govor.