Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
danas wrote:jako? jako je cudna rijec, da, znaci sad, ali oznacava blisku proslu radnju (pa kao sto rekoh, "malocas").. u smislu, sad/jako dodjosmo sa puta... sad/jako rucasmo. ja nikad nisam cula ovaj izraz a da nije upotrebljen sa proslim vremenom. nikad ne kazes, "jako idem u skolu", ali mozes reci "sad idem u skolu"...
osoba A: hocemo li ici popodne do onog tvog, da vidimo za ove papire..
osoba B: hajmo jako..
ljuta zena svom coj'ku: jako ja pricam..
itd..
nikad nisam cula da se tako kaze...
uvijek sa proslim vremenom
kod vas sve naopako
danas wrote:mislim da sam ovo spomenula; ovo je kamen kojim se ostri kosa. (kosa za sjecenje trave, ne ljudska kosa )
PS kantar = vaga sa jednim tasom.
U prvom mahu skontala da je to za ljudsku kosu.
Bila se pravo zainteresovala, i onako peglam kosu po nekad, mislila sam da je taj kamen bolja mogucnost (i jeftinija naravno ).
znal' ko sta je pacavra? -- pitala sam, niko ni habera
kutljaca je definitivno pogresno..
a i za vajracu nisam siguran.. mislim da se radi o "varjaca".. to je ona velika drvena kasika ako me sjecanje ne vara..
a prakljaca je ona, hm, kako to objasniti, pljosnata naprava od drveta kojom se "istuce" ves dok se pere na kamenu na potoku..
@danas
Nasa komsinka (porijeklom je iz Bijeljine) je govorila uvijek vajraca/varjaca... Zar to nije duga drvena kasika, vecinom se koristi za mijesanje kafe dok se przi.
znal' ko sta je pacavra? -- pitala sam, niko ni habera
kutljaca je definitivno pogresno..
a i za vajracu nisam siguran.. mislim da se radi o "varjaca".. to je ona velika drvena kasika ako me sjecanje ne vara..
a prakljaca je ona, hm, kako to objasniti, pljosnata naprava od drveta kojom se "istuce" ves dok se pere na kamenu na potoku..
novalic wrote:otojc si isto pitala.. pa niko ne zna...
kod nas su govorili prakljaca.. i kutljaca.. ali je uvijek bilo i varijacija
tako i kod mene -- prakljaca i kutljaca
a pacavra je krpa kojom se pere sudje. prije modernih kuhinja i spuzvi, voda bi se prokuhala na vatri (na ognjistu), nalila u veeeliku zdjelu (vanglu) i tu bi se sudovi oprali, ovom "pacavrom". onda bi se isprali u cistoj vodi i posusili.
danas wrote:a pacavra je krpa kojom se pere sudje. prije modernih kuhinja i spuzvi, voda bi se prokuhala na vatri (na ognjistu), nalila u veeeliku zdjelu (vanglu) i tu bi se sudovi oprali, ovom "pacavrom". onda bi se isprali u cistoj vodi i posusili.
a pomije?
pomije je ona voda koja ostane u vangli nakon pranja sudja.. postoji i "krpa-sudopera"... to je onaj obicni trulex, ili kako ga jos negdje zovu "mokra krpa"..
a u okolini srebrenika se za suđe može čuti i sudje..
da ne bi bilo zabune, pomija je i pas lutalica, a u metaforickom znacenju i covjek koji luta od nemila do nedraga..
novalic wrote:sjetih se ja svoje bake i njenog cilera (prvo slovo isto kao cilim)
sta je to?
uz kucu je bila jos jedna manja kuca, gdje su bile samo tri prostrorije.. ulaz-kuhinja.. spavaca soba i banja.. gdje su obicno spavali mladji bracni parovi.. i gdje se kuhalo, da ne "usmrdi" kucu...
novalic wrote:uz kucu je bila jos jedna manja kuca, gdje su bile samo tri prostrorije.. ulaz-kuhinja.. spavaca soba i banja.. gdje su obicno spavali mladji bracni parovi.. i gdje se kuhalo, da ne "usmrdi" kucu...