Stara gradnja ili novo gradnja
-
Kapri
#1 Stara gradnja ili novo gradnja
Svi kazu koliko su zgrade stare gradnje bolje nego novije.Slazete li se i zna li neko kada su napravljene zgrade na Malti.Hrasnom ili Grbavici i koje su od ta tri naselja najkvalitetnije?
-
L u c i f e r
#2 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Novo je novo.
- HAVANA
#3 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Zavisno od potreba postoje lokacije gdje ne mozes uzeti novo da suhim zlatom platis.Nema.A sve se da uraditi.Ja recimo obozavam austrougarske stanove i staru gradnju ali to kosta renoviranje po kvadratu a da je super, ko kvadrat stana na stupu...Svako ima svoje potrebe , ukuse i mogucnosti,pa nek se vodi sa tim...Novogradnje ima losa a ima i dobra.Starogradnja isto tako.Ko sta voli,nek izvoli.Nekom mater zivi pored zeljinog i on trazi u lorisu ili tako nesto...Nema novogradnja.Renoviraj i suti.Sve ima svoje prednosti i mane.
- Streptokok
#4 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Ja bi radije odabrao staru gradnju. Ali iskljucivo onu predratnu sa kraja osamdesetih.
-
neki
#5 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
To kažu ljudi koji kvalitet gradnje procjenjuju na osnovu debljine zida i visine stropa a nikad nisu vidjeli sta se nalazi unutar tog zida ili u medjuspratnoj konstrukciji...Kapri wrote:Svi kazu koliko su zgrade stare gradnje bolje nego novije.Slazete li se i zna li neko kada su napravljene zgrade na Malti.Hrasnom ili Grbavici i koje su od ta tri naselja najkvalitetnije?
80tih smo doživjeli vrhunac u urbanizmu i kvaliteti življenja i tadašnja gradnja je neprikosnovena sto se dispozicije stanova i vanjskog uređenja tiče (mada je i ovo donekle subjektivno, jer danas postoji gomila ljudi koji hvale tibru, miljacku i ostale golubarnike..).
S druge strane kvalitet materijala s kojima se danas gradi i tehnička rješenja za instalacije koja se koriste su neuporedivo bolji od onoga sto zovemo "stara gradnja".
-
Naslovnica
#6 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Od onoga što sam vidio, a sa nije austrougarska gradnja ili gradnja stara 50 i više godina, Olimpijsko (Mojmilo) je vrh. To je što se tiče stare gradnje. I siguran sam da je Olimpijsko staro 30 i kusur godina bolje od svake nove Tibre.
- muha_sa
#7 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
stan ko stanKapri wrote:Svi kazu koliko su zgrade stare gradnje bolje nego novije.Slazete li se i zna li neko kada su napravljene zgrade na Malti.Hrasnom ili Grbavici i koje su od ta tri naselja najkvalitetnije?
-
Kapri
#8 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
A one iz sezdesetih ili pocetka sedamdesetih?Streptokok wrote:Ja bi radije odabrao staru gradnju. Ali iskljucivo onu predratnu sa kraja osamdesetih.
-
Kapri
#9 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Konkretno zgrade Malta,i Hrasno
-
dječak sa šibicama
#10 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Meni se cini da ima malo i do lokacije.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#11 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Vala bas. Na svojoj kozi sam osjetio istinitost one "kosmija je pola stana"muha_sa wrote:stan ko stan---najbitniji komšiluk
- Haris.ba
#12 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Samo se konkretno za starogradnju može reći je li "bolja" od novogradnje. Daj primjer zgrade koja te zanima. Imaš u naseljima koja te zanimaju stanogradnje iz raznih desetljeća.
I rizikujući da zvučim snobovski, uz zgradu se kupuju i komšiluk. Veoma važno ko i debljina zida ili dispozicija stana.
P.S.
Ko neko koga žena redovno šiba da se vrati u ta nabrojana naselja (ona odrasla u jednom, ja u drugom), najradije bih nekad bacio atomsku na ista. Nemam ništa protiv naselja. Samo znam šta znači taj sveti trougao Malta - Hrasno - Grbavica.
I rizikujući da zvučim snobovski, uz zgradu se kupuju i komšiluk. Veoma važno ko i debljina zida ili dispozicija stana.
P.S.
Ko neko koga žena redovno šiba da se vrati u ta nabrojana naselja (ona odrasla u jednom, ja u drugom), najradije bih nekad bacio atomsku na ista. Nemam ništa protiv naselja. Samo znam šta znači taj sveti trougao Malta - Hrasno - Grbavica.
- Streptokok
#13 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Mislim da je to prevaziđeno. Tesko da se tu isplati bilo kakvo ulaganje.Kapri wrote:A one iz sezdesetih ili pocetka sedamdesetih?Streptokok wrote:Ja bi radije odabrao staru gradnju. Ali iskljucivo onu predratnu sa kraja osamdesetih.
-
Kapri
#14 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
A sta znaci taj trugao?Mislim da su to najbolja naselja.
Drugo zasto se tu ne isplati ulagati?Malta,Hrasno i Grbavica su najskuplji u ponudi stanova,lokacija je vrh a moja zgrada je napravljena 77 godine i nema joj konkurencije od novijih
Drugo zasto se tu ne isplati ulagati?Malta,Hrasno i Grbavica su najskuplji u ponudi stanova,lokacija je vrh a moja zgrada je napravljena 77 godine i nema joj konkurencije od novijih
- graue_maus
#15 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
kad se pomute odnosi i nastane svadja , onda ti stan ne vrijedi nista.........ode zdravlje i zivci ,ne zivi ti se vise .....nekad se digne ruka na sebe .......muha_sa wrote:
stan ko stan---najbitniji komšiluk
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#16 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Sto se tice komsija,ko sa mnom fino ja jos 10x bolje sa njim.
Sa supcima,papcima,krkanima,napuhanim likovima,koji misle da su neka marka,niti nemam kontakt,nabijem ih sve na neku stvar. Sa njima sam poravnio,ne trebam ja njima,jos manje oni meni.
Treba covjek prioritete u zivotu poredati. Da nekom titram muda radi komsijskih odnosa? Evo sad cu samo dok se pocesljam.
Ako vec birati staro,onda ici Dobrinja 5,Mojmilo,Vojnicko Polje,zgrade iza Holiday Inna od fasadne cigle,zgrada Vize za Buducnost itd
Sa supcima,papcima,krkanima,napuhanim likovima,koji misle da su neka marka,niti nemam kontakt,nabijem ih sve na neku stvar. Sa njima sam poravnio,ne trebam ja njima,jos manje oni meni.
Treba covjek prioritete u zivotu poredati. Da nekom titram muda radi komsijskih odnosa? Evo sad cu samo dok se pocesljam.
Ako vec birati staro,onda ici Dobrinja 5,Mojmilo,Vojnicko Polje,zgrade iza Holiday Inna od fasadne cigle,zgrada Vize za Buducnost itd
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#17 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
jučer na dobrinji mi reče neki s bistrika stariji čiko
doselio se kaže
ljepota... parkinga na svakom ćošku
može ti neko doći nemaš brige kaže
eto i na to računajte
doselio se kaže
ljepota... parkinga na svakom ćošku
može ti neko doći nemaš brige kaže
eto i na to računajte
-
L u c i f e r
#18 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
mali_milojica wrote:Sto se tice komsija,ko sa mnom fino ja jos 10x bolje sa njim.
Sa supcima,papcima,krkanima,napuhanim likovima,koji misle da su neka marka,niti nemam kontakt,nabijem ih sve na neku stvar.
-
frngla
#19 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Novogradnja naravno. Priča da su zgrade iz osamdesetih kvalitetnije i bolje od novih su priče za djecu.
Konkretan primjer Dobrinja (gdje sam živio 25 godina), olovne cijevi, azbestne ploče (krov), vjerovatno još milion nekih prevaziđenih i naučno dokazano štetnih materijala je korišteno u gradnji. Sam koncept naselja iz osamdesetih je dobro osmišljen, parkinzi, parkovi, javne garaže, tržni centri, škole (osnovne, srednje), i to je sve plus u odnosu na ova nova "naselja" (namjerno pod navodnicima, jer je ovo sad što se naziva naseljem urbicid, hint: tibra), ali novo je novo. Naravno, sve zavisi šta čovjek traži. Stare zgrade iz šezdesetih i početka sedamdesetih su kritične, a tu spadaju naselja Čengić vila, Grbavica, Aneks, Švrakino. Npr. Grbavica se izučavala na arhitektonskih fakultetima kao primjer loše gradnje, kao klasični promašaj "komunističke gradnje". itd...
Konkretan primjer Dobrinja (gdje sam živio 25 godina), olovne cijevi, azbestne ploče (krov), vjerovatno još milion nekih prevaziđenih i naučno dokazano štetnih materijala je korišteno u gradnji. Sam koncept naselja iz osamdesetih je dobro osmišljen, parkinzi, parkovi, javne garaže, tržni centri, škole (osnovne, srednje), i to je sve plus u odnosu na ova nova "naselja" (namjerno pod navodnicima, jer je ovo sad što se naziva naseljem urbicid, hint: tibra), ali novo je novo. Naravno, sve zavisi šta čovjek traži. Stare zgrade iz šezdesetih i početka sedamdesetih su kritične, a tu spadaju naselja Čengić vila, Grbavica, Aneks, Švrakino. Npr. Grbavica se izučavala na arhitektonskih fakultetima kao primjer loše gradnje, kao klasični promašaj "komunističke gradnje". itd...
- 2002
#20 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Meni je kod 'slabije' novogradnje (Tibra i slicni) najveci problem kakvi su tu komunalni dovodi i odvodi (dovod vode, odvod otpadnih voda).
Drugi problem je kakvo je tlo, hoce li biti kakvih problema (kao kod onih iznad Skenderije).
Zatim kakva je situacija sa grijanjem, koliko se mozes osloniti na kotlovnice koje oni prave (jer ih vecina nije spojena na gradsko grijanje) pa ako firma bude u krizi hoce li se i tu osjetiti.
Zbog toga mi je starogradnja nekako privlacnija ali kao sto neko rece, u vecini starih zgrada pravljenih prije 80-ih su koristeni materijali koji su danas prevazidjeni. Neke zgrade su od onih betonskih ploca, pa kad neko bilo sta radi 10 spratova iznad tebe, zvoni kao da ti je nad glavom, itd.
Drugi problem je kakvo je tlo, hoce li biti kakvih problema (kao kod onih iznad Skenderije).
Zatim kakva je situacija sa grijanjem, koliko se mozes osloniti na kotlovnice koje oni prave (jer ih vecina nije spojena na gradsko grijanje) pa ako firma bude u krizi hoce li se i tu osjetiti.
Zbog toga mi je starogradnja nekako privlacnija ali kao sto neko rece, u vecini starih zgrada pravljenih prije 80-ih su koristeni materijali koji su danas prevazidjeni. Neke zgrade su od onih betonskih ploca, pa kad neko bilo sta radi 10 spratova iznad tebe, zvoni kao da ti je nad glavom, itd.
- Haris.ba
#21 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Grije te državna firma koja duguje 100 miliona, a ti se sekiraš hoće li privatnik te grijati redovno ako se ne bude plaćalo?
Ko ima para u Sarajevu, neka kupi kuću, ali ne na Mahmutovcu.
Mada, najsigurnije je da je napravi. U kućama sam vidio više fušotina nego kod današnjih privatnika u stanogradnji.
P.S.
Na Malti u nekim zgradama nema vode naveče (konkretno u Envera Šehovića). To mi je glavni argument. Mada punica kaže bolje i bez vode na Malti nego sa vodom gdje sada živimo.
Ko ima para u Sarajevu, neka kupi kuću, ali ne na Mahmutovcu.
Mada, najsigurnije je da je napravi. U kućama sam vidio više fušotina nego kod današnjih privatnika u stanogradnji.
P.S.
Na Malti u nekim zgradama nema vode naveče (konkretno u Envera Šehovića). To mi je glavni argument. Mada punica kaže bolje i bez vode na Malti nego sa vodom gdje sada živimo.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#22 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
-
Kapri
#23 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Ovaj dio Malte koji mene zanima od tramvajske na Malti lijevo prema C vIli.
- 2002
#24 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Kljucne rijeciHaris.ba wrote:Grije te državna firma koja duguje 100 miliona, a ti se sekiraš hoće li privatnik te grijati redovno ako se ne bude plaćalo?![]()
Last edited by 2002 on 21/11/2016 13:40, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#25 Re: Stara gradnja ili novo gradnja
Bio nedavno u Lukavcu. I zima u stanovima (prevedeno sa bosanskoga - ne radi daljinsko grijanje). Kažu narod ne plaća, pa toplane ne mogu plaćati termoelektrani za toplu vodu (koja je u biti nusprodukt i mnogo jeftinija za grijanje nego plin).
Tako će se i Sarajlije naviknuti na hladne stanove. Navikli su se na redukcije vode. Navikli su se na slab javni prevoz. Navikli su se na slabu sigurnost. Navikli su se na vlast kakvu ni Alan Ford ni Monti Pajton nisu mogli izmaštati.
Polahko se mijenja ta paradigma da je državno dobra kobila. Još kad MMF stisne pa bude linearnih smanjenja plaća u državnoj upravi.
Pa šta mislite što su zakonski odvojili državne službenike i namještenike od rukovodioca? Rukovodioci će (kao politička mjesta) biti plaćeni šefovski, a državni službenici i namještenici u skladu sa ekonomijom (ko u privredi ili gore).
Helem, da se vratimo na temu. Ima tu finih zgrada gdje @Kapri gleda. Npr. zgrada Majorka, pa zgrade kod Rada (one su i novije zgrade). Ima i u kvadrantu lijepih zgrada. One vojne sa garažama su fine.
Tako će se i Sarajlije naviknuti na hladne stanove. Navikli su se na redukcije vode. Navikli su se na slab javni prevoz. Navikli su se na slabu sigurnost. Navikli su se na vlast kakvu ni Alan Ford ni Monti Pajton nisu mogli izmaštati.
Polahko se mijenja ta paradigma da je državno dobra kobila. Još kad MMF stisne pa bude linearnih smanjenja plaća u državnoj upravi.
Pa šta mislite što su zakonski odvojili državne službenike i namještenike od rukovodioca? Rukovodioci će (kao politička mjesta) biti plaćeni šefovski, a državni službenici i namještenici u skladu sa ekonomijom (ko u privredi ili gore).
Helem, da se vratimo na temu. Ima tu finih zgrada gdje @Kapri gleda. Npr. zgrada Majorka, pa zgrade kod Rada (one su i novije zgrade). Ima i u kvadrantu lijepih zgrada. One vojne sa garažama su fine.