Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
glavita cura
glavit momak
glavito dijete
glavit konj .....i ova rijec se nikada nije odnosila na nekog ko je bogat itd i iskljucivo se odnosila na ljepotu a moze se koristiti i kao pametna....pametan ...pametni...
Puno hvala na primjerima za ovu riječ. Ja nisam uspio pronaći tumačenje ove riječi u našoj literaturi ali ću pitati kolege, odnosno pokušat ću da dobijem objašnjenje nastanka ove riječi. Radi se o tome što ova riječ nije nikakav "izam" (germanizam, arabizam...) nego je nastala u jeziku bosanskome. Zbog toga se vrijedi potruditi i objasniti je.
IHAVEDREAM wrote:Eh, sevdah me obuze...pa se sjetih i ovih rijeci:
Alasi......ribari???
Atari......apotekari...travari...
Alati.....(nisu krampe i motike,ni bilo koja druga orudja)..Ono produzeno A... konji???
Cajke.....turbo-folk
Kulas.......konj...smedji???
Riječ glavit, glavita, glavito u značenju lijep, lijepa, lijjepo nastala je na isti način kao i riječ stasit - lijepog stasa, lijepog tijela... U osnovi ove riječ je stas - tijelo.
Tako je i u riječ glavit, glavita, glavito u osnovi riječ glava pa zbog toga glavit, glavita, glavito ima značenje lijepe glave, lijepog izgleda lica...
Može li neko objasniti sljedeće osobine:
- usovan
- zavorit
- ters
- urovan
- uperan
Riječju ters, od koje je i izvedenica tersluk označava se osoba koja je malo ljuta, prznica, svađalica...
Ali, molim te hajde napiši na šta se odnose ove riječi, odnosno št ase s anjima označava kao i u kojim dijelovima Bosne i Hercegovine, Sandžaka... se one upotrijebljavaju ili su se ranije upotrijebljavale?
Ters nije samo ljutica i prznica, pojam je znatno širi i označava osobu teške naravi kojem je teško/nemoguće ugoditi. Najbolja definicija pojma ters koju sam ja pročitao jeste ''osoba u čijim očima svijet nikad nije na visini zadatka''.
Urovan je loše volje, raspoloženja iz bilo kog razloga: nenaspavan, mamuran, razdražljiv...
Usovan je teške a uz to i prijeke naravi, dakle ters na kvadrat. Gdje bi ters kavgao usovan bi se već pobio.
Zavorit je uporan, svojeglav, tvrdoglav odnosno onaj koji kad nešto zavre ne popušta.
Uperan je reklo bi se glavit, što će reći baš onakav kakav po najzahtjevnijim standardima i treba biti.
Ridjobrki wrote:Ters nije samo ljutica i prznica, pojam je znatno širi i označava osobu teške naravi kojem je teško/nemoguće ugoditi. Najbolja definicija pojma ters koju sam ja pročitao jeste ''osoba u čijim očima svijet nikad nije na visini zadatka''.
Urovan je loše volje, raspoloženja iz bilo kog razloga: nenaspavan, mamuran, razdražljiv...
Usovan je teške a uz to i prijeke naravi, dakle ters na kvadrat. Gdje bi ters kavgao usovan bi se već pobio.
Zavorit je uporan, svojeglav, tvrdoglav odnosno onaj koji kad nešto zavre ne popušta.
Uperan je reklo bi se glavit, što će reći baš onakav kakav po najzahtjevnijim standardima i treba biti.
U kojim dijelovim Bosne i Hercegovine, Sand'aka... se čuju ili su se ranije čule ove riječi?
Pa tamo gdje ima najviše takvih ljudi pa se razvile i iznijansirale riječi kojima ih se može opisati - dakle u Krajini. Nema nas zavoritijih i usovnijih na dunjaluku...
Ridjobrki wrote:Ters nije samo ljutica i prznica, pojam je znatno širi i označava osobu teške naravi kojem je teško/nemoguće ugoditi. Najbolja definicija pojma ters koju sam ja pročitao jeste ''osoba u čijim očima svijet nikad nije na visini zadatka''.
U kojim dijelovim Bosne i Hercegovine, Sand'aka... se čuju ili su se ranije čule ove riječi?
aj em so sori da nisam stigla ovo ranije vidjeti
usovan je sto bi moja majka rekla, bas onako bijesan, tezak covjek...od kojeg je svasta ocekivati. a uperan je i neko spretan, okretan, a fine naravi-za dogovora