Stari Bogovi

Rasprave o vjerskim temama.
probuseni $

#26 Re: Stari Bogovi

Post by probuseni $ »

U Bibliji i Kuranu bog se nekad izrazava u prvom licu jednine ,a nekad u prvom licu mnozine. I rekose da je to tako u arapskom jeziku, da je to jedno te isto . Ja sam tu malo sumnnicav. Ja mislim da kad bog govori "Mi " misli i na ostale bogove o kojima ovdje raspravljamo. E sad je samo pitanje gdje su oni i sto se ne javljaju vise...?
Bušman

#27 Re: Stari Bogovi

Post by Bušman »

Mislim da je to stvar ljudske psihe. Jedan bog/Bog, omnipotentan, omniscentan i omniprezentan jednostavno izgleda mocnije i kredibilnije od grupe bogova - jedan za more, jedan za podzemlje, jedan za derneke i provode itd. itd.
idealnaM

#28 Re: Stari Bogovi

Post by idealnaM »

probuseni $ wrote:U Bibliji i Kuranu bog se nekad izrazava u prvom licu jednine ,a nekad u prvom licu mnozine. I rekose da je to tako u arapskom jeziku, da je to jedno te isto . Ja sam tu malo sumnnicav. Ja mislim da kad bog govori "Mi " misli i na ostale bogove o kojima ovdje raspravljamo. E sad je samo pitanje gdje su oni i sto se ne javljaju vise...?
8-) E to bušeni...iznesi svoje stavove...nedaj se obeshrabriti...
BHF_Manijak

#29 Re: Stari Bogovi

Post by BHF_Manijak »

lilla wrote:
probuseni $ wrote: Ne, ne radi se o kipovima vec o npr. Odin, Thor, Mars, Neptun...To nisu bili kipovi vec su ljudi vjerovali da oni, ti bogovi postoje, i molili su im se hiljadama godina.
Zamijenili ih Novac, Auto, Bingo, Žena...a vrhovni je čini mi se posatao Ego :roll:

Onaj Jedan Jedini je postojao i onda kao i sad i ni sa kim se nije mijenjao za ono Naj ;-)
To je to, kratko i sazeto ali jako jezgrovito, u srz pogadja!! :thumbup: :wink:
Haettenschweiler

#30 Re: Stari Bogovi

Post by Haettenschweiler »

:run: u Indiju. Tamo ih sada po nekim procjenama ima više od 300 000.
BHF_Manijak

#31 Re: Stari Bogovi

Post by BHF_Manijak »

probuseni $ wrote:U Bibliji i Kuranu bog se nekad izrazava u prvom licu jednine ,a nekad u prvom licu mnozine. I rekose da je to tako u arapskom jeziku, da je to jedno te isto . Ja sam tu malo sumnnicav. Ja mislim da kad bog govori "Mi " misli i na ostale bogove o kojima ovdje raspravljamo. E sad je samo pitanje gdje su oni i sto se ne javljaju vise...?
A kad kazemo "Vasa visosti" jel to mislimo na vise kraljeva il` na jednog, aa pametnjakovic moj?! :lol: :lol: :mrgreen: Ti bas kad izvalis onda izvalis posteno, ali od koga je dobro je...
statix

#32 Re: Stari Bogovi

Post by statix »

Monoteizam se nije pojavio prije 2000 godine, nego s prvim covjekom na Zemlji (ako diskutujemo o ljudima i poimanju Boga, sta je prije njih bilo na Zemlji ne znam, barem ne dovoljno za diskusije).
Naravno da ne znas, kao sto ne znas ni sta je bilo prije nekih 200000 godina, sto predstavlja period kada se moderni covjek pojavio. Tako da tvrditi u sta su vjerovali tadasnji ljudi je prepotentno i neosnovano.

Kao prirodni eksperiment moze se uzeti otkrice Australije. Naime, tamo se covjek naselio prije nekih 40000 godina. Posto je monoteizam navodno tada trebao biti prisutan u svijetu, pa i Jugoistocnoj Aziji odakle su dosli, logicno bi bilo da su ljudi koji su tamo zateceni (npr. plemena Arnade) bili monoteisticki vjernici. Ali, sve sto je zabiljezeno u pogledu vjerovanja bio je totemizam, pored tribalizma i plemenskog nacina zivota. Uostalom, sta ocekivati od lovaca-sakupljaca, kao sto su i svi ljudi nekad bili?
citroen

#33 Re: Stari Bogovi

Post by citroen »

Ovo je komedija :D :D
bez_ideje

#34 Re: Stari Bogovi

Post by bez_ideje »

statix wrote:
Monoteizam se nije pojavio prije 2000 godine, nego s prvim covjekom na Zemlji (ako diskutujemo o ljudima i poimanju Boga, sta je prije njih bilo na Zemlji ne znam, barem ne dovoljno za diskusije).
Naravno da ne znas, kao sto ne znas ni sta je bilo prije nekih 200000 godina, sto predstavlja period kada se moderni covjek pojavio. Tako da tvrditi u sta su vjerovali tadasnji ljudi je prepotentno i neosnovano.

Kao prirodni eksperiment moze se uzeti otkrice Australije. Naime, tamo se covjek naselio prije nekih 40000 godina. Posto je monoteizam navodno tada trebao biti prisutan u svijetu, pa i Jugoistocnoj Aziji odakle su dosli, logicno bi bilo da su ljudi koji su tamo zateceni (npr. plemena Arnade) bili monoteisticki vjernici. Ali, sve sto je zabiljezeno u pogledu vjerovanja bio je totemizam, pored tribalizma i plemenskog nacina zivota. Uostalom, sta ocekivati od lovaca-sakupljaca, kao sto su i svi ljudi nekad bili?
Ama......bili ljudi vjernici u jednog Boga,samo to nisu jos znali! :mrgreen:
statix

#35 Re: Stari Bogovi

Post by statix »

Ama......bili ljudi vjernici u jednog Boga,samo to nisu jos znali! :mrgreen:
Ma sto im ne posla kakvog poslanika, da ih prosvijetli? :D Ovako jadni, morali zivjeti u zabludi i cekati Evropljane da ih prosvijetle.
KotromanichII

#36 Re: Stari Bogovi

Post by KotromanichII »

Sta se desilo sa starim bogovima iz perioda prije pojave monoteizma, kad je na Zemlji vladalo mnogobostvo ? Gdje su nestali ?
otisli igrati klikera :lol: eto sta je bilo

Allah kaze:

91. Allah nije uzeo Sebi sina, i s Njim nema drugog boga! Inače, svaki bi bog, s onim što je stvorio – radio što bi htio, i jedan drugog bi pobjeđivao. – Hvaljen neka je Allah koji je daleko od onoga što oni iznose;
shown

#37 Re: Stari Bogovi

Post by shown »

Mala moja, kada bi mi dala,
i ti bi se donatorom zvala.
NIN

#38 Re: Stari Bogovi

Post by NIN »

BSn wrote:Monoteizam se nije pojavio prije 2000 godine, nego s prvim covjekom na Zemlji (ako diskutujemo o ljudima i poimanju Boga, sta je prije njih bilo na Zemlji ne znam, barem ne dovoljno za diskusije). Stari Egipat, slozit ces se, je bio ipak nesto poslije.

Ako zelis diskutovati o religiji, red bi bio da makar osnovne stvari znas, ili se makar prvo konsultujes s google-om.

over and out.
...uh, uh, uh, ... :-)

Primus in orbe deos fecit timor.
probuseni $

#39 Re: Stari Bogovi

Post by probuseni $ »

KotromanichII wrote:
Sta se desilo sa starim bogovima iz perioda prije pojave monoteizma, kad je na Zemlji vladalo mnogobostvo ? Gdje su nestali ?

Allah kaze:

91. Allah nije uzeo Sebi sina, i s Njim nema drugog boga! Inače, svaki bi bog, s onim što je stvorio – radio što bi htio, i jedan drugog bi pobjeđivao. – Hvaljen neka je Allah koji je daleko od onoga što oni iznose;
Vidis da Alah zna i za druge bogove i zna takodje da bi se oni svadjali izmedju sebe i da bi jedan drugog pobjedjivali. To je jasno iz njegovih rijeci. Ali ja pitam gdje su sad ti ostali bogovi sto ih Alah pominje ? Kud su nestali ?Bogovi su bogovi i ne mogu jednostavno nestati. To ti meni objasni .... :)
PRO testant

#40 Re: Stari Bogovi

Post by PRO testant »

BHF_Manijak wrote:
bijela wrote:
BHF_Manijak wrote:Nestali su vjerovatno jer su ljudi skontali da od kipa nema nikakve koristi ili bilo kakve druge skulpture...Kao ni od toga da se moli bogu sunca,mjeseca,vina,planine,petog,desetog... :oops:
ja, al GDJE su nestali :shock: :?: :?:

:D
man' se ba ćoravog...
Propali u zemlju... :mrgreen:
Znaš ono ... prah prahu i ostalo :lol: :run:
PRO testant

#41 Re: Stari Bogovi

Post by PRO testant »

Haettenschweiler wrote::run: u Indiju. Tamo ih sada po nekim procjenama ima više od 300 000.
Sada će ispasti to ko sindikalni godišnji, ili šta već ... spontana migracija :mrgreen:
PRO testant

#42 Re: Stari Bogovi

Post by PRO testant »

citroen wrote:Ovo je komedija :D :D
Ma njemu ni Monty Python nije ravan :D :lol:
PRO testant

#43 Re: Stari Bogovi

Post by PRO testant »

probuseni $ wrote:
addem wrote:Probuseni razmisljaj malo, potrudi se. Rece ti covjek da se prvo pojavio monoteizam a onda su ljudi izmislili dodatne bogove. Kako su ih izmislili tako su i nestali.
Ne mogu bogovi nestati niti su ih ljudi izmislili. Sta bi ti onda rekao za ovog jednog , kad za ostale bogove tako govoris ?
Image
ljiljan-x

#44 Re: Stari Bogovi

Post by ljiljan-x »

probuseni $ wrote:
KotromanichII wrote:

Allah kaze:

Vidis da Alah zna i za druge bogove i zna takodje da bi se oni svadjali izmedju sebe i da bi jedan drugog pobjedjivali. To je jasno iz njegovih rijeci. Ali ja pitam gdje su sad ti ostali bogovi sto ih Alah pominje ? Kud su nestali ?Bogovi su bogovi i ne mogu jednostavno nestati. To ti meni objasni .... :)
Allah ih razgulio :x
KotromanichII

#45 Re: Stari Bogovi

Post by KotromanichII »

Ali ja pitam gdje su sad ti ostali bogovi sto ih Alah pominje ? Kud su nestali ?
Allah kaze:

91. Allah nije uzeo Sebi sina, i s Njim nema drugog boga!

Probuseni , mozeli 2 pitanja, jesi li ti lud covjek ???? jesi li corav ??? :lol: :lol:

Kud su nestali ?
pa kazem ti otisli igrati klikera, ako nisu to onda su sigurno otisli na kafu kod cvjetke livadic :lol: :lol:
ri0

#46 Re: Stari Bogovi

Post by ri0 »

Ja agresivnih vjernika :D :D :D

Image
black

#47 Re: Stari Bogovi

Post by black »

eh 'vako da se Zdogovorimo :mrgreen: hajd' ti lijepo knjigu u shake, ja ti preporuchujem "Drevna vjerovanja i moderna sujevjerja" Martina Lingsa, pa kad prochitash tivra se, onda cu ti preporuchiti neshto drugo ;-) :mrgreen:
El_comadante

#48 Re: Stari Bogovi

Post by El_comadante »

pitaš gdje su nestali bogovi tu ima dva odgovoroa:
sa Islmskog vjerskog stanovišta njih je uništio Allah s.v.t. zajedno za narodima nevjerničkim
sa nekog ljudskog ateističkog ljudi prestali da vjeruju u njih i netali pali u zaborav pa ih se niko više i nesječa.
probuseni $

#49 Re: Stari Bogovi

Post by probuseni $ »

black wrote:eh 'vako da se Zdogovorimo :mrgreen: hajd' ti lijepo knjigu u shake, ja ti preporuchujem "Drevna vjerovanja i moderna sujevjerja" Martina Lingsa, pa kad prochitash tivra se, onda cu ti preporuchiti neshto drugo ;-) :mrgreen:
To su ipak misljenja pojedinih ljudi koja mogu biti diskutabilana. Mene interesuje stav i misljenje samih vjernika iz njihovog vlastitog ugla , iz njihove vlastite perspektive vjerovanja u boga. Ako vjeruju u postojanje ovog jednog, nema razloga da ne vjeruju da su ranije postojali i ostali bogovi. Na kraju krajeve monoteizam je i uveden da bi se napravio red na nebeskom carstvu. To i sam bog kaze i poziva da se vjeruje samo u njega jedinog. Iz toga mozemo zakljuciti da je ranije postojalo vise bogova i da su ih vjernici upraznjavali. Koji je to mehanizam da iz vjerovanja jednog vjernika jednostavno ukloni sve ostale bogove, da nestanu, a da na kraju stane samo jedan. Ako su nestali svi dosadasnji bogovi, zar nije moguce da i ovaj jedan isto tako nestane. I
ljiljan-x

#50 Re: Stari Bogovi

Post by ljiljan-x »

El_comadante wrote:pitaš gdje su nestali bogovi tu ima dva odgovoroa:
sa Islmskog vjerskog stanovišta njih je uništio Allah s.v.t. zajedno za narodima nevjerničkim
sa nekog ljudskog ateističkog ljudi prestali da vjeruju u njih i netali pali u zaborav pa ih se niko više i nesječa.
kažem vam ja :bih: :dance:
Locked