Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Planiram sa drustvom preko vikenda u obilazak stare tvrdjave Vranduk
E sad...niko od nas jos nikada nije bio tamo i zanima nas kako da dodjemo...idemo autom..
moze li se autom prici tvrdjavi ili se pjesaci do nje?
moze li se uci u tvrdjavu ili je zatvorena za javnost?
mozete li mi dati malo vise informacija
pokusah naci nesto na internetu ali nema
pomozite - vikend nam se blizi
Tu se vjerovatno možeš raspitati o vodičima i sl. Inače, i bez toga, mislim da je tvrdjava otvorena subotom i nedjeljom, autom možeš doći do Vranduka bez problema, skretanje za Vranduk je fino označeno jedno desetak kilometara poslije ze...
hvala na informacijama
na stranici nema nista o vranduku
ima li neko informacije iz prve ruke...ne bih da odemo do zenice u muzej samo da bi doznali da je tvrdjava zatvorena ..idemo onda negdje drugo radije..
tandrkalo wrote:iko?
mozda bi bilo vise odgovora kad bi se tema nalazila na razno
ako moderatoru nije tesko - da ne otvaram duplu - mozete li je prebaciti?
Polako
Evo iz prve ruke do tvrdjave mozes doci direktno autom, 10ak kilometara nakon sto prodjes Zenicu imas skretanje za Vranduk (desno, kada prodjes naselje Vrace i prvi tunel, ima oznaceno). Kada skrenes imas dva puta do tvrdjave a mozes parkirati direktno ispred tvrdjave (pitaj nekoga usput). U tvrdjavu se moze i uci, raspitaj se samo kod ljudi u selu ko ima kljuc, obicno otvore bez problema (cak i kada nije predvidjeno da bude otvoreno), takodjer imas i mogucnost otici na vidikovac iznad tvrdjave gdje se pruza pogled na nju sa visine (dobro za fotografije). Kad vam dosadi na tvrdjavi, vratite se do Zenice i otidjite na Smetove ) Ako te jos sta zanima, pitaj.
Bio sam ljetos. Autom je moguce doci do pod samu tvrdjavu i parkirati se, naravno ukoliko nije guzva (mi smo bili u subotu i nije bila guzva, tako da da vjeroatno nece biti ni sad). Pod tvrdjavom, pored cesme, ima 5-6 parking mjesta.
Vranduk je super, mene je odusevio. I jos jedan savjet - ponesite slatkisa za djecu koja ce vas pratiti. Narod gore je dosta siromasan i djeca se jaaaako obraduju i najmanjim sitnicama. Mi smo imali samo jednu cokoladu i dali je jednom djecaku. Radost - kao da je dobio PlayStation, otprilike.
znaci po kljuc kod nekog dede u selo
to ce bit avantura i po
steta pa muzej nije nesto napravio od tvrdjave - mogli su i zaradit..
Ma ja mislim da ce tvrdjava biti otvorena svakako (za vikend), ali znao sam par puta doci radnim danom kada bi bilo zatvoreno i bez problema bi mi otvorili. Jos kazes dosao, putovao, hocu da fotografisem bla bla i nema nikakvih problema. Barem je takvo moje iskustvo a bio sam barem 50ak puta gore. A kazem ti, popnite se i iznad tvrdjave, nije los pogled.
BRT wrote:
Vranduk je super, mene je odusevio. I jos jedan savjet - ponesite slatkisa za djecu koja ce vas pratiti. Narod gore je dosta siromasan i djeca se jaaaako obraduju i najmanjim sitnicama. Mi smo imali samo jednu cokoladu i dali je jednom djecaku. Radost - kao da je dobio PlayStation, otprilike.
Dobar savjet
Last edited by Hare_ze on 08/09/2009 11:41, edited 1 time in total.
Ja sam bio za vikend i bilo je otvoreno. Bila je djevojka koja nas je provela kroz tvrdjavu i pokazala skromnu postavku koja se tu nalazi. U svakom slucaju, 100000 puta bolje nego recimo Jajce ili cak Pocitelj, koje su, iako vazniji gradovi, prepusteni nikome i nicemu, tj. narkomanima i natpisima u stilu " Adila, voli te Mehmedalija", "Zulfo je bio tu", " IV2 najbolji" itd.
Moze se doci i vozom ako lokalci stanu na tom dijelu a obicno ih ima. Prije nije bilo nikakvog putokaza kako doci do Vranduka, cak mnogi zenicani nikad nisu bili u Vranduku sto je svakako velika sramota, nisu znali kako da dodju do tvrdjave. Uglavom desno skretanje prije velikog tunela a onda se ide kroz mali tunel jer se lijevo nemoze ici zbog jednosmjerne ulice i nakon malog tunela skrece se lijevo i preko mosta opet lijevo i to je to. Putokaz ima tako da nije problem doci do tvrdjave. Mislim da se ulaz u tvrdjavu naplacuje, za domace turiste je simbolicna 1 KM.
BRT wrote:Ja sam bio za vikend i bilo je otvoreno. Bila je djevojka koja nas je provela kroz tvrdjavu i pokazala skromnu postavku koja se tu nalazi. U svakom slucaju, 100000 puta bolje nego recimo Jajce ili cak Pocitelj, koje su, iako vazniji gradovi, prepusteni nikome i nicemu, tj. narkomanima i natpisima u stilu " Adila, voli te Mehmedalija", "Zulfo je bio tu", " IV2 najbolji" itd.
Slazem se sa konstatacijom...Imao sam priliku pratiti sve ono sto se dogadjalo sa vrandukom, obnovom, urejenjem, projektima,...Vjerujte da je tesko puno vise postici od ovog...Zenici, a i vranduku je sreca pa imaju muzej ( bivsi direktor je puno toga uradio )...
zolloo85 wrote:Da li je neko išao u skorije vrijeme? Ima li neki novi način da se dođe autobusom ili vozom?
Najlakse ti je iz Zenice uzeti brod za Jelinu a odatle metroom do Vrancuka. Pazi da izidjes na metro stanici Vranduk-zapad jer je odatle najblize i najlakse doci do tvrdjave...